- Poruka
- 406.220
TANGO je poreklom iz “Barria de Las Ranas”, jednog od getoa u Buenos Aires i vezuje se gauchose i siromasnije slojeve stanovnistva..U Evropi se tango takodje probijao kroz predgrađa velikih gradova dok ga nisu prihvatili i viši slojevi Evropskog drustva, da bi neposredno pred Prvi Svetski rat bio jedan od najpopularnijih plesova (čak popularniji od valcera).jedno vreme je cak bio i zabranjenanatemisan od strane katolicke crkve. Danas se tango najbolje karakteriše frazom ‘tužna misao koja se pleše’. Popularnost tanga proistekla je iz naše potrebe za jakim emocijama, senzualnošću, melanholijom, predavanjem i krhkošću. To je ples koji priča pričuizmeđu muškarca i žene, o odnosuo besu prevarenog ljubavnika, o jednoj tako snažnoj emociji da u svom najsavrsenijem obliku tango govori o životu i smrti. Iako nastao u zemlji koja je bila pod jakim uticajem mačo kulture, tango je ples koji predstavlja i izbalansiran odnos između muškarca I žene.Ako jedan deo partnerstva ne funkcioniše par nije izbalansiran i ne može se plesati. Ovo je tačno za sve standardne plesove ali u tango postaje najočiglednije zbog karaktera i oštrine. Jedna od najčešćih tema u tango muzici je kockanje. Ova tema daje dobru podlogu plesu koji, između ostalog, simboliše i kontradiktorne karakterne vrednosti, ali i životnu mudrost koja se ne može steći na visokim akademijama već u latinoameričkim getoima i siromasnim predgrađima velikih evropskih gradova. Svaki plesač će plesati tango na svoj način jer je to ples karaktera, ples bez strogo utvrđenih pravila, ples gde individualnost znači sve. Kao sto je becki valcer nezamisliv bez violine, tako je tango nezamisliv bez bandoneona. Poreklom evropski instrument, razvijen u Nemackoj, bandoneon je vrsta harmonikeDve licnosti sintetizuju istoriju i cuvstvo Tanga: Karlos Gardel, argentinski narodni mit, kantautor brojnih nezaboravnih numera medju kojima se isticu "MI NOCHE TRISTE" (MOJA TUZNA NOC) i "EL DIA QUE ME QUIERAS" (DAN KADA ME BUDES VOLELA). Astor Pijacola, veliki interpretator i kompozitor, , istice izmedju ostalih kompozicija, "ALGUIEN LE DICE AL TANGO" (NEKO KAZE TANGU), "ODA INTIMA A BUENOS AIRES" (INTIMNA ODA BUENOS AJRESU) i "EL TANGO" (TANGO) ciji je tekst pisao druga vazna figura argentinske kulture, poznati pisac, Horhe Luis Borhes..
) iz nekih jakih potreba.