Tandemsko dojenje!

]To su novine[/SIZE], svaka cast ako tome verujes! Meni nista ne fali a odrasla sam na hipp kasicama! Kao i moje sestre! Kao i vecina dece u Austriji! U Austriji inas pravo da gledas uzgoj, rad u fabrici, sve!
Ali ok Austrijanci lazu i mi cemo pomreti brzo!
Austrija truje svoje drzavljanje, a U Srbiji su svi pametni, zdravi i hrane se zdravo!
Zavrsena prica!
Ja se trujem , ti nemoj i to je to!
Novine objavile Grinpisovu listu,a oni su:
Гринпис (енгл. Greenpeace) је међународно удружење еколошких активиста које је основано у Ванкуверу (Канада) 1971. године. Удружење је настало да би спречило САД да испробавају нуклеарне уређаје на Аљасци. Циљеви организације су се потом окренули ка заштити животне средине и она је постала позната по кампањама против лова на китове, неких врсти риболова, глобалног загревања, уништавања прашума, нуклеарне енергије и генетички инжењеринг. Гринпис има националне и регионалне канцеларије у 42 државе света, а све оне су потчињене међународној канцеларији са седиштем у Амстердаму. Гринпис се финансира од донација појединаца. Процењује се да постоји око 2,8 милиона донатора.

Novine objavile Grinpisovu listu,a oni su:
Гринпис (енгл. Greenpeace) је међународно удружење еколошких активиста које је основано у Ванкуверу (Канада) 1971. године. Удружење је настало да би спречило САД да испробавају нуклеарне уређаје на Аљасци. Циљеви организације су се потом окренули ка заштити животне средине и она је постала позната по кампањама против лова на китове, неких врсти риболова, глобалног загревања, уништавања прашума, нуклеарне енергије и генетички инжењеринг. Гринпис има националне и регионалне канцеларије у 42 државе света, а све оне су потчињене међународној канцеларији са седиштем у Амстердаму. Гринпис се финансира од донација појединаца. Процењује се да постоји око 2,8 милиона донатора.

Ok, sve si upravu! I ovde nisam da se prepucavam i da menjam teme! Zelim da cujem iskustva!

Evo jednog odgovora na tvoje pitanje,samo treba traziti...

Pitanje:
Moj malisan ima 18 meseci i jos uvek sisa. Posto radim od njegovog 11 tog meseca u pocetku smo imali popodnevni, nocni i jutarnji podoj. Pre 15-tak dana saznala sam da sam opet trudna. To je zeljena trudnoca i svesna sam da cu morati da prekinem dojenje. Moj ginekolog mi je rekao da ce mleko promeniti strukturu i da ce beba sama odustati. Medjutim od tada je proslo dve nedelje i ne primecujem nikakovo odbijanje. U medjuvremenu sam mu ukinula jutarnji i popodnevni podoj (prvo popodnevni a posle nedelju dana i jutarnji)i ostao je samo nocni. Zadnje dve noci mu dajem samo vodu a on se buni, place, trazi da sisa ali se posle nekog vremena smiri i nastavi da spava. Znam da je to prolazan period za njega i da ce brzo proci. Medjutim, meni su grudi nabrekle, bolne i pune mleka. Ne znam da sta da radim u vezi sa tim. Znam da postoje neke tablete za prestanak laktacije ali ne znam da li smem da ih pijem zbog nove trudnoce a cula sam iz iskustva drugih zena da uzrokuju veliki broj problema (vrtoglavice, povracanja, osecaj slabosti...). Moje pitanje je da li postoji neki prirodan nacin za zaustavljanje laktacije i koliko dugo problemi traju. Molim za savet!

Odgovor:
Evo i prvog odgovora.
Kao najvaznija stvar na koju moram odgovoriti je pitanje kako na prirodan nacin zaustaviti mleko koje nadolazi.
Ukoliko zelis da prestanes sa dojenjem i tvoja beba se privikava na to da vise ne sisa postoje dva nacina da prirodnim putem bez upotrebe tableta se smanji laktacija (proizvodnja mleka). Prvi je da jos neko vreme dajes bebi da sisa ali samo toliko da popusti napetost u grudima i da joj onda vise ne dajes. Znaci samo prvih par minuta, sto po meni nije bas najbolje resenje jerc ce ti beba uvek traziti jos. Drugi je da prestanes sa dojenjem i da UVEK kada osetis da su ti grudi pune i napete uzmes i sama izmuzes onoliko mleka koliko treba da popusti napetost i nimalo vise. Isto to mleko mozes da ponudis svojoj bebi ako zeli da ga popije. Naravno u oba slucaja koji god da izaberes poenta je u tome da rasteretis grudi pritiska da ne bi doslo do prepunjenosti i mastitisa (upale).
Na oba nacina ce se grudi tj tvoje telo postepeno priviknuti da treba da smanji proizvodnju mleka. Naravno nemoj da ocekujes da ce mleko da stane preko noci ali posle nekoliko dana ces primetiti da ce napetosti biti sve manje.
Takodje ono sto pomaze su ili hladne obloge ili listofi svezeg kupusa u koje se mnoge zene kunu da su ih spasili mada ja nisam nijednom probala tu taktuku. Nije naodmet da probas. Od sveze glavice kupusa odvojis dva lista, odseces nozem onu tvrdu srednju zilu po sredini lista, izvaljas malo oklagijom ili nekim drugim predmetom da list malo popusti i bude meksi i stavis direktno na grudi u brushalter. Menjas par puta u toku dana.

Sto se tice prestanka dojenja zbog trudnoce postoje razlozi koji upucuju lekare da predloze prekidanje dojenja mada ima dosta mama koje su dojile uspesno svoje bebe i u toku trudnoce.
Razlozi kada je potrebno prekinuti dojenje za vreme trudnoce su:

Bol u uterusu ili krvarenje kod trudnice
Istorija prevremenih porodjaja kod trudnice
Ukoliko trudnica gubi na tezini u toku trudnoce

Pa sad odluka je na tebi.Sa srecom!

http://www.roda.hr/article/readlink/1850

Vjerojatno ste čuli većinu sljedećih izjava o dojenju u trudnoći i tandemskom dojenju. Odlučila sam provjeriti vjerodostojnost i bila iznenađena onim što sam saznala!

Provjerite svoje znanje: koje izjave su mit, koje istina, a koje samo nepoznanica?

1. "U 24. gestacijskom tjednu maternica se mijenja tako da dojenje postaje opasno za nastavak trudnoće."

MIT

Oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom dojenja, izaziva lagane, najčešće neosjetne kontrakcije maternice. Zbog te činjenice postoji zabrinutost da dojenje može izazvati prijevremeni porođaj u inače normalnoj trudnoći. Maternica je na početku trudnoće neosjetljiva na oksitocin, a glasine su da se osjetljivost pojača oko sredine trudnoće. Istraživanja, naprotiv, dokazuju da se prva pojačana osjetljivost na oksitocin javlja tek iza 37. tjedna.

2. "Kada dojite u trudnoći, vaše tijelo prvo opskrbljuje fetus, zatim bebu, a ostatak ide vama ili ostaje u rezervama."

MIT

Ako je razina masnoća niska, tijelo pothranjene žene koristi tjelesnu mast kako bi osiguralo prirast težine plodu. Međutim, ne postoje istraživanja koja bi potvrdila tko ima prioritet pri nedostatku. Što je još važnije, nema razloga da itko bude uskraćen, osim ako je majka zaista pothranjena. Slijedite svoj apetit, unosite dovoljno kalorija i dobivajte na težini u istim omjerima kao da ne dojite, a vaše tijelo će učiniti ostalo.

3. "Novorođenče treba uvijek dojiti prvo."

MIT

Vaše novorođenče će možda trebati prednost u vrijeme dok vaše tijelo stvara kolostrum budući da ga ima u ograničenim količinama prvih nekoliko dana. Kad vam "nadođe" mlijeko, što pokazuje da su zalihe dosegle potrebe bebe, možete biti sigurni da će biti dovoljno za oba djeteta. I, zapravo, ako osjetite preslab ili prejak refleks otpuštanja mlijeka, vašem novorođenčetu će biti lakše ako podojite starije dijete prvo!

4. "Mnoge mame osjete smanjeni dotok mlijeka u trudnoći"

ISTINA

70% majki osjeti značajan smanjeni dotok mlijeka u trudnoći, a manjina nastavi izdašnu proizvodnju i dalje.

5. "Mame koje tandemski doje stvaraju duple zalihe mlijeka - kao i majke blizanaca."

ISTINA

U jednoj studiji majka je imala duplu zalihu mlijeka svih sedam mjeseci koliko je tandemski dojila (a njezino novorođenče je više nego prosječno napredovalo!). Majke koje tandemski doje mogu „patiti“ jedino od viška mlijeka!

6. "Većina djece samo prestane dojiti tijekom trudnoće"

MIT

Istina je da većina djece prestane dojiti tijekom trudnoće, ali na čiji poticaj? La Leche League je provelo istraživanje majki koje doje u trudnoći; 26% djece je samo prestalo dojiti, 28% su mame prestale dojiti, a ostalih 46% je kasnije tandemski dojilo.

7. "Ako uživate u dojenju djeteta prije trudnoće, nema razloga da se u trudnoći to promijeni."

MIT

Trudnoća zaista mijenja dotadašnje dojenje za mnoge majke. Nekim majkama izaziva bolove, uznemirenost ili mučninu, što može utjecati na nastavak dojenja. (Slično tome, neka djeca ne vole promjene u okusu i količini mlijeka.)

8. "Tandemsko dojenje osigurava da prilagodba starijeg djeteta na brata ili sestru prođe glatko."

MIT

Starije dijete može iskusiti čitav niz osjećaja, od straha i osjećaja zamjene, ljutnje na vas, do oduševljenja novom bebom. Sjetite se da bratski odnosi imaju vlastiti ritam povezivanja i svađanja, a sve se odvija na vašim grudima! Realna očekivanja, puno ljubavi, otvorena komunikacija i smisao za humor pomažu da prebrodite sve izazove.

9. "Dojenje smanjuje jutarnje mučnine."

NEPOZNANICA!

Ovo je istina za mnoge mame, ali samo stručna studija bi mogla to potvrditi. S druge strane, neke manje sretne mame osjećaju izolirane osamljene napade mučnine tijekom dojenja.

10. "Majke koje tandemski doje su žrtve."

MIT

Dojenje dvoje djece je velika obaveza. S druge strane, odvikavanje djeteta protiv njegove volje nije lak zadatak, osobito ako ste trudni ili želite drugo dijete. Svaka majka mora sama izabrati ono što joj najbolje paše i za što je najspremnija.

11. Bonus: "Tandemsko dojenje je rijetko."

MIT

Mnoge majke pažljivo biraju kome će reći, ali to samo skriva uobičajenu praksu. U istraživanju od 179 majki koje su dojile bar jedno dijete najmanje 6 mjeseci, 61% je dojilo tijekom trudnoće, a 35% tandemski.

Napisala Hilary Flower, autorica knjige «Doživljaji pri tandemskom dojenju: dojenje tijekom trudnoće i nakon poroda»

http://www.roda.hr/article/readlink/1850

Vjerojatno ste čuli većinu sljedećih izjava o dojenju u trudnoći i tandemskom dojenju. Odlučila sam provjeriti vjerodostojnost i bila iznenađena onim što sam saznala!

Provjerite svoje znanje: koje izjave su mit, koje istina, a koje samo nepoznanica?

1. "U 24. gestacijskom tjednu maternica se mijenja tako da dojenje postaje opasno za nastavak trudnoće."

MIT

Oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom dojenja, izaziva lagane, najčešće neosjetne kontrakcije maternice. Zbog te činjenice postoji zabrinutost da dojenje može izazvati prijevremeni porođaj u inače normalnoj trudnoći. Maternica je na početku trudnoće neosjetljiva na oksitocin, a glasine su da se osjetljivost pojača oko sredine trudnoće. Istraživanja, naprotiv, dokazuju da se prva pojačana osjetljivost na oksitocin javlja tek iza 37. tjedna.

2. "Kada dojite u trudnoći, vaše tijelo prvo opskrbljuje fetus, zatim bebu, a ostatak ide vama ili ostaje u rezervama."

MIT

Ako je razina masnoća niska, tijelo pothranjene žene koristi tjelesnu mast kako bi osiguralo prirast težine plodu. Međutim, ne postoje istraživanja koja bi potvrdila tko ima prioritet pri nedostatku. Što je još važnije, nema razloga da itko bude uskraćen, osim ako je majka zaista pothranjena. Slijedite svoj apetit, unosite dovoljno kalorija i dobivajte na težini u istim omjerima kao da ne dojite, a vaše tijelo će učiniti ostalo.

3. "Novorođenče treba uvijek dojiti prvo."

MIT

Vaše novorođenče će možda trebati prednost u vrijeme dok vaše tijelo stvara kolostrum budući da ga ima u ograničenim količinama prvih nekoliko dana. Kad vam "nadođe" mlijeko, što pokazuje da su zalihe dosegle potrebe bebe, možete biti sigurni da će biti dovoljno za oba djeteta. I, zapravo, ako osjetite preslab ili prejak refleks otpuštanja mlijeka, vašem novorođenčetu će biti lakše ako podojite starije dijete prvo!

4. "Mnoge mame osjete smanjeni dotok mlijeka u trudnoći"

ISTINA

70% majki osjeti značajan smanjeni dotok mlijeka u trudnoći, a manjina nastavi izdašnu proizvodnju i dalje.

5. "Mame koje tandemski doje stvaraju duple zalihe mlijeka - kao i majke blizanaca."

ISTINA

U jednoj studiji majka je imala duplu zalihu mlijeka svih sedam mjeseci koliko je tandemski dojila (a njezino novorođenče je više nego prosječno napredovalo!). Majke koje tandemski doje mogu „patiti“ jedino od viška mlijeka!

6. "Većina djece samo prestane dojiti tijekom trudnoće"

MIT

Istina je da većina djece prestane dojiti tijekom trudnoće, ali na čiji poticaj? La Leche League je provelo istraživanje majki koje doje u trudnoći; 26% djece je samo prestalo dojiti, 28% su mame prestale dojiti, a ostalih 46% je kasnije tandemski dojilo.

7. "Ako uživate u dojenju djeteta prije trudnoće, nema razloga da se u trudnoći to promijeni."

MIT

Trudnoća zaista mijenja dotadašnje dojenje za mnoge majke. Nekim majkama izaziva bolove, uznemirenost ili mučninu, što može utjecati na nastavak dojenja. (Slično tome, neka djeca ne vole promjene u okusu i količini mlijeka.)

8. "Tandemsko dojenje osigurava da prilagodba starijeg djeteta na brata ili sestru prođe glatko."

MIT

Starije dijete može iskusiti čitav niz osjećaja, od straha i osjećaja zamjene, ljutnje na vas, do oduševljenja novom bebom. Sjetite se da bratski odnosi imaju vlastiti ritam povezivanja i svađanja, a sve se odvija na vašim grudima! Realna očekivanja, puno ljubavi, otvorena komunikacija i smisao za humor pomažu da prebrodite sve izazove.

9. "Dojenje smanjuje jutarnje mučnine."

NEPOZNANICA!

Ovo je istina za mnoge mame, ali samo stručna studija bi mogla to potvrditi. S druge strane, neke manje sretne mame osjećaju izolirane osamljene napade mučnine tijekom dojenja.

10. "Majke koje tandemski doje su žrtve."

MIT

Dojenje dvoje djece je velika obaveza. S druge strane, odvikavanje djeteta protiv njegove volje nije lak zadatak, osobito ako ste trudni ili želite drugo dijete. Svaka majka mora sama izabrati ono što joj najbolje paše i za što je najspremnija.

11. Bonus: "Tandemsko dojenje je rijetko."

MIT

Mnoge majke pažljivo biraju kome će reći, ali to samo skriva uobičajenu praksu. U istraživanju od 179 majki koje su dojile bar jedno dijete najmanje 6 mjeseci, 61% je dojilo tijekom trudnoće, a 35% tandemski.

Napisala Hilary Flower, autorica knjige «Doživljaji pri tandemskom dojenju: dojenje tijekom trudnoće i nakon poroda»

To sam sve i ja procitala. Nije poenta da ja ne znam nego sam htela da cujem iskustva jos nekih mama!

Dojila sam na pocetku trudnoce... prvih par meseci...
Prestala iskljucivo svojom odlukom, smetalo mi je, bradavice su mi bile bolne...
Nakon porodjaja planiram da ponudim i starijem detetu da nastavi sa sisanjem,
ako bude zeleo.

На другој теми кажеш ово...

Jel davim dete od 19 meseci kad ucimo brojeve i azbuku, predmete, zivotinje, boje... itd...

...а онда желиш да га вратиш на ниво неонатуса. :confused:

cicak, ne budali :) evo ja cu da dojim dokle vlajko bude trazio i budem mogla, ali ako prestane, ne nameravam ga sama nuditi, bice mi dosta i beba.... plus, mozda ce on sam traziti pas ajde i nekako da dam, ali sama da mu nudim necu...

ok :)
mislila sam ono umor, neispavanost, hormoni, ali ok, znam koliko ja jedva cekam da se vladeta PRESTANE buditi nocu da sisa
ono, samoubila bih se da me oboje samelju

Pa ne moras uvek oboje dojiti.
I ne doji se starije kao novorodjence.
Ja planiram da mu uvek ponudim kad je tu a beba sisa,
ili ako sam zatrazi.
Ne moras to ni svaki dan. ;)
Cak mozes i da starijem dajes na flasicu visak(ja sam uvek imala viska, jednu sisa, druga ko iz cesme, pa sam hvatala)

Mogucnosti su mnogobrojne.

Jedno je sigurno!
A to je da to mleko moze samo da godi detetu,
Od njega moze samo koristi imati.
Nece skoditi svakako. ;)

moje dete flasicu ne koristi, mogu moje mleko na casu da mu dam :D
mislim da nece tako moci kod nas
ipak svaka od nas poznaje svoje dete
moje dete je ljubitelj sike , kakav se reeeetko radja
on sada sisa kao novorodjence, kujem plan kako da mu polako smanjim sve te podoje na nesto razumno, i znam da ce biti zesce borbe oko toga....
a zaista ne zelim da se mrcvarim do kraja trudnoce, za pocetak zelim bar jednu jedinu noc da prespavam ko covek :D

Boki, razumem te oko nespavanja, jedan od razloga mog prestanka dojenja.
Ali moras imati na umu dve stvari, 1. Mozes da mu ukines nocne podoje 2. Postoji mogucnost da se i posle toga budi jedno vreme (sama sam kroz to prosla)

Ja znam zasto ovo pricam.
Budice me beba svakako, dojicu svakako, mleka ce biti... svakako...
Pa i na solju, sto da ne...
Majcino mleko je toliko zdravo i puno vitamina, ne postoji idealniji sastav...
I te blagodeti prirode treba iskoristiti. ;)

Dojila sam na pocetku trudnoce... prvih par meseci...
Prestala iskljucivo svojom odlukom, smetalo mi je, bradavice su mi bile bolne...
Nakon porodjaja planiram da ponudim i starijem detetu da nastavi sa sisanjem,
ako bude zeleo.

Joj marice ti se šališ, je l da? :sad2: Zašto ćeš da učiš dete od dve godine ponovo da sisa? Kao kada bi ga odvikla od pelena, pa onda mu opet vratila pelene.

Joj cicak, ti to tako pises lako....
Znam da necu svojevoljno pristati na taj rezim :-)
Znas kako, meni to nije isto, beba se budi pa kao aj kad dajem njoj, dacu I njemu.... Ja bih ipak volela drugaciji scenarijo, dam njoj I kraj :-D a posle se sa njim mazim I ljubim a ne po ceo dan da idem I nudim sike....
Jednostavno znam I ja sta kazu knjige, forumi, sajtovi al znam I sta mi govori moje telo I moja psiha.... ;-) a deci cu prvo trebati ja, pa sve ostalo :-)

Joj cicak, ti to tako pises lako....
Znam da necu svojevoljno pristati na taj rezim :-)
Znas kako, meni to nije isto, beba se budi pa kao aj kad dajem njoj, dacu I njemu.... Ja bih ipak volela drugaciji scenarijo, dam njoj I kraj :-D a posle se sa njim mazim I ljubim a ne po ceo dan da idem I nudim sike....
Jednostavno znam I ja sta kazu knjige, forumi, sajtovi al znam I sta mi govori moje telo I moja psiha.... ;-) a deci cu prvo trebati ja, pa sve ostalo :-)

To i jeste lako.
I sama sam videla i znam dosta majki. :)

Ti si sad malo u soku, i zamisljas to kao nesto iscrpljujuce, ali zapravo nije

Evo kako ce kod mene da izgleda(bar se nadam):
Ujutru dojim bebu, muz sprema medu i vodi ga u vrtic.
Kad se vrate, oko 14-15h, ja cu se truditi da se posvetim medi,
ali kad beba oko 16-17h zatrazi da sisa, ja cu joj naravno dati da siki,
a njega pitati hoce li i on da se mazi sa nama. Ako hoce ok, ako nece ok.
Ne planiram da ga jurim i nudim, ali ako je prisutan, naravno da ce biti ponudjen.
Posle vecernjeg podoja Ne.
Bebu planiram da smestim pored kreveta i samo nju dojim nocu.

Mozda meda uopste nece zeleti da sisa,
Onda cu mu davati moje mleko ujutru i uvece tj.kad ga nakupim,
posto inace pije jutarnje i vecernje na flasicu.
Mozda ce hteti jednom dnevno da sisa, mozda tri puta, a mozda jednom u pet dana.
:)
To uopste nije bitno

Back