Tamo gde cveta limun žut...Deca od 7-9 godina sirom Beograda prodaju limunadu....Zlatno doba?

Grom_sa_neba!

Buduća legenda
Poruka
33.024
...

Jedna autorska...
Neko ce mozda reci - "Pa bas lepo, od malih nogu se deca uce preduzetnistvu"

Ali ove simpaticne ali i vrlo zalosne...scene koje vidjamo sve više po Beogradu sad vec redovno...su odraz zalosnog stanja drzave i drustva...

Na razlicitim lokacijama po Beogradu, od Trga Nikole Pasica, Kalemegdana, Beo Shopinga, Beograda na vodi...mozete videti razlicite klince kako sa bokalcicima i ponekim limunom prave lumunadice i prodaju za 50 do 100 dinara...

I ne to nisu tek neki cigancici koji prosjace ili pevaju u tramvaju...ali u gotovo slicnoj ili istoj raboti su to vidi se deca tzv srednje klase...
Pristojna skolska deca...

Negde sa strane im u nekim slucajevima sede i roditelji, a neretko oni sami tako provode dane...

Ispred Beo Shopinga videh da cak imaju dve grupe, pa kad jedna devojcica, od ne vise od 8 godina, vikne "Limunadaaa 50 dinara", drugi decak vikne "Kod nas je jeftinija i ukusnija"...

Na trenutak sve to deluje simpaticno...ali onda pomislis da tu na +40..., klinci od 7-9 godina...surovo odrastaju...
Drustvo im je trebalo pruziti mnogo vise...i ostaviti im prostora da se igraju, a ne ih fakticki ostaviti na ulici...

I mozemo mi sad diskutovati te bas lepo ili nije lepo...ali to je poraz drzave i drustva...

Ona devojcica u Novom Sadu je morala da izadje sa krofnama jel bese da bi skupljala pare za lecenje oca...
Ovi klinci sirom Beograda cede limun za 50 dinara...

Izrasce oni u jake ljude...mozda i prerano...ali ostace cinjenica da su im neodgovorna drzava i nezainteresovano drustvo...ukrali detinjstvo!

...

Poslednja izmena:
Na zapadu je standardna pojava da srednja klasa od najranijih dana vaspitava omladinu kroz duh akcije i preduzetnistva, uceci ih od malih nogu samostalnosti.
Sa te tacke mali prodavac limunade moze doterati vise i od tebe i od mene zajedno u daljoj buducnosti,,,no mozda ipak ne i u Srbiji. Zato prosto ne znam sta bih ti rekao za gornji lament...:confused:

Preduzetnistvo....????
Hajde probaj da nesto prodajes na buvljaku , a da ti dobro ide...
Ima da ti dodje ekipa i krece ista stvar kao i u drzavi....zabrana preduzetnistva...

Ko treba da zivi u iluziji, onaj ko jedva zaradjuje nesto preko prezivljavanja....ako se tu nazire malo vise rada i para, nema nista od preduzetnistva...

Ako vec gledamo klimu , limunada je za do 7 godina, kasnije deca nauce da prodaju mnogo opasnije stvari...vec sa 8 razredom tu se prodaju od seks usluga ali da prija i prodavcu, do hack kodova i sifara

Jok roditelji bez morala ili nekim on off moralom, a deca ce da budu zlatna...pa zlatna na isti nacin ili uspes ili nisi uspeo...deca pre ili kasnije provale lazi roditelja , a najveca laz je dete ja sam ponosan na tebe i kad ne uspes, ako si ostao na pravom putu, onom kojim ja ne idem....ajde...

Vidis to sam zaboravio, za mene su kladionice neki nenaseljeni prostori , hladni , ali daleko od ociju....uopste ih ne primecujem, sto je mislim dobro...to sto imaju tamna stakla...
Dok je bila navala pekara, nije mi bilo zgodno , nije mi zgodno ni navala apoteka...jeste da kad sam sad morao da kupujem lekove, ispalo je da ih i nema dovoljno , sto je sigurno apsurd i iznenadjenje...Ali ipak ih ima dovoljno...u svakom mestu mislim...

Na zapadu je standardna pojava da srednja klasa od najranijih dana vaspitava omladinu kroz duh akcije i preduzetnistva, uceci ih od malih nogu samostalnosti.
Sa te tacke mali prodavac limunade moze doterati vise i od tebe i od mene zajedno u daljoj buducnosti,,,no mozda ipak ne i u Srbiji. Zato prosto ne znam sta bih ti rekao za gornji lament...:confused:

Pazi, jedno je omladina, ajde i tinejdzeri, a naravno za studente je vec sasvim normalno da raduckaju za dzeparac ili da budu vec zaposleni Zakonski je sa 16 ako ne gresim da se moze biti i zaposleno lice

Ali ovde govorim o klincima, kazem ti 7-10 godina...

Kojima zelim da im svaki prolaznik kupi tu limunadicu... a 99% njih samo prodje...što opet dovodi do razocaranja te dece...

Kazem...prebrzo ce odrasti...sto s jedne strane je dobro jer treba ziveti u surovom okruzenju danasnjice...ali sa druge strane je zalosno...jer mogli su da se igraju bar do 14 godine...

...

Vidis to sam zaboravio, za mene su kladionice neki nenaseljeni prostori , hladni , ali daleko od ociju....uopste ih ne primecujem, sto je mislim dobro...to sto imaju tamna stakla...
Dok je bila navala pekara, nije mi bilo zgodno , nije mi zgodno ni navala apoteka...jeste da kad sam sad morao da kupujem lekove, ispalo je da ih i nema dovoljno , sto je sigurno apsurd i iznenadjenje...Ali ipak ih ima dovoljno...u svakom mestu mislim...

Kladionica, apoteka, fast food, banka...
To ti je raspored najcescih lokala...i ajde da ne racunamo butike kojih istina je sve manje u eri velikih trznih centara...

Ali ovaj gore raspored ti je kao neki skener drustva...
- Kladionice = vrata pakla na kojima neki traze trenutak srece...
- Kad se taj trenutak ne nadje...tu je apoteka...da se nadrogira razbolela i razocarana masa...
- Fast food je za "nema se vremena" populaciju...a i siguran put za nabacivanje musterija apotekama...
- I banke..."pumpa" za sve gore navedene aktivnsti

Vrzino kolo zatvoreno....

...

Koje razocaranje?
Mora da smisli fintu, a ne da ocekuje sazaljenje....
Mora cak i da smisli foru kako da prisili ljude da kupuju limunadu , to je pravi kapitalizam..
Jos bolje da postoje klinci u grupi dalje koji gadjaju one koji ne kupe limunadu , ili udresirane ptice koje ke.njaju po onima koji nisu kupili limunadu , to je tek pravi kapitalizam..

...

Jedna autorska...

Ali ove simpaticne ali i vrlo zalosne...scene koje vidjamo sve više po Beogradu sad vec redovno...su odraz zalosnog stanja drzave i drustva...

Na razlicitim lokacijama po Beogradu, od Trga Nikole Pasica, Kalemegdana, Beo Shopinga, Beograda na vodi...mozete videti razlicite klince kako sa bokalcicima i ponekim limunom prave lumunadice i prodaju za 50 do 100 dinara...

I ne to nisu tek neki cigancici koji prosjace ili pevaju u tramvaju...ali u gotovo slicnoj ili istoj raboti su to vidi se deca tzv srednje klase...

Negde sa strane im u nekim slucajevima sede i roditelji, a neretko oni sami tako provode dane...

Ispred Beo Shopinga videh da cak imaju dve grupe, pa kad jedna devojcica, od ne vise od 8 godina, vikne "Limunadaaa 50 dinara", drugi decak vikne "Kod nas je jeftinija i ukusnija"...

Na trenutak sve to deluje simpaticno...ali onda pomislis da tu na +40..., klinci od 7-9 godina...surovo odrastaju...
Drustvo im je trebalo pruziti mnogo vise...i ostaviti im prostora da se igraju, a ne ih fakticki ostaviti na ulici...

I mozemo mi sad diskutovati te bas lepo ili nije lepo...ali to je poraz drzave i drustva...

Ona devojcica u Novom Sadu je morala da izadje sa krofnama jel bese da bi skupljala pare za lecenje oca...

Izrasce oni u jake ljude...mozda i prerano...ali ostace cinjenica da su im neodgovorna drzava i nezainteresovano drustvo...ukrali detinjstvo!

...

Ja im dam po 50 dinara kad ih vidim, limunadu im ne uzimam.

Bolje nego da igraju video igrice … a tek bolje od odraslih kretena gde svaki drugi u kladionici..

Svakako je bolje biti vani i igrati se nego se uzombirati igricama, kao sto je nazalost ovaj izvrsitelj masovnog ubistva u Ribnikaru...

Ako je sve samo igra...

Ali ona devojcica u Novom Sadu se nije igrala...htela je da posalje ne lecenje oca...pa su je tek onda...drustvo i drzava primetili...

Znaci zbog RUPE u sistemu ona je prodavala krofne...a ne tek iz igre...

...

...

Jedna autorska...

...
sve je OK dok ne počnu gledati svoje zapadne uzore i krenu dilati kokain i heroin po ulicama

Svakako je bolje biti vani i igrati se nego se uzombirati igricama, kao sto je nazalost ovaj izvrsitelj masovnog ubistva u Ribnikaru...

Ako je sve samo igra...

Ali ona devojcica u Novom Sadu se nije igrala...htela je da posalje ne lecenje oca...pa su je tek onda...drustvo i drzava primetili...

Znaci zbog RUPE u sistemu ona je prodavala krofne...a ne tek iz igre...

...
srećom da devojčica živi u Srbiji... u čikagu bi bolio kuki ikoga i za nju i za njenog bolesnog oca...nemaš kinte?...zbogom umri.

Kladionica, apoteka, fast food, banka...
To ti je raspored najcescih lokala...i ajde da ne racunamo butike kojih istina je sve manje u eri velikih trznih centara...

Ali ovaj gore raspored ti je kao neki skener drustva...
- Kladionice = vrata pakla na kojima neki traze trenutak srece...
- Kad se taj trenutak ne nadje...tu je apoteka...da se nadrogira razbolela i razocarana masa...
- Fast food je za "nema se vremena" populaciju...a i siguran put za nabacivanje musterija apotekama...
- I banke..."pumpa" za sve gore navedene aktivnsti

Vrzino kolo zatvoreno....

...
Ne mozes znati na koje ce nacine njihov preduzimacki duh od malina razvijen uticati na njih. Sva iskustva govore pozitivno..
Ako malo osmotris i ZAISTA razmislis, shvatices da je tvoja logika ona koja je u zatvorenom kolu, intrinsicna u neg.premisi...;) :cool:

Ne mozes znati na koje ce nacine njihov preduzimacki duh od malina razvijen uticati na njih. Sva iskustva govore pozitivno..
Ako malo osmotris i ZAISTA razmislis, shvatices da je tvoja logika ona koja je u zatvorenom kolu, intrinsicna u neg.premisi...;) :cool:

Ma meni bi bilo drago da je sve bajkovito sa srecnim krajem...pa da su i ove dve grupe klinaca ispred Beo dogovorile "trik" taktiku - Ti reci limunadaaa50 dinara, a ja cu na 2 metra od tebe reci "Kod nas jeftinija i sladja"...
Ono kao ti budi Cola, a ja cu biti Pepsi 😃

Negde sam citao i da je da li bese osnivac Mc-a ili ko bese vec krenuo tako sto je kupio gajbu jabuka pa prodavao na komad...naravno ne bas sa 8 godina vec kao stariji...

...

Ja bih voleo kad bi na svakoj opstini bilo uvedeno pravilo za ulicnu prodaju, umetnicki program i hranu....
Tako da ne postoji ovaj koji moze da prodaje lubenice i jagode , a ovaj koji ne moze....
To mi odavno smeta, tacnije ubija me u pojam to sto se pod maskom zastite uredjenja grada, jednima dozvoljava da roka gde hoce svoju prodaju , daje kome treba, a drugima nije dozvoljeno , oni su cigani , gradjani drugog reda....ovo cigani sam namerno upotrebio jer kad su me vozili jednom prilikom kazu pitaj ove u skupstini sto mi cigani ne moze da otvorimo pumpu a onaj Pera moze.. a isto smo pismeni i znamo za dozvole...

Kad su se pojavile vasarske kucice po gradovima pomislio sam sad ce biti reda, plus za vasar jeste red...
Ma jok...opet je sve zauzeto od vasarskih kucica a drugi prodaju gde hoce...

Back