TAMIS 2009

Juče su na TV rekli da je na Tamišu došlo do pomora bele ribe jer se navodno izlila kanalizacija, iako je prva informacija bila da ribu "tuku" strujom što je verovatno i tačno. Treba nešto ozbiljno uraditi po tom pitanju jer za par godina pobiće sav živi svet na reci.

Ja sam bio u prošlu subotu u Farkaždinu.Radila bela,sitniji smuđ i štuka i par šarana ispod mere.Voda je odlična jedino što ima malo sočivice po površini.Uslovi su bili savršeni jedino što nije bilo ničeg krupnijeg.Ribu smo jeli i preživeli.Tamo je inače mnogo čistije nego u nekom ustajalom delu Tamiša gde je bilo pomora.
Da ne zaboravim, imao sam na udici jednog šarana golaća preko kile ali se otkačio.Komarci su nas na seoskoj strani ubijali ceo dan dok su preko puta nas svi bili goli do pojasa i uživali.

Ja sam bio u nedelju u Barandi preko puta "okruglice" 700-800 m. uzvodno od mosta.Voda je nosila gomilu trave i nadošla je od petka oko 20-30 cm.Hvatao sam samo sitniju belu i babušku.Na kukuruz ništa,na kedera jedan udarac a na celom potezu od mosta do mene pao je jedan šaran oko dve kile (iz čamca) i jedna štuka oko kilo ipo.Neki likovi koji su kampovali kažu da je riba ekstra radila dok naravno po običaju nisu pustili vodu i travu iz DTD-a.Čuo sam da na Begeju radi sve živo pogotovo štuka na kedera.Ne idem tamo jer je Begej uvek bio dosta zagađen ali riba i ne mora da se jede, vredi otići.

Na Tamišu od trave oja sada ide u srednjim slojevima nemože da se peca,onaj na brani u Tomaševcu kao da gleda kada dolaze ribolovci i tada danima ne zatvara branu isto kao što je radio i onaj na brani u Opovu.Mi plaćamo uredno godišnje dozvole ali izgleda za posmatranje vode a ne ribolov,ovako je već par godina nesećam se da je tako trava išla otprilike pre pet-šest godina ako me sećanje dobro služi ali ovo je strašno zaljubljenik sam u ovu reku ali mislim da ću se preseliti definitivno na Dunav.

Ja sam bio pre jedno nedelju dana i pecali smo na kedre "Stuku" ali uzalud ceo dan nije pipalo a blio je nas 5.I odlucimo se ja i jedan kolega da probamo malo na varalicu,i necete verovati za 3 sata smo uhvatili 10 stukuca od 800g do 1kg.Tako da planiram opet da odem ali samo na varalicu :)

Mesta koja se stalno hrane su obično zauzeta,tu se kampuje i uvek neko čuva ta mesta ekipe se menjaju ali ti naravno nahrani kad stigneš samo nemoj prehraniti neznam koliko dana planiraš da ostaneš ali moje mišljenje je da netrebaš da preteruješ sa količinom koju bacaš u vodu.Na Tamišu svako ko dođe hrani to mesto tako da svako mesto je u principu bar malo hranjeno želim ti dobar provod i BISTRO pa piši kako si prošao.

Bio sam u nedelju u Sakulama.Za ceo dan jedna štuka od 50 grama udarila na varalicu.Na dva štapa na crviće i šećerac nije pipnulo ni jednom.Okolo niko ništa.Ne pamtim da mi se tako nešto desilo na Tamišu.

Zna li neko gde ovih dana moze da se upeca neka stuka,bio na dunavu,raznim kubicima,tamisu ali svuda kao u bunar da zabacim.
Ako je neko bio negde i video da nesto radi neka kaze gde je to,necu ja sve da izlovim

Jedino provereno što znam je da je štuka radila na Begeju i to uglavnom sitnija mada padne i neka oko dve kile.To je bilo pre sedam dana,trenutno nemam izveštaj.
Kolege su išle u Perlez i kod novog brodogradilišta pre Zrenjanina.

Hmmm, mislim da nije preuranjeno da podvucem liniju na ovu sezonu na Tamisu... Jadno do ocajno. Izgleda da je sarumon i te kako znao o cemu pise kad nas je upozorio da ne gubimo vreme na Tamisu. Jedino u sta se moze covek pouzdati je redovna kontola dozvole... I to mi ide polako na zivce. Toliko sam se iznervirao da sam poslao pismo Ribolovackom savezu Vojvodine, pitajuci ih da li su svesnio trenutne situacije, a odgovor koji sam dobio je da je sve divno i krasno da, eto, oni efikasno tamane ribokradice a riba jednostavno nekada radi a nekad ne.

Evo ja sam spreman da za 50 eura kupim riblju mladj i poribim vodu na kojoj cu pecati ali da ne placam dozvolu i pored svih ribokradica, samo da budem siguran da se radi nesto po tom pitanju.

Ako neko ima lepog iskustva sa Tamisa ove godino, bilo bi lepo da ga podeli s nama, pa i ja da poverujem u zvanicnu verziju!

Iskreno ja nema ništa lepo da napišem za ovu a i prošlu godinu,poslednje što pamtim kao dobru sezonu je ako me sećanje dobro služi 2006 posle onih ludih poplava ribe je bilo jako puno radila je super,sve vrste i nije bilo toliko trave koja me unazad par godina izluđuje.Ja se nesećam da je toliko trave bilo unazad nekolio godina,ono što kažeš za kontrolu to si u pravu ima ih mnogo više nego proteklih godina ali po meni uzalud riba se krade ubija strujom a oni kontrolišu samo nas i sećam se još prošle godine da je ZGODNI pisao da treba bataliti Tamiš i otići na Dunav,mislim da ću tako i uraditi iako je Tamiš reka u koju sam zaljubljen još od detinjstva ali glupo mi je da dolazim na vodu i gledam utravu koja neprestano ide.Jako često sam bio na Tomaševcu priroda i tereni za kampovanje su idealni ali ona brana ubija svako zadovoljstvo i ljubav prema Tamišu tako da od sledeće godine probaću na Dunavu pa ako se situacija IKADA promeni vratiću se na Tamiš.

Nisam bio duže vreme na forumu i čisto da javim da je drugar pre desetak dana u Tomaševcu imao šarana od 5 kila i jednog od desetak izgubio ispred obale u travi.Krenuo je na štuku a kukuruz zabacio onako bez veze i imao sreće.

Back