Talasasti putevi

Umri_muski

Legenda
Poruka
60.860
Gledam filmove u USA i tamo u pustinji i cesto na filmovima neki talasasti putevi , i posto bih ja kao laik znao da napravim talasaste, kojom tehnikom se jeftino prave pravi putevi a da okolina puta ostane talasasta...
Ne verujem da se rade pesaka, izadjes pa odradis demo rov sirine 10cm po kojem se kasnije ravnaju svi koji sire to na 10m...

Gledam filmove u USA i tamo u pustinji i cesto na filmovima neki talasasti putevi , i posto bih ja kao laik znao da napravim talasaste, kojom tehnikom se jeftino prave pravi putevi a da okolina puta ostane talasasta...
Ne verujem da se rade pesaka, izadjes pa odradis demo rov sirine 10cm po kojem se kasnije ravnaju svi koji sire to na 10m...
Putevi se rade u skladu sa terenom po kome se provlaci saobracajnica pa ako je teren talasast i put obicno prati konfiguraciju tetrena. Jer, ako zelis horizontalan put onda cers morati da skidas te "talase" odnosno da imas velike zemljane radove sto ekstremno poskupljuje cenu puta, moraces da radis velike iskope, odvoz materijala na deponije, utvrdjivanje padina useka, odvod vode itd... mnogo skupa rabota zarad estetike.

Pa to pitam jel ima neki trik da ne mora nivelisanje na pesaka...ili polupesaka, ovo sto sam rekao da se odradi rov sirine 10cm pa odatle je lakse i jeftinije pruziti 10m...

Znam da ratari koriste GPS za ravnanje njiva....preko bagera onog malog...

U SFRJ su u mom kraju , lokalno komunalno izgleda imali neku foru , svi putevi nisu talasasti cak i kad su poljski, i traju po 20 30 km...Nekako su znali , a imali su i naviku da ga prave ispupcenim, takav je bio standard...sto podrzavam...i moja ulica je takva, znaci na sredini je podignuta a sa kraja su krajevi sociva...konveksna je ulica...i to izrazito i stvarno nikom ne smeta, ni biciklistima ni pesacima...lopte se same sklone sa puta, djubre se sklanja sa puta...voda takodje...mnogo bolje nego ovo od 1990 na ovamo , gde su putevi skroz ravni , bilo regionalni bilo ulice...

Pricam jer se vozim , biciklom , po tim atarskim putevima...ne bas atarskim na novi nacin znacenja...nego lokalnim putevima..

Poslednja izmena:
Magistrala i manji putevi prate topografiju terena dok auto putevi ne. Radi se jednostavno i niveliše se bagerom koji ima žiroskop pa se onda drugim bagerom niveliše podloga pa na kraju asvaltiraš već nivelisanu podlogu.

Po pravilu se rade kontranagibi u krivini isto uz pomoć žiroskopa a danas je to verovatno umreženo i sa gps i laserima i tačkama prethodno premere.

Evo bas gledam jedan lokalni , regionalni put i vidi se da ne prati liniju terena nego je namerno nasut skoro metar i po i to bas na ukrstanju sa drugim regionalnim putem i na sve tri strane posle ide nizbrdo , ali je ipak nasut i to podosta samo da ne bude talasast tj jedno 100m pre te raskrsnice je sa jedne strane uzvisina i taman su tu uzvisinu snizavali za pola metra a nasipali jedno metar i po iznad svih ostalih kuca, njiva oko raskrsnice...
Zanimljivo....put izgleda kao nasip bukvalno , a na najvisoj je koti u celoj okolini...a vidi se da je nasipan...bas cudno...
Evo i lokacije, Magistralni put Krusevac Aleksandrovac, selo Novaci , raskrsnica ka selu Subotica....

Bas zanimljivo uzdignuce puta...Vidjao sam u Cacku i BG kad put jeste bedem i nasip, ali ovo nije sigurno , nema nigde reke u blizini ...

Geodezija, odnosno geometri. Strabag radi tako sto ima geodetsku sluzbu, snimi se stanje terena, projektant napravi projekat po slojevima,, noseci sloj od kamenog agregata, itd. odrade se grubi radovi na podlozi, geometar opet snimi i obradi podatke, ukoliko odstupa od predvidjene tolerancije, cini mi se da je 1cm tolerancija kod njih, podloga se opet ravna dok se ne zadovolje kriterijumi. Novi finiseri imaju ugradjen gps i svasta nesto od elektronike, bukvalno im se ubaci projekat i oni sami nivelisu asfalt, debljinu, itd., dok rukovaoc samo kontrolise da li je sve ok.

Back