TAKO SE VODI/NEVODI RAČUNA O ŽIVOTNOJ SREDINI

nije situacija bas toliko katastrofalna.jeste,srbija ima problema-kao i svaka druga zemlja,ali nista opasno.nije briga o zivotnoj sredini reciklaza ili ne bacanje djubreta pored kante,to je banalizacija.danas smo svi zagadjivaci,neko aktivni-od toga direktno ima profit, a neko pasivni-svakodnevni zivot i koriscenje osnovnih sredstava za zivot.
deponija nije problem nigde u ekoloskom smislu,jer deponija mora biti.ne moze se djubre samo preraditi.prava briga oko "prirodnih uslova" je najvaznija a ne "prirodnih izvora" koji su i ovako promenjivi...mada,prirodni uslov moze da bude i izvor-reljef...
ekumena danas zauzima oko 27 mil km kvadratnih,pa po tome nema brige,jos.pa cak i u okviru tog broja nema svuda zagadjivaca...(prim.aut.kopneni deo zemlje-litosfera zauzima 149 mil km kvadratnih).
jos cemo mi disati "punim plucima".

Evo jedne informacije koju sam dobio od jednog asistenta na predavanju!
Kada je napraljen plan i program koji predvidja da se drzava podeli na 24 oblasti koje bi pokrivala po jedna velika prava deponija taj predlog je odbacen! Iz kog razloga: ljudi koji su napravili taj plan su optuzeni da je to program da se drzava pocine polako cepati i deliti i da ti isti ljudi rade protivno nacionalnom interesu!
E sad, zasto sam ovo napricao! Pa mozemo se mi truditi i treba da se trudimo da ocuvamo zivotnu sredinu, ali ako je moguce da dodje neki nacionalista da nam kroji sudbinu to nece valjati! Za takve stvari treba angazovati ljude koji znaju sta rade i pustiti ih da valjano obavljaju svoj posao! Nisam hteo da napisem iz koji su stranke ljudi koji su odbacili ovaj predlog da ne bih ovo politizovao, ali stvarno je tuzno da je tako nesto moguce!

crnigrujica:
Evo jedne informacije koju sam dobio od jednog asistenta na predavanju!
Kada je napraljen plan i program koji predvidja da se drzava podeli na 24 oblasti koje bi pokrivala po jedna velika prava deponija taj predlog je odbacen! Iz kog razloga: ljudi koji su napravili taj plan su optuzeni da je to program da se drzava pocine polako cepati i deliti i da ti isti ljudi rade protivno nacionalnom interesu!
E sad, zasto sam ovo napricao! Pa mozemo se mi truditi i treba da se trudimo da ocuvamo zivotnu sredinu, ali ako je moguce da dodje neki nacionalista da nam kroji sudbinu to nece valjati! Za takve stvari treba angazovati ljude koji znaju sta rade i pustiti ih da valjano obavljaju svoj posao! Nisam hteo da napisem iz koji su stranke ljudi koji su odbacili ovaj predlog da ne bih ovo politizovao, ali stvarno je tuzno da je tako nesto moguce!

U tom smislu sam već nešto komentarisao.Nažalost i ekologija je postala političko sredstvo posebno kod nas.Skoro sam na jednom sastanku gde odbornici jedne mesne zajednice nedaju da deponija bude na "njihovoj lokaciji" izjavio da naše životno okruženje nema granice i kao odgovor ih pitao da li oni piju čistu vodu iz svog atara ili dolazi iz druge mesne zajednice.Voda, vazduh, zemljište,lokacije za deponije, reciklažni centri itd. nisu Beogradski, Čačanski, Milanovački ili nezmam čiji, već naši.Svih nas koji na ovaj ili onaj način utučemo na kvalitet životne sredine.Pa što je više čuvamo više ćemo od nje i dobiti.

prof.ivan:
nije situacija bas toliko katastrofalna.jeste,srbija ima problema-kao i svaka druga zemlja,ali nista opasno.nije briga o zivotnoj sredini reciklaza ili ne bacanje djubreta pored kante,to je banalizacija.danas smo svi zagadjivaci,neko aktivni-od toga direktno ima profit, a neko pasivni-svakodnevni zivot i koriscenje osnovnih sredstava za zivot.
deponija nije problem nigde u ekoloskom smislu,jer deponija mora biti.ne moze se djubre samo preraditi.prava briga oko "prirodnih uslova" je najvaznija a ne "prirodnih izvora" koji su i ovako promenjivi...mada,prirodni uslov moze da bude i izvor-reljef...
ekumena danas zauzima oko 27 mil km kvadratnih,pa po tome nema brige,jos.pa cak i u okviru tog broja nema svuda zagadjivaca...(prim.aut.kopneni deo zemlje-litosfera zauzima 149 mil km kvadratnih).
jos cemo mi disati "punim plucima".

Profesore, uy duboko poštovanje, ali nemojmo raymišljati za samo 50 ili 100 godina. nezaboravite OZONSKI OMOTAČ JE PROBIJEN IZNAD BRAZILA PRE SKORO 20 GODINA, KLIMA SE UBRZANO MENJA, upravo ybog isključivo antropogenog faktora. rezervi ima, ali do kada. ratovi za naftu prolaze, za vodu tek počinju. Uskoro će i za vazduh.1000 godina za istoruju i za galaksiju je jako, jako kratak period. Trenutak. Mi ipak za svetom kasnimo 50 pa i više godina. Neću da ulazim u razloge, opravdane ili neopravdane, ali šta će piti i disati naši potomci. To je tema kako sprečiti dalje širenje zagađivanja i šta mi u tom smislu preduzimamo ili ne. Tačno je da problema ima svuda u svetu, ali mnogi će akcidente i iznenadna zagađenja dočekati vrlo spremni. A mi?

ja zaista ne znam gde se kupe te katastrofalne prognoze i informacije?
tokom istorije bilo je uzasnijih dogadjaja pa "smo" preziveli.kvartarna proucavanja su najvaznija i sta ona kazu.zna se za ledeno doba od pre 1.8 mil.godina do pre 10 000 godina.to su normalne promene koje se ciklicno menjaju.trenutno smo u toplijem "vremenu",ali eto primera.1978-1982 se smatra mini zahladjenjem kada je klima bila "ostrija".
to sto "mi" nismo spremni to nema veze sa "prirodom" jer nesreca ne moze da se ogranici na regiju vec na kontinent.primer cernobila.mogli su oni da imaju najbolju opremu i pripremu ali ne vredi to nista svedjanima koji su prvi otkrili radijaciju.
zaista ne.bice i dovoljno vode-barem u srbiji,pa i vazduha...jedino nece biti "crnog zlata" ali zato uglja i gasa za jos oko 400 godina.uzivajmo...

vilenjakinja_m:
I da, sto se tice deponija, mogu da budu jako opasne pogotovu ako nisu imobilisane ,odnosno ako su divlje. Jedan prost primer: Bacimo bateriju, baterija se prenese na divlju deponiju, iscuri vremenom, prolazi kroz zemlju, zagadi podzemne vode i vrati se direktno nama. I eto ti belaja.

A lekovi sa isteklim rokom, a bolnički otpad, a olovni i kadmijumski akumulatori...

Doslo je vreme kad je celi svet poceo da se bavi ekoloskim problemima. Sustina je u tome da se sacuva prirodno okruzenje u, kako kaze Rio deklaracija o odrzivom razvoju prirodne covekove sredine, u kapacitetima koji omogucavaju normalan zivot na Plavoj planeti.

Postoje visoko osvesceni ljudi koji vrednuju zivot na jedan poseban humanisticki nacin i oni jesu veliki borci u eko pokretima. Na zalost, takva borba trazi mnogo para, koju oni po pravilu nemaju. Ali hvala njima sto su se pojavili na javnim scenama i posle visedecenijske galame i upozorenja vaskolikom ljudskom rodu utuvili u glavu da ako nema zivota, nece biti ni kapitala, ni radosti ni zalosti. Sve ce to ,dragi moji, pokriti paprat i sas. Tako je krenulo.

Danas se u pojedinim evropskim zemljama cak i u izbornim kampanjama resavanje eko problematike koristi kao adut za dobijanje poena. I kogod drzi malo do sebe, nesto je i ucinio. Makar u svom okruzenju. Od krupnih stvari kao sto je ociscenje recnih voda, zabrana emisije stetnih materija u prekoracenim kolicinama u vazduh, zastite ugrozenih biljnih i zivotinjskih eko sistema... Pa do sitnih, kao sto je grad London zabranio koriscenje kamina, sem ako ih ne podlozis specijalnim briketima koji kostaju ko sam djavo, pa ko voli nek izvoli, kao sto Evropa ne dozvoljava da vozis autic na benzin koji se tebi prohte, kao sto grad ti NY opauci kaznu da zvoni u usima ako djubre ne razvrstas po sopstvenim kontejnerima i obavezno ne spakujes u kese.

Gde smo mi?

Kod nas je ovako: doneti zakoni ( Zakon o zastiti zivotne sredine, Zakon o proceni uticaja na zivotnu sredinu, Zakon o integrisanom sprecavanju i kontroli zagadjenja zivotne sredine, Zakon o strateskoj proceni uticaja na zivotnu sredinu ). Nadalje, Zakon o obligacionim odnosima odavno u sebi sadrzi pravni osnov za tzv. Popularnu tuzbu, koju svaki subjekat, bio licno ugrozen ili ne, moze podici kod suda i zatraziti da onaj ko zagadjuje prestane to da radi u roku od odmah. Pa zatim ratifikovano more medjunarodnih konvencija , od kojih je trenutno interesantna Anhujska konvencija koju hocemo-necemo da potpisemo. Inspekcije postoje, sudovi mogu da rade, ali! Neko mora da im se obrati.

Da li nasi ljudi nisu zainteresovani, da li se plase, da li ih mrzi, da li ocekuju da to neko drugi uradi umesto njih? Da li u svakodnevnoj trci da sebi omoguce osnovnu egzistenciju zaboravljaju da je ispred egzistencije, u opstem sistemu vrednosti, ipak zivot i zdravlje. Jer kad prestane zivot, sta ce ti novci.

Enki:
Kod nas je ovako: doneti zakoni ( Zakon o zastiti zivotne sredine, Zakon o proceni uticaja na zivotnu sredinu, Zakon o integrisanom sprecavanju i kontroli zagadjenja zivotne sredine, Zakon o strateskoj proceni uticaja na zivotnu sredinu ). Nadalje, Zakon o obligacionim odnosima odavno u sebi sadrzi pravni osnov za tzv. Popularnu tuzbu, koju svaki subjekat, bio licno ugrozen ili ne, moze podici kod suda i zatraziti da onaj ko zagadjuje prestane to da radi u roku od odmah. Pa zatim ratifikovano more medjunarodnih konvencija , od kojih je trenutno interesantna Anhujska konvencija koju hocemo-necemo da potpisemo. Inspekcije postoje, sudovi mogu da rade, ali! Neko mora da im se obrati.

Da li nasi ljudi nisu zainteresovani, da li se plase, da li ih mrzi, da li ocekuju da to neko drugi uradi umesto njih? Da li u svakodnevnoj trci da sebi omoguce osnovnu egzistenciju zaboravljaju da je ispred egzistencije, u opstem sistemu vrednosti, ipak zivot i zdravlje. Jer kad prestane zivot, sta ce ti novci.

Sudovi dugo traju.Papirologija je beskonačna.Sporovi i parnice se završavaju skoro nikada.Inspekcijske službe doduše reaguju po prijavama ali mole boga da nadju "rupu u zakonu" kako nebi kaznili zagađivača (čitaj:potencijalnu osobu ili firmu od koje sutra zavise).Neslažem se da se ljudi plaše, posebno ne naši, ali jednostavno nemaju izbora što se tiče pravosudnih i inspekcijskih organa.Drugo, ono o čemu smo pričali, mi sami nemamo kulturu stanovanja i ponašanja prema okolini, mislimo da je tamo preko ograde nečija tuđa sredina i da se nas netiče.ZNAČI EDUKACIJA OD MALIH NOGU DA BUDUĆE GENERACIJE MOGU NORMALNO DA ŽIVE.
Mislim da nam se kaznena politika zacrtana pomenutim zakonima uopšte nesprovodi.Nije ona ništa lošija nego na zapadu, ali nema ko.Zato - policija, mandatne kazne u visini mesečne plate pa ćemo voditi računa i kako hodamo, a da nepričam o odnosu prema životnoj sredini.

Putovao sam juče i preključe Ibarkom magistralom, pa mi je zbog ogromnih vrućina bio otvoren prozor na kolima. Nemogu da prođem ni 2 kilometra da se neoseti strašan neprijatan miris.Od velike vlage valjda je i zemlja ubuđala što nije neki problem, ali smrad od uginulih životinja organskog smeća i razni pomešani mirisi su nepodnošljivi - teže od vrućine.

Edukacija je nesto sto se podrazumeva. Ali! Edukator mora biti osposobljen , pre svega saznajno za takav posao, pa makar ti mislio na mame, tate i ostale koji nam daju prve smernice u zivotu.

Kultupa stanovanja je samo kap u velikom moru . Mene vise interesuju veliki sistemi koji stanuju tu kraj nas i koje ne mozes edukovati, bar za sad, nego ih samo nemilosrdno lupati tamo gde su najosetljiviji- po dzepu i oduzimanjem dozvola za rad. Cak je i jedan Egipat zabranio isticanje kanalizacije u Crveno more, a Beograd pije preradjenu savsku vodu u koju istice... ma ne smem ni da pocnem da nabrajam. U borbi izmedju coveka i prirode uvek ce pobediti priroda. Isekli smo amazonske sume- eto nama ozonske rupe, pa sad mozemo da se treskamo trazeci resenje kako da je zakrpimo. A Sunce prze odozgore, briga ga sto je nas zastitni omotac probusen.

Preživeti hođemo ali kako? Došlo je vreme da povedemo računa i o kvalitetu života.Jutros je na prvom kanalu RTS-a bio jedan ribar koji je pričao između ostalog baš o tome šta sve plovi Dunavom.A i ja sam imao prilike da vidim-glavni problem su plastične flaše.Ja nemogu ni približno da procenim o kojim se količinama radi, ali što je mnogo mnogo je.Otpadno granje i drveće koje reka nosi nije problem, radi se o prirodnom materijalu.

Mene je to podsetilo na one majmune iz Kelerovog eksperimenta, koji ce sve uraditi samo da dodju do banane.
Ne znam ko je vise odgovoran za to, vlasti koji su tako opasnu stvar ostavili, ili ti glupi, pohlepni i halapljivi ljudi bez trunke mozga u glavi
Na zalost to moze da se desi svuda. I kod nas bi ljudi isto uradili, sigurna sam u to.

ILO:
Mene je to podsetilo na one majmune iz Kelerovog eksperimenta, koji ce sve uraditi samo da dodju do banane.
Ne znam ko je vise odgovoran za to, vlasti koji su tako opasnu stvar ostavili, ili ti glupi, pohlepni i halapljivi ljudi bez trunke mozga u glavi
Na zalost to moze da se desi svuda. I kod nas bi ljudi isto uradili, sigurna sam u to.

Gledajući tvoj profil stekao sam utisak da si iz Požarevca.Kakva je tamo situacija što se tiče ove teme?Prvenstveno mislim na zagađivače,deponiju sisteme za prečičćavanje otpadnih voda.Šta se u gradu čini po pitanju yačtite?

Ne znam od kud ti takav utisak? Mozda sto sam na njihovom forumu pitala gde se nalazi Viminacijum
Ne znam nista o zagadjivacima i ostalom, stvarno.
Imam drugaricu iz Kostolca koja mi je rekla da se tu u blizini nalazi veliko pepeliste, gde se odnosi pepeo iz termoelektrane. Pa je valjda nezgodno zimi kada pocne kosava da duva, i da raznosi, ne secam se bas

ILO:
Ne znam od kud ti takav utisak? Mozda sto sam na njihovom forumu pitala gde se nalazi Viminacijum
Ne znam nista o zagadjivacima i ostalom, stvarno.
Imam drugaricu iz Kostolca koja mi je rekla da se tu u blizini nalazi veliko pepeliste, gde se odnosi pepeo iz termoelektrane. Pa je valjda nezgodno zimi kada pocne kosava da duva, i da raznosi, ne secam se bas

Izvini! Pozdravljala si sve Požarevljne pa zato. Greška, ali valjda nežameraš?

Back