Tadiceva i Dinkiceva bankarska mafija u Srbiji

zato sto mislim da od ovih gore ne moze da bude i zato sto vlast kvari ljude. sto je covek duze na vlasti to se vise kvari. zato na zapadu vlast menjaju na svake 4-8 godine. da se ne ukvari ;)

Vlast se strast sviju strasti, rece najveci ex-Yu disident Milovan Djilas. Nema ko se nije opekao.
Ima u radikalima nekoliko korektnih imena, u prvom redu mislim na Dejana Mirovica, koji je odlican ekonomista i svaka njegova kritika je na mestu i potkrepljena cinjenicama. Covek nije toliko opijen nacionalistickom retorikom. Ali veliki deo su zaista licnosti koje ni za cuvare kafilerije ne bi stavio a kamoli za poslanike.
Mislim da je za ovo vreme najbolje resenje formiranje koncentracione vlade sastavljene od svih stranaka. Bio bi formiran i poseban Ekonomsko-socijalni savet sastavljen od strucnjaka, manje medijski i politicki eksponiranih licnosti. Predsednik i premijer bi bili iskljuceni iz tog tela. Odluke bi se donosile jednoglasno konsenzusom i bile bi obavezujuce za vladu. Ali naravno sve su to puste zelje, dok Dinkic ne utoli svoju glad i ne unisti privredu potpuno nece se sa mesta dici iko.

Nemoj više pravnike i ekonomiste.Ova kriza je nastala zato što su nazovistručnjaci multiplicirali cifre nepostojećeg novca,bruto proizvoda i napumpali nepostojeće resurse.Naši miševi ne mogu ništa mimo MMFa i Svetske banke,a te dve ''kompanije'' nemaju bolje investicije od davanja kredita paćenicima poput nas i kad kriza prođe doćiće da nas izbace iz ''kuće'' pošto nećemo moći da vratimo dugove.

Tihi, smena vlasti nije problem, nije naš sukob. Nama je problem koga dovesti posle ovih, a i svih onih pre. Trenutna opozicija je takođe kompromitovana mućkama, krađama, muvanjima i driblanjima. I oni daju sve od sebe, sve šta je u njihovoj moći da lapaju. :lol:
A za nekakve promene i akcije vezane kako za unutrašnje, tako i spoljašnje srpske probleme, jednostano se ne može doći do rešenja koje je dobro po Srbiju. Zašto? Pa zato što se za sve to ne pita samo zemlja Srbija i vlast u Srbiji, već su tu i interesi nekih spoljnjih faktora. Znaš to i sam.
Za primer ti mogu navesti onu priču o hlebu od tri dinara. Zamisli da ja sad prozivam radikale kako hleb nije 3, već 40 dinara, a oni obećali da će biti tri! Ja to ne mogu da uzimam kao argument u diskusiji jer sam svestan da se Šeki i Toma (tada) nisu pitali ništa, nisu mogli da odlučuju ništa i samim tim nisu mogli da ispune svoj plan. Džaba dobra volja i želja. Vidiš, tako je i po ostalim pitanjima za koja ti osuđuješ vlast, a ne želiš da vidiš da neke stvari jednostavno ne mogu da se isteraju, ne pita se samo Srbija i srpska vlast za to jer ima nekih drugih interesa.
Zar stvarno misliš da ovi trenutni ne bi sve dali da srede situaciju u zemlji i sebi obezbede oreole svetaca? Za života? Naravno da bi. Ali trenutno ne može.

Ja nisam ni nudio neke argumente. :rtfm:
Ne sporim ja da je mnogo toga trulo u ovoj državi. Ali okrenuo sam priču na cilj ove teme/tema... Cilj koji ne nudi poboljšanje.

Aha. Pa ja sam mislio da forumi sluze razmeni misljenja. Kritika je tome svojstvena. Koji je cilj? Pa da postavim ja to pitanje za milion drugih tema na pdf-u.
Ono sto je nekorektno sa tvoje strane je sto decku spocitavas sa starta kritiku samo zbog toga sto je radikal. Njegova zavrsna recenica da vlast mora da se smeni je logicna u situacji kada jedna vlada nema nikakav kredibilitet i autoritet. Ona mozda ima legitimitet ali to je fiktivna tvorevina, vrlo relativna i za funkcionalnu demokratiju najmanje znacajna. Izbori su tu prvo i najbolje resenje. Druga resenja ukljucuju drzavni udar, puc ili gradjanski rat (ako vlast suvise zaglibi u autokratiju).
Ta premisa da je smena vlasti beznacajna je jako piltak argument. Okviri u kojima bi buduca vlast morala delovati bili bi toliko zaokruzeni i nezibezni da bi svaka vlada koja bi se formirala morala da radi na njihovom resavanju. Otkud ti znas da sutra LDP mozda bolje nece vladati Srbijom, ili SNS, ili SRS? Muka coveka pritera na odlucnost i prisebnost da resi i reformise sebe odbacujuci cesto ono sto je mislio da je najbolje.

Pa onda da se prvo pronađe neko dobar i pošten, a ne neko ko ''manje krade'' (a i to jer kaže: keve mi). Da se pronađe neko ko još nije kompromitovan. Ima li takvog na političkoj sceni Srbije?

Ne mora uopste prvo da se pronadje neko manje kompromitovan.
Prvi korak je skidanje sa vlasti onih koji su dokazani lopovi. Ako se to ne uradi onda se salje signal svim tim postenim i nekompromitovanim da nema potrebe da se bave politikom jer na vlasti je moguce ostati ma koliki lopov bio.
Dakle - prvo obaranje sa vlasti mafijasa, a dalje ce vec sve ici lakse.

Jelašić tražio mito!
Ključni svedok u aferi "kofer" Vladimir Cizelj izrazio sumnju da je guverner Radovan Jelašić tražio dva miliona evra za izdavanje dozvole KEB banci

BEOGRAD - Vladimir Cizelj, predstavnik izraelskog investicionog fonda Kardigan koji je otkupio Kreditno-eksportnu banku, svedočeći juče pred okružnim sudom naveo je da je ova banka izgubila licencu jer je odbila da plati "reket" od dva miliona evra "nekom iz NBS". Prema njegovom stavu, iza toga je stajao lično guverner Radovan Jelašić!

- Direktor banke Sekula Pjevčević preneo mi je da moramo da platimo taj novac, ali su akcionari to odbili. Odmah je usledila odluka o likvidaciji, a nedugo potom dovedena je u pitanje i dozvola za našu drugu kompaniju "TBI Dunav osiguranje", koja je takođe trebalo da uplati dva miliona evra za dokapitalizaciju. Bili smo spremni na to, ali je naš zahtev odbijen, takođe na inicijativu NBS! Kasnije se ispostavilo da je uslov za odobravanje tog zahteva bio da pristanemo na likvidaciju KEB banke i da povučemo krivične prijave protiv NBS i nekolicine revizora na osnovu čijeg mišljenja nam je oduzeta dozvola za rad - kazao je Cizelj.

Kada je njemu i Slijepčeviću konačno "pukao film" zbog ovih ucena, podneli su tužbu protiv NBS i u saradnji s policijom 11. januara 2006. godine predali Vladimiru Zagrađaninu kofer sa obeleženim evrima.

- Pre toga, Zagrađanin mi je više puta nagoveštavao da će biti potreban neki novac kako bi se smirile strasti u NBS. Tog popodneva sam mu u mojoj kancelariji otvorio taj kofer sa evrima i rekao mu da poruči viceguverneru Dejanu Simiću da je to samo deo. Nisam siguran koliko me je čuo, pošto je u tom trenutku na TV bila glasna muzika - dodao je svedok.

Funkcioner SPS Vladimir Zagrađanin, drugooptuženi u ovoj aferi, negirao je da je
svesno posredovao u davanju 100.000 evra mita Simiću. Optužbe protiv njega, kako je istakao, usledile su pošto su Cizelj i direktor KEB banke Pjevčević zloupotrebili njegovo prijateljstvo i iskoristili ga u ličnom obračunu sa centralnom bankom i guvernerom Jelašićem.

- Tog 11. januara 2006. godine sastao sam se sa Cizeljom u njegovoj kancelariji, kako bih od njega preuzeo neka statusna dokumenta i prosledio ih Simiću. Više puta sam posredovao između njih dvojice u iznalaženju obostrano korisnog rešenja povodom nesporazuma koji je usledio nakon što je NBS ukinula licencu KEB banci. Ne sluteći šta se nalazi u torbi koja je bila u najlonskoj kesi, krenuo sam ka Simiću, ali sam usput počeo da sumnjam da nešto nije u redu, jer sam u telefonskom razgovoru sa njim shvatio da on ne očekuje nikakvu dokumentaciju od Cizelja. Zato mu nisam ni predao tašnu kad sam došao kod njega u stan, već sam je držao na tabureu. Ubrzo se na vratima pojavilo oko dvadeset policajaca i posle nekoliko minuta otvorili su tu tašnu punu novca. Bio sam u potpunom šoku. Najpre sam pomislio da je u pitanju skrivena kamera, ali sam se brzo razuverio - istakao je Zagrađanin.

Da je u pitanju perfidna nameštaljka, shvatio je ponajviše na osnovu ponašanja svog advokata Radeta Terzića, koji ga je navodno savetovao da pred istražnim sudijom prizna da je učestvovao u ovoj aferi.

http://www.kurir-info.rs/clanak/crna-hronika/kurir-15-04-2009/jelasic-trazio-mito

----------------

posle ovakvih stvari guverner u svakoj zemlji bi momentalno morao da kovertira ostavku al u Srbiji naravno se nista nece desiti.

Back