Svojatanje rumunske nacionalne istorije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bingo66

Zainteresovan član
Poruka
132
NEVEROVATNO OTKRIĆE KURIRA
GROF DRAKULA JE BIO SRBIN

(109) Send to friend Print Subota, 3. Decembar, 2011.| Autor: S. Živković
Moj narod je stradao u boju na Kosovu, reči su plemića Vlada Drakule iz čuvenog romana „Drakula“ iz 1887.

121612.jpg

BEOGRAD - Najpoznatiji vampir bio je naše gore list!
- Velika sramota zadesila je moj narod na Kosovu 1389. godine, kad su zastave Vlaha i Mađara poklekle pred Mladim mesecom. Od tada je samo jedan vojvoda moje krvi uspeo da pređe Dunav i pobedi Turke na njihovoj zemlji - govori Vlad Tepeš u čuvenom romanu „Drakula“, irskog pisca Brama Stokera, iz 1887. godine.

Zašto rumunski grof Drakula kaže da su Turci pokorili njegov narod kad se zna da su se sa osmanlijama na Kosovu borili Srbi? Da li to znači da je srednjovekovni rumunski plemić koji je poslužio kao inspiracija za književni lik grofa Drakule zapravo bio Srbin?

Istoričar Jovan Deretić za Kurir kaže da je upoznat sa životom Vlada Tepeša i da nema sumnje da je on bio Srbin!

- Drakula je bio sto posto Srbin! Ali ne samo on. Većina današnjih Rumuna poreklom su Srbi. Mnogi i ne znaju da su sve do 19. veka oni govorili našim jezikom i koristili naše pismo. Mi smo ih zvali Vlasi, što znači stočari, jer se stanovništvo u Transilvaniji pretežno bavilo tom granom poljoprivrede. Na Drakulinom grobu stoji natpis „Ovde počiva rab Božji Vlad Tepeš„, ispisan na čistom srpskom jeziku. Ima li većeg dokaza od toga? - objašnjava Deretić i nastavlja:
- Vojvoda koji se pominje u romanu je Janoš Hunjadi, srpski vitez koji se borio protiv Turaka. Mi smo ga zvali Sibinjanin, što znači Srbin - kaže Deretić.

Etnolog Bojan Janković ne deli njegovo mišljenje.

- Drakula je bio veliki patriota i koristio je brutalne mere odmazde protiv svojih neprijatelja. Čini mi se da u ovom slučaju govori sa stanovništva hrišćanstva i identifikuje se sa Srbima koji stoje nasuprot Turaka - smatra Janković.

Nabijao eksere u glavu

Vlad Tepeš, ili Nabadač, rođen je u malom selu blizu Trgovišta u Rumuniji. Otac ga je u sklopu političke nagodbe kao dete dobrovoljno predao u zarobljeništvo Turcima. Tamo je, najverovatnije, gledajući turske metode mučenja razvio svirepost. Nakon nekoliko godina zatočeništva vraća se i postaje vladar Vlaške. Veruje se da je nabio na kolac oko 20.000 turskih zarobljenika i postavio ih uz put kojim se turska vojska kretala. Osim toga, odsecao je zarobljenicima oči i uši, nabijao im eksere u glavu. Prema legendi, poginuo je u zasedi, a glavu su mu otkinuli i poslali turskom caru Mehmedu.

Drakulić: Nemam veze s vampirima

Pokušali smo da utvrdimo da li prezime biznismena Zorana Drakulića vodi poreklo iz Rumunije. Drakulić nam je uz smeh objasnio da nema nikakve veze sa čuvenim vampirom.

- Koliko ja znam, Drakula je Rumun, a moje prezime vodi poreklo iz Like - rekao je Drakulić.

Svi Drakulini filmovi

Po romanu „Drakula“ snimljeno je najviše filmova u istoriji. U njegovu čast Udruženje pisaca horora za „vrhunska dostignuća“ u žanru horora dodeljuje nagradu „Bram Stoker“.

* Nosferatu (1922) - Maks Šrek
* Drakula (1931) - Bela Lugoši
* Drakula (1931) - Karlos Vilares
* Drakula u Istanbulu (1953) - Atif Kaptan
* Drakula (1958) - Kristofer Li
* Drakula (1968) - Denolm Eliot
* Grof Drakula (1970) - Kristofer Li
* Drakula (1973) - Džek Palans
* Grof Drakula (1977) - Luis Džordan
* Vampir Nosferatu (1979) - Klaus Kinski
* Drakula (1992) - Geri Oldman
* Drakula (2002) - Patrik Bergin
* Drakula (2006) - Mark Voren
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/grof-drakula-je-bio-srbin-156152.php

LJUTI NA KURIR
SRBI, NE DAMO VAM DRAKULU!

(52) Send to friend Print Utorak, 6. Decembar, 2011.| Autor: S. Živković
Rumuni pobesneli jer smo objavili da je Vlad Tepeš srpskog porekla, što su nam potvrdili istoričari i čuvena knjiga irskog pisca Brema Stokera „Drakula“

122384.jpg

LJUTI NA KURIR
SRBI, NE DAMO VAM DRAKULU!

(52) Send to friend Print Utorak, 6. Decembar, 2011.| Autor: S. Živković
Rumuni pobesneli jer smo objavili da je Vlad Tepeš srpskog porekla, što su nam potvrdili istoričari i čuvena knjiga irskog pisca Brema Stokera „Drakula“

BEOGRAD - Ne kradite nam istoriju.
Najčitaniji rumunski dnevni list Adevarul objavio je tekst u kojem kaže da Srbi pokušavaju da im falsifikuju istoriju, a kao dokaz za njihovu tvrdnju naveli su delove Kurirovog teksta čiji je naslov „Grof Drakula je bio Srbin“.

Tvrdnja bez pokrića

- Tabloid Kurir pokrenuo je šokantnu teoriju da je Vlad Tepeš bio srpskog porekla. I to na osnovu tvrdnji njihovih istoričara i romana Brema Stokera, koji je samo fikcija i nema veze sa stvarnom istorijom - piše u tekstu rumunskih novina.
Glas su digli i rumunski istoričari, koji su odbacili ovu teoriju smatrajući je tvrdnjama bez pokrića.

- Vlad Tepeš i njegov otac Vlad Drakul pripadaju rumunskoj istoriji. Direktni su potomci rumunskog vladara Misija. Takođe je netačno da smo govorili srpskim jezikom, već crkveno-slovenskim, koji je tada bio zvaničan jezik. Ovakve tvrdnje se iznose da bi se opravdalo kršenje prava vlaške zajednice. Srbi godinama tvrdoglavo odbijaju da priznaju manjinska prava Vlaha, za koje smatraju da su njihovog porekla - priča Dinu G. Đuresku, istaknuti istoričar i član rumunske akademije nauka i umetnosti.

Pobedio Turke

Podsetimo, Kurir je pre četiri dana objavio odlomak iz čuvenog romana Brema Stokera „Drakula“, u kojem pisac u jednom delu citira rumunskog grofa Vlada Tepeša:
„Velika sramota zadesila je moj narod na Kosovu 1389. godine, kad su zastave Vlaha i Mađara poklekle pred Mladim mesecom. Od tada je samo jedan vojvoda moje krvi uspeo da pređe Dunav i pobedi Turke na njihovoj zemlji“, piše u romanu zbog kojeg je Drakula postao najpoznatiji vampir na svetu.

Princ Čarls: Potomak sam grofa Drakule

Britanski prestolonaslednik princ Čarls nedavno je otkrio da vodi poreklo od grofa Vlada Drakule.

- Moj rodoslov pokazuje da sam potomak grofa Drakule iz 15. veka - rekao je princ, koji je u srodstvu s Drakulom preko svoje prababe, kraljice Marije od Teka, žene Džordža V.

Takođe se veruje da su neki članovi kraljevske porodice patili od nedostatka gvožđa, a upravo na tome zasnovan je mit o vampirima. To je možda i izazvalo Vladovu žeđ za krvlju i prisiljavalo ga da umače hleb u krv neprijatelja.

Jarčević: Rumuni su poreklom Srbi

Istoričar Slobodan Jarčević kaže za Kurir da su preci današnjih Rumuna i Moldavaca u srednjem veku bili Srbi.

- Napisao sam knjigu o poreklu Rumuna zbog koje sam postao član ruske akademije nauka i umetnosti. Grčka i rimska dokumenta o Rumunima govore kao o dačkim Slovenima. Srednjevekovna književnost im je bila srpska, u državi je službeni jezik bio srpski, kao i u Crkvi. I dan-danas se u 20 crkava ispoveda samo na našem jeziku. Tako je bilo sve do 17. stoleća, kad počinje veštačko stvaranje rumunskog jezika - navodi Jarčević.
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/srbi-ne-damo-vam-drakulu-157220.php

Kurir piše istoriju :worth:
Istoričar Deretić :hahaha:
Istoričar Jaretić :hahaha:
Ima li i jedna poznata istorijska ličnost koja od ove dvojice nisu proglašeni Srbima?

Nije Jaretrić nego Jarčević... ova njihova pisanija ne treba a priori odbacivati, ima tu i pametnih stvari... ali zaključci su skandalozni i sve je okrenuto naglavačke... npr. kaže Jarčević da 20 manastira u Rumuniji ispovjeda vjeru na srpskom jeziku... ali ne kaže da su to uglavnom manastiri SPC u rumunskom dijelu Banata i da u te manastire idu lokalni Srbi...

Nije Jaretrić nego Jarčević... ova njihova pisanija ne treba a priori odbacivati, ima tu i pametnih stvari... ali zaključci su skandalozni i sve je okrenuto naglavačke... npr. kaže Jarčević da 20 manastira u Rumuniji ispovjeda vjeru na srpskom jeziku... ali ne kaže da su to uglavnom manastiri SPC u rumunskom dijelu Banata i da u te manastire idu lokalni Srbi...

Podvučeno. Samo to ? Pa šta ćeš više.
Tvrditi da je Vlad Srbin isto je kao što je onaj bizarni @Dukljanin (Đukanovićev kulturtreger ) tvrdio da je Karađorđe Albanac .

Не бркај појмове. Власи нису Румуни. Да си рекао да Срби имају румунске и влашке крви, било би ОК.

Hm, možda sam neprecizno rekao... ne mislim na Vlahe istočne Srbije... nego na sve romanizovane prastanovnike Balkana (kojih doduše ima raznih) s kojim su se stari Srbi i njima bliska plemena pomiješala i stvorila srpski narod...

Rumuni su u dobroj mjeri melting pot nacija koja je u sebe apsorbovala i dosta slovenskog elementa... Moldavci su posebna priča... nije to baš tako jednostavno...

Poslednja izmena:
Ако Румуни могу да својатају Влахе, и чак усред земље Србиеј вршљају и врше притиске да се Власи изјашњавају као Румуни, не видим зашто Срби не би могли да својатају Дракулу..

Ако Румуни могу да својатају Влахе, и чак усред земље Србиеј вршљају и врше притиске да се Власи изјашњавају као Румуни, не видим зашто Срби не би могли да својатају Дракулу..

imam neki čudan osjećaj da će priča da krene u smjeru standardizacije i unifikacije srpskog jezika... :)

imam neki čudan osjećaj da će priča da krene u smjeru standardizacije i unifikacije srpskog jezika... :)
Наравно, твоја латиница не иде у прилог хомогенизацији српског народа ма где он живео, а ијекавица је као кад би ја саг почел да зборим тук сас три падежи и ти ме автоматски препознаваш да сам од некоји југоисточни крајеви..

Наравно, твоја латиница не иде у прилог хомогенизацији српског народа ма где он живео, а ијекавица је као кад би ја саг почел да зборим тук сас три падежи..

:hahaha:

Ja inače pišem ćirilicom, a tastatura mi je latinična pa pišem i latinicom, glupo bi mi bilo da ubadam latinična slova a na monitoru da izlaze ćirilična... :)

A što se moje ijekavice tiče, to smo prežvakali...

Šta kažeš za Rumune, koliko ih je srpskog porijekla, što su oni ukinuli ćirilicu, je li im jezik stvarno vještački što kaže čiko Jovo i co. ???

Ма где нађосмо да се отимамо баш за Дракулу. Ево Вам га целог, нераспакованог! Ако сте срећни са њим, Дракула је Ваш и уживајте.

Ако се и понеки Влах борио на страни Срба у Косовском боју не значи да је Румун,а то сигурно не значи да је гроф Дракула Србин.Ако смо спали на то да историју учимо из Курира и од разноразних Деретића и Јарчевића,онда није ни чудо што још не знамо много битнијих ствари за наш народ.

Иначе Румуни су писали црквенословенски или старосрбски у средњем веку,њихова властела тачније,али ни то не значи да су били сви Срби.Један део властеле су били фанариотски Грци па то не значи да је цео народ хеленског порекла.

:hahaha:

Ja inače pišem ćirilicom, a tastatura mi je latinična pa pišem i latinicom, glupo bi mi bilo da ubadam latinična slova a na monitoru da izlaze ćirilična... :)

A što se moje ijekavice tiče, to smo prežvakali...

Šta kažeš za Rumune, koliko ih je srpskog porijekla, što su oni ukinuli ćirilicu, je li im jezik stvarno vještački što kaže čiko Jovo i co. ???

И мени је тастатура латиничка, само код Срба је права реткост наћи српску тастатуру, а у Немачкој је нпр. скоро немогуће наћи qwerty тастатуру, све су qwertz.
Румуни су као нација настали у 19. веку, и у њихов национални корпус је засигурно укључено и много Срба. Пројекат румунске нације је добрим делом подржан од стране Аустрије, јер су послужили као клин између балканских Словена и Русије.
Аустрија је подржала стварање румунске аутокефалне цркве у замену за прелазак са ћирилице на латиницу. Истоврмено, румунски језик, чији фонд речи је имао око трећину словенских, је очишћен, оста је само незнатан бро, све остале су замењене углавном латинизмима.
Ето, тако се врши етнички инжењеринг и граде нације и границе међу њима, писмо, језик, црква и ето "чврстог" идентитета..

Румуни су као нација настали у 19. веку, и у њихов национални корпус је засигурно укључено и много Срба. Пројекат румунске нације је добрим делом подржан од стране Аустрије, јер су послужили као клин између балканских Словена и Русије.
Аустрија је подржала стварање румунске аутокефалне цркве у замену за прелазак са ћирилице на латиницу. Истоврмено, румунски језик, чији фонд речи је имао око трећину словенских, је очишћен, оста је само незнатан бро, све остале су замењене углавном латинизмима.
Ето, тако се врши етнички инжењеринг и граде нације и границе међу њима, писмо, језик, црква и ето "чврстог" идентитета..[/QUOTE]

...док се ми и даље хвалимо националним мањинама као врхунско достигнуће цивилизације дотле сви остали хомогенизују своју нацију.
Примера ради, колику нам срећу доносе националне мањине, треба пажљиво слушати дискусије представника тих мањина у Скупштини Србије. И питање Косова је производ тог односа према националним мањинама.
Док су сви у окружењу асимовали Србе у њиховим дражавама у нашој држави националне мањине асимилују Србе.
Алооо Срби, пробудите се!

Код нас се већ дуже времена гаји, финансира, негује и распирује све оно што нас урушава као народ и државу, све могуће различитости и супротности се истичу и дају им се шансе, почев од националних мањина, па преко наших регионалних разлика, све до језика.
Не знам која то цивилизована држава има савете националних мањина са правом да проглашавају поједине државне институције институцијама од значаја за развој тих мањина.
А код нас мађарска (и свака друга) национална мањина има право да прогласи било коју школу у Србији институцијом од значаја за ту мањину, што аутоматски повлачи право вета на избор руководећих органа школе. Мађари то наравно користе па су чак и школе где има 2-3 ђака Мађара прогласили важним за своју мањину, и бирају директоре тамо.

Држава Србија и даље држи АП Војводину, и после искуства са КиМ, чак јој се проширују надлежности. Збго кога АПВ постоји кад је тамо већинско становништво српско (а и да није, чему аутономија)? Да би се продубљивале разлике између Срба и Срба? Да бисмо на врату имали још једну администрацију као да нам је мало ове једне неспособне која само отима паре.

Срби су један од ретких, ако не и једини случај где је верска мањина добила статус нације под именом те вере (које је касније променила). Ево сада и језик мењају, тј, име језика.

О настанку Црногораца чија је нација добила име по држави, тј. једном делу државе (уместо да буде обрнуто, да народ да име држави), да и не причамо.

О језику, који нам није отео само онај ко није хтео, исто да не причамо.

О писму, где код нас може и ћиирлица и латиница, и опет о језику, где може и екавица и ијекавица опет да не причамо.

Ми смо народ који се распада, а да тог аније ни свестан..

Kao prvo raspravljate se oko vesti iz Kurira ? Ozbiljno ?

Kao drugo ova rečenica:
"Velika sramota zadesila je moj narod na Kosovu 1389. godine, kad su zastave Vlaha i Mađara poklekle pred Mladim mesecom. Od tada je samo jedan vojvoda moje krvi uspeo da pređe Dunav i pobedi Turke na njihovoj zemlji"
Uopšte ne glasi tako u romanu. Evo originalne rečenice:

"When was redeemed that great shame of my nation, the shame of Cassova, when the flags of the Wallach and the Magyar went down beneath the Crescent? Who was it but one of my own race who as Voivode crossed the Danube and beat the Turk on his own ground? This was a Dracula indeed!"
Bram Stoker, "Dracula" - 1897 edition

Kao treće, zar nikome nije palo na pamet da se to odnosi na Drugu kosovsku bitku, gde su se sukobile otomanska vojska Murata II i vojske kraljevine Mađarske i kneževine Vlaške predvođene Janošom Hunjadijem(Sibinjanin Jankom).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back