Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.578
Ne, ja ne prekrajam izvor. Treba tumaciti istorijske dogadjaje po cinjenicama i dosljednosti.
DAI kaze da su Avari (Slaveni) zavladali Dalmacijom i da je vodja Avara Atila. Dakle period pada Dalmacije po DAI je od dolaska Huna 395. godine do smrti Atile 453. godine.
Po Amijanu i Jordanesu Dalmacija je pala 395. godine otprilike.
Oba datuma su prije 495. u KS, i za KS znamo da postoje unutrasnje nedosljednosti tako da znamo da se ne mozemo pouzdati na datiranje u KS koje je bazirano na spomenu papa i biskupa. Dakle gdje pise u vrijeme Gelazija, to ne pije vode, nije u skladu sa istorijskim cinjenicama. Isto kao sto kada pise Svetoplek u vrijeme pape Stefana V (870. godina) je 10 generacija prije upada Franaka u Istru (800. godine.) Takvo datiranje u KS ne pije vode, nije u skladu sa rodoslovom i sa istorijskim cinjenicama. To je ocigledno i na to ne treba trositi vrijeme. Ja mislim da ovo nisam ni spomenuo na temi Srbi i Hrvati u Dalmaciji jer nije vrijedno pomena, ocigledna je greska autora u datiranju. Treba pratiti rodoslovov.
Tvoje su vrlo konfuzne objave odlični primer koji pokazuje zašto se ne može baš svako baviti istorijom, te koliko formalno obrazovanje može biti od značaja, uključiv i taj Filozofski fakultet koji toliko napljuva.