Svetski dan vrabaca

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Malo sam googlala i našla podatak da postoje Pustinjski vrabac koji se nalaze u pustinjskim delovima severne i srednje Afrike kao i manjim područjima Irana i Rusije

Isto tako sam našla da postoje:Italijanski vrabac, Španski vrabac,Kineski vrabac,Žutotrbi vrabac, Somalijski vrabac, Arapski zlatni vrabac, i tako dalje

Vrabac je veoma prisutan u literaturi, čest motiv na slikama poznatih autora, a ovim malim pticama često su pripisivane i neke ljudske osobine poput marljivosti, živahnosti i vedrine.

Kako je vrabac postao simbol Beograda ima istorijski karakter.

Priča o vrapcu je stara legenda, koja je vezana za , 1456. godinu kada Turci sa ogromnom vojskom napadaju Beograd, u to vreme mađarski grad. Beograd je odbranjen, a među velikim brojem stradalih, prema legendi pronađen je i jedan vrabac proboden sa tri strele

Sa jedne strane, tu je sva tragedija rata, u tako malom i bezazlenom telu ptičice koja se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.
Sa druge govorili su ono koju su ovu legendu zapisali ili stvorili - možda je ovaj vrabac spasio tri života.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/sta-kaze-legenda-zasto-je-vrabac-simbol-beograda/c8tbh8y

20201103_143953a.jpg

Bilo ih 6-7 na tom stolu ali dok sam izvadio telefon.... ostaše dva "hajhrabrija".
Dobili su nagradu u vidu somuna :mrgreen:

"Uf, evo ih.Prvo jedan vrabac, pa za njim još nekolicina. U 10:15 otoplilo je i razleteli su se. Gradski prevejani tipovi. Svi ostali su smešni, psi, mačke, golubovi, svi su oni ništa u odnosu na vrapca. Svi se ulaguju ljudima, ali oni ne. A šta možeš da misliš o životinji koja se ulaguje ljudima? Umiljava se kao mačka, ili maše repom kao pas, ili sleti na rame čoveku kao golub? Šta da misliš o njima? Ništa. Sranje. Samo vrabac. Nezaštićen, nezavisan, slobodan i živi od mrva. Vrabac je heroj. Haklberi Fin medju svim pticama."

iz knjige S.Valjarevića

Mrzim golubove.Oni su stetne ptice,prljaju okolinu,ma gde se zatekli.Mnogi penzosi,donose im hranu i razbacuju po parkovima.Te debele lenje,glupe ptice,potsecaju me na one bivse....one sto se komunjarama nazivahu.Ali,volim vrapce.To su cudesne ptice.Uvek vesele,uvek uplasene i
u potrazi za nihovom skromnom hranom.najvise vole mrvice od hleba.Njihov zvanicni naziv je:Americki vrabac.U evropu su dosli,nekim od brodova,koji su cirkulisali amerika - evropa !Nikada nisam video,usamljenog vrapca (ili vrabicu) uvek su u jatu,galame razdragano,potsecaju na decu koja polete
iz skola,po zavrsetku casova...

Back