Svetski dan sećanja na žrtve saobraćaja

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.324
Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, počelo je da obeležava dobrotvorno društvo za pomoć žrtvama stradalih u drumskom saobraćaju, RoadPeace iz Velike Britanije, 1993. godine. Od tada i druge organizacije tradicionalno obeležavaju ovaj dan širom sveta. Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra, kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Obeležavanje ovog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. Takođe, obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je prilika da se institucije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda.

Srbija je, tradicionalno počela da obeležava Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, počev od 16.11.2007. godine, kada je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, održan II Seminar “Uloga lokalne zajednice u bezbednosti saobraćaja” posvećen Danu sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Od 2007. godine u Srbiji se na različite načine i u organizaciji različitih subjekata obeležava Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

U Požarevcu se već nekoliko godina unazad obeležava Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali se i dalje tom danu ne posvećuje dovoljno pažnje, pa većina akcija ostane u senci nekih drugih događaja koji se zabeleže tog dana. Iako znamo da je takva situacija, ipak ne odustajemo, pa u skladu sa ciljevima koje imamo u okviru rada saobraćajne sekcije, pokkušavamo da kroz sećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda probudimo uspavanu svest naših sugrađana o tome da se nezgoda i sve što ona nosi sa sobom može desiti i nekome koga oni poznaju, koga vole i za koga se brinu, a između ostalog, može se dogoditi i njima samima.

2015. godinu obeležio je veliki broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji Grada Požarevca, a jedna od njih zauvek je promenila živote nekima od nas, jer smo izgubili drugaricu iz odeljenja, razreda, škole. Zato smo odlučili da Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u godini posvetimo njoj.

Tetka mi je obećala da će sledeći put kad se vidimo napraviti nešto posebno za mene. Nije imala vremena da me vidi, ostavila mi je neki poklončić uz izvinjenje i obećanje da ćemo sledeći put biti dosta zajedno, i da planira nešto važno i veliko za mene. Juče joj je bio rođendan. Poginula je sa svojim mužem te iste noći na putu za Švajcarsku, negde na izlazu iz Srbije.
Njemu se nije vozilo, baš mu se nije kretalo na taj put, ali izgleda da je moralo.
Te večeri sam prvi put pila Red Bull iz čašice za rakiju sa njima.
Otišla sam juče na njen-njihov grob sa cvećem.
Hej, kako je sve moglo da bude drugačije!

Back