SVETOST

FB_IMG_1759842958275.jpg

Dokle god nam oči iz tog mraka vire
ne mogu da vide iz tri perspektive
ono što na svetlu misao već sluti
i zato iz ćoška svog slepoga kutka
gde ne raspoznaju svemir od trenutka
oblici su jasni al' fokus se muti.
Daj nam svesnosti i zvezda i sunca
da obasja pomračena srca
u ime juče i danas za večnost...
I bi svetlost!
I bi SVETOST!

The Sacred
As long as our eyes gaze out from dark,
they cannot see from threefold arcs;
what thought already feels in light
remains unformed, obscured from sight.

From blindest corners, small and deep,
where cosmos stirs and moments sleep,
the shapes stand firm, yet focus wanes,
like fleeting shadows across the plains.

Grant us awareness, of stars and sun,
to brighten hearts where shadows run.
For yesterday, today, and ever bright—
And so it was: all merged in Light.

✍🏻 𝓝𝓪𝓭𝓪

🎵 Filip Lackovic - Sacred

Poslednja izmena:
Ovo nije mesto za nadmud(r)ivanja, fizikalije i fiziologije. Pogotovo ne na nivou fizike, mehanike, matematike i ostalih "egzaktnosti" ograničenog dometa. Ovo je moj metafizički kutak, kvantno polje gde su 1+1 nekada jedan, nekada dva-tri ili kako se već "uzme". Ne znam šta ti je bio cilj i ne bih da te uvredim, ali omašio si temu baš-baš. (korekcija apropo frenologije)
1760255832999.gif

Poslednja izmena:
Ovo nije mesto za nadmud(r)ivanja, fizikalije i fiziologije. Pogotovo ne na nivou fizike, mehanike, matematike i ostalih "egzaktnosti" ograničenog dometa. Ovo je moj metafizički kutak, kvantno polje gde su 1+1 nekada jedan, nekada dva-tri ili kako se već "uzme". Ne znam šta ti je bio cilj i ne bih da te uvredim, ali omašio si temu baš-baš. :mazipsa:

...фразеологија ....френологија... фармакологија

Nick Cave and The Bad Seeds - Fireflie

"... nadam se da će ljudi slušati ove pesme i naići na stih koji im nešto poručuje, i duhovno i neobjašnjivo. Mislim da instinktivna, misteriozna veza može dublje da utiče na psihu slušaoca. Kao da se na drugačiji način obraća slušaocu, kao da smo zajedno nabasali na tu pesmu i njeno implicitno značenje. Postoji osećaj otkrića, zajedničkog i vezujućeg, koji stvara onaj uzvišeni i potpuno neobjašnjiv trenutak između umetnika i slušaoca Nadam se da je to ovde slučaj." - Nik Kejv (iz knjige Vera, nada i krvoproliće)

Poslednja izmena:
Gorillaz - The Manifesto ft. Trueno & Proof

„The Manifesto“ – Umetnost kao susret svetlosti i tame

U pesmi „The Manifesto“ Gorillaz, Trueno i Proof stvaraju nešto što nadilazi muzičku saradnju — oni stvaraju manifest o ljudskom postojanju. Tri glasa, tri kontinenta, tri stvarnosti: Trueno govori u ime duše, 2-D u ime svesti, a Proof u ime tela. Ono što ih povezuje nije ritam ni žanr, već potraga za smislom u svetu gde je sve prolazno.

Trueno otvara pesmu kao pesnik koji se miri sa smrću — ali ne kao krajem, već kao prelaskom. Njegovo „hodanje ka svetlu“ nije bekstvo, već prihvatanje istine da se jedino kroz prolaznost rađa sloboda. On govori jezikom prirode: drveće, vetar, planina — simboli su učenja, spokoja i skromnosti. Nasuprot tome, 2-D (Gorillaz) peva o planini koja plače, o umetniku koji se gubi u sopstvenom usponu. Njegova planina je unutrašnji nemir modernog čoveka — beskrajna trka za uspehom koja troši dušu dok telo još hoda.

A onda se pesma naglo spušta na zemlju kroz Proofov glas. Njegov deo, mračan i surov, odvodi slušaoce u svet gde se smrt ne razmatra filozofski, već svakodnevno. Proof govori iz prošlosti — i upravo to daje njegovim rečima snagu proročanstva. Njegovo prisustvo izvan života pretvara pesmu u dijalog između živih i mrtvih, umetnosti i večnosti.

Na kraju, 2-D ponavlja: „You’re not alone“. To je suština manifesta — poruka da umetnost, ma koliko bila mračna, uvek spaja, a ne razdvaja. „The Manifesto“ je tako pesma o jedinstvu, o mostu između svetlosti i tame, duše i tela, istine i iluzije. U svetu gde je „stvarnost na prodaju“, ova pesma nas podseća da ono što zaista vredi — ne može se kupiti: ni mir, ni smisao, ni umetnost. (AI)

Back