Света Тајна Причешћа

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
43.077
Света Тајна Причешћа је жариште и извор свеукупне тајне спасења, богопознања и обожења човека. с обзиром да се хришћани причешћују Телом и Крвљу Христовом, неки су овде написали да је Најсветија Тајна хришћанства ништа друго до канибализам.

да ли је канибализам, и где је та граница која дели себичност од саможртвовања?

Slab3987pelikaandetail.jpg

Nastavak tradicije zrtvovanja iz paganskih religija .
Hriscani nisu izmislili nista novo , vec su uzimali
od drugih religija i pomalo modifikovali .
Ovo sa jedenjem simbolickog tijela je prilicno bizarno
jer se zna gdje izlaze produkti .

лупаш глупости. хришћанство се наставља на јеврејску веру, која је по Мојсијевом закону имала тачно и строго утврђене прописе који су се односили на приношење жртава, од којих је најважнија била пасхална. Христово Васкрсење се и назива Новом Пасхом.

Pretpostavljam da je razlog što je metuta slika pelikana koji krvlju iz grudi 'rani mladunce to što je u pitanju još jedna ribarska izmišljotina. :mrgreen:

A razumem zašto je uvedeno pričešće. Popovi moraju nešto da prodaju. Nije bilo autorskog prava u ono vreme.
Razumem i zašto vernicima treba pričešće. Ništa bez magijske radnje, pogotovo u umovima kojima je kanibalizam blizak.

Al, nešto se mislim... Isus, cenim ja, nije imao nameru da uvodi rituale gde će ga svake nedelje ponovo probadati u svakoj tradicionalnoj crkvi diljem sveta.
Tu ga je upropastio oratorski dar. Ono što je zapravo hteo da kaže bilo je otprilike "približava se vreme kada ćemo se rastati. Setite me se kad prelomite lebac i nategnete flašu, a znajući vas, to će biti prilično često". Ili tako nekako.

A sad, kad gleda kako ga ručkate iznova i iznova verovatno misli "auu, Sunce ti, koji bukvani bukvalni! :eek:"

хоћу, ако ми ти пре тога објасниш шта значи ова средњовековна представа пеликана који храни своје птиће.
Kad smo već kod tica, srednjovekovni um je smislio i da se tica kraguj pari pomoću vetra. A razlog je bio da se opravda Marijino... oprašivanje.Svakako je to smislio neki srednjovekovni Miroljub, mada... ima Frojd poprilično poglavlje posvećeno tici kraguju. :D

Зази, наравно да је прича о пеликану рибарска измишљотина, као што су измишљотина и сви они грчки митови и легенде. али управо је тај Фројд кога спомињеш у тим причама видео дубоки смисао који је људска свест кроз њих сликовито изразила.

дакле, мало апстрактне мисли неће нам шкодити. питање које сам поставио једнако је философско колико и религијско.

лупаш глупости. хришћанство се наставља на јеврејску веру, која је по Мојсијевом закону имала тачно и строго утврђене прописе који су се односили на приношење жртава, од којих је најважнија била пасхална. Христово Васкрсење се и назива Новом Пасхом.
Hoces reci da oni kolacici sto dijele popovi ne izlaze kroz debelo crijevo ?
Hriscanstvo se nastavlja na jevrejsku vjeru , ali je i zastranilo u odnosu na nju .
Ne znam da jevreji planiraju da jedu svog mesiju kad se pojavi .
Nisi objasnio sta je glupost u onom sto sam napisao .:ljutko:

Hoces reci da oni kolacici sto dijele popovi ne izlaze kroz debelo crijevo ?
Hriscanstvo se nastavlja na jevrejsku vjeru , ali je i zastranilo u odnosu na nju .
Ne znam da jevreji planiraju da jedu svog mesiju kad se pojavi .
Nisi objasnio sta je glupost u onom sto sam napisao .:ljutko:

твоја свест се изгледа завршава на дебелом цреву.

погрешио си тему.

па можда зато што си жена.

да ли се ово може сматрати канибализмом?

breast-feeding1.jpg
izjednacavas krv sa majcinim lekom? da li su za tebe sve telesne tecnosti isto? :lol:
ne mozes simbolizam koji objasnjava duhovni rad da poistovetis sa realnom fizickom radnjom. ili ti to stavljas znak jednakosti izmedju kreacije i evolucije?

нема, јер би онда била бекство од света/стварности. а бекством од стварности се не даје смисао постојању.

Aha... :huh:

:think:

...

:kafa:

Aha!
Da bi vera bila čvrsto ukorenjena u stvarnosti žvakaćemo leba sa vinom i na taj način se najesti mesa i krvi boga da ne bismo skliznuli u nešto što nije stvarnost.
Ima logike, ima. :lol:

жено, си ти носила дете у својој утроби?
ne mozes simbolizam koji objasnjava duhovni rad da poistovetis sa realnom fizickom radnjom
objasni mi kakve veze ima dete u utrobi koje sam ja nosila i ova zena koja doji bebu sa ovom slikom pelikana?
lepo sam te zamolila da mi objasnis pricesce ali ti ocigledno zelis da se prepucavas.

da probam da budem odredjenija....
da li ti sliku pelikana vidis kao simbolizam za hristovu zrtvu ili te ona asocira na odnose izmedju majke/oca i deteta.
da li poistovecujes boga/devicu/hrista sa primerom porodice obicnih smrtnika oca/majke/deteta? da li mislis da se otac sin i duh sveti odnose na jedno ili si im dodelio uloge po ugledu na obicnu smrtnicku porodicu?
da li vuces paralelu izmedju boga oca i svog bioloskog oca?
da li pricas o duhovnosti ili o medjuljudskim odnosima?

Back