"Svet je star 6 ili 7 hiljada godina"...

Prva tri poglavlja Postanja prepisana su iz Gilgameša. Naime, Mojsije je između 1513. i 1473. godine p.n.e. pisao Pentateuh, i za njegovo pisanje mogao je koristiti Ep o Gilgamešu, koji je mnogo stariji (napisan je oko 1700. godine p.n.e.), i računa se za najstariju knjigu na Orijentu.
Stari narodi su znali da je Bog stvorio svet i znali su kako ga je stvorio, tako da nije nikakvo čudo sličnost između Biblije i epova ili mitova iz davnina.

Dakle, ovde vidimo da se doslovno misli na nebo nad nama i na zemlju kao boravište ljudi, da kažemo doslovno na našu planetu. Zašto? Pa trava koja niče iz zemlje može biti jednostavno i samo i jedino trava. Tu nema nikakve simbolike.
Ne poznaješ hebrejsku terminologiju. U Bibliji se spominju tri neba - Zemljina atmosfera, prostor izvan Zemlje, tj. svemir i nebesa - boravište Boga i anđela.

Šta si izgubio? Zašto si izgubio? Tvoja stvar, isto kao što je tvoja stvar u šta veruješ, pa makar to bila i WC šolja. Nije obavezujuće za mene. A smisao života je spoznaja čula. Samo ti to nisu rekli oni koji su te duhovno zagadili i slagali da je svemir star 7000 godina.

izlgeda i da ti je WC solja non sto u glavi puna duhovnih fekalija koje prosipas po forumu...zagadjujes okolinu i normalne ljude.:mrgreen:

a mesec je nastao udarom meteora i odvojio deo zemlje...:hahaha: e za te price prijatelju ti zaista treba vera...:mrgreen:
NE POSTOJI NIJEDAN JEDINI DOKAZ da je zemlja nastala odvajanjem od sunca....

A ko je to rekao? Napadni onoga ko je rekao.

Ne postoji nijedan jedini dokaz da je Zemlja nastala pre Sunca, niti da je prva tačka nastala u svemiru, niti da je svemir star 7000 godina. Bez “Caps Lock” slova, odnosno galame. Ko galami obično nije u pravu.

Stari narodi su znali da je Bog stvorio svet i znali su kako ga je stvorio, tako da nije nikakvo čudo sličnost između Biblije i epova ili mitova iz davnina.

Ne poznaješ hebrejsku terminologiju. U Bibliji se spominju tri neba - Zemljina atmosfera, prostor izvan Zemlje, tj. svemir i nebesa - boravište Boga i anđela.

Starim narodima svaka čast. Neki od njih su znali da je Zemlja nastala mnogo posle ostalih zvezda i planeta.

Zašto ne poznaješ hebrejsku terminologiju? A ni Sanskrit? To o čemu govoriš može se tumačiti na mnogo načina, zato se i kaže da je simbolično.

Ma pusti ga taj se sigurno farba u zeleno i nosi rogove od kose na obrijanoj glavi i uske crvene farmerice. S takvima ne treba gubiti vreme.

Ja kažem da uopšte ne izgledam ovako kako si me opisala, već sasvim pristojno. Jedem samo voće i povrće, ne konzumiram alkohol, lekove, duvan, meso i ostale otrove. Pa kako me je ko pravo opisao, ti ili ja - tako mu bog dao pameti, zdravlja i svega ostalog; i njemu i njegovoj deci. Pošteno? Ne kontam zašto lažeš kako izgledam; verovatno zato što sam te razbio kao zvečku i što mi nemaš šta reći.

izlgeda i da ti je WC solja non sto u glavi puna duhovnih fekalija koje prosipas po forumu...zagadjujes okolinu i normalne ljude.:mrgreen:

Ne izgleda. Može biti da je vidiš u ogledalu. Ja samo koristim vašu terminologiju, koja vam je najbliža. Zašto zagađuješ okolinu i normalne ljude?

Ateisti, jel još VERUJETE da ste nastali od incestuoznih majmunolikih bića?
Sva sreća pa nisi pročitao Bibliju, da vidiš šta je pravi incest... :per:
Онда читава космологија не мора бити тачна. Или, да се послужим твојим речима, вероватно није тачна. Понављам да је реч о феноменима који се не могу осмотрити у орогоналном стању, а често ни експериментално потврдити.

Slažem se sa tim, mada mene lično uvek kopka ontološko-epistemološki problem - da li smo uopšte u stanju da takve događaje stavimo u kontekst jezika, i samim tim u okvir naše percepcije realnosti? Možda prosto nemamo kapacitet za to, kao što mravu ni za milion godina ne možeš predočiti lepotu Ojlerovog identiteta
9e9a547076c6820b95e439dd1a5d6a32.png

Искрено нисам. Читао сам Свемир у ораховој љусци, Бебе васељене, Повест времена...
Иначе, ако је нешто последње, нисам присталица посматрања ствари "е сад он мисли тако", ја гледам целокупни рад.
Jeste poslednja knjiga, ali nije se on u toj knjizi pomerio od svojih starih stavova, samo je stavio taj koncept Boga u neki koherentan okvir. Čini mi se da je tom knjigom želeo da raščisti "nedoumice" kakve su ostale iza Ajnštajna. (inače radio je sa L. Mlodinovim, koji je takođe sjajan fizičar, isto kao i Hoking - sposoban da kompleksne stvari objasni na vrlo pitak i dopadljiv način)
Pa ateisti veruju u WC solje i ostale matelrijalne stvari, duhovni ljudi veruju u nevidljivo.
Znači da ti ne veruješ da postoje WC šolje? Reci mi kako se snalaziš u toaletu sa tim hendikepom? :p
nema sta tu da se veruje,oni se klanjaju materiji kao bozanstvu zato su u vecitoj horizontali umesto da se uzdizu na duhovnoj vertikali
Ti se klanjaš božanstvima, ateisti ne veruju ni u kakva u božanstva. Materija je jedan pojavni oblik energije, ne zahteva nikakvo "klanjanje". Što se duhovnog tiče, ateisti itekako rade na "duhovnoj vertikali"... verovao ili ne, ali pored klanjanja božanstvima postoji i umetnost, kultura, ljubav, lepota, mnogo šta što prevazilazi pojam "materijalnog" i što život čini vrednim, kako za vernike tako i za ateiste.
NE POSTOJI NIJEDAN JEDINI DOKAZ da je zemlja nastala odvajanjem od sunca....
Naravno, u Bibliji, Tori i i Kuranu ne postoji... ali to nije naučna literatura, i ne bi trebalo držati je za takvu.

Poslednja izmena:
Ti se klanjaš božanstvima, ateisti ne veruju ni u kakva u božanstva. Materija je jedan pojavni oblik energije, ne zahteva nikakvo "klanjanje". Što se duhovnog tiče, ateisti itekako rade na "duhovnoj vertikali"... verovao ili ne, ali pored klanjanja božanstvima postoji i umetnost, kultura, ljubav, lepota, mnogo šta što prevazilazi pojam "materijalnog" i što život čini vrednim, kako za vernike tako i za ateiste.

Naravno, u Bibliji, Tori i i Kuranu ne postoji... ali to nije naučna literatura, i ne bi trebalo držati je za takvu.

:hahaha: pa najveci umetnici su bili religiozni ...

daj dokaz da je zemlja nastalo od sunca..

od nekud je moralo poceti, mislis li da se covekoliki majmuni nisu ****** medj sobom
Jesu, postoji incest među primatima recimo, ali je velika šansa (50-50) da će naslediti recesivni gen koji je destruktivan po potomstvo. Isto kao i kod ljudi. Dakle, prirodna selekcija nas je prisilila da se odreknemo incesta - da bi imali zdravo potomstvo.

a sta kaze biblija za kaina?
Misliš na njegov incestuozni brak? :) Ne znam tačno na šta misliš.
:hahaha: pa najveci umetnici su bili religiozni ...
Hoćeš da kažeš da su religiozni umetnici veći od nereligioznih? O tome bi mogli da debatujemo, samo reci koja umetnost ti je od primarnog interesa, pošto ateista umetnika ima više nego što misliš.

daj dokaz da je zemlja nastalo od sunca..
Da li te stvarno interesuje astronomija, ili pitaš da bi napravio neku poentu?

Jesu, postoji incest među primatima recimo, ali je velika šansa (50-50) da će naslediti recesivni gen koji je destruktivan po potomstvo. Isto kao i kod ljudi. Dakle, prirodna selekcija nas je prisilila da se odreknemo incesta - da bi imali zdravo potomstvo.

Misliš na njegov incestuozni brak? :) Ne znam tačno na šta misliš.

vidis kako nadjes odgovor za sve i deluje ti logicno

11. И сада, да си проклет на земљи, која је отворила уста своја да прими крв брата твог из руке твоје.
12. Кад земљу узрадиш, неће ти више давати блага свог. Бићеш потукач и бегунац на земљи.
13. А Кајин рече Господу: Кривица је моја велика да ми се не може опростити.
14. Ево ме тераш данас из ове земље да се кријем испред Тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме удеси.
15. А Господ му рече: Зато ко убије Кајина, седам ће се пута то покајати. И начини Господ знак на Кајину да га не убије ко га удеси.
16. И отиде Кајин испред Господа, и насели се у земљи наидској на истоку према Едему.
17. И позна Кајин жену своју, а она затрудне и роди Еноха. И сазида град и прозва га по имену сина свог Енох.

meni stvarno nije jasno koja je to zena?

sizife covece uzmi istoriju pa vidi da su najveci umovi upravo bili religijski inspirasani za stvaranje najvecih umetnickih dela,svi ocevi modernih nauka su bili religiozni...
Voliš li da slušaš Verdija, Prokofjeva, Šostakoviča, Gilmura, Zapu? Sviđaju li ti se slike Monea, Pikasa, Matisa? voliš li da čitaš Beketa, Kamija, Asimova, Čehova, Bukovskog... ima toga koliko hoćeš.

Što se tiče nauke, preko 60 nobelovaca su bili (ili jesu) deklarisani ateisti, a dosta njih su u istoriji bili deisti, koji su se protivili insitucionalizovanju vere.

interesuje me dokaz da je zemlja nekad bila deo sunca,dokaz,materijalni dokaz...dakle.....
Treba da znaš da je Zemlja nastala isto kao i ostale planete u Univerzumu... Današnji Sunčev sistem bio je deo zvezde, koja je eksplodirala kao supernova. Gas i prašina u međuzvezdanom prostoru se kreću, i polako pod uticajem gravitacije kolabiraju u manja i veća nebeska tela. Najveća gravitacija je u centru, i od toga je nastalo Sunce, koje je u trenutku dostizanja kritične mase pod dejstvom sopstvene gravitacije otpočelo fuziju u svom jezgru i prestalo da bude "hladno"... od ostatka materijala nastale su planete, sateliti, asteroidi i ostala nebeska tela koja takođe pripadaju sunčevom sistemu. Ovakve procese astronomi otkrivaju svakodnevno u vidljivom delu galaksije (formiranje čvrstih nebeskih tela kondenzacijom prašine od rasprsnutih supernova), imaš recimo čuvenu Orion Nebulu. Sastav planeta i zvezda je nešto što se takođe da izmeriti, i ta merenja potvrđuju ove teorije.

Naravno, problem je što mi gledamo ove promene tek par stotina godina, što u kosmičkom vremenu nije ni treptaj oka, ali svemir je toliko veliki i star da se za svaku fazu tog stvaranja mogu naći primeri. Naravno, sada je fizičko merenje dostiglo tako neslućene razmere da se već precizno može izmeriti brzina pomeranja kontinenata, što je recimo pre par stotina godina bilo nezamislivo.

sizife covece uzmi istoriju pa vidi da su najveci umovi upravo bili religijski inspirasani za stvaranje najvecih umetnickih dela,svi ocevi modernih nauka su bili religiozni...

interesuje me dokaz da je zemlja nekad bila deo sunca,dokaz,materijalni dokaz...dakle.....

I ne vidim razlog zbog čega ne bi bili religiozno inspirisani. Mislim,zašto bi neki srednjevekovni fizičar i bio u dilemi da li Bog postoji ili ne. Njemu se ove dve stvari nisu mešale jedna u drugu. Problem koji danas vidimo je nastao daleko posle nego što smo gravitaciju stavili u objašnjiv oblik. Kada je čovekova želja za znanjem dovela do toga da se njegovo logičkok razmišljanje koje je stekao u praksi počelo da se kosi sa dogmatskim učenjem crkve. I tada nastaje pravi problem. Veliki magovi alternativne nauke tipa Miroljub Petrović je doveo sebe u poziciju da bude u svađi sa svakom naukom poznatoj ljudskoj rasi. Upravo nešto sa čime ćeš se i ti sam pre ili kasnije susresti. Naravno ako ovako nastaviš.
Svakako, tebi je sasvim normalno da veruješ da je planeta zemlja stara 6.000 godina ali jednom arheologu ili palentologu sigurno nije. Naravno, ni jedan arheolog neće sa tobom da se raspravlja iz prostog razloga što nemaš elementarno poznavanje materije o kojoj se govori. To bi bilo isto kao kada bih ja objašnjavao umrežavanje računara preko TCP/IP ptotokola detetu od 3 godine. Kad shvatiš ovu prethodnu rečenicu biće ti jasno zašto teorija o planeti zemlji od 6 somića godina ne drži vodu.

I ne vidim razlog zbog čega ne bi bili religiozno inspirisani. Mislim,zašto bi neki srednjevekovni fizičar i bio u dilemi da li Bog postoji ili ne. Njemu se ove dve stvari nisu mešale jedna u drugu. Problem koji danas vidimo je nastao daleko posle nego što smo gravitaciju stavili u objašnjiv oblik. Kada je čovekova želja za znanjem dovela do toga da se njegovo logičkok razmišljanje koje je stekao u praksi počelo da se kosi sa dogmatskim učenjem crkve. I tada nastaje pravi problem. Veliki magovi alternativne nauke tipa Miroljub Petrović je doveo sebe u poziciju da bude u svađi sa svakom naukom poznatoj ljudskoj rasi. Upravo nešto sa čime ćeš se i ti sam pre ili kasnije susresti. Naravno ako ovako nastaviš.
Svakako, tebi je sasvim normalno da veruješ da je planeta zemlja stara 6.000 godina ali jednom arheologu ili palentologu sigurno nije. Naravno, ni jedan arheolog neće sa tobom da se raspravlja iz prostog razloga što nemaš elementarno poznavanje materije o kojoj se govori. To bi bilo isto kao kada bih ja objašnjavao umrežavanje računara preko TCP/IP ptotokola detetu od 3 godine. Kad shvatiš ovu prethodnu rečenicu biće ti jasno zašto teorija o planeti zemlji od 6 somića godina ne drži vodu.

a gde si ti vido da sam ja rekao da zemlja stara 7000 godina?
i drugo ne moze nikada nauka se kosi sa ucenjem crkve, crkva govori ko je stvorio svet a nauka pokusava da objasni kako i za sada daleko je odgovora.....

Poslednja izmena:
Evo za sve one koji veruju da je Bog prvo stvorio planetu Zemlju radi našeg užitka, a onda prosuo zvezdice po nebu - da nam ne bude dosadno kad šetamo noću pored reke... ;)

... ispod je jedna interesantna ilustracija, pokazuje u razmeri 786 do juna 2012-te otkrivenih planeta, i to samo u našoj galaksiji. Na nekima od njih vladaju uslovi slični ovima na Zemlji, i što je najfascinantnije od svega - ne znamo još uvek šta se na njima nalazi! Takođe, treba imati u vidu da je najdalja od njih udaljena samo 20.000 svetlosnih godina, dok je najbliža susedna spiralna galaksija Andromeda udaljena čak 2.5 miliona svetlosnih godina... zamislite tek čega sve tamo ima. :cool:

(velika slika!)
exoplanets_large.png

Zanimljive informacije za one koji vole astronomiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Extrasolar_planet

Evo za sve one koji veruju da je Bog prvo stvorio planetu Zemlju radi našeg užitka, a onda prosuo zvezdice po nebu - da nam ne bude dosadno kad šetamo noću pored reke... ;)

... ispod je jedna interesantna ilustracija, pokazuje u razmeri 786 do juna 2012-te otkrivenih planeta, i to samo u našoj galaksiji. Na nekima od njih vladaju uslovi slični ovima na Zemlji, i što je najfascinantnije od svega - ne znamo još uvek šta se na njima nalazi! Takođe, treba imati u vidu da je najdalja od njih udaljena samo 20.000 svetlosnih godina, dok je najbliža susedna spiralna galaksija Andromeda udaljena čak 2.5 miliona svetlosnih godina... zamislite tek čega sve tamo ima. :cool:

(velika slika!)
exoplanets_large.png

Zanimljive informacije za one koji vole astronomiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Extrasolar_planet

brate mi ni na mesecu se ne ne dal smo bili a ti ode 20 000 svetlosnih godina,o marsu da ne pricam....

Ovako. Jehovini svedoci i adventisti koji su propovedali neke svoje stvari rekli su mi da je bog postavio Zemlju i Sunce tako da ako se Zemlja približi Suncu samo za 1 mm sve bi na Zemlji izgorelo, a ako se udalji samo za 1 mm sve bi se zaledilo. Ja sam im odgovorio da nije tačno, te da se kosmičke razdaljine ne mere u milimetrima. Zemlja je 22. juna daleko od Sunca 147 miliona kilometara, a 22 decembra 153 miliona kilometara. Dakle približava se i udaljava oko šest miliona kilometara za pola godine. Dalje, tvrdili su da je ceo svet i svemir star između šest i sedam hiljada godina. Ja sam ih pitao da li su čuli za svetlosnu godinu i priču da je neka zvezda daleko od nas nekoliko miliona svetlosnih godina. Rekli su da jesu. Ha ha ha. Ako je svemir star između šest i sedam hiljada godina - onda dve najudaljenije tačke u svemiru ne smeju biti dalje jedna od druge od sedam hiljada svetlosnih godina. Ha ha ha. Hvala na pažnji. No comment. Dodajte i vi neku nebulozu...

Na serbiancafe-u ste više puta navodili, da je navodno nekome (možda Vama?) u privatnom razgovoru, neki JW izneo takav "argument"...

... a sada to vešto koristite da bi omalovažavali Adventiste Sedmog-dana...

koji JEDINI ovde na forumu veruju da je IV Božja zapovest (7. dan) zaista USPOMENA NA STVARANJE...

(koje se po biblijskom računanju vremena desilo pre ~6000 godina).

...

Poslednja izmena:
(nisam nameravao da se javljam na ovu temu, i zato hoću sve da obavestim da ne planiram da odgovaram na buduća pitanja...

najverovatnije neću čitati šta se piše u ovoj temi)

Ovo pišem samo radi slučajnih posetilaca da budu upoznati sa kim imaju posla...

evo šta Hrist kaže za lažove:

Joh 8:44 Vaš je otac đavo; i slasti oca svog hoćete da činite: on je krvnik ljudski od početka, i ne stoji na istini; jer nema istine u njemu; kad govori laž, svoje govori: jer je laža i otac laži.

Apostol Jovan takođe potvrđuje:

1Jn 3:7 Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
1Jn 3:8 Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
1Jn 3:9 Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
1Jn 3:10 Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog.
1Jn 3:11 Jer je ovo zapovest, koju čuste ispočetka, da ljubimo jedan drugog.
1Jn 3:12 Ne kao što Kain beše od nečastivog i zakla brata svog. I za koji ga uzrok zakla? Jer dela njegova behu zla, a brata mu pravedna.
1Jn 3:13 Ne čudite se, braćo moja, ako svet mrzi na vas.
1Jn 3:14 Mi znamo da pređosmo iz smrti u život, jer ljubimo braću; jer ko ne ljubi brata ostaje u smrti.
1Jn 3:15 Svaki koji mrzi na brata svog krvnik je ljudski; i znate da nijedan krvnik ljudski nema u sebi večni život.

Poslednja izmena:
Ne slažu se svi Adventisti sedmog-dana oko starosti svemira...

(veoma mali broj smatra da je svemir star koliko i zemlja)

... ali se svi slažu da je ovaj svet star ~6000 godina...

na osnovu biblijske hronologije i naučnih dokaza (brat Glasnik je već izneo takve dokaze).

Veli meni jedan adventista (seljaci bi rekli subotar): „Ja sam božji sluga. Moje cipele vrede više nego njihov mercedes.“ Inače, pomenuti božji sluga je u nemoralnoj vezi sa jednom rahitičnom ženom, redovno je maltretira i ponižava, ali to i dalje znači da sa njom „obavlja bogosluženje“. Ovim rečima: „Držim bogosluženje sa Snežom (i njenim prdežom).“ Veli on još nešto: „Kad mrtvi budu uskrsnuli, ja ću da se oženim sa Elen Vajt (ženturača koja je osnovala adventiste; seljaci bi rekli subotare, bez obzira što po Bibliji žena ne može biti stub crkve), a bog će mi oprostiti što sam bio sa Snežom (i njenim prdežom).“ Uskrsnuće mrtvih isključuje reinkarnaciju, i obrnuto. Reinkarnacija – da; uskrsnuće – ne. Elen Vajt će da mu uskrsne kad mu pokojna baba prdne i on će je tada oženiti.

Ako je neki jadni nepismeni adventista izneo dokaze, onda možemo svi da se slikamo. :rida:

Na serbiancafe-u ste više puta navodili, da je navodno nekome (možda Vama?) u privatnom razgovoru, neki JW izneo takav "argument"...

... a sada to vešto koristite da bi omalovažavali Adventiste Sedmog-dana...

koji JEDINI ovde na forumu veruju da je IV Božja zapovest (7. dan) zaista USPOMENA NA STVARANJE...

(a koje se po biblijskom računanju vremena desilo pre ~6000 godina).

...

Na albaniancafeu ste više puta navodili, da je navodno nekome (možda Vama?) u privatnom razgovoru, neki pravoslavac izneo argument da je Zemlja starija od 6000 godina...

... a sada to vešto koristite da biste omalovažavali pravoslavce...

koji jedini ovde na forumu shvataju da su svemir i Zemlja daleko stariji od 6000 godina...

Koga je briga za biblijsko računanje vremena. Po Bibliji bi dve najudaljenije tačke u svemiru morale biti daleko, od tačke A do tačke B, 6000 svetlosnih godina. A to je smejurija. :rida:

Back