svest

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wihor

Ističe se
Poruka
2.029
ceste su rasprave na temu svesti,u knjigama i na internetu postoji gomila tekstova o tome, medjutim i pored velikog napretka u nauci jos uvek se pouzdano ne zna sta je svest( ili sam ja nedovoljno upucen). imajuci u vidu da preko svesti bukvalno dolaze sva saznanja o svetu oko nas, zacudjujuce je da svest nema neko odrediste koje bi se naucno moglo bolje definisati i dokazati, takodje pitanje koje se povlaci uz to jeste uloga svesti, u smislu koliko je svest neophodna za normalno funkiconisanje bica, od previse svesti lako moze i da se izazove suprotan efekat ubijanja u pojam. ako se zna sta je svest posto se mnogi pozivaju na istu, zasto nisu u stanju da ucine racunar svesnim? da li je moguca vstacka svest( inteligencija)? mogu li zivotinje biti svesne?

ceste su rasprave na temu svesti,u knjigama i na internetu postoji gomila tekstova o tome, medjutim i pored velikog napretka u nauci jos uvek se pouzdano ne zna sta je svest( ili sam ja nedovoljno upucen). imajuci u vidu da preko svesti bukvalno dolaze sva saznanja o svetu oko nas, zacudjujuce je da svest nema neko odrediste koje bi se naucno moglo bolje definisati i dokazati, takodje pitanje koje se povlaci uz to jeste uloga svesti, u smislu koliko je svest neophodna za normalno funkiconisanje bica, od previse svesti lako moze i da se izazove suprotan efekat ubijanja u pojam. ako se zna sta je svest posto se mnogi pozivaju na istu, zasto nisu u stanju da ucine racunar svesnim? da li je moguca vstacka svest( inteligencija)? mogu li zivotinje biti svesne?

Svijest je razum,a životinje ga nemaju,tako da..stvar je vrlo jasna.

Svijest je razum,a životinje ga nemaju,tako da..stvar je vrlo jasna.

Nisi ni svestan koliko su i biljke,a ne samo životinje svesne.Razum nije
svest...Svest je osvetljenost osečajima sebe...Svaka biljka je osvetljena
svojim osečajem postojanja...

Poslednja saznanja čak sežu u subatomsku strukturu i neće biti iznenađenje
ako se potvrde davne tvrdnje da i stene imaju svest tj.da su žive na taj osnovni
i temeljni način...

Svest je kako mi se čini mogućnost obrade informacija i procene, to jest funkcionisanje koje podrazumeva delanje, a ne samo reagovanje

Čini mi se da je bolje pitanje šta je SVESNOST, jer je to nešto što većina ljudi uzima a priori kao realno, to jest, pojam svesnosti vuče i slobodu volje koja je problematična jer je u koliziji sa determinizmom koji je opet problematičan itd.

Novija istraživanja sve češće i češće brišu unapred utvrđene granice između čoveka i životinje. Životinje mogu biti i homoseksualci, umreti od tuge, imati obredne rituale, vršiti samoubistvo, saosećati, čak se i sažaliti na životinje iz druge vrste itd. Evo nečeg zanimljivog

..........

Opet smo veoma skloni da pripisujemo atribute kao što su svest i svesnost samo čoveku i da ih uskraćujemo životinjama.

- Svesnost je kad su uključena sva čula.

- Svest je kad su uključena sva čula plus razum !

- Razum je normalno funkcionisanje ljudskog mozga u budnom stanju.

- Um je isto što i razum samo bez potrebe rasuđivanja.
To je ustvari inteligencija ljudskog mozga plus pamet.

- Inteligencija je brzina rada mozga.

- Pamet je količina podataka u mozgu.

Mnogo informacija odjednom ?
Ko ne razume - neka pita !
Ko ne pamti - neka piše !

Mnogo informacija odjednom ?
Ko ne razume - neka pita !
Ko ne pamti - neka piše !

Ovo ti je razumno shvatanje...:mrgreen:
A kako bi izgledalo svesno???
Svesna impresija sebe-recimo...:lol:
Kako ti izgleda sopstveno postojanje-šta ti se to dešava...:lol:
Mani razum-samo opiši šefke...

Svest je kako mi se čini mogućnost obrade informacija i procene, to jest funkcionisanje koje podrazumeva delanje, a ne samo reagovanje

Čini mi se da je bolje pitanje šta je SVESNOST, jer je to nešto što većina ljudi uzima a priori kao realno, to jest, pojam svesnosti vuče i slobodu volje koja je problematična jer je u koliziji sa determinizmom koji je opet problematičan itd.

sama misao kao oblik energije jeste vrlo bliska svesti, korak dalje svesnost jeste autenticna energija zajednicka za sve svesti.

sama misao kao oblik energije jeste vrlo bliska svesti, korak dalje svesnost jeste autenticna energija zajednicka za sve svesti.
Već koji put pominješ tu "energiju"...Ostavi to bioenergetićarima(Karađić i slični:mrgreen:)-
mi imamo pametnija posla...
Zamislisile sile i tenzije ništavila iz kojih samo što nije počelo nastajanje nečega...
E te tenzije su životne,one nas pogone,"teraju" da se krećemo,dišemo ,mislimo,
osećamo...
A šta su u fizičkom smislu...?
Pa ni od tog nismo tako daleko...Još koji korak...

svest =spoznaja.....covek najvisi nivo spoznaje koji znamo.....zivotinje su takodje svesne ali na nizem nivou......racunar vec ima svest....svestan je okruzenja,prepoznaje stvari uz pomoc senzora spram toga radi izvesne radnje itd.....gledaj sta rade japanci u robotici....

Već koji put pominješ tu "energiju"...Ostavi to bioenergetićarima(Karađić i slični:mrgreen:)-
mi imamo pametnija posla...
Zamislisile sile i tenzije ništavila iz kojih samo što nije počelo nastajanje nečega...
E te tenzije su životne,one nas pogone,"teraju" da se krećemo,dišemo ,mislimo,
osećamo...
A šta su u fizičkom smislu...?
Pa ni od tog nismo tako daleko...Još koji korak...

zaboravih odma da ti odgovorim, sto se tice fizickog smisla vrati se na onu temu o farmerima i proizvodnji hrane pa nam ostavi neki ozbiljniji odgovor , nabacao si par recenica sprdajuci se sa nekim vaznim stvarima i sad se pitas gde je realnost u srbiji? e pa ne ide to tako, a pitanje je i da li si farmu u zivotu video. ako imas SVEST o HRANI KOJU JEDES ta ista hrana ti nece biti "NEOPHODNA".

svest =spoznaja.....covek najvisi nivo spoznaje koji znamo.....zivotinje su takodje svesne ali na nizem nivou......racunar vec ima svest....svestan je okruzenja,prepoznaje stvari uz pomoc senzora spram toga radi izvesne radnje itd.....gledaj sta rade japanci u robotici....

da, ali roboti nece resiti zbrku i gomile besmislenih propisa koje nam donosi eu. cak mislim da ni racunari nisu u stanju da urade takve stvari jer jednostavno nemaju razum, racunar jednostavno nije u stanju da vidi Sivo. donosenje vaznijih odluka moraju se spustiti na neki nizi nivo. nikad mi nisu bili jasni celnici tih velikih svetskih organizacija, sto bi reko jedan novinar pa ja bih takve stvari odbio i cistog razloga samo zato sto sam lenj!

Svest nije intelektualne prirode a još je manje energetske. Svest je duhovne prirode. Ono što je duhovno u čoveku što je nosioc svesti i što jeste sama svest jeste Duša (Sopstvo, Self, Više Ja, Super Ego, transcedentalno...) Reč svesnost je novija kovanica koja bi trebalo samo da kaže da se ne odnosi na ono što je pre toga obuhvatano samom reči svest. U smislu neko je svestan ili je izgubio svest, možda nokautiran.
Duša i svest jesmo upravo mi kao večito i besmrtno biće koje kao takvo inkarniramo i reinkarniramo a sve sa ciljem da kroz ogroman broj iskustava i stotine hiljada života ekspandiramo svoju svest. Otuda je jedina razlika medju ljudima u stanju svesti ili stadijumu dosegnute ekspanzije. Sve što postoji ima svoj nivo svesti. Životinjski svet ima svoj nivo svesti zato što sve što je živo, životinje i biljke u sebi sadrže Dušu odgovarajućeg stadijuma svesti.
Svest (ili Svesnost) nije nikakva energija budući da smo mi kao Duše načinjeni od iste duhovne suštine ili suštine života od koje je načinjen i Sami Sveti Duh koji je nosioc najvišeg stadijuma svesti kojem i mi težimo. Onoliko koliko je humana svest daleko od svesti životinjskog sveta toliko je daleko svest kojoj težimo od naše, humane svesti.
Izvorni zadatak religija je uvek bio i jeste (mada su ga usput izgubile) da čoveka podučava i usmerava da sa što manje prepreka i bola dosegne taj najviši stadijum svesti.
Svest i ljubav su nerazdvojni jer su to osnovni kvaliteti Duše (ono što jesmo) i mi te kvalitete trebamo realizovati.
Plejada duhovnih velikana je posedovala veliko znanje, razumevanje, mudrost i ljubav tako što je aktivno radila na ekspanziji svoje svesti.
Kako?
Jednostavno, kontaktiranjem dvojnog aspekta Svetog Duha a to su Svetlost i Zvuk (ne svetlost i zvuk ovoga sveta koja dolazi od sunca i zvezda). Ovu Svetlost i Zvuk možemo iskusiti mi kao Duša koji nas pročišćuju od naših negativnih pasija uma i polako nam izdižu svest tako da možemo u potpuno svesnom stanju putovati svim višim svetovima...
Instrumenti ne mogu detektovati niti Sveti Duh niti Njegove dvojne aspekte (Svetlost i Zvuk) ali ni nas kao duhovno biće - Dušu.
Kada spavamo mi kao Svest ili Duša odlazimo na više nivoe egzistencije budući da mi kao Duša nikada ne spavamo. Spavanje je karakteristika samo naših tela. Kada napustimo telo ono je bez Svesti, bez nas. Kada ga napustimo zauvek (umiranje) onda se iz njega povlače i ostali tokovi energije koji ga čine funkcionalnim.
Računari i roboti ne mogu imati Dušu pa otuda nikada ne mogu biti svesni. Oni operiše baš onako kako operiše naš um a to je po automatici...

Poslednja izmena:

...

Ovo ti je razumno shvatanje...:mrgreen:
...
Mani razum-samo opiši šefke...

Ko zna, šta si ti mene pitao sada ? :p

Sad sam shvatio, izvini,
nikako da pređem na taj ljaksetov način razmišljanja,
ne bih li se dopao klempi !

Ne treba razumno da razmišljam,
već narkomanski !
Ha !
Jesam spor, ali ipak ukapiram na kraju !!!

Ako sam sad pogodio,
molim od svih po jednu reputaciju.

Nisi ni svestan koliko su i biljke,a ne samo životinje svesne.Razum nije
svest...Svest je osvetljenost osečajima sebe...Svaka biljka je osvetljena
svojim osečajem postojanja...

Poslednja saznanja čak sežu u subatomsku strukturu i neće biti iznenađenje
ako se potvrde davne tvrdnje da i stene imaju svest tj.da su žive na taj osnovni
i temeljni način...
O, Bože, es ti lud??? Ovaj post neminovno inplicira postojanje Boga!!!

da, ali roboti nece resiti zbrku i gomile besmislenih propisa koje nam donosi eu. cak mislim da ni racunari nisu u stanju da urade takve stvari jer jednostavno nemaju razum, racunar jednostavno nije u stanju da vidi Sivo. donosenje vaznijih odluka moraju se spustiti na neki nizi nivo. nikad mi nisu bili jasni celnici tih velikih svetskih organizacija, sto bi reko jedan novinar pa ja bih takve stvari odbio i cistog razloga samo zato sto sam lenj!

objasni mi kako znas da je neka odluka vazna?:lol:

ako govorimo o čoveku, onda treba shvatiti da je svest stanje u kojem se čovek nalazi.
postoje 4 stanja svesti koja su moguća za čoveka. ali, običan čovek, a to znači, čovek koji živi neki svoj vanjski život (tj. život upravlja njime), živi samo u dva najniža stanja svesti. dva viša stanja svesti su za njega neuhvatljiva, i mada on može imati ponekad odbleske tih stanja, on nije sposoban da ih razume i o njima sudi sa tačke gledišta stanja u kojima se uobičajeno nalazi.

najniže stanja svesti je spavanje, ili pasivno stanje u kome čovek provede trećinu ili veoma često polovinu svog života.
drugo je stanje u kome čovek provede drugu polovinu svog života, u kome šeta ulicama, piše knjige, razgovara o uzvišenim stvarima, uzima učešća u politici, filozofira, ubija... koje smatra aktivnim i zove ga "čista svest" ili "budno stanje svesti".
izraz "čista svest" ili "budno stanje svesti" se čini kao da je dat dosta neozbiljno, pogotovu kada shvatite šta bi "čista svest" u stvarnosti trebalo da bude i kakvo je zapravo stanje u kome čovek živi i dela.

treće stanje svesti je samosvest ili svest jednog bića. obično se smatra da mi posedujemo to stanje svesti ili da ga možemo imati ako želimo. naša nauka i filozofija su previdele činjenicu da mi ne posedujemo to stanje svesti i da mi ne možemo da je stvorimo u sebi samo odlukom ili željom. prepoznavanje svog lika u ogledalu nije stanje samosvesti.
potreban je rad na sebi da bi se došlo u to stanje svesti

četvrto stanje svesti naziva se objektivno stanje svesti. u ovom stanju čovek može videti stvari onakve kakve one zaista jesu. odblesci ove svesti se takode dešavaju čoveku.

međutim, ono što je važno je, da jedini pravi put do objektivne svesti je kroz razvoj samosvesti. ako bi običan čovek bio veštački (hipnozom) doveden do stanja objektivne svesti i potom vraćen nazad u svoje uobičajeno stanje ne bi se ničega sećao i mislio bi da je izvesno vreme izgubio svest. međutim u stanju samosvesti čovek može imati povremene bleskove objektivne svesti i sećati je se.
četvrto stanje svesti u čoveku znači sasvim drugačije stanje bića; ono je rezultat unutrašnjeg rasta i dugog i teškog rada na sebi. međutim treće stanje svesti stvara prirodno pravo čoveku kakav je, i ako ga čovek nema, razlog je samo u pogrešnim uslovima njegovog života.

može se bez preterivanja reći da se u sadašnjem trenutku, treće stanje svesti dešava u čoveku samo u odblescima a kao manje više stalno stanje postiže se samo pomoću specijalne obuke.
za većinu ljudi, čak i veoma obrazovanih, osnovna prepreka za postizanje samosvesti je u tome što oni misle da je već imaju, to jest, da poseduju samosvest i sve što ide uz nju; individualnost u smislu postojanog i nepromenljivog "Ja", volju i tako dalje.
očigledno je da čovek neće biti zainteresovan ako mu kažete da dugotrajnim i teškim radom može postići nešto što, po njegovom mišljenju, on već ima. naprotiv, on će misliti, ili da ste ludi ili da hoćete da ga prevarite zbog neke lične dobiti.
dva viša stanja svesti - samosvest i objektivna svest - su povezani su radom viših centara u čoveku.

Back