Svemir

Svaka cast machkice, razmisljas isto kao i ja. Pitanje kako je nastao svemir nikad niko nece moci da otkrije,a ja mislim da ljudski um ne moze da zamisli da ne postoji nista.Uvek mora da postoji prostor ,al da postoji 'nista'kao nista je nemoguce.Jedino kada bi se svim ljudima ugasilo pamcenje kao kad spavamo onda ne bi znali za nista...

Ne mesaj pisanja stara 2000 godina i savremenu nauku.
Po nekoj teoriji pre velikog praska nije postojalo nista,ni prostor ni vreme,kada je to ekplodiralo nastao je svemir koji je tome 'nicemu' dao prostor i vreme i da se tako siri zauzimajuci ono sto je iza granice svemira.
Nama ljudima je tesko tako nesto da zamislimo jer mozak nije toliko funkcionalan.Isto kao kad bi sad covek krenuo mravima i ostalim zivotinjama da objasnjava kako se vozi auto,kako se upravlja avionom...I naravno ljudima je lakse da zamisle sirenje beskonacnog nego konacnog prostora.

Zamislite naduvavate balon i sve tacke koje su bile jedna uz drugu kako duvate one se udaljavaju.Slicna teorija postoji za svemir,galaksije se udaljavaju jedna od druge,ali to nije posledica njihovog kretanja vec posledica sirenja prostora u kom se one nalaze
У праву си.
Простор и време су категорије које настају тек након стварања.
Није битно да ли је стварање било на начин који је описан у библији или на неки од начина који подразумева савремена наука.
Битно је да тада (стварањем) настају категорије простор и време које Кант, рецимо, сматра априорним...
Међутим, проблем је уопште у концепту просторвремена који је већини људи данас неразумљив.
Али ће тај концепт бити потпуно природан генерацијама које долазе колико је нама природан концепт математике.
Из те перспективе јасно је зашто је библијски текст писан језиком којим је писан.
Иначе тај део није библије није стар 2000 већ око 3300 година
Mislim da upravo to pise, ili nesto vrlo slicno.
Ти си читао библију па можеш да твдриш тако нешто или ти је ово информација из пете руке...

А што се тиче неба које се спомиње у библији, оно подразумева свемир и анђеле.
То да стари народи нису имали појма о свемиру је велика заблуда која не треба ни коментарисати...
Иначе, небо није апстрактан појам јер има свој појавни облик.
Апстрактни појмови су они који немају свој појавни облик већ постоје искључиво у машти...

Poslednja izmena:
То да стари народи нису имали појма о свемиру је велика заблуда која не треба ни коментарисати...

I ja se slazem sa ovom tvojom recenicom, ali ogromna masa prosecnih ljudi nije imala veze sa pojmom svemir.
Tako da je Biblija pisana uproscenim jezikom koji bi i malo dete moglo da shvati

Original postavio <<<machkica>>>

pa eto i sam kazes.... kada maltene niko nije imao pojma sta je to uopste svemir

Ne,ne,ne,ne...... rekao sam da narod (koji u to vreme nije imao nikakvo obrazovanje) nije znao za taj pojam, astrologija je veoma stara nauka,tako da su stari ucenjaci verovatno poznavali svemir mnogo vise i detaljnije nego ovi nasi danasnji astrolozi.

Ne,ne,ne,ne...... rekao sam da narod (koji u to vreme nije imao nikakvo obrazovanje) nije znao za taj pojam, astrologija je veoma stara nauka,tako da su stari ucenjaci verovatno poznavali svemir mnogo vise i detaljnije nego ovi nasi danasnji astrolozi.
svemir sigurno nisu mogli poznavati bolje.....ne zbog nekakvih tehnologija koje nisu imali,vec zbog toga sto svemir krije tolike tajne,da ga niko ne moze poznavati

svemir sigurno nisu mogli poznavati bolje....

Jedan primer je da su jos stari Grci izracunali skoro savrseno preciznu razdaljinu Zemlje i Meseca.
Tacnije Grcki astronom Aristarh sa Samosa.

Za znanje starih Egipcana, i Kineza i da ne govorim.

vec zbog toga sto svemir krije tolike tajne,da ga niko ne moze poznavati

Apsolutno se slazem da niko nikada nece poznavati ceo svemir, ja to nisam ni rekao, poenta moje recenice je bila da su bili veoma dobri poznavaoci svemira, i da nisu bili toliko naivni zbog nacina na koji je opisan nastanak sveta u Bibliji

Ти си читао библију па можеш да твдриш тако нешто или ти је ово информација из пете руке...

Da znas da jesam.
Tako da odlicno znam da u Biblija ima mali milion sasvim suludih informacija.

А што се тиче неба које се спомиње у библији, оно подразумева свемир и анђеле.

Znali su za neke planete, znali su za zvezde, znali su da predvide kretanja jednih i drugih.
Znali da se sazvedzja krecu tokom godine i to je otprilike to.

Иначе, небо није апстрактан појам јер има свој појавни облик.
Апстрактни појмови су они који немају свој појавни облик већ постоје искључиво у
машти...

Aha. Gde pocinje nebo, gde se zavrsava, koliko je tesko?
U cemu to postoji nebo, a da nije masta?

Da znas da jesam.
Tako da odlicno znam da u Biblija ima mali milion sasvim suludih informacija.

Znali su za neke planete, znali su za zvezde, znali su da predvide kretanja jednih i drugih.
Znali da se sazvedzja krecu tokom godine i to je otprilike to.

Aha. Gde pocinje nebo, gde se zavrsava, koliko je tesko?
U cemu to postoji nebo, a da nije masta?

1. Ниси пажљиво читао, а изгледа да не разумеш оисце и време у коме је писано, односно није ти познато учење о контексту.
2. Што мислиш колико људи данас има такво знање о астрономији? И да ли је ситуација боља на глобалном нивоу?
3. Ако те баш занима, небо је вишезначна именица, а једно од значења - лаички израз за свемир (Надам се да си чуо за термин ноћно небо, између осталих).
Узми неки речник и провери значење речи небо...

Danas svakako vise ljudi zna o svemiru nego u vreme kada je pisana biblija.Ranije kada je bilo pomracenje sunca ljudi su panicno bezali,jedan visegodisnji rat se okoncao upravo zbog pomracenja sunca.Danas ne verujem da je takav slucaj
Slazem se da je nebo laicki izraz za svemir,ono sto mi vidimo,plava boja...Sve van toga je crno,beskrajno i 2 stepena ispod apsolutne nule
Jedna od najvecih nerazjasnjenih misterija su crne rupe.Niko dosad nije uspeo da ih vidi(ne bi bile crne onda :D :).Imaju beskonacno jaku gravitaciju koja usisava cak i svetlost...

Sva ta materija pre velikog praska je bila izuzetno zbijena,energija je bila ogromna,po proceni preko 1030 kg/m3 .Mogao bih o ovome da pisem referate...

1. Ниси пажљиво читао, а изгледа да не разумеш оисце и време у коме је писано, односно није ти познато учење о контексту.
2. Што мислиш колико људи данас има такво знање о астрономији? И да ли је ситуација боља на глобалном нивоу?
3. Ако те баш занима, небо је вишезначна именица, а једно од значења - лаички израз за свемир (Надам се да си чуо за термин ноћно небо, између осталих).
Узми неки речник и провери значење речи небо...

1. Kako ti razumes tvrdnje da su slepi misevi ptice, da je zemlja ravna i da ima coskove, okretanje pravca kretanja Sunca, kako razumes Nojevu barku, itd itd....

2. Procentualno neuporedivo vise nego tada. Ljudi koji su tada raspolagali tim skromnim znanjem, koje realno danas poseduje dosta ljudi su tada bili nazivani magovima, vracevima, svestenicima itd.

3. Mrzi me da raspravljam o "nebo"....

1. Kako ti razumes tvrdnje da su slepi misevi ptice, da je zemlja ravna i da ima coskove, okretanje pravca kretanja Sunca, kako razumes Nojevu barku, itd itd....

2. Procentualno neuporedivo vise nego tada. Ljudi koji su tada raspolagali tim skromnim znanjem, koje realno danas poseduje dosta ljudi su tada bili nazivani magovima, vracevima, svestenicima itd.

3. Mrzi me da raspravljam o "nebo"....

1. Рекох ти, не разумеш појам контекста.
2. Не бих се сложио с тобом. Ако узмеш у однос број становника данас и тада...
Мислим да ситуација није ништа боља данас него тада, или бар не толико боља колико ти мислиш. Ти људи су имали знање реда величине данашњих научника, а како су их звали то је небитно.
3. То је ОК.

1. Kada neko kaze da je promenio pravac kretanja Sunca, to ima samo jedan kontekst - da se Sunce okrece oko Zemlje.
2. Situacija danas je i te kako bolja nego tada. Danas su svi pismeni, tada su pismeni bili proglasavani za genijalce. Da ne govorimo o "freakovima" koji su umeli da tumace kretanje zvezda.

1. Kada neko kaze da je promenio pravac kretanja Sunca, to ima samo jedan kontekst - da se Sunce okrece oko Zemlje.
2. Situacija danas je i te kako bolja nego tada. Danas su svi pismeni, tada su pismeni bili proglasavani za genijalce. Da ne govorimo o "freakovima" koji su umeli da tumace kretanje zvezda.

1. Заиста немаш појма о контексту.
Признај да не знаш и питај.
Таквих ствари имаш и код Платона, а и савремени текстови од пре неколико десетина година садрже море глупости па их не одбацујеш тек тако.
2. Ово болдовано не заслужује коментар, верујем да ти се већ спавало...
Изађи на улицу и питај десет пролазника у виду анкете од десет питања, оних на која би сви требало да знају одговоре, и видећеш колико смо то у просеку писмени.

Ебе ми се шта научници и попови кажу ја имам дефинцију за себе... Свемир није створен нити великим праском (та теорија има много рупа али док се не нађе боље објашњење ово стоји), нити неком руком божијом (не схватам шта су му крива деца Африке па умиру од глади толико о њему)... Дефиницја за мене је да свемир није створен већ да једноставно постоји... Е сад је то мало тешко схватити пошто се код нас све врти око почетка и краја... Дубље не бих улазио... А да пробам да оправдам теорију великог праска загубио бих се негде јер би ја повукао као хемичар постојање више тих тачака са великом густином њихово сударање предавање енергије онда пуцање и настајање више свемира који су се можда делом преклопили а делом не... Али као што рекох да не улазим дубље за мене он само постоји без почетка и без краја....

1. Заиста немаш појма о контексту.
Признај да не знаш и питај.
Таквих ствари имаш и код Платона, а и савремени текстови од пре неколико десетина година садрже море глупости па их не одбацујеш тек тако.
2. Ово болдовано не заслужује коментар, верујем да ти се већ спавало...
Изађи на улицу и питај десет пролазника у виду анкете од десет питања, оних на која би сви требало да знају одговоре, и видећеш колико смо то у просеку писмени.

1. Ok, ako cemo tako da posmatramo Bibliju, nema problema, u tom slucaju, slucaju konteksta i shvatanja napisanog na 1001 nacin, ne mozemo istu prihvatiti kao argument za bilo sta, ponajmanje za postanje i razvoj zivota.

2. Da li ti stvarno verujes da su ljudi nekada umeli makar i da se potpisu? A danas, svako od tih sto mrdaju po ulici ima i licnu kartu i post karticu i ovu i onu. Da ne govorim o stvarima koje su mu dostupne putem medija.

2. Da li ti stvarno verujes da su ljudi nekada umeli makar i da se potpisu? A danas, svako od tih sto mrdaju po ulici ima i licnu kartu i post karticu i ovu i onu. Da ne govorim o stvarima koje su mu dostupne putem medija.

Pojam pismenosti je doziveo znatne promene u odnosu na doba o kome pricas.Danas se pismenim covekom smatra onaj koji zna najmanje jedan strani jezik i obavezno rad na racunaru...

Ne pricam o amaterima astronomima,vec o pismenosti koje si se TI dotakao.Po gore navedenim kriterijumima procenat pismenih je ostao na istom nivou kao pre 2000 godina,kada se pismenim smatrao covek koji je znao da se potpise.
1. U pocetku BOG stvori NEBO i zemlju.
Nebo je svemir kao i sva bestelesna bica.
To se desilo pre ~ 7500 hiljada godina.

1 A danas, svako od tih sto mrdaju po ulici ima i licnu kartu i post karticu i ovu i onu. Da ne govorim o stvarima koje su mu dostupne putem medija.
Mesas babe i zabe

Pa oni su pre dve hiljade godina bili pismeni u skladu sa svojim vremenom.
Nije Cezar mogao da ima Master Card, ili da je znao da radi u Pascalu.
Bili su sposobni za trgovinu,prosecni ljudi su znali koliko je dva i dva sto je bilo sasvim dovoljno da funkcionisu u tom svetu. Tako da su apsolutno bili pismeni

Mi danas nismo nista inteligentniji nego sto smo bili pre 2-3 milenijuma,danas je prosecom coveku dostupno mnogo vise informacija nego nekad, a to ne znaci da nam je mozak veci,jer smo mi i dan danas ma koliko uvredljivo zvucalo NESPOSOBNI da koristimo pun kapacitet naseg mozga. (koristimo jedva 10%)

Isto ce tako neki nas potomak u buducih 1000 godina (kao sto Tonci Provala tvrdi za nase pretke) da kaze da smo i mi nepismeni jer nemamo mikrocipove u glavi,sto bi bila nebuloza

Ne pricam o amaterima astronomima,vec o pismenosti koje si se TI dotakao.Po gore navedenim kriterijumima procenat pismenih je ostao na istom nivou kao pre 2000 godina,kada se pismenim smatrao covek koji je znao da se potpise.
1. U pocetku BOG stvori NEBO i zemlju.
Nebo je svemir kao i sva bestelesna bica.
To se desilo pre ~ 7500 hiljada godina.

bestelesna bica?
pre 7500 godina,a jos traju posledice ledenog doba od pre 10 000 god? :dash:
Da ne ulazim u to sto je prava starost zemlje mnogo mnogo veca :bye:

Boga niko nije stvorio,On je oduvek postojao.Ti tako odvaljen sa sve cigaretom u ustima ne mozes to da shvatis niti ces ikada moci.
Bog je stvorio nebo,nebo je svemir,to je to.
a ja kazem da svemir niko(i nista) nije stvorio,vec da oduvek postoji.....jednostavno je tu.....svemir je postojanje.....bez svemira ne bi bilo postojanja.....tako da je on oduvek tu......jer postojanje postoji oduvek.....same planete,crne rupe,svemirska materija.....sve to je postojanje.........uh,zaboli me glava od razmisljanja:mrgreen:
a coveku ne mozes nista reci za avatar,pa pogledaj svoj nadimak....i ti mi kao nesto razumes i pricas tu o nekom bogu i biblijskim pricama,sve sa takvim nadimkom......pa ja koja ne verujem u boga(onako kako ga crkva opisuje) i bibliju uvek pokazem postovanje i ne psujem boga....a tebi nadimak P.RCKO i tupis tu o bibliji i bogu......:dash:

Boga niko nije stvorio,On je oduvek postojao.Ti tako odvaljen sa sve cigaretom u ustima ne mozes to da shvatis niti ces ikada moci.
Bog je stvorio nebo,nebo je svemir,to je to.

E samo da ti kazem da se sa njima ne vredi raspravljati. Oni ljudi veruju u gmizavce i imaju svoj svet. + ostali si ateisti. :think: :)

Back