Lepo je, za tebe naravno da možeš da živiš i ovde i tamo gde si sada, mi (mnoge od nas) smo ovde i ne možemo odavde da mrdnemo iz raznoraznih razloga.....
Malo me zabolelo ono "stare koke" pošto sam čini mi se sem tebe ja jedina svekrva na ovoj temi.....
.....Ni ja nisam u zajednici sa svojom decom (hvala bogu na tome), ali znam mnogo mladih parova koji jednostavno nemaju drugu mogućnost. Ti kao da si celog života živela van Srbije ili bar van običnog sveta. Ako je tako, ne vidim razlog da se uopšte upisuješ na ovu temu....
Da nikad nisam živela sa svekrvom, da mi svekrva nikad nije dolazila kad i kako joj se ćefne, u podne, ujutro, uveče, verovatno ni ja ne bih mnogo toga mogla razumeti.....
......sami dolaze kad požele, ja idem samo po pozivu, često ni tada, muž voli da ih povremeno iznenadi posetom, u poslednje vreme sve ređe, uspela sam da mu objasnim da mladim ljudima baš ni ne prija da im se neko nakači samo tako kad se ni ne nadaju niti očekuju posetu.
Meni lično je važno da se oni vole i da im je lepo zajedno, ako me budu obilazili jednom u pola godine i to će mi biti dovoljno, samo da znam da su srećni i zadovoljni....
Kćarka mi je udata i živi u Nemačkoj, retko se viđamo i mnogo nam nedostaje, a kada dođe tada smo svi na okupu i družimo se baš onako kako ti pišeš da se družiš sa svojom decom kada se vidite.
P.S.
Malko sam čitala tvoje postove na ovoj temi i imam utisak da ako se snajka i svekrva ne vole, to je strašno i neshvatljivo, a ako se vole i poštuju to tebi kanda deluje bolesno ili bar neshvatljivo, stvarno bih volela da te razumem, ali mi nikako ne uspeva.
melita,ja ti dugujem veliko izvinjenje,jer ja nisam uopste mislila na osobe sa foruma kada sam rekla "stare koke" (u koje ubrajam prvo sebe!!) -tu sam mislila na neke svoje poznanice.
- posto smo verovatno slicnih godina ti znas da se nekada moglo putovati lakse,ali nije to bitno,vec je bitno znati da se i nekada islo na rad negde daleko.... i tako je mene zivot odeveo u Afriku u deo gde je osnovna hrana kukuruz i kako sam ja bas na tome specijalizirala,ja sam puno i tesko tamo radila da bih postigla ono sto sam postigla.
znaci,ja ne idem tamo negde u Afriku jer mi se prosto cefne vec jer je ona posle vise decenija !!) rada postala mozda moj glavni dom - a mnogi ovde to ne shvataju.
- i jeste da ja mngo sto sta ovde ne razumem jer sam silne godine zivela u drugacijem okruzenju,ali ja se trudim da razumem,ja imam potrebu za ovim prostorima, za ovim ljudima jer sam tu rodjena i zato ja ovde ponekad svracam (ne cesto, ali navratim ponekad, sve redje i redje) i ako kazem bilo sta,to ne valja... verovatno jer ja naprosto vise ne mogu da razumem mnogo sto-sta jer sam dugo zivela u drugoj kulturi i to nije prijatno kako mozda izgleda.
- ali opet moram reci (krajnje prijateljski): kada si pisala da ti dolazis u posetu sini i snaji samo po pozivu,a da tvoja deca dolaze kako im se cefne.... i kako je tvoj muz voleo da im iznenada bane....itd...
Pa, zasto da covek i ne bane (ako i oni banu kod vas), zasto stariji moraju biti korak iza (doduse nekada se to trazi od mladjih,mislim na to povlacenje) - meni to smeta ..
Zasto nismo
ravnopravni: i mi i nasa deca i snaje i svekrve....!?
Zar nemas prava i ti na svoj zivot, na svoju intimnost, bas isto tako kao sto mladi imaju prava na svoj!?
Onaj deo gde pises kako ti cerka zivi u Nemackoj i kako se retko vidjate, taj deo te razumem.
... ali kada veci deo godine imas posla, kada radis i kada si okruzena drugim problemima (kao ja - a vidim da to i nije tako lose, bar ponekad) naprosto nemas vremena o tome mnogo da razmisljas, vec gledas kako da osmislis dan za sebe i svoga muza, kako da vam bas taj dan bude lep - ovo sam naucila od svojih prjateljica sa zapada koje su radile samnom u africi i koje i danas cesto vidjam..... vole i one svoje unuke,ali imaju i svoj zivot i to sadrzajno bogat zivot i to se meni dopada i nekako sam se primila na to.....
Ja volim kada se slazu snaja i svekrva,meni je drago sto imas ljubav od snaje kakvu imas, ali moje posmatranje okoline me je naucilo da tamo gde ima velike bliskosti, mogu da budu (kazem mogu,ali i NE MORAJU!!!) i velike svadje.
A moja licnost kao i licnost moje snaje... pa mi obe ne pokazujemo osecanja,takva nam je naprosto narav, ali da ne sirim pricu....
Nadam se da sam uspela bar malkice da objasnim jer ne zelim da mislis da sam tebe prozivala - ne samo da nemam prava na to,vec uopste nisam mislila na tebe i zato izvini jos jednom.
saljem ti pozdrav i zelim da kazem da treba da prihvatimo i razlicitos misljenja,bar se ja trudim.... a to sto me ovde redovno napadaju ja shvatam kao strelice koje su,u stvari, upucene njihovim svekrvama,pa ako im je tako lakse,neka me i napadaju jer zajednica zaista zna biti jako teska (znam ja dobro iz primera u siroj familiji!)
Pozdrav svima, a tebi najvise