Švedski teolog Jakob Wiren: Hrišćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Povjesnitchar

Domaćin
Poruka
4.331
Jel ovo moguce ?
Teolog Udruženja crkava Švedske (Svenska Kyrkan) Jakob Wiren izjavio je da i kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika, javlja Anadolija.

Wiren u svojoj novoj knjizi pod naslovom “Att ge plats for den andre? (Napraviti prostor za drugog?)” piše i o islamu i poslaniku Muhammedu.

“Kršćani također mogu Muhammeda priznati kao poslanika zato što je zagovarao jednog Boga”, kazao je ovaj švedski teolog, koji je zbog ovih riječi privukao veliku pažnju javnosti i medija u Švedskoj.

Wiren tvrdi da i u Bibliji postoje podaci da će se nakon Isusa pojaviti poslanik.

“Nakon Isusa pojavio se prorok. U Bibliji postoje takvi podaci. Priznanjem Muhammeda kao poslanika, kod kršćana bi poraslo poštivanje prema muslimanima. Danas većina kršćana ne voli poslanika Muhammeda. Razlog tome je što se muslimani prikazuju kao ekstremni i odbojni”, kazao je Wiren.

Wiren je također na platformi Youtube objavio promotivni video svoje najnovije knjige.

Istakao je da je cilj pisanja ove knjige jačanje dijaloga i tolerancije među ljudima različitih religija, nacija i svjetonazora.

“Kako možemo živjeti zajedno? Iz kršćanske perspektive tražio sam odgovore na mnoga pitanja poput toga kako ljudi različitih vjera mogu druge ljude upoznati sa svojom istinskom kulturom”, kazao je Wiren.

Wiren je angažovan i kao predavač u Centru za teologiju i religijske studije pri Univerzitetu Lund u Švedskoj.

Muhammed a.s. bio je posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru svih poslanika prije njega, Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i drugih poslanika.

Ujedinio je cijelo Arapsko poluostrvo u jednu zajednicu i osigurao da njegovo učenje, praksa i Kur'an, za koji muslimani vjeruju da mu je prenijet od Boga, čine osnovu islamske vjere.
https://ba.n1info.com/lifestyle/sve...cani-mogu-prihvatiti-muhammeda-kao-poslanika/

Poslednja izmena od moderatora:

Pedeset nijansi Zlatana​

8. Februara 2013.
Share on Facebook
Tweet on Twitter
ibrahimovic.jpg

Sejfudinova hronika

Piše:
Sejfuddin Dizdarević

Nedavno je izdavačka kuća Buybook objavila top listu najprodavanijih knjiga u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu. Na samom vrhu se nalazi autobiografija švedskog fudbalera bosanskog porijekla Zlatana Ibrahimovića, što je bio dovoljan razlog za ljevičarska glasila da se okome na „provincijalni“ ukus našeg čitateljstva, jer ne idemo u korak s vremenom.

U članku „Avanture studentice i biznismena“ od 5.1.2013. novinar Oslobođenja navodi podatak da je djelo „Pedeset nijansi sive“ (50 shades of grey) najprodavanija knjiga svih vremena u Engleskoj te rječima „očito nam je draži Zlatan od seksa“ izražava svoj prezir prema činjenici da se domaća publika drznula odstupiti od čitalačkih navika britanske publike.

Zar je tako teško za novinare, koji stoje na kraju lanca donacija raznoraznih NGO-a, razumjeti da je život osobe čiji su roditelji s ovih prostora njima zanimljiviji (i zbog toga kupuju tu knjigu), nego seksualne fantazije iz “Pedeset nijansi sive“?

Ova polurečenica navedenog novinara ne bi bila važna spomena da plakativno ne demonstrira mentalni sklop kojim se bosanski javni prostor neprestano bombarduje. Očigledno da je svaka zasebnost ljudi koji žive u Bosni (ne samo vjerske, etničke – nego i čitateljske preference) predmet ismijavanja – ukoliko na svjetskoj sceni postoji neki drugi normativ, ljevica nas želi uvjeriti da se imamo po tome ravnati i preuzeti dotične parametre kojima se imamo povinovati.
Ovdje se uopće u obzir ne uzima sociohistorijski background ljudi (Britanaca) koji objašnjava njihovo ponašanje u odabiru lektire. I ovo je odlika ljevičarskih fundamentalista: po svaku cijenu nametnuti jednu manifestaciju zapadnjačkog društva, ne uzimajući uopće u obzir prilike u bosanskoj javnosti; valjda očekuju da prosječni homo bosniakus mora preko noći evoluirati u homo britanicusa i furati se na manifestacije njegovog okruženja…

https://saff.ba/pedeset-nijansi-zlatana/

Ti si meni jedan od najsimpaticnijih forumasa ovdje.

:mrgreen:
Daleko od toga da sam fan Izraela i Jevreja (pogotovo ne odnosa prema Palestincima), ali simptomaticno je da se u mrznji prema Jevrejima okuplja sve sam najgori olo$ : nacisti, fasisti, staljinisti, nacional-boljsevici, verski fanatici i ... ustase. ;)

Daleko od toga da sam fan Izraela i Jevreja (pogotovo ne odnosa prema Palestincima), ali simptomaticno je da se u mrznji prema Jevrejima okuplja sve sam najgori olo$ : nacisti, fasisti, staljinisti, nacional-boljsevici, verski fanatici i ... ustase. ;)
Pa ja sam ljevicar i liberal, sta ti je?

:mrgreen:

treba pomiriti religije, svi se mole jednom bogu , sa malim razlikama,

nisu te male razlike vredne tolike mrznje

stvoriti neku religiju izmedju , koja ce miriti i motivisati osobe da budu bolji

ne da mrze druge zato sto misle drugacije

Када би ти схватио како су религија, цивилизација, култура и раса повезане, схватио би колико си наиван и да си 7 година протраћио свог интернационалистичког, глобалисичког и екуменистичког живота

Заборавио си ортодоксне јевреје... они мрзе кривоверне јевреје више од горе побројаних

Jel moze stovana moderacija da ovo prebaci na Religiju jer nikog
od nas ne zanima kako Sveedska izlazi na kraj sa muslimanima.
Панисламизација Европе је политички пројекат НВО... код Турака је религија само декор, не дај се збунити

Заборавио си ортодоксне јевреје... они мрзе кривоверне јевреје више од горе побројаних
Za razliku od ateisticke vojne hunte koja vlada Izraelom i americko-liberalsko-feministicko-hipstersko-zidovske bankarske bande, koji s ovim prvima u kompi vasari po svijetu, ortodoksni imaju barem neke iskupljujuce crte, ako nista, tek u naznakama, iako i njima daleko bila lepa kuca.
Neka su zivi i zdravi, ali sto dalje od mene.

Само кукају на њих и како ће се страшна казна поново свалити на Јевреје
Ortodoksni Zidovi svakog nezidova smatraju nizim bicem, ali za razliku od konzervativnih (vojne hunte) i liberalnih (bankara i iluzionista iz proljevskog N.Y. i Hollywooda) vjeruju da ce ih u Izrael vratiti sam YHWH, a ne puska, noz i novac, kao sto su to u djelo proveli ovi konzervativni u kompi s liberalanim.
Samim time, meni su manje losi od ovih ostalih koji vrsljaju diljem svijeta.

Super ideja !! .... neka i Papa ovo aminuje , prati i on te moderne mode ...... a mi Srbi i Rusi cemo o tom problemu razmisliti , sagledati bez zurbe ... nije prorok zec pa da pobegne ....
А шта мислиш, што је римска сотона ишла на медитацију са турбанима скоро у древни град Ур - симбола вавилона из кога је Адам Божјом заповешћу дошо и населио Палестину?

Та иста римска курија намерно трује западну европу обрезанима, да би нам свима скакала за врат - западњацима терором и шареним лажама прогреса, а нама источњацима аутошовинистима АВ и ЕУ мантрама

Ortodoksni Zidovi svakog nezidova smatraju nizim bicem, ali za razliku od konzervativnih (vojne hunte) i liberalnih (bankara i iluzionista iz proljevskog N.Y. i Hollywooda) vjeruju da ce ih u Izrael vratiti sam YHWH, a ne puska, noz i novac, kao sto su to u djelo proveli ovi konzervativni u kompi s liberalanim.
Samim time, meni su manje losi od ovih ostalih koji vrsljaju diljem svijeta.

To znamo. U javnosti se ne znaju koliki su to veliki sukobi između njih !

To znamo. U javnosti se ne znaju koliki su to veliki sukobi između njih !
Sve sto ja znam je da su ti ortodoksni u debeloj manjini i da se njih nista ne pita.
Da ne bude zabune, njih isto smatram neprijateljima, ali daleko manjim nego ove druge.
Ortodoksni zele komad zemlje na kojim ce biti iskljucivi gospodari, dok je tako, ne sire se i ne maltretiraju druge, neka im ga.
Sto se tice vojnohuntasa i liberala, ti bi bili najsretniji da cijeli svijet prihvati njihove stavove, ali odlutali smo s teme.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back