Svečari, šta spremate za Svetog Nikolu?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.077
Za dva dana nam stiže jedna od najvećih srpskih slava, Sveti Nikola...

Screenshot_37.png

Znam da su domaćini i domaćice užurbani u pripremanju slavske trpeze.

Mnogi od nas će imati goste, neki će u krugu porodice dočekati i slaviti svog sveca...

Ja ću imati goste na ručku...

Do sada sam spremila prebranac zvani "prste da poližeš" i slavski kolač kakav je moja
mama pravila... to je u zamrtivaču...
Hvata me blaga panika od žurbe i posla koji me čeka...

U kojoj ste vi fazi?
grlim!
:vzagrljaj:

Pitu sa šampinjonima i prazilukom
Pitu sa krompirom

Možda neku salatu spremim... crveni pasulj, kiseli krastavci (sečeni na kolutiće), crvena pečena paprika, balsamiko sirće...

Ostalo sprema svekrva, ove godine sam gost. Mi pravimo slavsku večeru, sutra uveče. Na večernjoj liturgiji osveštavamo kolač i posle je slavska večera.

Pitu sa šampinjonima i prazilukom
Pitu sa krompirom

Možda neku salatu spremim... crveni pasulj, kiseli krastavci (sečeni na kolutiće), crvena pečena paprika, balsamiko sirće...

Ostalo sprema svekrva, ove godine sam gost. Mi pravimo slavsku večeru, sutra uveče. Na večernjoj liturgiji osveštavamo kolač i posle je slavska večera.
Diiivno!

Šta će biti na trpezi za slavsku večeru?
Pite odozgo?

Ja sam ove godine kupila preporučene posne sitne kolačiće...

Diiivno!

Šta će biti na trpezi za slavsku večeru?
Pite odozgo?

Ja sam ove godine kupila preporučene posne sitne kolačiće...
Riblja čorba, dimljeni šaran... i još neka riba... prebranac, krompir salata... i onda sam morala da prekinem jer je svekrva nabrajala, a ja sam pitala šta ja onda da pravim 😁
Biće i nekih silnih kolača.

:zbalavi::zbalavi::zbalavi:
Sve to obožavam...

Gde pržite ribu? U kuhinji, na terasi, u dvorištu? i kad?
Nije prijatan miris pržene ribe u kući...
Ne znam. Gost sam sutra pa ne znam da li svekrva sama sprema ili je poručila gotovu.

Ja inače ribu spremam u rerni. Svu.
Šnicle šarana držim u pravu od začina, mnogo crvene paprike, kukuruzni griz... pa na papiru za pečenje bez ulja. Unutra sočno, spolja hrskavo.

Pastrmka, skuša... Takođe u rerni ali sa peršunom, belim lukom...

Ne znam. Gost sam sutra pa ne znam da li svekrva sama sprema ili je poručila gotovu.

Ja inače ribu spremam u rerni. Svu.
Šnicle šarana držim u pravu od začina, mnogo crvene paprike, kukuruzni griz... pa na papiru za pečenje bez ulja. Unutra sočno, spolja hrskavo.

Pastrmka, skuša... Takođe u rerni ali sa peršunom, belim lukom...
Dolazim, hahahahhaha
:rotf:

Ја сам набавио са братом рибу, брашно, колаче, пиће, и све остало што је потребно да се спреми слава. Е сад женски део фамилије нека спрема, а ја сада одмарам и чекам сутрашњи Свети Дан! Уз једно пивце, разуме се!

IMG_20241218_093600.jpg

;)

Ја сам набавио са братом рибу, брашно, колаче, пиће, и све остало што је потребно да се спреми слава. Е сад женски део фамилије нека спрема, а ја сада одмарам и чекам сутрашњи Свети Дан! Уз једно пивце, разуме се!

Pogledajte prilog 1659082
;)
Bravo, Dule, bio si vredan...
:vzagrljaj:

evo posni kolač, pravila sam danas, baš retko pravim nešto ali ovo nije bilo toliko teško :D ima kesten i deluje ok al treba sutra da se jede

https://www.mysticcakes.com/kuglice-od-kestena-i-narandze/

odavde

- s tim što nisam fala bogu pravila te kuglice nego sam masu stavila na tanjir i prelila glazurom, oba po receptu, tako da je ispalo nešto ko torta :p
kesten pire je iz poslastičarnice, 100%, ovaj po radnjama ima u sebi šećer mislim tako da tu obratite pažnju. kod Vera u Ruzveltovoj ima npr. poslastičarnica koja prodaje ovaj što je valjda samo kesten.

kore od pomarandži nisam nešto prala, malo pod vodom, kao organske su
eto :D
na ovom blogu ima još i od kestena i svašta i posno i mrsno

Back