Jako je nezrelo i tako tipicno srpski-mediteranski geopoloitiku gledati kao odnos brace i kumova.
Srbi ne znaju nista o Rusiji, njihovoj kulturi i civilizaciji.
Srbi recimo kukaju da su Nemci i Englezi hladni, a oni su toplo grcko more u avgustu u odnosu na Ruse. Da bi od Rusa dobio osmeh ili kompliment, moras debelo da ga zasluzis. Rus se ne smeska da bi tebi bilo prijatno kao zapadnjak (sto su usvojili i Srbi), vec se smeje kad mu je nesto smesno. On te ne proglasava za brata posle prvog piva, vec nakon duzeg druzenjai dokazane lojalnosti za prijatelja a za brata ako bas ucis nesto drasticno divno, na primer spases mu zivot pa se zbratimite. Ovo je mozda tesko u pocetku, ali kasnije shvatis da sa nekim imas realne i zdrave odnose. Ne kazem da li je bolji ruski ili zapadnjacki princip u pristupu prijateljstvu, samo kazem da postoji recimo drugacija percepcija emocija koje mi nismo spremni.
Najveci doprinos Rusije scensko-muzickoj umetnosti je balet. Srbi smatraju balet za nesto strasno, pedersko i dosadno.
Srbe smara da citaju ruske klasike. Meni( i ne samo meni nego celom svetu) su oni vrhunac literarne umetnost. Rusija ima toliko pisaca. Tolstoj, Dosjtevski, Solohov, Pasternak, Cehov, Puskin, Bulgakov, Jesenin, Majakovski, Gorki, Ahmatova. Rusi su u 19. veku sva moguca ljudska znanja i pamet od nastanka sveta pa do njegovog kraja sabrali u svoju literaturu. Opisan je svaki medjuljudski odnos, emocija, hir, ideja, arhetip. U glavama vecine nasih ljudi to se svodi na Tolstojevskog i njegov smor roman Ana Karenjina i Zlocin i Kazna.
Srbin nikad nece pogledati ruski film, osim mozda Istok-Zapad koji je francuska koprodukcija.
Srbin ne zna da nabroji nijedan ruski grad osim Moskve i Petrograda, koje dozivljava trivijalno i poistovecuje sa Beogradom i Novim Sadom. Necemo dalje o ovome jer sam o ovome mnogo puta pisao.
Srpska domacica ce pre da pusti Sulejmana nego gomilu prelepih ruskih kostimiranih istorijskih drama. Samo su rusofili gledali film Admiral, recimo, i kladim se da bi Admiral smorio svaku domacicu koja voli Sulejmana koji je smece.
I tako, drugari. Mi o Rusiji nemamo pojma, i stvaramo neke imaginarne slike u glavi da lecimo sopstvene komplekse.
I onda se cudimo sto Rusiji "nismo braca".
Zasto bih ja nekome iz Vladivostoka bio brat? Zasto bi on bio duzan da me spasava, izdrzava i brani moju teritoriju koje sam se ja vec odrekao? Jer je njegov predak ziveo na bliksoj udaljenosti vazdusnom linijom od mog pretka pre 1300 godina?
A i pored svega toga, Ruski Imperator Nikolaj Romanov je zrtvovao svoj zivot, svoju imperiju i zivot svoje dece zato sto je zbog nasih idiotarija zaratio sa prijateljskom, rodjackom zemljom sa kojom je 150 godina vladao mir. Sve to da bi taj neki danas bio ziv da se pita da li su mu Rusi bliski.
Ma mrs bre, nezahvalnici jedni.