Sve pohapsiti.

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Ukratko: sajt je bestjobs (tražite na guglu da ne bude da linkujem, može biti da je zabranjeno), bitno je da se zna o kome i čemu je reč. Ako je zabranjeno brišite ovu rečenicu, al' mislim da ne bi trebalo da bude. Ne reklamiram ih, naprotiv.

Dakle, kao jedan od očajnika koji je naguro i škole i razna čuda navuko za sve ove izgubljene godine sada ne mogu nikakav posao da nađem, klasika. Ali da ne kukumavčim, ono što mi zaista ne treba u životu to su prevaranti.

Od 20-ak primera vezanih samo za ovaj sajt, navešću najočigledniji: osim prevara, komercijalista i raznih gluposti koje kao imaju u ponudi, ak oje niko normalan ne bi prihvatio jer razgovor započinju sa: koliki vam je krug prijatelja i rodbine?! (namenski, da bi oterali što više ljudi); dobijem jedan šatro ozbiljan poziv. Spremim se i odem i vidim u prostoriji čeka još 4 devojke, posle su dolazile neke druge, a neke su već bile. Recimo da, ako im je dan bio zauzet, tada intervjuisaše jedno 50.ak devojaka :I a na sajtu stoji preko 200 prijavljenih. Za nekoliko dana, uopšte ne usmnjam da su SVE DEVOJKE intervjuisane za poziciju "poslovne sekretarice". Mogu navesti i ime firme ako nekoga interesuje. Inače, poslovna sekretarica je kafe kuvarica (kako nam je suptilno sugerisano). Reko' aj, koko nas je, mene nešto sumnjam da će izabrati. A nisu samo mene pozvali na razgovor, nisu samo odabrane, pozvali su skoro sve.

Problem je u tome što NIJEDNU NISU ZAPOSLILI, i oglas je obnovljen. Tako stoji na sajtu. Pogledam dalje šta ima, neka škola stranih jezika tražila devojku da im narezuje diskove (doslovno tako pisalo). Preko 500 prijavljenih. Prijavljuju i nude stalni radni odnos. Samo da bi se poslao CV traže detaljan odgovor po 6 stavki a posle "koga pozovu" :D ali oni zovu sve. I devojka koja je bila na razgovoru priča mi da je radila satima neke testove inteligencije i čuda (nije debil) da bi joj rekli "nazvaćemo vas" i da bi obnovili oglas. Opet.

Okej, očigledno su plaćeni od sajta koji radi po principu agencije za zapošljavanje i na taj način navlači ljude, nisam tačno sigurna gde je tu njihova korist. Mene zanima gde i kome ja mogu ovakve prevare da prijavim, inspekciji rada? Ima li neko mail, nešto? Za ovih par zadnjih godina otkako ostadoh i bez onog jadnog bednog posla, samo sam na prevarante nailazila i dosta mi ih je. Ne želim da gubim dragoceno vreme i pare (nisam iz Bg) na njihove prevare, da bi me arogantni seronja sačekao da pričamo o poslu koji neću dobiti, ak oji je ionako sranje.

I, ima li neko slična iskustva? Gde da navedem imena i da im pošaljem inspekciju il' nešto, radi li iko na zaštiti građana od ovoga? TV, neki medij?

Pa moraju hr menadžeri da opravdaju svoju platu tako što ćeš ti da radiš testove inteligencije i ličnosti da utvrde da nisi psiho i debil, jelte :lol: - mislim, ovo se odnosi na firme koje daju oglase koji očigledno služe kao jeftina reklama.
A sajt objavljuje non stop i zarađuje. :aha:

Ma svuda su neke idiotske situacije...Pričao mi poznanik za ''Energoprojekt'' kad su zapošljavali sekretaricu u jednom odeljenju ono dolazili CV-jevi sve lepe đevojke s fakultetima a oni zaposlili neku matoru pogubljenu kaže ne može 2 reči da zapamti...To je tolika samovolja svuda bez kontrole...

Realno oni rade sve po protokolu..uvek mogu reci da niko nije zadovoljio kriterijume..treba se postedeti budala i traziti nesto preko veze pa polako upoznavati ljude naici ce nesto bolje

To je forma koja nije nedozvoljena a oni su oblik prevaranata koji poznaje zakon,tako da teško ih je uhapsiti...Nije lako ni policiji ni sudu kad ima tolko rupa...Pravni sistem praktično ne postoji osim na politički ili jak ekonomski pritisak.

Ko prati oglase može da vidi koja imena se ponavljaju i da jednostavno njima ne šalje cv. Ili je u pitanju reklama, ili su kreteni kod kojih se niko dugo ne zadržava pa stalno moraju da traže nove. :aha:

E moja Lexo, tu inspekcija ništa ne može.... svako bi ti rekao da svaka firma ima pravo da neizabere nijednog kadidata i da konkurs/oglas mogu da stavljaju od nemila do nedraga...sve je na taj kalup što si opisala, tako da ko duže vreme traži posao već zna o čemu se radi pa se i ne trudi previše ali šalje CV sve u nadi ‚‚možda baš mene sreća pogodi‚‚....i kad vidiš da je poznata i ozbiljna firma odeš sa njih 300 u grupi (a to nije jedina grupa tog dana:mrgreen:) radiš testove koji blage veze nemaju sa tim radnim mestom ali ko te pita...da na kraju saznaš da je primljen rođak nekoga ko već radi u toj firmi.:roll::mrgreen:

Okej, očigledno su plaćeni od sajta koji radi po principu agencije za zapošljavanje i na taj način navlači ljude, nisam tačno sigurna gde je tu njihova korist. Mene zanima gde i kome ja mogu ovakve prevare da prijavim, inspekciji rada? Ima li neko mail, nešto? Za ovih par zadnjih godina otkako ostadoh i bez onog jadnog bednog posla, samo sam na prevarante nailazila i dosta mi ih je. Ne želim da gubim dragoceno vreme i pare (nisam iz Bg) na njihove prevare, da bi me arogantni seronja sačekao da pričamo o poslu koji neću dobiti, ak oji je ionako sranje.

I, ima li neko slična iskustva? Gde da navedem imena i da im pošaljem inspekciju il' nešto, radi li iko na zaštiti građana od ovoga? TV, neki medij?

pa ima i sajt tu neku korist... ako se ne varam, relativno je nov i treba im što veća posećenost kako bi privukli nove poslodavce od kojih verovatno misle da kasnije uzimaju neki dinar za oglašavanje na sajtu ili planiraju da žive od reklama...

a što se tiče tih lažnih ponuda za posao, ima ih koliko hoćeš... ali čisto sumnjam da bilo ko može da dokaže da je u pitanju prevara... a nešto mi nije poznato ni da postoji neki zakon koji reguliše tako nešto, jer ne postoji šablonski profil radnika koji odgovara određenom poslu, pa tako ne postoji ni način da se objektivno utvrdi ko najviše odgovara određenom radnom mestu... na kraju krajeva, poslodavcu niko ne može da zabrani i da zaposli lošije kvalifikovanog radnika, ako mu on možda samo recimo simpatičnije izgleda... :)

Slušaj pažljivo:lol:...Zaposle jednog lika da radi mesec dana i posle mesec dana ga na neku gluposto otpuste i zaposle drugog...I tako idu ko zna dokle.Kako im se to isplati ne znam

Pa kako da im se ne isplati,to ti je klasična priča o ‚‚probnom radu‚‚ kao šatro radiš mesec dana bez plate i kao ne zadovoljiš svojim radom na kraju iako si dao sve od sebe... tako da imaju uvek lika koji im radi za dž....eto vidiš kako im se isplati.:aha:

Pa kako da im se ne isplati,to ti je klasična priča o ‚‚probnom radu‚‚ kao šatro radiš mesec dana bez plate i kao ne zadovoljiš svojim radom na kraju iako si dao sve od sebe... tako da imaju uvek lika koji im radi za dž....eto vidiš kako im se isplati.:aha:
Nekako sam to vezivao za automehaničare i metaloglodače recimo bez ikakvog nepoštovanja prema tim profesijama a ne za nešto više...

To je forma koja nije nedozvoljena a oni su oblik prevaranata koji poznaje zakon,tako da teško ih je uhapsiti...Nije lako ni policiji ni sudu kad ima tolko rupa...Pravni sistem praktično ne postoji osim na politički ili jak ekonomski pritisak.

Ali recimo mobing... poture ti papir i kažu potpiši, ali ti možeš i da ne potpišeš, sve je legalno, pa opet se tretira kao mini kriminal i bori se protiv toga, krenula je hajka, pitam se može li i na ovakve stvari :think:

Drugaricu isto pozvali da radi projekte u građevinskoj firmi, nema višu još završenu :eek: kakve projekte misli ona, tri dana radi i treći dan je zovu na poslovno putovanje koje je propustila... da bi ona koja je otišla došla plačući kako je neko odveo tamo da klijentela bira između crne i plave :neutral:

Valjda je i to legalno.

ima i onih koji plaćaju taj probni rad... doduše dosta manje nego što bi bila vrednost plate... ali je onda caka i u tome da se štite od inspekcije koja može da zatekne neprijavljenog radnika u firmi... i taman kad bi trebalo da te prijavi, nakon isteka probnog rada, on ti umesto toga zalepi otkaz... :)

Možda treba osnovati neko udruženje, na nivou ne vladinih organizacija, ili u formi NVO, znam da su NVO ozloglašene ( Nata Kandić, Biserko itd), ali ovo bi bila sasvim druga priča.
Lexo svi imaju slična iskustva, davno kada sam bila na razgovoru za jedan posao "sekretarice", a u stvari kafe kuvarice, no nema veze...gazda me je bukvalno pitao da li znam da kuvam kafu, i da li znam da se javim na telefon, u tom trenutku je podigao slušalicu i spustio (verovatno je demonstrirao radnju)...beknula od čuda nisam, niti sam primnjena.

Možda treba osnovati neko udruženje, na nivou ne vladinih organizacija, ili u formi NVO, znam da su NVO ozloglašene ( Nata Kandić, Biserko itd), ali ovo bi bila sasvim druga priča.
Lexo svi imaju slična iskustva, davno kada sam bila na razgovoru za jedan posao "sekretarice", a u stvari kafe kuvarice, no nema veze...gazda me je bukvalno pitao da li znam da kuvam kafu, i da li znam da se javim na telefon, u tom trenutku je podigao slušalicu i spustio (verovatno je demonstrirao radnju)...beknula od čuda nisam, niti sam primnjena.

Ma kakvo udruženje?!...to je problem koji je država dopustila:evil:..ajd da kažem da su to neki sporadični slučajevi pa još i nekako ali sve ovo je postala PRAKSA i svi ćute.:dash:

Imam proverenu informaciju da je jedan direktor banke expoziture u provinciji, kad god mu je dosadno, davao oglas da im treba radnik. Naravno, pozivao je samo devojke da se posteno isprica sa njima, uzme brojeve telefona i da mu brze prodje dan.
I to je radio godinama. I niko ga nije kaznio.

Ja sam u svoje vreme dao oglas za poslovnu sekretaricu. Javila se gomila ženskih koje izgledaju kao iz ulice crvenih fenjera. Na kraju proberem nekoliko i kažem da mi sutra donesu papir iz higijenskog zavoda da su negativne na narkotike (ja ću platiti testiranje) Sutradan mi ni jedna nije došla. :sad2:

Ja sam u svoje vreme dao oglas za poslovnu sekretaricu. Javila se gomila ženskih koje izgledaju kao iz ulice crvenih fenjera. Na kraju proberem nekoliko i kažem da mi sutra donesu papir iz higijenskog zavoda da su negativne na narkotike (ja ću platiti testiranje) Sutradan mi ni jedna nije došla. :sad2:
To što neka dobro izgleda ne znači da je nark:eek:

To što neka dobro izgleda ne znači da je nark:eek:

A što se onda razbegoše??? Verovatno su se uvredile: "Ma šta to on misli o nama". :per:
8ccb09ba356c32a92dea5bd2b7172312.jpg

Back