Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas nosim šugavu moju kod tetke na selo..
Ne možemo je više držati u stanu, jednom od ukućana su se razvile alergije i sad moram da se oprostim od nje, a mnogo mi je teško i ne znam zašto to pišem ovde da mračim, ali nemam gde drugde i baš mi je teško baš :(

A mnogo je fina i divna maca, voli da se igra i živahna je i voli da lovi muve i bube i voli da jede pertle i džempere i nekad ispušta tako neke glasove kao da laje il' barem zavija :lol:
I voli da prede i ne voli previše da se mazi pa nije ni dosadnjaković, i voli sve da jede, ma baš je skroz kul..

Al' džabe svega...
:(

Nadam se da je vakcinisana i sterilisana. Ne mora da znaci da ce joj na selu biti lose, ali ako nije vakcinisana i sterilisana, svasta moze da se desi.

Ne možemo je više držati u stanu, jednom od ukućana su se razvile alergije i sad moram da se oprostim od nje, a mnogo mi je teško i ne znam zašto to pišem ovde da mračim, ali nemam gde drugde i baš mi je teško baš :(

A mnogo je fina i divna maca, voli da se igra i živahna je i voli da lovi muve i bube i voli da jede pertle i džempere i nekad ispušta tako neke glasove kao da laje il' barem zavija :lol:
I voli da prede i ne voli previše da se mazi pa nije ni dosadnjaković, i voli sve da jede, ma baš je skroz kul..

Al' džabe svega...
Prvo treba da izlečiš mačku od "šuge" ako je ima....to je najverovatnije gljivična infekcija....ako to ne uradiš proširiće se svuda....sva mesta gde nema dlake ili je proredjena dezinfikuje se nekoliko puta hidrogenom.....ili kupiti u apoteci "canesten" rastvor....
Drugo mačku ako vodiš na selo mora biti u kući nekoliko dana da se navikne na novu sredinu inače ode......a u selu ima pasa za koje ona ne zna.....tako da nije baš preporučljivo....na selu baš i ne vode računa mnogo o mačkama
Gledaj da je sterilišeš kasnije jer na selu sigurno neće.....tako će se samo mučiti sa bezbroj mačića stalno.....
Kakva je to alergija i zašto je povezana sa mačkom....to može biti samo gljivično a to se lako leči....
Neke korisne stvari...
Saveti za mačke

Имама два мачора и мачку кући, које су, па рецимо то тако, дворишне мачке, али они не испуњавају следећи услов:
Глава к'о у мачка од девет година!!!
Та народна пословица, која се обично упути неком ко је глават, дословно је тачна, бар за мачоре, вероватно убог хормона.
Дакле једна фотографија из кафане са ПДФ Политика, а овај у средини испуњава услов!!!
sta-je-bre-bilo.jpg

Al' džabe svega...

ne znam da li zivis u stanu, ili kuci, ali pretpostavljam da je stan u pitanju... ako je tako, sto ne pokusas da je poklonis nekome ko bi je drzao u kuci? mozda bi nasla i nekog u svojoj blizini, onda bi molga i da je posecujes. ako je to kucna macka, a ti je odjednom das nekome ko ce je stalno pustati napolje, plasim se da si joj potpisala smrtnu presudu :(

ne znam da li zivis u stanu, ili kuci, ali pretpostavljam da je stan u pitanju... ako je tako, sto ne pokusas da je poklonis nekome ko bi je drzao u kuci? mozda bi nasla i nekog u svojoj blizini, onda bi molga i da je posecujes. ako je to kucna macka, a ti je odjednom das nekome ko ce je stalno pustati napolje, plasim se da si joj potpisala smrtnu presudu :(

pa nije joj "potpisala smrtnu presudu"
recimo moji susjedi su odnijeli jednogodisnjeg macora na selo
u kucu gdje ljudi zive, a ne u vikendicu
adaptirao se odlicno i uskoro je (posto nije sterilisan, sticajem okolnosti)
postao dominantan macor u ulici...macke su cudesna celjad...

mislim, ok je da se brinemo i sve, ali dajmo im malcice....kredita
kad je adaptacija u pitanju jer, za razliku od pasa, macke evolucija i godine
druze s covjekom nisu u toj mjeri...obogaljile da zaborave svoju pravu prirodu...

sto se sterilizacije tice; to je, generalno, ok potez
i cijena koju zivotinje koje zive u urbanim sredinama za nas placaju...
ali to ne znaci da treba sterilisati sve sto mrda i pod svaku cijenu...

sto se sterilizacije tice; to je, generalno, ok potez
i cijena koju zivotinje koje zive u urbanim sredinama za nas placaju...
ali to ne znaci da treba sterilisati sve sto mrda i pod svaku cijenu...

Ako neko vodi zensku macku na selo, treba da je sterilise. Macka ce biti napolju, ici kuda pozeli / macori ce dolaziti kada pozele, parice se svaki put kada je u teranju, imace po 3 legla godisnje i to jednostavno nije kvalitetan zivot za zivotinju. Ni odgajivaci ne pustaju macke da se pare svaki put kada su u teranju, zna se koliko vremena treba da prodje izmedju okota da bi se organizam oporavio i izneo narednu trudnocu bez posledica po zdravlje.

To mora ići polagano, puštanje napolje...
Moji mačori (nekastrirani!) su živeli godinu dana u stanu, i kad smo se doselili na Frušku Goru, morala sam vrlo polagano da ih puštam.. bili su dezorjentisani, nisu u početku znali da se vrate...već mjauču da dođem po njih :roll: ...
Sad je druga priča. Stariji mačak Fro ima svoju putanju, i par puta dnevno izlazi na po sat-dva...
Mlađi, Bilbo, je postao dominantan mačak u kraju, sve živo je rasterao i sad se šepuri :).

Ali dok se nisu osamostalili, propalo mi je mnogo, mnogo živaca, dok sam ih čuvala od vikendaša, divljih pasa, retkih ali ipak prisutnih automobila....

Ako neko vodi zensku macku na selo, treba da je sterilise. Macka ce biti napolju, ici kuda pozeli / macori ce dolaziti kada pozele, parice se svaki put kada je u teranju, imace po 3 legla godisnje i to jednostavno nije kvalitetan zivot za zivotinju. Ni odgajivaci ne pustaju macke da se pare svaki put kada su u teranju, zna se koliko vremena treba da prodje izmedju okota da bi se organizam oporavio i izneo narednu trudnocu bez posledica po zdravlje.

jeste, stvarno "uzas" sto postoje seoske macke...ili sto sve macke ne zive zatvorene u stanovima...
ili sto sve zivotinje nisu sterilisane......:lol:

Poslednja izmena od moderatora:
nisam ni ja mislila da nikako ne sme na selo i da ce uginuti istog trenutka, nego bas na to sto ti val kazes, mora postepeno (kao i sa svakom zivuljkom), a ako je daje nekom drugom, ne znam koliko ce taj neko imati vremena, strpljenja i td. da ide korak po korak s macom i odmah mi je u glavi situacija da ce maca odjednom biti napolju, prepustena vecim delom sama sebi, jos ako zenka nije sterilisana i vakcinisana da ce to uticati na znatno skracenje njenog zivotnog veka :/
mislim, ja sam malo (vise) nepoverljiva prema ljudima, tako da mi je odmah u glavi najgora moguca opcija, a i ja sam takva da kad bih zbog nekog drugog bila primorana da dam zivotinju, odselila bih se sa njom i svakako mislim da je bolja opcija, kad je vec daje, da je da nekom kod koga ce ziveti u slicnim uslovima kao kod nje.
o5 kazem, ja ne znam da li je to maca koja je navikla da izlazi napolje, ili ne i to me se, realno, ne tice, samo je moj predlog da proba da joj nadje sto bolje uslove i da joj bude sto blize, jer vidim da je devojci/zeni stalo do mace.

@ZloTvor, mislim da ovde niko nema stav da je uzas sto postoje seoske macke, ali zamisli da ti zivis npr.u gradu i neko te odjednom posalje da zivis na selu - bilo bi ti uzas, isto kao sto je ljudima sa sela, ako ih dovedes na duze vreme u grad ko u zatvoru xD i jeste uzas da se macka koti stalno, zamisli da ti radjas decu svake godine... to iscrpljuje organizam, a nasa je duznost, kao razumnih bica, da vodimo racuna sta je najbolje za njih, kao sto vodimo racuna o sebi... bar ja to tako gledam

Poslednja izmena:
nisam ni ja mislila da nikako ne sme na selo i da ce uginuti istog trenutka, nego bas na to sto ti val kazes, mora postepeno (kao i sa svakom zivuljkom), a ako je daje nekom drugom, ne znam koliko ce taj neko imati vremena, strpljenja i td. da ide korak po korak s macom i odmah mi je u glavi situacija da ce maca odjednom biti napolju, prepustena vecim delom sama sebi, jos ako zenka nije sterilisana i vakcinisana da ce to uticati na znatno skracenje njenog zivotnog veka :/
mislim, ja sam malo (vise) nepoverljiva prema ljudima, tako da mi je odmah u glavi najgora moguca opcija, a i ja sam takva da kad bih zbog nekog drugog bila primorana da dam zivotinju, odselila bih se sa njom i svakako mislim da je bolja opcija, kad je vec daje, da je da nekom kod koga ce ziveti u slicnim uslovima kao kod nje.
o5 kazem, ja ne znam da li je to maca koja je navikla da izlazi napolje, ili ne i to me se, realno, ne tice, samo je moj predlog da proba da joj nadje sto bolje uslove i da joj bude sto blize, jer vidim da je devojci/zeni stalo do mace.

e, ne kazem ja da si ti nesto lose mislila/napisala
samo kazem da nema potrebe za toliko panikom...
ok, volimo ih, strepimo nad njima...al oni nisu ko ljudski mladunci
tj. bolje su opremljeni za zivot nego mi...: )

Koliko ja vidim, njima je prirodnije da budu slobodni i da izlaze napolje.
Moji mačori su neuporedivo zadovoljniji nego kad su živeli u stanu..ali stvarno :D
Samo treba napraviti prelaz postepenim.

e, to, postepeno...uglavnom, da nama bude lakse :lol:
za ovo ostalo si sto posto u pravu; kad uporedim zivot svekrovih
macaka koje izlaze van jer im se moze
i naseg macora...:(

a normalno da su srecnije ako imaju mogucnost da izlaze napolje, i ovoj mojoj mnogo znaci sto moze da bleji na terasi i lovi bubice, a ne samo da sedi zatvorena izmedju 4 zida, a mogu misliti koliko bi joj lepse bilo da jos ima dvoriste, samo ponavljam, ja uvek prvo zamislim najgoru mogucu situaciju x))) kitty se isprepada kad je u transporteru iznesem napolje, a mogu misliti sta bi tek bilo da je pustim odjednom o.O ...njoj je trebalo nedelju dana minimum da se opusti na terasi x)

@ZloTvor, mislim da ovde niko nema stav da je uzas sto postoje seoske macke, ali zamisli da ti zivis npr.u gradu i neko te odjednom posalje da zivis na selu - bilo bi ti uzas, isto kao sto je ljudima sa sela, ako ih dovedes na duze vreme u grad ko u zatvoru xD i jeste uzas da se macka koti stalno, zamisli da ti radjas decu svake godine... to iscrpljuje organizam, a nasa je duznost, kao razumnih bica, da vodimo racuna sta je najbolje za njih, kao sto vodimo racuna o sebi... bar ja to tako gledam

ok je to sto ti to tako gledas...ok bi bilo i da se malcice osvrnes oko sebe;
zivotinja koja ima komotno staniste i dovoljno klope iz perspektive opstanka, evolucije...prirode i treba da
se razmnozava; tempo joj diktiraju upravo zivotne okolnosti
kao sto joj odredjuju i zivoti vijek...
ako vec pravimo usporedbu ni mi, ljudi, nismo, realno, u bitno drukcijoj situaciji...
iluzija da imamo potpunu kontrolu nad vlastitim zivotom ili zivotima onih koji od nas ovise
garantirano nestaje u momentu kad nam recimo cigla padne na glavu...
na kraju ostaje samo jedno pitanje; da li je bolje zivjeti krace ko car ili dugo ko asketa...:lol:

Pa naravno, brinemo o sebi i ljudima do kojih nam je stalo, a zivotinjama cemo da namenimo da se prirodno razmnozavaju dok ne krepaju od iscrpljenosti, posto su ionako samo zivotinje, je l' tako :)

ne, nego treba ih obucemo u odjelca i natjeramo da se sluze nozem i viljuskom...
dok njihovu dobrobit mjerimo vlastitim arshinima po sistemu
sto je dobro za nas mora bit dobro i za njih...sve iz..."ljubavi"..."normalno"...jel tako? :lol:

ne, nego treba ih obucemo u odjelca i natjeramo da se sluze nozem i viljuskom...

Bravo Zloki, postoje samo te dve krajnosti, iscrpljivanje zivotinja "prirodnim" zivotom i njihovo maltretiranje nesuvislom antropomorfizacijom, i apsolutno nikakav normalan odnos prema zivotinjama izmedju, dobro si to primetila.

Naravno, osim sterilizacije treba izbegavati i vakcinaciju, jeste da vakcinisemo svoju decu da ne bi poumirala od zaraznih bolesti ali zivotinje su ipak samo zivotinje... i ne treba da se bavimo macjom eugenikom nego da dozvolimo prirodnoj selekciji da obavi svoje, najjaci opstaju, i tako dalje, i tako blize...

E hvala vam svima na odgovorima, sad sam stigla tek kući..
Ovako, da pojasnim, maca nije šugava, nego je samo šašavo obojena pa sam je od milošte zvala šugava moja tj. Šušu ili Šuška ili Šuškavac ili hiljadu i jednu varijaciju na temu :D.
I jesam je i vakcinisala i čistila redovno od parazita i sve, ali i dok je bila u stanu, jer mace se i u stanu putem naše odeće i obuće mogu zaraziti koječim (baj d vej, veterinar sam, iako bez zaposlenja, al' to je druga problematika sada :|)
I da, i sterilisala sam je, baš zato što je bila kućna maca (tj. živela je u stanu) i nije mnogo išla napolje, pa sam čitala svašta nešto i raspitivala se kod profesora na fakultetu i prelomila da je bolje da je sterilišem ako se već neće nikad pariti... da sam znala da će biti ovakav razvoj situacije - ne bih je sterilisala, al' j.bg...

No, elem..
Maca je ok podnela put.
Prvo sam razmišljala da li da je selim u transporteru i ipak sam rešila da uzmem veliku gajbu, znate one velike pekarske plastične, što imaju puno lufta, e tu, pošto je Šuška prilično velika (ne debela, nego velika, dugačka i visoka mačka) i transporter bi joj bio mali a danas je baš bilo toplo...
Nije mnogo ni vikala usput, ok malo jeste zavijala na početku ali se posle malo smirila..

Kad sam je donela kod tetke, pustila sam je u kuću i tu se prvo sakrila iza kreveta, posle je njuškala i iznjuškala celu kuću i čak i legla malo da dremne na njeno ćebence što sam joj ponela.
Tu je prošlo par sati i mi smo seli da ručamo i kad je čula da zveckaju kašike (a na terasi napolju smo jeli) - eto nje, izašla je iz kuće i sela na prag.
Posle je još malo njuškala ispred pa ulazila i izlazila i na kraju došla do metar ispred kuće i tu se sunčala..

Onda je naišla njihova maca (a tog kontakta sam se ja plašila) i samo su se malo gledale posle malo njuškale i na kraju zajedno jele..

Kad sam otišla da joj se javim pre kretanja jedva me je registrovala :lol:

Tako da eto...
Ima svoje ćebence i omiljenu hranu, ima kuću koju je polako počela da usvaja, ima cicu drugaricu sa kojom se, što mi je jako bitno, nije odmah pošibala, ima veliko dvorište, cveće, žbunje, ima leptirova, bubica, ptičica, to je ipak jedan daleko bogatiji život nego u stanu što je vodila, a moji tetka i teča su kul ljudi, teča je doktor, tetka biolog i mnogo vole životinje.

I sad mi samo ostaje da se nadam da će njoj sve biti ok, ma koliko meni teško bilo.. :)

E hvala vam svima na odgovorima, sad sam stigla tek kući..
Ovako, da pojasnim, maca nije šugava, nego je samo šašavo obojena pa sam je od milošte zvala šugava moja tj. Šušu ili Šuška ili Šuškavac ili hiljadu i jednu varijaciju na temu :D.
I jesam je i vakcinisala i čistila redovno od parazita i sve, ali i dok je bila u stanu, jer mace se i u stanu putem naše odeće i obuće mogu zaraziti koječim (baj d vej, veterinar sam, iako bez zaposlenja, al' to je druga problematika sada :|)
I da, i sterilisala sam je, baš zato što je bila kućna maca (tj. živela je u stanu) i nije mnogo išla napolje, pa sam čitala svašta nešto i raspitivala se kod profesora na fakultetu i prelomila da je bolje da je sterilišem ako se već neće nikad pariti... da sam znala da će biti ovakav razvoj situacije - ne bih je sterilisala, al' j.bg...

No, elem..
Maca je ok podnela put.
Prvo sam razmišljala da li da je selim u transporteru i ipak sam rešila da uzmem veliku gajbu, znate one velike pekarske plastične, što imaju puno lufta, e tu, pošto je Šuška prilično velika (ne debela, nego velika, dugačka i visoka mačka) i transporter bi joj bio mali a danas je baš bilo toplo...
Nije mnogo ni vikala usput, ok malo jeste zavijala na početku ali se posle malo smirila..

Kad sam je donela kod tetke, pustila sam je u kuću i tu se prvo sakrila iza kreveta, posle je njuškala i iznjuškala celu kuću i čak i legla malo da dremne na njeno ćebence što sam joj ponela.
Tu je prošlo par sati i mi smo seli da ručamo i kad je čula da zveckaju kašike (a na terasi napolju smo jeli) - eto nje, izašla je iz kuće i sela na prag.
Posle je još malo njuškala ispred pa ulazila i izlazila i na kraju došla do metar ispred kuće i tu se sunčala..

Onda je naišla njihova maca (a tog kontakta sam se ja plašila) i samo su se malo gledale posle malo njuškale i na kraju zajedno jele..

Kad sam otišla da joj se javim pre kretanja jedva me je registrovala :lol:

Tako da eto...
Ima svoje ćebence i omiljenu hranu, ima kuću koju je polako počela da usvaja, ima cicu drugaricu sa kojom se, što mi je jako bitno, nije odmah pošibala, ima veliko dvorište, cveće, žbunje, ima leptirova, bubica, ptičica, to je ipak jedan daleko bogatiji život nego u stanu što je vodila, a moji tetka i teča su kul ljudi, teča je doktor, tetka biolog i mnogo vole životinje.

I sad mi samo ostaje da se nadam da će njoj sve biti ok, ma koliko meni teško bilo.. :)

Ne brini biće joj super, volela bih da ja mojim macama mogu da obezbedim takve uslove koji su mnogo bliži prirodnim, mada imaju dosta slobode.
đ

Hm, evo zašto je 'šugava' :D

Ovde knjava na mom peškiru, em toplo em udobno :lol:

Ovde samo sedi, eto može joj se :lol:

A ovde čerupa neku loptu u žaru borbe protiv iste :D

I evo, neću više, obećavam :lol:

Poslednja izmena:
Lunasa, drago mi je sto to cujem, narocito sto ju je maca domacica prihvatila. Jedino bih ti predlozila da donosis hranu za nju / njih, posto teca i tetka pretpostavljam nemaju gde da kupuju hranu za macke, a maca sumnjam da ce moci da se prehranjuje lovom, bar za pocetak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back