Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nema potrebe za metalnom deda žiko, ja sam imala tu iz pet centra nekoliko godina, ali je dotrajala, nikada se mačke nisu upetljale (jer moraju da skoče da bi je dohvatile, a sama mreža ih odbija od skakanja), tako da ako je ta mreža slična tim iz pet centra onda je to ok... videću, našla sam neke ljude koji ih pletu, videću pa ću vam javiti kako mi izgleda... treba mi još i stolar da nparvai krajnje jednostavnu konstrukciju, jer hoću da je pričvrstim bolje nego prošlu, al stolarima je to smešan posao kažu : (

Не знам како изгледа та из Пет центра (а ни сам Пет центар), али металну сам препоручио јер је лака за монтажу, плус џабе је. Метар квадратни кошта 205 динара. Ја сам годинама користио обичну пластичну за комарце, више пута су је маце секле, као жилетом, али никада довољно да би кроз прорез искакале напоље (можда их је спрат одвратио од тога, мада нисам сигуран).

Не знам како изгледа та из Пет центра (а ни сам Пет центар), али металну сам препоручио јер је лака за монтажу, плус џабе је. Метар квадратни кошта 205 динара. Ја сам годинама користио обичну пластичну за комарце, више пута су је маце секле, као жилетом, али никада довољно да би кроз прорез искакале напоље (можда их је спрат одвратио од тога, мада нисам сигуран).

Aj molim te posalji mi link da kupim to. Ili mi objasni gde se kupuje. I koliko je ugradnja, ako znas. I moze li to na pvc prozore i kako. Ja bih tipa na samo 1 prozor, 1/2 m duzine (ako ima i toliko), 1 m visine, cisto da mogu da ostavim otvoren kad odem negde. A ceo zid u svakoj prostoriji mi je u prozorima, po celoj duzini. Msm mogu da otvorim na kant, pa se ona vere kroz to, sto mu dodje jos gore.

Poslednja izmena:

kada sam napisala iz pet centra mislila sam na klasične zaštitne mreže za tersu, iz pet šopova...
ova koju opisuješ bi mi bila odlična za jedan prozor koji otvaram, kao i latisa, jedino na kant!
hvala

Ćao drugari!!! Kako ste???

Moja Bubica je mnoogo smotana maca, uopšte ne ume da skoči visoko a i kad se negde popne, onda ne zna da siđe! Postoji li neki način da joj ja malo pomognem, da je naučim jer je ona ovako veoma nespretna!?

Za razliku od Mice koja sve može i sve ume i sve zna, Buba joj je potpuna suprotnost. Eto, primera radi, od poda do prozora Maca skoči u jednom potezu, dok se Buba zakači prednjim šapicama a onda zadnjim mlatara i podupire se... Presmešna je. Ali ne bi to meni bio problem da se ne plašim kako se snalazi napolju. Tako jednog dana nije dolazila kući do uveče, i kad sam pošla u dvorište da je potražim čula sam je kako mjauče iz susednog dvorišta. Popela se na krov jedne kuće i ne zna da siđe. A pritom, mogla je da iskombinuje i da s krova skoči na manji krov, pa na terasu i da dođe do stepenica i da se ne povredi, ali ona to nije umela. Morala sam da izvodim vratolomije i šunjam se komšijama po dvorištu kako bih je spasila... Nekad mi se čini da je malo i plašljiva, da ne može da proceni koja je visina i da iz tog razloga neće da skoči s višeg na niži nivo (kad je u nekoj "akciji").

Ovo sve pišem da bih pitala za savet - naime, da li ima svrhe da pokušam malo da je "istreniram", i naučim kako da silazi i penje se (mada, ruku na srce, ne znam kako bih to izvela, možda pomoću nekih poslastica za jelo) ili bi to bio uzaludan trud... Možda je samo takve prirode....

Pozdrav!

Bubica izlazi napolje oduvek, i poslušna je, kao i Milica, starija. POgotovo od kako sam ih sterilisala se ne udaljavaju od kuće, a i kad su napolju dovoljno je da ih pozovem i eto njih trčeći dolaze u kuću (valjda se uvek nadaju nekoj klopici... jer to sam ustanovila kao dobru taktiku - kad udju u kuću na moj poziv uvek ih nagradim nečim što vole da jedu)! Inače, Bubica ima godinu dana i baš mi je čudno što je tako smotana i nesigurna... Opet kažem, čista suprotnost starijoj koja je prava opasnica, snašla bi se svuda i u svakoj situaciji..

Опет ниси рекла колико је стара Бубица. Мислим да је могуће да сама савлада неке ствари, ако је млада, а опет, свака мачка има друкчији карактер.
Можда то она само кад је ти "надзиреш" се понаша тако. Ја никад нисам видео смотану мачку. Што би рекао Да Винчи: свака мачка је ремек-дело ;)

Nensika, izgleda da vam nema pomoci. Ako Milica ne moze da je nauci, sumnjam da bilo ko moze. Ja bih volela da naucim mog da krcka granule umesto da ih guta, ali kako? Da uzmem ja da ih krckam :)

Ja bih obratio pažnju na nešto drugo....gore piše da mačka ne može dovoljno visoko da skoči, možda to ne bi trebalo povezivati sa veštinom već sa snagom....
Možda postoji neka mišićna slabost ili sličan problem........naravno ovo su samo predpostavke
Ne bi bilo loše da mački daju neki vitamini nekoliko dana pa da se vidi razlika........

Ja bih obratio pažnju na nešto drugo....gore piše da mačka ne može dovoljno visoko da skoči, možda to ne bi trebalo povezivati sa veštinom već sa snagom....
Možda postoji neka mišićna slabost ili sličan problem........naravno ovo su samo predpostavke
Ne bi bilo loše da mački daju neki vitamini nekoliko dana pa da se vidi razlika........

E pa baš sam zato i postavila pitanje u vezi sa tim, jer sam pomislila da možda nešto nije uredu s obzirom na to da su mačke veoma spretne i okretne. Pa sam čak i pomislila da možda ne vidi dobro, jer kad je na visini a razdaljina je prilično mala i bezbedna, ona kao da ne sme da se usudi da skoči, kao da ne može da oceni koliko može i dokle može, pa se zapitah da možda nije vid u pitanju! A kakvi su to vitamini i gde se kupuju???? Jeste, kažem onu razdaljinu koju Milica iz jednog skoka postigne, Bubica se bome dosta pomuči....
Jao možda preterujem u proučavanju svojih maca, ne zamerite... :)

Uh, moram da se požalim..
Pisala sam da bilbo ima problem sa šapom. Gnojio mu je nokat.. i to je rešeno terapijom. Taman se sve (naoko) zacelilo, kad ono..
..jedno veče, njemu to oteklo, krv i gnoj izlaze iz jastučića :eek: ..
Opet kod veta.
Opet čišćenje, terapija... sumnjao je da su ga napale anaerobe, dobio je pored antibiotika i Orvagyl da pije..
I evo, stanje se znatno popravilo, al nikako da mu prođe skroz!
Ako ne prođe za nedelju dana potpuno, mora na snimanje šapice, pa na operaciju :(.

Vet sumnja da se napravila fistula..

Pisala sam da bilbo ima problem sa šapom. Gnojio mu je nokat.. i to je rešeno terapijom. Taman se sve (naoko) zacelilo, kad ono..
Opet kod veta.
Opet čišćenje, terapija... sumnjao je da su ga napale anaerobe, dobio je pored antibiotika i Orvagyl da pije..
Ako ne prođe za nedelju dana potpuno, mora na snimanje šapice, pa na operaciju :(.

Val, kako je Bilbo? Nisam bas upucena pa ni ne razumem sta znaci to sto vet sumnja da se napravlila fistula? Koliko je teska i komplikovana operacija?
Drzite se, mislim na vas !!!

Val, kako je Bilbo? Nisam bas upucena pa ni ne razumem sta znaci to sto vet sumnja da se napravlila fistula? Koliko je teska i komplikovana operacija?
Drzite se, mislim na vas !!!

Iskreno, nisam ni ja sigurna, vet je dosta štur na objašnjenju..ali kako mi je objasnio, kod nekih povreda ili tuča, desi se da se odlomi deo nokta ili šta već, pa se ponaša ko strano telo.. i to je ono što gnoji... ukratko..
Operacija nije komplikovana, odstranjuje se taj nokat, ali je problem što ako se to učin - više neće narasti :(.

INače, van toga Bibić je ok, apetit mu se brzo povratio, sad normalno jede, pije, igra se i sve ostalo... Jedino je ta nogica problem.
Interesantno je da je samo u početku hramao, sad više ne.

Hej, napisala sam već! ali nema veze, ponoviću -stara je godinu dana! :)

:eek: Kako leti vreme... :aha:

Opet kod veta.

Val, nadam se da će se srediti i da operacija neće biti potrebna. Mazi Bilbića. :)

Hvala, draga ...evo ga, spava na stolu pored mog :heart: :D
Samo da mu to prođe ..

Val, ljub i od Jolande i mene. Držimo palčeve (i šapice) da sve dobro prođe.:heart:

Jolanda je tako u tuči sa ogromnim mačorom zaradila ogrebotinu na donjem očnom kapku i ostala bez jednog nokta, ali na svu sreću nokat je izrastao. Nisam ni znala da polomljen nokat može da zagnoji.

E pa baš sam zato i postavila pitanje u vezi sa tim, jer sam pomislila da možda nešto nije uredu s obzirom na to da su mačke veoma spretne i okretne. Pa sam čak i pomislila da možda ne vidi dobro, jer kad je na visini a razdaljina je prilično mala i bezbedna, ona kao da ne sme da se usudi da skoči, kao da ne može da oceni koliko može i dokle može, pa se zapitah da možda nije vid u pitanju! A kakvi su to vitamini i gde se kupuju???? Jeste, kažem onu razdaljinu koju Milica iz jednog skoka postigne, Bubica se bome dosta pomuči....
Vitamini za mačke se mogu kupiti u pet shop-u ili veterinarskoj apoteci....neki prodaju i na komad....probaj par dana neće da škodi...osim što dlaka bude svetlija..

Најчешћи узрок појаве коју описујеш јесте полинеуритис, или неуропатија, неки воле више први израз, а неки други. Манифестује се управо као слабост задњих ногу. Најбољи за третман полинеуритиса... али, ко сам уопште ја, па да пишем о стручним стварима, када на овом форуму има чланова који знају мноштво сајтова где стручњаци одговарају на питања. Ми, опет, на овом форуму имамо тему "Питајте ветеринара" (коју ја нисам приметио, али ако жена тврди тако нешто, верујем да не лаже). Извињавам се због уплитања у тему о којој ништа не знам.

Најчешћи узрок појаве коју описујеш јесте полинеуритис, или неуропатија, неки воле више први израз, а неки други. Манифестује се управо као слабост задњих ногу. Најбољи за третман полинеуритиса... али, ко сам уопште ја, па да пишем о стручним стварима, када на овом форуму има чланова који знају мноштво сајтова где стручњаци одговарају на питања. Ми, опет, на овом форуму имамо тему "Питајте ветеринара" (коју ја нисам приметио, али ако жена тврди тако нешто, верујем да не лаже). Извињавам се због уплитања у тему о којој ништа не знам.

Tema je ranije bila Pitajte veterinara ali, kako smo ostali bez veterinara, preimenovana je u Pitajte u vezi zdravlja. I čemu ovaj stav?! Svi mi znamo da na ovom forumu nema nikog upućenijeg u zdravstveno stanje mačaka i sve što može da im se desi.

Da javim šta se dešava oko Bibićeve šape.
Izgleda da šapa neće morati da se operiše :).
Pre par dana promeni mu vet antibiotik... ono drastično krene na bolje.
Ja se sve bojala da se poradujem.. pošto se i pre dešavalo, ono krene na bolje, pa opet za koji dan - gnoj ...

I odemo mi juče kod veta na pregled i snimanje..
Kad je uzeo vet da ga pregleda, kaže - pa ovo izgleda odlično!
Prestalo da mu gnoji oko nokta, sve zasušilo... tkivo okolo izgleda zdravo..

Još tri dana je na antibioticima, pa ako bude sve ok, nadam se da smo završili tu priču, i to bez noža.

ju, sta sam sve propustila o.O

val, jako mi je drago sto je na kraju ispalo sve dobro :D

nensika, takav je bio ovaj mackic sto sam ga cuvala, nesiguran kad treba da skoci, cak mi je malo delovao nestabilno na zadnjim nogama, prvi dan se malcice oslanjao o zid kad je hodao. samo ne znam da li je to kod njega bio neki konkretan problem, ili je to sve bilo samo zbog iscrpljenosti, jer od kad je dosao kod mene, svakim danom je delovao sve "cvrsce". bilo bi lepo kad bi nam deda zika napisao nesto o tome, zanima me o cemu se radi x)

inace, ja sam vam se svima hvalila kako kitty ne seta po simsu i sad je pocela :( svidja joj se da preko prozora ide iz sobe u sobu :eek: moracu da nabavim mrezu da ne bih stalno dezurala kad su otvoreni prozori, a ionako mi treba da ne ulaze bube u stan x)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back