Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemam objasnjenje:(
Za macku mi i nekako ima logike, premda je isto horor, ali za macore... ne znam, mozda ih dozivljavaju kao atak na svoju teritoriju? Mada mi je to slab argument...[/QU

ja sam isto to cula
ali i oduvek znam-a pojma nemam odakle znam,,
da macice treba sklanjati od macora dok su onako slepljeni,,dok ne pocnu da lice na mecke(recimo neki 4-5 nedelja ili kasnije)
a ,,mislim da znam i objasnjenje
moze da se desi-mada ne mora
da macor pomisli da su misevi..

to je maca moje sestre koja nije u mogucnosti da ga vodi veterinaru, davala mu je neke antibiotike, travu jede redovno, pomislila sam da su mozda gliste, staro je oko cetri meseca, da li da joj preporucim tablete protiv crevnih parazita?

to je maca moje sestre koja nije u mogucnosti da ga vodi veterinaru, davala mu je neke antibiotike, travu jede redovno, pomislila sam da su mozda gliste, staro je oko cetri meseca, da li da joj preporucim tablete protiv crevnih parazita?

Kako kašlje?
Ako se spusti veoma nisko i kašlje u pitanju su dlake ili prašina.
Koliko često kašlje?
Da li izbaci nešto kada kašlje?
Apetiti? Temperatura? Stolica?
Na osnovu čega mu je davala antibiotike i koje antibiotike mu je davala?
Kašljanje zbog glista... malo mi je to nategnuto... ima drugih razloga...

cula sam se sa sestrom, kaze da macan kasl;je kao da ce da povrace, procitala sam da to ukazuje na parazite, ali i pluca mu krkljaju, to je gadno, davala mu je antibiotike dva tri dana i nije bilo promene, kaze da mu je posle davala brufen i da ga je to malo smirilo ali da joj deluje kao da se gusi! seka mi je trudna pa nisam sigurna da li previse panici.:)
znate li da li lek protiv parazita moze da steti ako ima bronhitis ili sl?

hm,a da pozove vetrinara, bar da mu objasni o cemu se radi pa ce joj on mozda dati neki koristan savet... mada bi najbolje bilo da ga odvede ili da veterinar dodje, ako ona ne moze da ga vodi. koliko ja znam brufen je za mace stetan, bas, ali mozda gresim...

cula sam se sa sestrom, kaze da macan kasl;je kao da ce da povrace, procitala sam da to ukazuje na parazite, ali i pluca mu krkljaju, to je gadno, davala mu je antibiotike dva tri dana i nije bilo promene, kaze da mu je posle davala brufen i da ga je to malo smirilo ali da joj deluje kao da se gusi! seka mi je trudna pa nisam sigurna da li previse panici.:)

Brufen?! :eek:
Brufen je ne zdrav za žene, a o mačkama da ne govorim. :roll:
Može da bude i astma...
Kakva mu je stolica i temperatura?
Raspoloženje?

Davanje antibiotika na svoju ruku često može da donese više štete nego koristi.

Ima veterinara koji dolaze po kućama.
Ne znam odakle ste, ali mogu da vam preporučim par njih u Beogradu, a ako niste iz Beograda, možemo da potražimo od korisnika foruma koji su iz vašeg mesta neku preporuku.

Ovo bi morao veterinar da pogleda.

Postoji nekoliko stvari zbog kojih tvojasestra zaslužuje ćušku... vaspitnu :mrgreen:
- daje mački lekove za ljude
- mačka dugo boluje a ona je leči na svoju ruku, bezuspešno
- i poslednje, ali najvažnije - tvoja sestra je trudna i u blizini je bolesne mačke mesec dana? :eek: Neodgovorno i prema sebi, i prema bebi i naravno prema mački...
Izvini što sam bila ovako direktna, ali popričaj malo sa sestrom, ako nije u mogućnosti da se brine o mačetu zašto ne nađe nekog ko će moći?

Postoji nekoliko stvari zbog kojih tvojasestra zaslužuje ćušku... vaspitnu :mrgreen:
- daje mački lekove za ljude
- mačka dugo boluje a ona je leči na svoju ruku, bezuspešno
- i poslednje, ali najvažnije - tvoja sestra je trudna i u blizini je bolesne mačke mesec dana? :eek: Neodgovorno i prema sebi, i prema bebi i naravno prema mački...
Izvini što sam bila ovako direktna, ali popričaj malo sa sestrom, ako nije u mogućnosti da se brine o mačetu zašto ne nađe nekog ko će moći?

jasno je sve to meni. . .ali nadam se da je problem resen. razgovarala je s veterinarom i uzela neki lek da mu da:):mace:

Čitam sve ove postove, i prosto mi se nameću razna pitanja. Zašto ljudi leče mačke na svoju ruku? Zašto se ne posavetuju sa veterinarom, pa tek onda postave pitanje na forumu i pitaju druge da li su imali slična ili ista iskustva? Zašto ljudi bar ne obave telefonski razgovor sa veterinarom (mada oni savesni veterinari nikada neće bez pregleda mačke reći uzmite to i to)....? :confused:

Da se razumemo, nikoga ne prozivam, samo se pitam, a i vama upućujem isto pitanje (mada, iskreno, kritikujem sve one koji se prvo oglase na forumu a nisu se obratili veterinaru).

Mozda ljudi jednostavno nemaju novca?

Pregled je najjeftiniji (koliko ja znam) 400 din, na Veterinarskom faxu je 600 din, a ja kod mog veta placam 900 din (ali u pitanju je privatna vet. klinika). "Problem" je sto se skoro nikad ne zavrsi samo na pregledu, vec veterinar odmah da terapiju, par inekcija i isporuci racun, koji moze biti i vise od 2000 din, a cesto i salju na snimanja i sl. a da i ne pitaju vlasnika ima li novca za to ili ne. Samo se isporuci racun na kraju. Nemojte me pogresno shvatiti, ja JESAM za to da se svaki trud i rad naplati, tako i treba da bude, jer ljudi su ulozili pola svog zivota u obrazovanje i placali to skolovanje, nego govorim o faktickoj nemogucnosti vlasnika da sve odmah plati, pa mu jer neprijatno da kalkulise i objasnjava veterinaru za sta ima a zasta nema novca.
Konkretno sam mislila na Veterinarski fakultet. Tamo su mi u par navrata samo "isporucili" obilan racun, a da sam jedva uspela da propratim sta je sve odradjeno od pregleda, terapije i strucnih konsultacija (tad jos nisam imala nekog iskustva u kontaktu sa veterinarima), pa sam se zapitala kako li bi mi bilo neprijatno da nisam imala pun novcanik. Jedino na sadasnjoj klinici, gde se sada lece moje macke, mogu uvek unapred da pitam za cenu i sve lepo da se dogovorim. Ali, trebalo je doci do tako profi veterinara.

Mozda bi neko rekao - pa ako nemate dovoljno finansija za lecenje, nemojte ni uzimati zivotinjice. Ali ko garantuje da cemo uvek imati dovoljno novca za bilo sta?

A sto se telefonskog razgovora tice, moze se dati savet, ali uglavnom ako je u pitanju veterinar koji je vec upoznat sa istorijom bolesti zivotinjice. Uglavnom traze da se zivotinjica ipak dovede na pregled.
Eto, to je prvo sto mi pada na pamet, razlog zbog koga ljudi ne vode zivotinjice kod veta.

Drugi razlog je obicno nemar. Nisu svi podjednaki ljubitelji zivotinja. Mnogi ih dozivljavaju kao igracku, pa kada se razboli, cekaju da se "sama popravi", a u najgorem slucaju je izbace na ulicu. Mog starijeg macka sam pronasla na ulici, u kutiji, rasan (ruska plava maca), ocigledno izbacen napolje, jer ne radjaju se rasne macke na ulici svaki dan.. pa kad je isto vece dobio epi napad kod mene, kad sam ga donela kuci, jasno mi je bilo zasto su ga izbacili. Samo, to je bilo uzasno ruzno sa njihove strane (mada im i hvala, jer ne bih sada imala mog Gandija :heart: ).Ljubimac treba da je kao ukucanin, pa kao sto bi se brinuo o clanu porodice, tako treba i o ljubimcu.

Ponekad je i fakticka nemogucnost u pitanju, na primer, ljudi zive u manjem mestu, gde ima samo jedan veterinar (koji se razume samo u stoku i ne zna mnogo o malim zivotinjicama), a zivotinja tesko podnosi transport do drugog grada.

Ima jos sigurno raznoraznih situacija. Za svaku akciju ili NEakciju postoji uzrok.

Eto, to su neke moje ideje zbog cega ljudi ne vode zivotinjce kod lekara.

Inace, ja sama sam toliki panicar, da stalno zivkam veta, cim s mojim mackama nesto nije u redu, tako da ne bih podnela ako se nesto lose desava da se makar ne konsultujem sa veterinarom. Kad pomislim da oni zavise od moje intervencije, akcije ( i svakako ne mogu sami da odu kod veta:D ), ne mogu da sedim skrstenih ruku.

Blago tebi Anti sto zivis u NS. Mislis da je lako zeleti pomoci a nemati. Prvo, imam dosta macaka i ne mogu se odreci ni jedne pa im pomazem kako znam i mogu. Kad sam bila u jednoj situaciji kod veterinara, dali su antibiotik Pentraksil koji sam ja davala svom detetu kad je bilo malo. Stoga sam slobodna da i svoje mizimice lecim i pomognem svojim iskustvom i drugima.
A u Nisu ti je druga pesma / veterinr kaze sta ce mi tolike macke!

:eek: :eek: :eek:

''Moj'' veterinar ne naplaćuje preglede nijednoj životinji (reč je o Novom Sadu).

Ova klinika na kojoj se moj stariji macak leci se pokazala kao jedina sposobna da izadje na kraj sa epilepsijom kao mog macka, pa mi nije problem da platim vise, kada je njegov zivot u pitanju. Ovi ostali, sto su mnogo manje naplacivali preglede, nista nisu uradili.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back