Sve je (bilo) pogrešno.

yenohpamai

Ističe se
Banovan
Poruka
2.239
Nezadovoljnost životom,izneverena očekivanja,neostvarenost ili neostvarenost do kraja,lažna propala prijateljstva,propale ljubavne veze,nepronalaženje i nezadovoljstvo svojim poslom,bolesnom klimom u društvu u kojem živite.Koliko često postavljate sebi ovo pitanje i da li ste iskreni prema sebi po pitanju pogrešnosti bitnih segmenata života i eventualne promašenosti života?

Na sve navedeno razmišljam u vemenu koje je prošlo. Ne mogu ispraviti ni pogrešne odluke ni pogrešne procene. Optimista sam tako da ne prebacujem sebi greške koje sam slučajno ili namerno napravila, pogrešne izbore, uvek iz svega pokušavam da izvučem i nešto dobro. Bez ovih grešaka ne bih sazrela u osobu koja zna šta hoće a i kako da ostvari to što hoće.Možda bude trenutaka u smislu, ŠBBKBB ali sve ostane u domenu nagađanja i razmišljanja o nepromenljivosti nekih odluka.

@Lagerta Nisam mislio o svaljivanju krivice na sebe. Nego o jednostavnoj spoznaji o pogresnosti mesta i vremena ili "loše podeljenim kartama".
Ne mogu sebe da izuzmem prilikom odgovora na to pitanje, jer moji su izbori da živim u pogrešnom okruženju,možda, moji su izbori da ne pokušam da menjam nešto u sebi i oko sebe, samim tim i uopšteno posmatranje negativnih pojava oko mene je nečinjenje.

Poslednja izmena:
Često se bavim tim pitanjima. Mislim da sam u očima sveta krš, mada sam se donekle ostvario u jednom segmentu, koji volim. Prošao sam kroz velike lomove, teška iskustva. Ponekad sam i mizantrop, jer sam se razočarao u mnoge ljude. Živim povučeno. Hteo sam da me većina ostavi na miru, to sam i dobio. Desi se i da nisam nezahvalan. Desi se da mislim da je sve onako, kako je trebalo, i treba da bude.

Nezadovoljnost životom,izneverena očekivanja,neostvarenost ili neostvarenost do kraja,lažna propala prijateljstva,propale ljubavne veze,nepronalaženje i nezadovoljstvo svojim poslom,bolesnom klimom u društvu u kojem živite.Koliko često postavljate sebi ovo pitanje i da li ste iskreni prema sebi po pitanju pogrešnosti bitnih segmenata života i eventualne promašenosti života?
Covek je svesno bice,razvija se i uci( naj cesce i naj bolje) iz svojih gresaka.
Za prosutim mlekom se ne treba osvrtati.
Dal je moglo bolje....sa onim ljudima u ono vreme i onim okolnostima...ne.
Treba biti realan.
Na kraju...treba realno sagledati i svoje vaspitanje,navike i nivo obrazovanja...a moglo je i gore..uvek ostaje uteha.

Mnogo nezadovoljstva dolazi iz nepotrebnog razmišljanja o prošlosti koja ne može da se ispravi. Dumamo, razmišljamo, patimo, guši nas prošlost, pogrešni potezi i koraci... bespotrebno, prošlost ne može da se promeni i to je samo gubljenje živaca, vremena, energije.

Naučila sam da ne gledam nazad i živim dan po dan. Polako i strpljivo... i da se radujem i malim stvarima.

Razmišljam ponekad o prošlosti.
Ali nikada ŠBB KBB jer to je loše...
Prisećam se nekih situacija koje mogu da uporedim sa izazovima koje sada proživljavam.
Mnogo sam jači nego što sam mislio nekada.
A opet, svestan sam da mogu da se prelomim kao grančica pod ćizmom, veoma lako.
Kad to čovek zna, drugačije se ponaša.
A tu su i godine koje sam sakupio u koferče...neke stvari zbog kojih sam ludeo nekada sad su mi smešne.

Možda sve jeste tako kako kažeš.
Ali, nekako mi deluje, da sve to što mi se dešavalo ranije, da me je pripremilo za ovaj sad trenutak , i period. Svaka kockica iz prošlosti leže na pravo mesto, i kad 'legne' vidim da je nešto što mi je pre delovalo loše, tužno, teško ustvari bilo uvertira i lekcija za ovo sada. Glupo zvuči, ali ne mogu sada da prepričavam svoj život, no, ne žalim se. Tu sam , baš gde treba da budem.

Uzalud je i preispitati ga ukoliko ne shvatiš sebe, svoje postupke i ono pogrešno ispraviš, a ono dobro barem malo ne unaprediš.
Dobro kažeš, mada pitanje je koliko možeš da ispraviš, možda barem malo da se unaprediš, ako dovoljno spoznaš sebe, mada mislim da su u pravu oni koji kažu da se najveći deo ličnosti formira u ranom detinjstvu, pa je teško napraviti neke velike promene.

Obicno ljudi koji imaju naglasenu interaktivnu inteligenciju , u letu uocavaju i ispravljaju greske, pa se ni ne radi introspekcija, i stoga vazi ono , prisecanje se radi kad omatoris, sto jeste korisno kad omatoris...

A ovako , interaktivno resavanje problema je dobro i za glupe i za inteligentne i za pametne ljude...glupi uspeju iz 4og pokusaja, inteligentni vide sta je problem pa isprave, a pametni gledaju i zaobilaze tudje greske..

@Lagerta Nisam mislio o svaljivanju krivice na sebe. Nego o jednostavnoj spoznaji o pogresnosti mesta i vremena ili "loše podeljenim kartama".
Ajmo tako reći da su meni dopale loše podjeljene karte od samog mog postanka. Pitanje-i šta sad sa time? Da sam se bavila time kako je prema meni život bio nepravedan, a kako je drugima, ne bih nigdje dogurala. Ja sam odlučila da se borim i zapravo jedan od mojih načela je da učinim sve što je do mene i promijenim ono što mogu, a na što ne mogu da utičem i ne pokušavam i ne lupam glavu. Na tom putu sam i činila stvari za koje bi se ispostavilo kasnije da su bile greške. Ali ja sam sa jedne strane jako blaga prema sebi, pa i takvu sebe prigrlim, a sa druge strane samokritična dovoljno da to osvješćujem i ispravljam. Vječiti optimista, povremeno zanesenjak, ali i dovoljno realna da se držim nekog svog puta-naprijed. To što bude usputno i nekih "skretanja", sve je to život i škola.

Je li ovo neki progres
FB_IMG_1699395228973.jpg

Back