Švajcarski vojni nož.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
396.934
Neki ga zovu švajcarski oficirski nož. To su oni sklapajući nožići sa crvenim drškama i utisnutim krstom koji sugeriše da je to švajcarski proizvod.
Sečivo noža i prateće alatke prave se od nerđajućeg materijala i uz malo brige i osnovnog održavanja, nož će potrajati za ceo život.
Oni su toliko popularni širom planete da 90 odsto proizvodnje ide u izvoz u 100 zemalja. Inače, Švacraci svaki dan naprave više od 34.000 vojnih noževa.

Priča o švajcarskim vojnim noževima koji su postali globalni brend, počela od zahteva vojnika da im država obezbedi otvarače za konzerve. Vojnici su dobijali obroke u konzervama i kada bi pokušali da ih otvore klasičnim bajonetima, postojala je velika verovatnoća da se povrede. Švajcarska je zbog toga noževe koji su uz malo sečivo imali i alat za otvaranje konzervi i šrafciger za rasklapanje puške, naručila iz Nemačke. Taj nož imao je oznaku Model 1890, i ona je i do danas ostala u upotrebi.

688z387_army-2185_1280.jpg

Štedljivi Švajcarci su posao izrade noževa naknadno dodelili domaćoj kompaniji, u vlasništvu Karla Elsnera. Ona je kasnije postala poznata kao Viktorinoks. Ona je 2005. godine preuzela drugog proizvođača vijnih noževa, kompaniju Venger koja je u tom biznisu bila od 1908. godine.

Postoji više od sto modela švajcarskog noža. Uz obavezno jedno sečivo, noževi imaju različite alatke – makaze, šrafcigere, testere, igle za šivenje, klešta, turpiju, otvarač za konzerve i flaše, pincetu, čačkalicu... Jedan model ima čak 87 alatki sa 141 funkcijom. Sečivo je uvek kraće od tri inča u dužini jer bi iznad toga bilo zakonski sankcionisano. (Politika)

Давно сам био на гробљу да мало почистим и запалим свећу и једна жена пита - Да нема неко маказе? Изволите маказице госпођо из швајцарског ножа. Ко би се још сетио да носи маказе на гробље? Невероватно корисна стварчица. Али, једном мом колеги су га отели на аеродрому. Зато га никада нисам носио тамо где има било какве контроле. Али, џаба, негде сам га испустио. Колико сада кошта просечни? Имам другара возача који вози по Европи, па може да ми га купи.

Давно сам био на гробљу да мало почистим и запалим свећу и једна жена пита - Да нема неко маказе? Изволите маказице госпођо из швајцарског ножа. Ко би се још сетио да носи маказе на гробље? Невероватно корисна стварчица. Али, једном мом колеги су га отели на аеродрому. Зато га никада нисам носио тамо где има било какве контроле. Али, џаба, негде сам га испустио. Колико сада кошта просечни? Имам другара возача који вози по Европи, па може да ми га купи.
Baš sam gledao maloprije, od 20 ojra oni najjednostavniji do pedesetak oni dobri.
Ima i preko 100 eura, ti imaju po 30-ak funkcija.
Mislim na Victorinox, one najpoznatije.
Razmišljam si naručiti:

https://hudaura.hr/victorinox-nozevi/dzepni-nozevi-victorinox

https://ananas.rs/brendovi/victorinox

Evo uspoređujem baš, onaj Camper npr. koji bi bio neka srednja klasa, u HR 30, u SR oko 35 eura.
Nije strašno, možeš ga imati doživotno.

Pazi ovo čudo sa 73 funkcije:

https://hudaura.hr/noz-victorinox-1-6795-xxl-swiss-champ-xxl-91mm-crvena

353 gr., baš je džepni.

🤣

Poslednja izmena:
Imam jos uvek jedan od pre 35 godina sa nekoliko srafcigera koji su onoliko puta pomogli za odrzavanje kompova.
Pre toga sam imao jedan sa pincetom i cackalicom, makazicama, i klasicnim otvaracima - ne zna se koliko je piva i konzervi otvorio al se negde pogubio ili ga je neko pokupio.
Ali imam i neke druge slicne sklapajuce zvrcke takvog tipa. Evo pre nekog vremena sam vadio kamencice iz autogume (lupkale su nervirajuce)

Back