Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Mislim da sve to ima veze sa preovlađujućom upotrebom računara, zbog čega verovatno umeju da prođu i meseci a da čovek ne napiše ništa svojom rukom, osim potpisa u banci. Zbog toga pisana slova postaju pismo za sopstvenu upotrebu, pa kada je već tako, onda što ne bi prepustili svakome da piše kako hoće - pisano, štampano, polupisano, itd.
Pored toga, ne znam koliko su Nemci primer na koji se treba ugledati kada su ove stvari u pitanju. Pre nekoliko godina, pojednpstavili su i promenili svoj pravopis, mnoga ugledna izdanja su štampana tim novim pravopisom, da bi posle nekoliko godina zaključili da je stvar propala i vratili se na staro. Sigurno znaš o čemu pričam.
Najzad, voleo bih da vidim koje su to škole u kojima su Nemci primenili taj eksperiment sa izbacivanjem pisanih slova. Da li su to škole u koje idu deca iz nemačkih boljih kuća, ili one u koje uglavnom ide useljenička boranija koja, što se Nemaca tiče, može slobodno da bude i nepismena, njima je svejedno.
Ne, Nemci nisu tu nikakav primer, oni su to prekopirali od Svedjana, Engleza i kako vidim i Novog Zelanda.
Na Novom Zelandu se u svim osnovnim skolama pisu iskljucivo ova stampana slova, u Engleskoj i Svedskoj roditelji imaju mogucnost
da biraju ovu ili onu skolu, u Nemackoj je to jos uvek eksperimentalno jer se lome koplja, ali Nemacka za razliku od ovih nabrojenih
drzava ima malo drugaciji ( federalni) sistem skolstva pa tako ne postoje ministarstva za obrazovanje i kulturu na saveznom nivou
nego samo "republickom, pokrajinskom" pa tako imamo jako cudne stvari i pojave tipa da je u Hamburgu ( to je drzava za sebe)
to vec nekoliko godina zakon u svim osnovnim skolama, ima cak i tuzbi pred Ustavnim sudom. Za mene licno je to mlacenje prazne slame.
- - - - - - - - - -
Taj " novi" pravopis je prdnuo u cabar totalno, svako pise kako mu nadodje i sve je dozvoljeno.
Ne znam kako deca u skoli uce pravopis, em nemam decu, em me to sve vise mnogo i ne zanima.
Za mene je nepojmljivo da u jednoj drzavi bude moguce da bivsi DDR ima danas kao i juce 12 godina
skolovanja ( cetiri osnovne i 8 gimnazija), a bivsa SRN i dan danas 13 godina ( cetiri osnovne i 9 gimnazije).