Svađa oko proširenja EU

Nije bilo regionalnih ratova, cak ni Korejski ili rat u Vijetnamu ne mogu se okarakteristai kao regionalni ratovi. Turska nije u EU pa opet nije ucestvovala u iole znacajnijem konfliktu. Rusija nije u EU pa opet nije ucestvovala u iole znacajnijem konfliktu.

Vijetnam i Koreja nisu jedini veliki ratovi u poslednjih 50 godina. Ako želiš u konflikte regionalnom konceptu onda ti dajem Bliski Istok i Afriku, pa čak i delovi Južne Amerike.

Rusija u okviru SSSR-a je ratovala, a ponovo je počela, čim se stabilozovala. Turska je priča za sebe. Ona je izgubila svoju borbu, priklonila se NATO-u i Americi i preko njih učestvuje u svim konfliktima koji se tiču ova dva. Ukoliko NATO-ove ratove ne ubrajaš u značajnije konflikte, onda si u pravu za Tursku.

Mislis Avganistan? Pa i Britanija je ratovala na Foklandima, kakve to veze ima.
Da ponovim, Evropa je vec imala stogodisnji period mira, tako da EU nije evropskom kontinentu donela nista novo ili nevidjeno. Nemoj se zaludjivati.

ovo (boldovano) nije nikako tocno...
osim mira, izmedu najjacih i vjekovnih neprijatelja Francuske i njemacke, EU je donijela demokraciju, postivanje ljudskih prava, propsperitet za sve njene clanice., ekonomski let..
(pogledati npr. Grcku, Portugal, Spanjolski itd.)

Ne vidim je kao gotovu tvorevinu. Vec kao tvorevinu koja se raspada.

Prvo ja sam euroskeptik, i tu svaki dodir sa skepticizmom prestaje. Ako tebi to smeta nije razlog da ponovo obrces pricu i izmisljas neke nove konstrukcije kako bi odbranio svoj autoritet i ego na forumu.
Drugo, aman bas nijedan odgovor ne dajes, nego samo drzis neke povrsne tirade o EU bez ikakvog realnog utemeljenja.
Trece, Eu nije obezbedila mir u Evropi vec je to obezbedio kapital i profit. Zasto bi neko ratovao ako moze da trguje i ekonomski ima koristi od toga. Inace na diplomatskom planu najveci garanti mira u Evropi posle drugog svetskog rata bili su Amerika i Sovjetski Savez, kao zemlje pobednice rata. Cim se komunizam raspao buknuli su ratovi u bivsoj Jugoslaviji na koje ista ta Evropa nije imala nikavo resenje, vec ga je dodatno potpirila.
Te konstrukcije nisu samo moje. Ja smatram da je ovo poligon za političku diskusiju argumentima. Tvoja teza o odbrani mog autoriteta i ega nema veze ni sa čim. Još da naglasim da ja ovde ne iskazujem svoje mišljenje, već zastupam jedan stav. Svako petljanje ličnog ovde ne igra nikakvu ulogu.

E sada kad si pomenuo kapital i profit da te pitam od kada na zapadu postoje te dve konstante? One su već bile visoko razvijene u vreme kada su buknila dva najveća rata u istoriji. Oba rata su počela konfliktom kapitalističkih zemalja. Kako to objašnjavaš?
Dakle, samo kapital i profit nisu bili dovoljni pre, ne bi bili ni sada da ne postoji institucionalizacija interesa, što je EU.

Pod skeptikom nisam mislio ništa loše. To nije uvreda, to je način razmišljanja. I sam mnogo čemu prilazim sa skepsom.
Ukoliko te je to na neki način uvredilo, izvini.

Pa to je obicna glupost. Savezi medju evropskim drzavama postojali su i ranije, pa su se te iste drzave nedugo potom opet nalazile cak i u medjusobnim ratovima. Dakle, nista se nije promenilo i jedan Nemac NIKAD nece staviti nekakvu "Evropu" i njene interese iznad Nemacke. Slicno vazi i za sve ostale evropske narode. Ekonomska unija i saradnja je maksimum efikasnog udruzivanja evropskih naroda, sve ostalo je fantaziranje i detinjarija.

Tačno tako, i ne samo da je fantaziranje, nego je insistiranje na političkoj monstrum-nad državi opasno za one okolo, kao što smo videli u našem slučaju prošlog februara. Ako se EU ne vrati unazad i ne svede na ekonomsku zajednicu jednostavno će nestati. I naravno da neće biti nikakvog daljeg širenja, baš zato što su poslednje članice ušle tamo iz političkog razloga. Mislim da tu grešku neće ponavljati sa Balkanom. Amin.

Na drugoj strani se nalazi Britanija, čiji je ministar inostranih poslova rekao da je proširenje EU u interesu Evrope i balkanskih država.
http://www.sueddeutsche.de/politik/702/463312/text/
--------------------------

Bombone za prevod :per:

al se englezi prave englezi. prvo ne zele da ukinu svoje granice prema evropsku uniju drugo nece da funtu zamene sa euro.........a ovamo se prave pametni pred francuzi i nemci koji su najzasluzniji za sengen i euro.

Krize dođu i prođu, puno buke, panike i muke, a onda se iz toga izađe stabilnije.

Nemačka i Francuska žele što jedinstveniju i jaču EU koja bi i politički (a za koju deceniju možda i vojno) postala najjači svetski igrač i koja bi vratila primat Evropi. Ekonomski EU je već najjača sila na svetu.
Naravno, postoje igrači koji ne žele da vide takav scenario. SAD recimo. Mežutim, nipošto ne smeju odreći podrške koju imaju u Evropi, pa moraju da utiču preko svojih satelita unutar EU.

a to su istocno evropske zemlje u uniji koje su pre nego sto su usle u uniju izgradile mocan mafijaski sistem svojih vlada koje nije problem podkupiti za saku americkih dolara.
te zemlje su trojanski konji u eu i njih ce ameri iskoristiti za kocenje razvoja eu.

sta mislite ocel i srbija kada udje u eu biti trojanski konj koji ce raditi za interese amerike ko sto to danas radi poljska u okviru eu

a to su istocno evropske zemlje u uniji koje su pre nego sto su usle u uniju izgradile mocan mafijaski sistem svojih vlada koje nije problem podkupiti za saku americkih dolara.
te zemlje su trojanski konji u eu i njih ce ameri iskoristiti za kocenje razvoja eu.

sta mislite ocel i srbija kada udje u eu biti trojanski konj koji ce raditi za interese amerike ko sto to danas radi poljska u okviru eu

bit ce ruski trojanski konj....:)

E sada kad si pomenuo kapital i profit da te pitam od kada na zapadu postoje te dve konstante? One su već bile visoko razvijene u vreme kada su buknila dva najveća rata u istoriji. Oba rata su počela konfliktom kapitalističkih zemalja. Kako to objašnjavaš?
Dakle, samo kapital i profit nisu bili dovoljni pre, ne bi bili ni sada da ne postoji institucionalizacija interesa, što je EU.

Pa lepo procitaj post.

Trece, Eu nije obezbedila mir u Evropi vec je to obezbedio kapital i profit. Zasto bi neko ratovao ako moze da trguje i ekonomski ima koristi od toga.

Kljucna recenica je druga koja se nadovezuje na prvu.
Dakle govorio sam o obostranom zdravom ekonomskom interesu zemalja, koji nije ranije, bar u tolikoj meri. Razlozi stvarnja EU jesu politicki ali mnogo,mnogo vise ekonomsko-socijalni. Razlozi zasto Eu ne moze da funkcionise zdravo kao politicki subjekt su brojni i mislim da na to ne treba trositi vreme.

Ja deklarativno nisam pobornik nekog protekcionizma i cvrste ideje nacionalne drzave i razlozi mog euroskepticizma su realna situacija u odnosima Eu i Srbije kao i dogadjaji u Eu povodom implementacije Lisabonskog sporazuma.
Brojne su izjave zvanicnika Eu, uhapsite Karadzica i dobicete kule i gradove. Sta smo dobili? Objasnjenje kako Holandija navodno ima principijelan stav pa nece da dozvoli ratifikaciju dok ne zavrsimo posao. Ni ushtavi beli sengen nismo dobili. Kakav je to partnerski odnos? Mogu reci da sam tad neke stvari bolje shvatio i prelomio te postao otvoreni euroskeptik.
Kredit zvani EU nije opravdanje za katastrofalnu politiku koja vodi sadasnja vlastu zemlji sa odsustvom zelje za bilo kakvim reformama. Ulazak u EU znaci bolji zivot ali na dugi rok i uz pretpostavku da se reforme stvarno rade a ne samo na papiru i verbalno. Vecina zemalja koje su skoro usle u EU su pred bankrotom, reforme su ocajno uradjene u Madjarskoj, Bugarskoj , Rumuniji, Poljskoj pa i u baltickim tigrovima, koji su se do guse zaduzili i sve zivo prodali da sad nemaju cime da planiraju ekomiju.

Back