Suzuki Vitara Hybrid vs Dacia Duster TNG

Nezgodno je pitanje jer Duster sad kreće s novim modelom i tu nema nekog eksploatacijskog iskustva. S druge strane održavanje hibrida nije tako jednostavno, ovde je skoro pa nemoguće i ljude su za te stvari slali u strane servise. Mislim na deo koji se odnosi na hibridni pogon, dobro se raspitaj o mogućnosti servisiranja.

Dva automobila iz naslova.
Koji se više isplati u ekonomskom pogledu kada se sve stavi na vagu (ekploatacija, potrošnja, delovi, registacija, servisiranje...)?
Prevashodno kao porodičan auto koji se koristi povremeno za duža putovanja.
Suzuki Vitara, neces se pokajati
da ti ne objasnjavam ovde ti je sve lepo napisano i tacno je da štedi gorivo..ti laki hibridi su super stvar
https://www.b92.net/automobili/vozili_smo.php?yyyy=2021&mm=08&nav_id=1910611

Poluhibrid? U naslovu piše hibrid što je apsolutna neistina! Ne može alternator preko pk kaiša da pruža nikakvu podršku motoru prilikom ubrzavanja!

Još jedna besmislica je to što pališ motor klasičnim anlaserom a kasnije start stop sistem radi preko pk kaiša i alternatora! Veze to nema sa hibridom i ovo je marketinški trik da se varaju kupci! Isto radi i fijat! To je hibrid preko štapa i kanapa! Pravi hibrid je el motor koji služi za pomeranje u gužvi na semaforu i tu znatno uštedi gorivo. Pravi hibrid pogoni auto do 15 km po gradu ako je gužva bez paljenja motora! Ko se vozio u priusu zna o čemu pričam ali to je pravi el motor smešten

Pisao sam i o dusteru i to je neko obrisao!

Evo šta je pravi hibrid:

Poslednja izmena:
napisao si suzuki vitara vs dacia duster
ja sam preporucila suzuki vitara i nisam to uradila napamet
sa tim da vitara nije hibrid vec poluhibrid ..dala sam ti i link da procitas
imas linkova i opisa i za duster iako su vitara i duster kao nebo i zemlja
ne razumem se u automobile ali znam šta hocu i kada kupujem auto raspitam se na vise mesta
i moj pokušaj da ti pomognem se zavrsava sa ovim jer dalje ne znam osim da ti zelim srecnu kupovinu :)

To nije hibrid već prevara običan start stop sistem! Lepo piše u članku!
Nisi razumeo, a da si pogledao tehničke podatke video bi da mu hibridni pogon dodaje 13 KS. To se uključuje pri ubrzanju i zato ubrzava bolje i bez praznina. I potrošnja je zahvaljujući tome manja. Prevideo si i da lepo piše da ima baterije što nijedan start/stop sistem samostalno nema. Jedina sličnost je što pokretanje ide preko alternatora, a to je sistem koji imaju recimo i PSA vozila sa start/stop sistemom. Nije loše znati ni da je takav alternator pakleno skup kad se pokvari. Eto, to ti je cela priča koja s tvojom nema veze.

Da li je pravi hibrid ili pola ili četvrtina ili šta već me ne interesuje. Mogu da ga nazovu i warp što se mene tiče.
Pitanje je bilo konkretno i odnosi se na ekonomsku aspekt tj. računicu u eksploataciji, održavanju i pratećim troškovima.
Za gorivo ćeš na Dačiji dati malo manje para, ona je i jeftinija za kupovinu, a što se tiče troškova održavanja trenutno je zbog toga što Duster sad kreće s novim modelom nemoguće dati procenu.
Suzuki je svakako lakši i prijatniji za vožnju. Malo više košta, ali ćeš za njega i dobiti više kad ga budeš prodavao.

Ima još kako veze sa mojom pričom alternator preko pk kaiša ne može nikakvu dodatnu snagu da prenosi na motor osim da vergla i ta dodatna baterija je mala i smešna u odnosu na one u pravim hibridima koje pogone automobile. Start stop sistem nazivati hibridnim pogonom u ovom slučaju je čist marketinški trik! Ovakve "tehnologije" ne zaslužuju ni 5 minuta pažnje.

Tvrdim da start stop kod benzinaca i u opšte automobila ne donosi nikakvu konkretnu uštedu goriva naročito ne po gužvama u gradu nego naprotiv povećava potrošnju i zbog besmislenog verglanja znatno poskupljuje samu eksploataciju vozila.

Na papiru on svašta trpi. To će se videti kroz eksploataciju sa potrošnjom goriva koja je neka lagarija ko i obično. Sem toga meni duster bolje izgleda ali treba preispitati taj trocilindrični turbo motor kako trpi plin a to i nije moguće jer je relativna novotarija. Turbina, protuteg, plivajući zamajac?

Za sada nebih kupovao hibrida jer ne vidim nikakvu uštedu. Možda yarisa hibrid za po gradu eventualno al za put hibrid je besmislen. A ovo start stop je tek besmislica.

Tebi ako se sviđa vitara kupi slobodno ali nemoj da brišeš postove bez razloga.

Danas sam video tu vitaru i dustera na ulici i ovaj drugi izgleda mnogo bolje uživo. Vitara je nekako previše kockasta i demode za moj ukus.

101286734261223e44ae36c730110614_v4_big.jpg

novi-dacia-duster-2018-01.jpg

Jedan i drugi su novi i verujem da neće praviti probleme i imsju garanciju. Jedino što dačija ima tu jeftinu motorizaciju i plin kao pogonsko gorivo pa izađe manja potrošnja.

Što se tiče dizajna duster ima daleko bolji dizajn dok je suzuki otišao korak nazad u odnosu na prethodni model.

Poslednja izmena:
Za sada nebih kupovao hibrida jer ne vidim nikakvu uštedu. Možda yarisa hibrid za po gradu eventualno al za put hibrid je besmislen. A ovo start stop je tek besmislica.

Danas sam video tu vitaru i dustera na ulici i ovaj drugi izgleda mnogo bolje uživo. Vitara je nekako previše kockasta i demode za moj ukus.

Pogledajte prilog 1014594
Pogledajte prilog 1014595
Jedan i drugi su novi i verujem da neće praviti probleme i imsju garanciju. Jedino što dačija ima tu jeftinu motorizaciju i plin kao pogonsko gorivo pa izađe manja potrošnja.

Što se tiče dizajna duster ima daleko bolji dizajn dok je suzuki otišao korak nazad u odnosu na prethodni model.
Ovakav Duster cesto vidjam kod mene u toj bakarnoj boji ili u beloj.

Udobnost b segmenta za grad i ovih kao urbanih terenaca je mislim vrlo slična jer je sve isto sem možda veličine guma. Uzeo bih ja ovog dustera bez mnogo natezanja.
A po tvom mišljenju - isplati li se uzimati sa ugrađenim TNG? Pitam zbog troškova na godišnjem nivou, dakle registracija/atest, potrošnja, a kasnije i deliovi. Razumem da je nov model, ali kakvo je dosadanšnje iskustvo sa Daciom?

Pogledajte prilog 1014594
Pogledajte prilog 1014595

Pa nisi li ti rekao da budale samo putiju autima na odmor pored aviona .. 😄

Back