"Suveniri" iz Splita: Pun štand "prvih belih polja"

Tvoja koncepcija prava i država je veoma zastarjela i pripada nekom drugom vremenu. U suvremenim državama nositelji suvereniteta su državljani, odnosno građani neke države, a ne kojekakvi monarsi. Međutim, čak i kada bismo izbrisali zadnjih stotinu ili čak 150 godina društvenog i povijesnog razvoja, opet Aleksandar ne bi imao "zakonito pravo na hrvatsku krunu", jer uopće nije imao titulu hrvatskog kralja. Opet, kad bi se držali prevaziđenih pravnih kvalifikacija, pravo na hrvatsku krunu imala bi isključivo dinastija Habsburg-Lothringen čiji su članovi bili posljednji legitimni kraljevi Hrvatske. Međutim, kako ništa od svega toga nije aktualno, niti ima podršku u zakonima i općenito u stvarnosti, potpuno je deplasirano nastaviti diskusiju u tom smjeru.

види, за ову тему ниси ваљан саговорник. ниси меродаван да говориш о грбовима, јер о хералдици немаш благе везе. а ниси меродаван ни за питања политичке теорије, јер не знаш да народ није правни субјект. није чак ни правна категорија. то што припрости пук у Хрватској вуцара шаховницу по свадбама и сеоским вашарима, не значи да му то знамење припада, или, далеко било, да га представља.

To nije točno, kolega. Držimo se činjenica. Aleksandar je bio kralj Kraljevine SHS i kralj Jugoslavije, a nikada hrvatski kralj.

по тој логици ни Хабзбурзи (и њихови наследници из династије Лорен) нису били хрватски владари, јер ниједан није крунисан као краљ Хрватске. зато ћемо закључити да твоја логика нема смисла.

svaka čast na komentaru.. super rečeno.. žalosno je što ih jako puno ima takvih, evo ga sljedeći odmah ispod.
busaju se u prsa antifašizmom a ne vide sebe ogrezle u šovinizam fašizam neonacionalizam :/

Da budem iskren, ti trolovi me ne zanimaju, niti ih želim hraniti bilo kakvim izjavama s moje strane. Više sam fokusiran na one koje žele komunicirati.

види, за ову тему ниси ваљан саговорник. ниси меродаван да говориш о грбовима, јер о хералдици немаш благе везе. а ниси меродаван ни за питања политичке теорије, јер не знаш да народ није правни субјект. није чак ни правна категорија. то што припрости пук у Хрватској вуцара шаховницу по свадбама и сеоским вашарима, не значи да му то знамење припада, или, далеко било, да га представља.

Mislim da je nepristojno i nekulturno imputirati sugovorniku za što jeste, a za što nije mjerodavan. Ne sjećam se da smo se već negdje upoznali, niti se sjećam da sam ti ispričao svoju životnu priču, koja doduše nije tvoj problem. Napad ad hominem s tvoje strane znači samo jedno, a to je da ne želiš komunicirati i da si čovjek monologa, a ne dijaloga. Pazi, ja ne namjeravam mijenjati tvoje dogme koje si usvojio bez ikakve logike i argumenata. Ako ti je lakše, ne moraš odgovarati na moje komentare, ja te ne prisiljavam na to. Ali zamolio bih te da me ne bombardiraš besmislicama. Tvoja shvaćanja naroda, državnosti, državnog prava su relikt prošlosti i kao da si ih izvukao iz kakve prašnjave knjige stare najmanje 150 godina. Ne znam zbilja čemu vas uče u Srbiji, niti je to moj problem, ali dragi kolega ništa od onoga što si napisao, u ovom i u prethodnom komentaru ne stoji. Grb predstavlja državu i nositelja suvereniteta u državi, a to je narod. Narod preko institucija vlasti i ustava BIRA svoje predstavnike koji ga legitimno predstavljaju, odnosno zastupaju. Sva vlast u suvremenim demokratskim državama proizlazi iz naroda kao glavnog subjekta države. Tvoje feudalne dogme doživjele su svoj krah još revolucionarne 1848. i to im je posljednji labuđi pjev, jer je nagovještaj njihova kraja bila još Francuska revolucija 1789. godine. Nemoj čitati zastarjelu literaturu. Ažuriraj se! Pozdrav.

- - - - - - - - - -

по тој логици ни Хабзбурзи (и њихови наследници из династије Лорен) нису били хрватски владари, јер ниједан није крунисан као краљ Хрватске. зато ћемо закључити да твоја логика нема смисла.

Opet griješiš. Članovi dinastije Habsburg izabrani su samostalnom odlukom Hrvatskog sabora u Cetingradu u siječnju 1527. godine za legitimne kraljeve Hrvatske. Što se tiče krunidbe, još je u 13. stoljeću ukinut poseban ceremonijal zasebnog krunjenja mađarskih vladara za hrvatske kraljeve i otada je uveden jedinstven ceremonijal i krunidbeni čin krunjenja vladara za kraljeve Ugarske i kraljeve Hrvatske. Prema tome, samim krunjenjem krunom sv. Stjepana, Habsburgovci jesu bili krunjeni i za kraljeve Hrvatske. Zato tvoj komentar nema smisla.

Vaš grb i trobojnica su 1/1 srpski od prije Krista...

- - - - - - - - - -

Pico, stvar je u obrazovanju.
Inače, Andrićevi stavovi su isti i ova pesmau je Sorgo posvetio Andriću.

To je tvoj zaključak.

Ja sam samo razotkrio kako se nešto pokušava upakirati a nema veze sa Andrićem.

svaka čast na komentaru.. super rečeno.. žalosno je što ih jako puno ima takvih, evo ga sljedeći odmah ispod.
busaju se u prsa antifašizmom a ne vide sebe ogrezle u šovinizam fašizam neonacionalizam :/

Dje sam ja rek'o da treba poklati i pobacati u jame zene i djecu (hrvate). Jesam ja negde na forumu pric'o da sve odreda treba pobiti jer su pripadnici "tog i tog" naroda! Ja sam samo kaz'o da ovo 'vako vise nece moci.....sa vase strane.....jer ste vi zadnjiG sto godina nasrnuli na nas narod da ga satrijete do poSHljednjeg, i da je logicno da "vi" se vrati to k'o bumerang, kako od Boga tako i od nas. S tim.....sto mi necemo praviti ritualna, demonska, morbidna ubistva. Ako vi "jope" krenete na nase civile.....sa'cemo mi da udarimo i po vasima. Cista odmazda ili na slavenoserbskom...."Otmashchenije" :) Jebbi ga.....pa nemozemo mi vise gledati sopstvenu propas' i mirno sidjeti skrsteniK ruku kao do 1995. god.

Mislim da je nepristojno i nekulturno imputirati sugovorniku za što jeste, a za što nije mjerodavan. Ne sjećam se da smo se već negdje upoznali, niti se sjećam da sam ti ispričao svoju životnu priču, koja doduše nije tvoj problem. Napad ad hominem s tvoje strane znači samo jedno, a to je da ne želiš komunicirati i da si čovjek monologa, a ne dijaloga. Pazi, ja ne namjeravam mijenjati tvoje dogme koje si usvojio bez ikakve logike i argumenata. Ako ti je lakše, ne moraš odgovarati na moje komentare, ja te ne prisiljavam na to. Ali zamolio bih te da me ne bombardiraš besmislicama. Tvoja shvaćanja naroda, državnosti, državnog prava su relikt prošlosti i kao da si ih izvukao iz kakve prašnjave knjige stare najmanje 150 godina. Ne znam zbilja čemu vas uče u Srbiji, niti je to moj problem, ali dragi kolega ništa od onoga što si napisao, u ovom i u prethodnom komentaru ne stoji. Grb predstavlja državu i nositelja suvereniteta u državi, a to je narod. Narod preko institucija vlasti i ustava BIRA svoje predstavnike koji ga legitimno predstavljaju, odnosno zastupaju. Sva vlast u suvremenim demokratskim državama proizlazi iz naroda kao glavnog subjekta države. Tvoje feudalne dogme doživjele su svoj krah još revolucionarne 1848. i to im je posljednji labuđi pjev, jer je nagovještaj njihova kraja bila još Francuska revolucija 1789. godine. Nemoj čitati zastarjelu literaturu. Ažuriraj se! Pozdrav.

ако кажем да о нечему немаш појма, то није напад на твоју личност, него оцена нивоа твог (не)знања.

народ није правни субјект, ни данас, ни пре 8 столећа, а неће бити ни у будућности. народ уопште и није правна категорија, а ентитети који немају правни субјективитет (нису физичко или правно лице) не могу бити ни армигери (грбоносци). према томе, црвено-сребрна шаховница не представља Хрвате, него земљу (regnum), без обзира која етничка скупина је тренутно настањује. с озбиром да републике немају (тј. не желе да признају) суверене, оне и немају грбове. а зашто немају? зато што знају да грб државе није ништа друго до грб њеног владара. одличан пример ти је управо Република Француска (чију револуцију промињеш као темељ некаквог свог светоназора), која званично и нема грб.

Opet griješiš. Članovi dinastije Habsburg izabrani su samostalnom odlukom Hrvatskog sabora u Cetingradu u siječnju 1527. godine za legitimne kraljeve Hrvatske. Što se tiče krunidbe, još je u 13. stoljeću ukinut poseban ceremonijal zasebnog krunjenja mađarskih vladara za hrvatske kraljeve i otada je uveden jedinstven ceremonijal i krunidbeni čin krunjenja vladara za kraljeve Ugarske i kraljeve Hrvatske. Prema tome, samim krunjenjem krunom sv. Stjepana, Habsburgovci jesu bili krunjeni i za kraljeve Hrvatske. Zato tvoj komentar nema smisla.

дакле, ти тврдиш да је Звонимирова круна као правни појам и формално укинута и замењена круном Св. Иштвана. то онда значи да је Хрватска изгубила статус засебног regnuma и инкорпорисана у Угарску као њена покрајина (са нешто проширеним надлежностима). слажем се. но, као што сте се заклели Фердинанду I (да би вас заштитио од Османлија) па су вам Хабзбурзи постали суверени, тако сте се заклели и Александру I (да би вас избавио од Италијана) па су вам Карађорђевићи постали суверени. од тог тренутка они су постали и легитимни армигери шаховнице.

тако стоје ствари (и правно и хералдички), свиђало се то теби или не.

To je tvoj zaključak.

Ja sam samo razotkrio kako se nešto pokušava upakirati a nema veze sa Andrićem.

Niko Mirošević Sergo, prijatelj Ive Andrića i konzul nekadašnje Kraljevine Jugoslavije u Klagenfurtu u Austriji.Kairski bazar “” posvećeno mome prijatelju Ivi Andriću
Mujezin pjeva sure svome bogu

Alah da mu oprosti jerbo lažno pjeva
Nije to ljubavi već pjesma gnjeva
Poziva na kavgu a odbija na slogu.
Pastirova koza, vezana za nogu,
Oko sebe mlijeko nevješto proljeva,
A muhe se kupe. Lijeni Arap zjeva
U prljavu svoju obavijen togu.
U prašini gustoj djeca zamazana
Otresaju nečist sa čupave glave,
Dok džamija stara, ko krastava rana
Zapušteno zjapi, svjedok prošle slave,
K nebu se uzdiše miomiris gnoja
I Homerov masni dio ovnujskoga loja.
Ivo Andrić odgovorio je svome prijatelju Niki Miroševiću pismom u kome kaže: ”Naročito me veseli tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.:per:

Ivo Andrić: Nobelovac o islamu
Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.”

Niko Mirošević Sergo, prijatelj Ive Andrića i konzul nekadašnje Kraljevine Jugoslavije u Klagenfurtu u Austriji.Kairski bazar “” posvećeno mome prijatelju Ivi Andriću

I Homerov masni dio ovnujskoga loja.
Ivo Andrić odgovorio je svome prijatelju Niki Miroševiću pismom u kome kaže: ”Naročito me veseli tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.:per:

Nije vrag da si nešto u prvom postu zaboravio??

Čovjek je u pravu.

да, Сплиће су заиста невиђен шљам. у Краљевини Југославији Сплит је био највеће упориште југословенства (тамо је било и седиште Орјуне). за време Тита били су најгоре комуњаре, а сад су највеће усташе. дакле немају никакав карактер, бескичмењаци који се приклањају свакој власти и повијају како ветар дува.

да, Сплиће су заиста невиђен шљам. у Краљевини Југославији Сплит је био највеће упориште југословенства (тамо је било и седиште Орјуне). за време Тита били су најгоре комуњаре, а сад су највеће усташе. дакле немају никакав карактер, бескичмењаци који се приклањају свакој власти и повијају како ветар дува.

Šta nam napriča....znaš znanje....nema šta...

дида био орјунаш, ћаћа у партизанима, а унук слуша Томпсона и носи усташку капу. то ти је историја Сплита у три слике.

Sada bi ja trebao da odgovorim na tvoje tupave postove o Splitu i Splićanima??

Nemaš pojma, jedni su ti cilj uvrede i zločesti komentari.

Back