Sutra konstitutivna sednica Skupštine Srbije, u zgradi parlamenta značajno pojačano obezbeđenje

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.940
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počeće sutra, a prva od šest predloženih tačaka dnevnog reda je potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika izabranih 17. decembra prošle godine.

U novom sazivu parlamenta ušlo je 10 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih.

Od 250 poslanika, koalicija oko Srpske napredne stranke imaće 129 poslanika, Srbija protiv nasilja 65, Socijalistička partija Srbije 18, koalicija NADA 13 i Mi – glas iz naroda 13 poslanika.

Od manjinskih stranaka Savez vojvođanskih Mađara imaće šest mandata, po dva Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić i SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin dva i po jedan Ruska stranka i Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi.
Kako je predviđeno Poslovnikom o radu parlamenta, prvoj sednici Skupštine, do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji poslanik, a pomažu mu po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira se predsednik, potpredsednik i generalni sekretar parlamenta, a po pravilu biraju se i članovi radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Narodni poslanik stiče prava i dužnosti u Narodnoj skupštini danom potvrđivanja mandata. Posle potvrđivanja mandata, poslanici polažu zakletvu.

Rok za formiranje Vlade je 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine. Pre izbora Vlade uslediće konsultacije predsednika države sa šefovima poslaničkih grupa, nakon čega će on odlučiti kome će dati mandat za sastav Vlade.

Nakon što je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, jutros rekla da su pripadnici antiterorističkih jedinica tokom vikenda bili prisutni u zgradi parlamenta, kao i da se plaši da u opozicionim poslaničkim klubovima ne bude podmetnut suzavac, kako bi se optužili opozicinari za nasilje, Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta rekao je za Danas da je u SKupštini Srbije „pojačano obezbeđenje, da pretresaju torbe, traže da se skinu kaputi i otvaraju torbe iako ima.rengen“.

https://www.danas.rs/vesti/politika/skupstina-srbije-2/

Eto dođosmo i do toga. Videćemo hoće li sve proteći mirno.
 
Да ли ће ови из ДС доћи на састанак? Господин Вучићевић је данас рекао како има информација да они планирају да изазову инциденте и немире сутра,по налогу Куртија да би дестабилизовали Србију. Држава мора да учини све да не дође до њега. Што јаче обезбеђење мора бити у парламенту да би спречили инциденте.
 

Back
Top