Сурови нови свет

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Сурови нови свет

Бизаран начин статистичког праћења запослености, као и живот на кредит, вешто скривају катастрофу која се догађа на тржишту рада
Аутор: Небојша Катићчетвртак, 13.10.2016. у 08:30
katic-nebojsa-foto-2016.jpg
Технолошки прогрес који је крајем деветнаестог и током двадесетог века фантастично подигао квалитет живота западног света, сада се окреће против њега. У систему у коме је интерес профита важнији од човека и његовог живота, догађа се оно што се морало догодити – огроман број људи постаје вишак – апсолутни, неупосливи, непотребни вишак. Тржиште је, као врховни арбитар људских судбина, пресудило – рачунари, роботи и алгоритми односе победу. Тачније, побеђују власници тих технологија.
Доминантна економска теорија нас учи да оно што је добро за власнике капитала и за њихове профите, увек је добро и за поданике. У том пропагандистичком жаргону, плима економског развоја подиже све барке – и луксузне јахте и убоге чуњеве. Овом популарном фразом се покушава сакрити опасан процес који добија страховито убрзање.
Почетак економске драме у чије финале западни свет управо улази, започео је потпуном аутоматизацијом и роботизацијом индустрије. Људи су масовно губили посао у индустрији, али су га налазили у сектору услуга. Тај процес, како нас економисти уче, требало је да посведочи о виталности капитализма и врлинама тржишта које увек оптимално функционише, макар то било и на штету људи.
Уместо пристојно плаћених индустријских радника које није лако заменити, створена је армија слабо плаћених и лако замењивих радника. Они праве и продају брзу храну, послужују у ресторанима, возе таксије и доставна возила, пакују у великим дистрибутивним центрима, испомажу по богатим кућама и старачким домовима, шетају псе, раде у фитнес клубовима, салонима лепоте итд.
Продавнице и продавци полако нестају, а трговина се сели на интернет. Уместо људи, велики део тих послова већ обављају рачунари уз квалитетне алгоритме.
Уместо синдикално организованих радника који су могли да штите своје интересе, нова армија радника је атомизиранa и незаштићена. Уместо стално запослених, огроман број људи ради на одређено време, ради повремено и привремено, или не ради уопште. Идеал нове економије јесте „флексибилни“ радник без сталног запослења и без сигурне егзистенције.
На највећим сегментима услужног сектора конкуренција је убитачна и ту примања стагнирају већ деценијама. У развијеном свету социјалну помоћ данас добијају и они који су запослени.
Роба јесте постала јефтинија, и то ствара илузију вишег стандарда, али су зато есенцијалне потребе све скупље – од становања до здравствених услуга или образовања, на пример. Грађани себи могу приуштити паметни телефон, али не и услуге лекара или зубара. (У економији се ово зове Баумолов ефект и за сада је видљив у мањим, срећнијим деловима западног услужног сектора.)
Незаустављив ход роботизације сада угрожава и те, лоше плаћене послове. Луке, магацини, производне хале, постају простори у којима готово да нема људи. Возила без возача ће избацити армију таксиста, возача аутобуса или локомотива. И доставу робе ће убрзо вршити дронови или возила без возача. Људи који су све ове послове радили неће постати добро плаћени програмери. И многи интелектуални послови ће доживети исту судбину.
Донедавно, људи су конкурисали људима и свако је имао какву-такву шансу. Колико сутра, људи ће бити у конкуренцији с неуморним роботима, у борби без шанси. Људи просечних могућности, а то је већина становништва, падаће све ниже и бориће се на делу тржишта јефтиних, нерутинских физичких послова за које је прескупо правити алгоритме.
Вечити панглосијски оптимисти верују да ће се проблеми некако решити и да ће, као и увек, тржиште све довести у ред. Како ће се то тачно догодити и где ће се отворити нова радна места за армију људи која губи посао, оптимисти нису у стању да покажу. Велика је вероватноћа да ће се тај простор најпре отворити у зони криминала и тероризма.
Бизаран начин статистичког праћења запослености, као и живот на кредит, вешто скривају катастрофу која се догађа на тржишту рада. Људске муке и трагедије које систем креира завршавају у црним хроникама, али их мало ко повезује са системом у коме се живи.
О будућности која више није пред вратима, већ је једном ногом унутра, данас убедљивије говоре холивудске научнофантастичне дистопије него академски уџбеници.

Иако описани процес у Србији касни, сурова будућност ће веома брзо стићи и биће гора и од ове, не баш угодне садашњости.

- - - - - - - - - -

http://www.politika.rs/scc/clanak/365481/Surovi-novi-svet

- - - - - - - - - -

kako se vi snalazite u ovom "novom" svetu?

Ono sto meni smeta kod vecine kriticara zapada je sto generalizuju sve sto se nalazi zapadno od Balkana.

Ovaj tekst ima smisla za liberalni kapitalizam koji je u SAD-u.
I slazem se da je u liberalnom kapitalizmu taj apokalipticni scenario moguc, jer ljudi nemaju nikakvu drugu svest osim svesti o kapitalu i profitu.

Medjutim, nije ceo zapad SAD.
Na primer, njihov prvi sused, Kanada, je zemlja sa tri puta jacim socijalnim programom za svoje gradjane od mnogih "socijalistickih" zemalja.
Nemacka takodje (u Nemackoj, moze da bude gladan samo onaj ko resi da nista ne jede - ako si socijala, bez stana i posla, drzava ti plati stan i da dzeparac da imas vise nego dovoljno za klopu, higijenu i garderobu, i to pristojno da pojedes, popijes i da se obuces).
To znam, jer sam video svojim ocima.
Za Skandinavske zemlje sam cuo da imaju jos jace socijalne programe (ali nisam tu ziveo, pa ne mogu licno da potvrdim).

Mnogo vaznije od svega je sto je narod u ovim zemljama razvio dosta tu socijalnu svest. Za njih je to podrazumevano, i svi to podrzavaju, i bore se da se jos vise poboljsa i humanizuje. I kod ljudi koji imaju takvu svest, tesko da ce roboti moci da preuzmu kontrolu, i da se dozvole taj scenario.

Dakle, ne generalizujte taj zapad, i na tom zapadu ima vise medjusobne razlicitosti u nekim sferama, nego izmedju zapada u celini, i istoka.

Ono sto meni smeta kod vecine kriticara zapada je sto generalizuju sve sto se nalazi zapadno od Balkana.

I slazem se da je u liberalnom kapitalizmu taj apokalipticni scenario moguc, jer ljudi nemaju nikakvu drugu svest osim svesti o kapitalu i profitu.

Na primer, njihov prvi sused, Kanada, je zemlja sa tri puta jacim socijalnim programom za svoje gradjane od mnogih "socijalistickih" zemalja.
Nemacka takodje (u Nemackoj, moze da bude gladan samo onaj ko resi da nista ne jede - ako si socijala, bez stana i posla, drzava ti plati stan i da dzeparac da imas vise nego dovoljno za klopu, higijenu i garderobu, i to pristojno da pojedes, popijes i da se obuces).
Za Skandinavske zemlje sam cuo da imaju jos jace socijalne programe (ali nisam tu ziveo, pa ne mogu licno da potvrdim).

Mnogo vaznije od svega je sto je narod u ovim zemljama razvio dosta tu socijalnu svest. Za njih je to podrazumevano, i svi to podrzavaju, i bore se da se jos vise poboljsa i humanizuje. I kod ljudi koji imaju takvu svest, tesko da ce roboti moci da preuzmu kontrolu, i da se dozvole taj scenario.

Dakle, ne generalizujte taj zapad, i na tom zapadu ima vise medjusobne razlicitosti u nekim sferama, nego izmedju zapada u celini, i istoka.

da, ali članak kanda prosudjuje da smo mi gradjani srbije upravo u toj "fazi" razvoja liberalnog kapitalizma ?

- - - - - - - - - -

pogledaj video okačen na par postova iznad

To sve moze dok god je onak kapitalisticki element tezi tas na vagi.

Sve te socijalne zemlje su izgradile socijalni program na kapitalistickim osnovama i sve te zemlje uglavnom imaju i malo stanovnika.

Pisao sam ja o ovome, zove se automaton.

Ide neka prica u Americi o samovozecim kamionima, kaze za deceniju 1.3 miliona ljudi u prevoznickom biznisu moze ostati bez posla.

Ali za ovo nisu neki zli kapitalisti krivi vec je to realna progresija stvari.

I desava se prvi put u istoriji, nekad si mogao rucnog kosaca za dan da obucis da koristi kosilicu.

Kako danas od obicnog manuelnog radnika da napravis programera itd. ?

da, ali članak kanda prosudjuje da smo mi gradjani srbije upravo u toj "fazi" razvoja liberalnog kapitalizma ?

- - - - - - - - - -

Nazalost, jesmo...i to u nekoj kombinaciji tog liberalnog kapitalizma, sa zaostalim onim najgorim iz zloupotrebljenog komunizma....

- - - - - - - - - -

To sve moze dok god je onak kapitalisticki element tezi tas na vagi.
Sve te socijalne zemlje su izgradile socijalni program na kapitalistickim osnovama i sve te zemlje uglavnom imaju i malo stanovnika.

Ne bih rekao, Nemacka ima preko 80 miliona stanovnika...ali da, kapitalizam je osnova svega u tim zemljama, ali ne liberalni, kao sto je to u SAD-u.

I da, mislim da ce priroda da uzvrati udarac...da je tu prava opasnost po covecanstvo....

Uništavaš svojoj i tudžoj deci budućnost, tu nemože ništa biti sjajno. :per:

Ne verujem. Ja sam mog malca opremio kao da je kiborg interstellar cyber warrior. On moze da bira gde ce da zivi. Tata ga je obucio i naucio.

Naravno moj zivot nije u okvirima 8 hours a day corporate slave liiving. Da ne pominjem ove koji zive kao klozet babe. Ovi sto rade 8 sati u nekoj privatnoj ili drzavnoj firmi su nayebali u kojoj god drzavi da zive. Negde malo vise para a slobode nigde nemaju.

Misliš, kaki slobodnu u reku odneće to voda, neće se nikako vratiti, da sam na tvom mestu nebih nikada jeo ribu. :mrgreen:

04%20djetinja-ovaj-put-crvena_620x0.jpg

Čovek koji je kupio preduzeće sa zaostalim materijalom za bojenje koje se nalazi u fabrici ispusta u reku.

To znaju svi ali nesmeju protiv njega jel on je siva eminencija, koja sebe naziva demokratom, naravno samo gleda da narod ima posla i od čega da živi.

Poslednja izmena:
Ne bih rekao, Nemacka ima preko 80 miliona stanovnika...ali da, kapitalizam je osnova svega u tim zemljama, ali ne liberalni, kao sto je to u SAD-u.

I da, mislim da ce priroda da uzvrati udarac...da je tu prava opasnost po covecanstvo....

Kao sto je u SAD za neke.

Imas gomilu firmi u SAD vladinih kontraktora za koje ne vaze neka pravila.

Ali generalno u Nemackoj sistem ce da postoji dokle god se bude pravilo vise para nego sto se daje.

Kada obojeni i kozohebi koji u ogromnom procentu ne rade dostignu odredjeni broj, sistem ce da se urusi.

Ali citajuci sta pisu direktori tih korporacija, zakljucio sam da je vecina njih svesna sta se desava i zato se zalazu za onaj ,,Univerzalni dohodak``.

Ali generalno u Nemackoj sistem ce da postoji dokle god se bude pravilo vise para nego sto se daje.

Kada obojeni i kozohebi koji u ogromnom procentu ne rade dostignu odredjeni broj, sistem ce da se urusi.

Ali citajuci sta pisu direktori tih korporacija, zakljucio sam da je vecina njih svesna sta se desava i zato se zalazu za onaj ,,Univerzalni dohodak``.

Ajd nemoj mnogo da se opterecujes tim stvarima u koje se niko od nas nesto posebno ne razume. Nego nadji svoje mesto u takvom svetu ili umri. Ehehe.

Kako volite večito uzimati nemačku za primer, a nemate pojma o toj državi, iako živite u njoj.

Kapitalistički sistem je u nemačku stvorio katastrophalnu demografiju, nemoguće za narednih dvadesetak godina nedostaje im skoro dvadeset miliona radnih ljudi.

Merkelova je u zadnjih nekoliko godina primila skoro dva miliona izbeglica, al stime nije problem rešila, pa čak sada žvaće zbog izbora nećemo više primati izbeglice.

Ko će da im radi kada većina bude u penziji 2035 godine, šugavi balkanci. :hahaha:

Ajd nemoj mnogo da se opterecujes tim stvarima u koje se niko od nas nesto posebno ne razume. Nego nadji svoje mesto u takvom svetu ili umri. Ehehe.

Sta ima tu da se razume, to je logican sled stvari.

Napravi se u Serbiji E-uprava i imati postu vise nema smisla na primer (a jel se neko zapitao koliko je ljudi zaposleno u postamo po Serbiji buduci da svaka selendra ima svoju manje vise).

U duhu tog sto si poceo, dodao bi ,,Ili napravi svoje mesto``.

- - - - - - - - - -

u kapitalizmu, a naročito liberalnom - ljudi su višak

nego mene zanima kako će narod bez posla da kupuje ono što su roboti napravili?
ako nema prodaje onda kapitalista propada

smisliće neki rat da nas istrebe masovno

Kako volite večito uzimati nemačku za primer, a nemate pojma o toj državi, iako živite u njoj.

Kapitalistički sistem je u nemačku stvorio katastrophalnu demografiju, nemoguće za narednih dvadesetak godina nedostaje im skoro dvadeset miliona radnih ljudi.

Merkelova je u zadnjih nekoliko godina primila skoro dva miliona izbeglica, al stime nije problem rešila, pa čak sada žvaće zbog izbora nećemo više primati izbeglice.

Ko će da im radi kada većina bude u penziji 2035 godine, šugavi balkanci. :hahaha:

Samo je problem koje je izbeglice primila.

I pokvareni jugo i Lamborghini su u osnovi automobili, ali sire gledano nebo i zemlja.

Arape koji nemaju plan da rade su primili a Serbe jos zajebavaju sa papirima, ostajanjem 3 meseca, dobijanjem drzavljanstva i ostalim po EU a ima nas saka jada.

u kapitalizmu, a naročito liberalnom - ljudi su višak

nego mene zanima kako će narod bez posla da kupuje ono što su roboti napravili?
ako nema prodaje onda kapitalista propada

smisliće neki rat da nas istrebe masovno

Onog cega ima puno, nije ni vredno.

Zato Kinezi nikad nisu imali neki poseban odnos prema pojedincu, a ni Indusi.

Cak stavise, Kina je neverovatno njesra po nekim pitanjima, vise partijasa nego sto Balkan ima stanovnika i neke jos zanimljivosti.

Back