Supstance 2024 - udarac u metu

Umri_muski

Legenda
Poruka
64.700
Kad poceste da preporucujete filmove, emo sadrzine, evo jednog koji je udarac u srz ljudskog i to individualnog...

Redak orginalan pristup temi egoa coveka...
Neverovatan iskorak u SF smislu...za novije filmove koji su postali dremez tema...svi na slican kalup, e ovo nije slican kalup...

Napomena ne gledati pre izlaska u grad, zabavu , i slicne laganica stvari....

Bogme, jeste... Ali ne bih ga zvao pogotkom u metu baš. Ima tu mnogo stvari, ego je samo jedna od njih... Tačnije, meta ima više.
Film je ozbiljna vivisekcija ženskog bića, ali i ljudskog u globalu. Bavi se dualizmom, što bi Oziman rekao Šopenhauerovom dihotomijom sveta kao predstave i volje koje je samo igrom slučaja dato kroz prizmu ženskog pola kao najosetljivijeg, ali i najkrhkijeg u disbalansu, kad razum, kao lopov, izmagli kroz prozor... Svakako, ostaje empatija, najdelikatnija ljudska osobina, a ona je stožer oko kog se vrti cela igra. Ona ne biva dekonstruisana, već samo vremenski opstruisana, podređena oscilaciji iz svesnog u nesvesno...A opet, nazvati ovo psihološkom osobinom, pa tako i filmom, nije ni blizu nekakve "mete". Psiha se samo ospoljava. Ovde vidimo kako biće deluje, kako se ispoljava i raslojava...kroz disbalans. Možda da ga nazovemo ontološkim hororom ne bismo pogrešili. Nevezano što se bitak doživljava kao subjekat, ispunjena je Šopenhauerova norma jedinstva predstave (objekta) i volje (subjekta)... No, sa jakim potpisom francuske kinematografije, reditelj, preference i sl. Francuzi nisu mnogo detaljisti spram realnosti kao Italijani. Oni društvo uglavom sagledaju kao apstrakt. Takav doživljaj je i u filmu. Ponuđena je samo apstraktna slika življenja u materijalizmu, bez mnogo poveznica s konkretnim fenomenima. Za Francuze, pak, to znači sve iliti - sentiment. Naravno, samo ako pričamo o modernoj kinematografiji kod njih... (podaleko od Balzaka i njegovih drangulija). Moderan život je dat kao apstrakt jednako kao i srž priče. Ako vreme za fiziku označava prolaznost, utoliko za čoveka označava jednačinu sa mnoštvom nepoznatih. Žena, čovek, pas ili mačka - isto će se odnositi prema činjenici toga. Zato ovo nije ni feministički film (iako je žena poslužila kao idealan kanal poruke) ni psiho-triler, već ono što bi Francuzi prosto nazvali Cinema Ars. Umetnost na traci koja oslikava brojna pitanja i nudi odgovore za (pre)usmeravanje.

Mene ovde optuzuju da sam zenomrzac, sto naravno svi uzivo znaju da nema ni trunke istine, pa me jos i zaebavaju na tu temu...ali recimo ja uopste ovde nisam video nista vezano za pol.
Znaci ceo film uopste nisam video da je igde dirnuo zene kao target, jer svo vreme imam kvejda, ja mislim da je kvejd ili ime glumca ili ime neke njegove uloge, dr strangelove na njega mislim koji je svo vreme tu da bude izvor licemerja drustva, tj svo vreme je prezenter ideje da je on mozda u istoj igri licemerja ili testa zivota, tj igre istine i lazi u zivotu sa svojim klonom...

E sad da li ce gledaoci to videti kao zensku karakteristiku kao polnu predodredjenost vekovnih usmeravanja...
Isto kao sto mi je zao sto je to dominantan pravac u svesnom sazrevanju u ovom vremenu , da se pravi kompromis izmedju nakaradnosti i mediokriteta kao merila za nenakaradnost, sto uopste nije ...totalno pogresna osnova za odbranu normalnosti...umesto individualne izuzetnosti....koja je uvek bila najbolja odbrana kad se ubije relativizacija kao demagoska metoda...
Te pljave igre necu da validujem, necu da dozvoloim niti da debatujem o njihovom postojanju...one postoje, ali necu da trosim reci u bilo kakvom debatovanju i poredjenju sa takvim pojavama...hiruski rez je tu jedino resenje, a ne dalje razmatranje sta ce biti sa odsecenim tkivom....

Ima jedna zanimljiva pojava koja se desava u svetu kriminala...
A to je da cesto kriminalna grupa kontaktira cistunca koji je u nekoj vezi sa nekim rizicnim dilom, gde bi mogli da ga totalno neumesaju , ali ga umesaju da ne bi slucajno palo na pamet samovoljno da sam odigra neku igru , koja bi mnogo zakomplikovala stvari samoj kriminalnoj grupi...

Cesto igraju da zastrase, ali nekad i da ponude ucesce , tj saucesce u dilu za sitnu lovu...

Tu je zanimljiv psiholoski efekat predikcije sta ce druga osoba na istom mestu sa istim znanjem i pozicijom da odradi posao uraditi...
Ima slicnosti sa ovom temom, jer tu se radi o klonu situacije, a ne klonu osobe, malo drugacija prica, ali su zanimljive te psiho igre sta ce drugi uraditi na mom mestu , sto se moze smatrati i jednom od tema filma..

Samo sirim a mozda i ne sirim temu nego povezujem sa postojecim psiholoskim refleksima koje ce osoba imati...sta bi uradio neko drugi , a sta ja....

Dobar film, gledao sam ga sinoc. Ostavio je dobar utisak na mene i generalno deluje autenticno i originalno u odnosu na druge novije filmove. U sustini film govori o
starenju i kako se ljudi (narocito zene) nose sa tim. Supstanca je zapravo sminka, botoks, plasticne operacije itd...u sirem smislu moze da se tumaci i kao droga koja nas na kratko cini "najboljom verzijom nas samih" ali dugorocno ostavlja posledice i ubija nas.

Back