Super trikovi zbog kojih ćete dobiti manji račun za struju

franak, ti si daleko od srpske stvarnosti, mnogi ljudi u srbiji i nemaju sve mashine/klime koji ti imas. mada je tacno da na zapadu mnogo vise trose gas a kod nas koriste struju jer nije svuda izgradjeno da se koristi gas. imate vece plate a i manje koristite struju. u svakom slucaju bio sam u bazelu i samo sam pogledao studentske poslove na njihovom panou sa oglasima na univerzitetu, za glupave poslove ubacivanja podataka u kompjuter dobijaju po 20 evra na sat a za neke poslove i 30. ali ja nisam rodjen tamo da pricam nemacki perfektno, samo kazem, stvarnost svajcaraca je daleko od srpske stvarnosti.

Očekivao sam da vidim neke trikove za štednju struje kad ono samo ljudi kukaju kako je struja skupa. Neko rece otisao na odmor i dosao racun 1200 a nije se trošilo ne znam jel ste upoznati da teosio ne trosio placas taksu na struju 600 ili 800 din a jedini način da budeš siguran da ništa ne radije pre nego što odeš na odmor da isključiš osigurače u suprotnom se trosi struja cak i kad su uredjaji uključeni u struju a ne rade nešto minimalno.
Jedini način da se uštedi je da se uloži novac u izolaciju i energetski efikasne aparate, velike potrošače kao što je šporet, bojler, grejno telo (klima).
Da se zamene klasične sijalice sa štedljivim (do 200e uštede na godisnjem nivou) klima da se uzme invertna (na 1kw potrošene energije pravi 3 dok recimo TA peć na 1 utrošen kw pravi tek 0.8 energije)

Ovo sve pričam iz ličnog iskustva uložio sam u izolaciju i zamenio sijalice i neke aparate ( grejno tela) ušteda struje zimi je skoro dupla, pre dve godine (kad je struja bila nešto jeftinija) plaćao sam zimi 8000 - 10000 racun sada je 4000 - 5000 i mnogo je toplije u stanu, ugradio sam i pwc. Jeste bilo potrebno 2.500€ ali po mojim računicama uštedim na računu za struju 500 - 700e godišnje.

takođe možete da vidite sa električarem da vam napravi takozvanu klackalicu, kada dođe jeftinija tarifa taj aparat automatski prebacuje svu potrošnju na jeftiniju tarifu kada je ima, to košta par stotina eura, a usteda je značajna jer jeftinija tarifa 3x manje košta.

franak, ti si daleko od srpske stvarnosti, mnogi ljudi u srbiji i nemaju sve mashine/klime koji ti imas. mada je tacno da na zapadu mnogo vise trose gas a kod nas koriste struju jer nije svuda izgradjeno da se koristi gas. imate vece plate a i manje koristite struju. u svakom slucaju bio sam u bazelu i samo sam pogledao studentske poslove na njihovom panou sa oglasima na univerzitetu, za glupave poslove ubacivanja podataka u kompjuter dobijaju po 20 evra na sat a za neke poslove i 30. ali ja nisam rodjen tamo da pricam nemacki perfektno, samo kazem, stvarnost svajcaraca je daleko od srpske stvarnosti.

Pošto ste bili u Baselu i videli koliko se zarađuje verovatno ste videli i koštanja primera radi da popijete jednu kafu ili kupite hleb platite tramvajsku kartu(pretpostavljham da ste prošetali malo tramvajem)itd.Znači treba uporediti sve ne samo zaradu.Školski kolega mog sina
(Švajcarac) išo u Albaniju i kaže da su ljudi mnogo siromašni ali mu nije jasno otkuda voze mercedese.Ovdi ukoliko ste siromašni a vozite mercedes morali bi da objasnite to poreskoj upravi.Nisam siguran jel ćete to moći.

Back