Super mario - neta (nekad i sad....skoro isto)

ZELENE KORICE.jpg

Sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci

SUPER MARIO-NETA
LJILJA MMM u 16.05.2012. 08:52 (687 pregleda)

Ponekad, kako ovaj režiserski par, Život i Sudbina (a to je radi ravnopravnosti polova i neophodnosti svih muško-ženskih prepucavanja zarad mentalne psihičke stabilnosti življa, a sve u cilju održanja borbene gotovosti istog i produžetka vrste, za koje je još uvek žiteljstvo naše zemlje čvrsto vezano ….ne ispušta se to tako lako bogami hahah, mada ima velikih koraka koji se čine sa tendencijom razvezivanja na inicijativu, naravno, koga drugog do muških pripadnika ljudskog roda….uvek su oni bili nosioci novih saznanja, u filozofiji, nauci, politici, biznisu, sportu, pa je za očekivati i u razvezivanju od prirode datog mu para….mislim, šta zna Priroda bre kako treba, te u svrhu edukacije Prirode behu špartane parade ), režira naše filmove, volela bih da su ljudi kao onaj čikica Super Mario iz video igrice. Režiser, naravno inostrani, jer naš nije tvorac igrice, je smislio da pritisne “Z” i “strelicu na gore” i ovaj ripi….”strelica desno” pa “levo”….i tako ideš….ripaš, padaš u ambise, nabijaš se na kolčeve, malo-malo pa te neke karakondžule spopadaju, pa se daviš, vereš, padaš, preskačeš nekakve rupčage kao za olimpijsku medalju, letiš, boriš se sa aždajama i džambasima od razne sorte….a onaj ti ino režiser preko naše tastature postavlja nove prepreke. Mario je sav utepan i izubijan al se dobro drži, mislim drži do nivoa, lepo se nosi sa zaledjenim osmehom na licu uporan u svojoj samoutepujućoj istrajnosti. E, onda kad predje odredjeni broj prepreka, sav čio i veseo i vazda u istom odelu, radničkom, što je od presudne važnosti jer kazuje da Mario nije džabalebaroš I gotovan….ma jok… onaj odgore pritisne “space” za sledeći nivo…..to je bre napredak. Novi izazovi za koje je potrebna odlična fizička spremnost kojoj jedenje i pijenje ne treba i sve u istom odelu bez troškova struje, vode, infostana, poreza, prireza, zareza, taksi, korupcije, kladionica i kockarnica koje su poznate kao profitabilne krizne delatnosti iliti ustanove otvorenog tipa sa širokim spektrom društveno korisnog druženja i višestrukim primenama istog, bez višemesečnog čekanja na neki pregled, troškova obuće i odeće, škola, šefova, lekova, političara, nadrndanih komšija, dece, muževa i žena sa sve familijama, telefona, tv-a, novina i tabloida, reality šoua, bez glasanja, bez ikakvih nameta i naravno bez izmeta… primer savršene ekonomičnosti koja čak dotle ide da je i u ekološkom smislu naša planeta zaštićena i očuvana tj. nezagadjena, što se čak može i okarakterisati kao povratak Majci Prirodi.

I tako…kad uperim svoj analitički pogled u nas ljude budem sva ponosna….sve više nas liči na tog visprenog, živahnog čikicu i napredujemo bre……sve manje gledamo u hrpu neplaćenih računa zarad psihičke ravnoteže a i zbog apsolutne nemogućnosti da se isti plate, te koja je vajda gledati u nemoguće, sve duže nosimo istu garderobu, sve manje imamo šefova jer ne idemo nikud na arbajtovanje, ne idemo kod lekara za svaku sitnicu jer ne primaju bez markice na zdravstvenoj knjižici a zna se kako se do te famozne markice dolazi (e, tu dodju oni ambisi i nabijanje na kolac), sve duže ne znamo gde su nam deca, ali, tu su negde u nekoj od ustanova otvorenog tipa ili u susednoj sobi na nekoj od društvenih mreža skupljajući znanje, i najvažnije, sve duže možemo da izdržimo bez jedenja i pijenja zbog čega nam je naša mila državica sve čistija.

E, sad, pade mi na pamet, da je ovaj režiserki par, koji je zadužen za ovaj naš prostorni realiti živalj, vrlo lepo savladao dve stvari koje dobiješ kad rastaviš reč "režiseri" jer smo i srezani a ovo drugo je....produktivan rad creva hahaha, te tako sve više smo Super Mario-Nete, za državljane koji se još nisu usaglasili sa novim standardima to su Super Mario i Super Neta...mešano molim, muško žensko....po starinski. Još samo neke lepe stvari da nam izrežiraju i onda stvarno Bog ima da vidi nebeski narod

Nastavak 14.12.2021.

I dođoše te “lepe” stvari. Tačnije puno njih, jer ima se-može se. Otvorili režiseri mnogo ino-domaćih firmi, pa dele narodu, onako, domaćinski, kako se to već u Srbiji radi.

A sad, ovovremenske izmene i dopune (većinom kozmetičke, kako smo već navikli, ali kao i šminka, samo zamazuje nedostatke i ističe ostatke, dok je ne skineš).

Neću da dužim, jer nemate kad da čitate toliko, obzirom da žurite da udahnete koliko-toliko svež vazduh dok ga ima još. Svratite u radnju da kupite flaširanu vodu sa nekada domaćih izvora, voće, povrće, meso, sir (zapamtite ukus i miris jer i toga neće biti). Izvedete dete u parkić i objasnite mu gde ste došli, da zapamti, da se seća trave, drveća,drugara, jurcanja i smeha. Skupite na jedno mesto sve slike, snimke sa porodičnih okupljanja, letovanja, zimovanja, putovanja, da imate da pokažete svojoj deci kako se nekad živelo, u čoporu, grupi, porodici jer čovek je društveno biće. Pripoda ga nije stvorila da živi sam (kao što ništa što živi i nije stvorila da bude jedinka, nego sve u paru). Na tim slikama i filmovima će videti kako izgleda kupanje u čistoj reci, moru, jezeru, kako izgleda šuma, proplanak, njiva, kako sunce greje i sneg hladi, kako pada topla letnja kiša, kako odzvanja smeh i zvuči horsko porodično pevanje, kako se slave rođendani i mature, kako se roštilja ….šta znače ljubav, deca, porodica, prijatelji….čopor….šta znači biti zdrav i voljen i kolika je snaga čopora. Obaveza Roditelja je da zaštiti svoj porod. Naučite ih sada šta znači boriti se za zdrav vazduh, vodu, hranu, za zdravu zemlju iz koje niče ta hrana. Izađite iz svoje supermarionetske igrice i borite se za one koji hode za vama koračajući stopama vašim. Izađite za sebe, da ostanete i budete zdravi, jer samo zdravi možete brinuti o svom porodu i o sebi. Borite se protiv otrova kojim nas zasipaju….jer….sutra nije dobro, nikako nije dobro……jer…..sutra će vaše dete naći na netu reportaže o tim borbama, o buđenju svesti naroda, i pitaće vas “mama,tata, da li ste i vi bili na ovim protestima protiv zagađenja i trovanja naše zemlje, vode, vazduha?”

Daj Bože, da Vas, zdrave, u zdravoj sredini, to pita Vaše zdravo dete. I da mu Vi, mladi roditelji, punog srca odgovorite…..”Da sine, bili smo sa mnogo drugih ljudi. Zato smo svi sada zdravi u svojoj Srbiji” i daćete mu da pojede jabuku a ne da popije lek.

Samo ako izađete iz svog komfora “neću da znam, neću da mislim”…”neko drugi će to uraditi”….”ionako će sve biti isto”….imate šansu da ostanete i budete zdravi, i vi i vaši. U suprotnom….ne bila vam u koži omladino, sadašnji i budući roditelji.

Biti Roditelj je najteži posao na svetu, ali i najlepši, najodgovorniji, najstresniji, najborbeniji i bez prava na penziju. U ovo i ovakvo vreme, vama deco, biti Roditelj je, užasno teško. Mnogo toga je na vama. Mnogo snage vam treba. Još više razuma. Ali, sve to imate, samo, možda niste još svesni da ste vlasnik te snage i pameti. Ova tamna vremena su samo ispit vašeg razuma i snage. Snaga je u čoporu. Osvetlite ovo vreme da bi buduća vremena bila svetla i zdrava, za vas i one koji hode za vama koračajući tragovima vašim……vašoj deci.

S poštovanjem čitaocima​

Sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci

SUPER MARIO-NETA
LJILJA MMM u 16.05.2012. 08:52 (687 pregleda)

Ponekad, kako ovaj režiserski par, Život i Sudbina (a to je radi ravnopravnosti polova i neophodnosti svih muško-ženskih prepucavanja zarad mentalne psihičke stabilnosti življa, a sve u cilju održanja borbene gotovosti istog i produžetka vrste, za koje je još uvek žiteljstvo naše zemlje čvrsto vezano ….ne ispušta se to tako lako bogami hahah, mada ima velikih koraka koji se čine sa tendencijom razvezivanja na inicijativu, naravno, koga drugog do muških pripadnika ljudskog roda….uvek su oni bili nosioci novih saznanja, u filozofiji, nauci, politici, biznisu, sportu, pa je za očekivati i u razvezivanju od prirode datog mu para….mislim, šta zna Priroda bre kako treba, te u svrhu edukacije Prirode behu špartane parade ), režira naše filmove, volela bih da su ljudi kao onaj čikica Super Mario iz video igrice. Režiser, naravno inostrani, jer naš nije tvorac igrice, je smislio da pritisne “Z” i “strelicu na gore” i ovaj ripi….”strelica desno” pa “levo”….i tako ideš….ripaš, padaš u ambise, nabijaš se na kolčeve, malo-malo pa te neke karakondžule spopadaju, pa se daviš, vereš, padaš, preskačeš nekakve rupčage kao za olimpijsku medalju, letiš, boriš se sa aždajama i džambasima od razne sorte….a onaj ti ino režiser preko naše tastature postavlja nove prepreke. Mario je sav utepan i izubijan al se dobro drži, mislim drži do nivoa, lepo se nosi sa zaledjenim osmehom na licu uporan u svojoj samoutepujućoj istrajnosti. E, onda kad predje odredjeni broj prepreka, sav čio i veseo i vazda u istom odelu, radničkom, što je od presudne važnosti jer kazuje da Mario nije džabalebaroš I gotovan….ma jok… onaj odgore pritisne “space” za sledeći nivo…..to je bre napredak. Novi izazovi za koje je potrebna odlična fizička spremnost kojoj jedenje i pijenje ne treba i sve u istom odelu bez troškova struje, vode, infostana, poreza, prireza, zareza, taksi, korupcije, kladionica i kockarnica koje su poznate kao profitabilne krizne delatnosti iliti ustanove otvorenog tipa sa širokim spektrom društveno korisnog druženja i višestrukim primenama istog, bez višemesečnog čekanja na neki pregled, troškova obuće i odeće, škola, šefova, lekova, političara, nadrndanih komšija, dece, muževa i žena sa sve familijama, telefona, tv-a, novina i tabloida, reality šoua, bez glasanja, bez ikakvih nameta i naravno bez izmeta… primer savršene ekonomičnosti koja čak dotle ide da je i u ekološkom smislu naša planeta zaštićena i očuvana tj. nezagadjena, što se čak može i okarakterisati kao povratak Majci Prirodi.

I tako…kad uperim svoj analitički pogled u nas ljude budem sva ponosna….sve više nas liči na tog visprenog, živahnog čikicu i napredujemo bre……sve manje gledamo u hrpu neplaćenih računa zarad psihičke ravnoteže a i zbog apsolutne nemogućnosti da se isti plate, te koja je vajda gledati u nemoguće, sve duže nosimo istu garderobu, sve manje imamo šefova jer ne idemo nikud na arbajtovanje, ne idemo kod lekara za svaku sitnicu jer ne primaju bez markice na zdravstvenoj knjižici a zna se kako se do te famozne markice dolazi (e, tu dodju oni ambisi i nabijanje na kolac), sve duže ne znamo gde su nam deca, ali, tu su negde u nekoj od ustanova otvorenog tipa ili u susednoj sobi na nekoj od društvenih mreža skupljajući znanje, i najvažnije, sve duže možemo da izdržimo bez jedenja i pijenja zbog čega nam je naša mila državica sve čistija.

E, sad, pade mi na pamet, da je ovaj režiserki par, koji je zadužen za ovaj naš prostorni realiti živalj, vrlo lepo savladao dve stvari koje dobiješ kad rastaviš reč "režiseri" jer smo i srezani a ovo drugo je....produktivan rad creva hahaha, te tako sve više smo Super Mario-Nete, za državljane koji se još nisu usaglasili sa novim standardima to su Super Mario i Super Neta...mešano molim, muško žensko....po starinski. Još samo neke lepe stvari da nam izrežiraju i onda stvarno Bog ima da vidi nebeski narod

Nastavak 14.12.2021.

I dođoše te “lepe” stvari. Tačnije puno njih, jer ima se-može se. Otvorili režiseri mnogo ino-domaćih firmi, pa dele narodu, onako, domaćinski, kako se to već u Srbiji radi.

A sad, ovovremenske izmene i dopune (većinom kozmetičke, kako smo već navikli, ali kao i šminka, samo zamazuje nedostatke i ističe ostatke, dok je ne skineš).

Neću da dužim, jer nemate kad da čitate toliko, obzirom da žurite da udahnete koliko-toliko svež vazduh dok ga ima još. Svratite u radnju da kupite flaširanu vodu sa nekada domaćih izvora, voće, povrće, meso, sir (zapamtite ukus i miris jer i toga neće biti). Izvedete dete u parkić i objasnite mu gde ste došli, da zapamti, da se seća trave, drveća,drugara, jurcanja i smeha. Skupite na jedno mesto sve slike, snimke sa porodičnih okupljanja, letovanja, zimovanja, putovanja, da imate da pokažete svojoj deci kako se nekad živelo, u čoporu, grupi, porodici jer čovek je društveno biće. Pripoda ga nije stvorila da živi sam (kao što ništa što živi i nije stvorila da bude jedinka, nego sve u paru). Na tim slikama i filmovima će videti kako izgleda kupanje u čistoj reci, moru, jezeru, kako izgleda šuma, proplanak, njiva, kako sunce greje i sneg hladi, kako pada topla letnja kiša, kako odzvanja smeh i zvuči horsko porodično pevanje, kako se slave rođendani i mature, kako se roštilja ….šta znače ljubav, deca, porodica, prijatelji….čopor….šta znači biti zdrav i voljen i kolika je snaga čopora. Obaveza Roditelja je da zaštiti svoj porod. Naučite ih sada šta znači boriti se za zdrav vazduh, vodu, hranu, za zdravu zemlju iz koje niče ta hrana. Izađite iz svoje supermarionetske igrice i borite se za one koji hode za vama koračajući stopama vašim. Izađite za sebe, da ostanete i budete zdravi, jer samo zdravi možete brinuti o svom porodu i o sebi. Borite se protiv otrova kojim nas zasipaju….jer….sutra nije dobro, nikako nije dobro……jer…..sutra će vaše dete naći na netu reportaže o tim borbama, o buđenju svesti naroda, i pitaće vas “mama,tata, da li ste i vi bili na ovim protestima protiv zagađenja i trovanja naše zemlje, vode, vazduha?”

Daj Bože, da Vas, zdrave, u zdravoj sredini, to pita Vaše zdravo dete. I da mu Vi, mladi roditelji, punog srca odgovorite…..”Da sine, bili smo sa mnogo drugih ljudi. Zato smo svi sada zdravi u svojoj Srbiji” i daćete mu da pojede jabuku a ne da popije lek.

Samo ako izađete iz svog komfora “neću da znam, neću da mislim”…”neko drugi će to uraditi”….”ionako će sve biti isto”….imate šansu da ostanete i budete zdravi, i vi i vaši. U suprotnom….ne bila vam u koži omladino, sadašnji i budući roditelji.

Biti Roditelj je najteži posao na svetu, ali i najlepši, najodgovorniji, najstresniji, najborbeniji i bez prava na penziju. U ovo i ovakvo vreme, vama deco, biti Roditelj je, užasno teško. Mnogo toga je na vama. Mnogo snage vam treba. Još više razuma. Ali, sve to imate, samo, možda niste još svesni da ste vlasnik te snage i pameti. Ova tamna vremena su samo ispit vašeg razuma i snage. Snaga je u čoporu. Osvetlite ovo vreme da bi buduća vremena bila svetla i zdrava, za vas i one koji hode za vama koračajući tragovima vašim……vašoj deci.

S poštovanjem čitaocima​
Dugo te nema,a kad se pojaviš ulepšaš mi dan i razgališ dušu
Sve si lepo napisala i objasnila

Dugo te nema,a kad se pojaviš ulepšaš mi dan i razgališ dušu
Sve si lepo napisala i objasnila
Jaoooo, i ti si tu još. Drago mi je što te vidim, baš mi je drago .
Pa.....davno napisah da ću prestati da pišem jer će doći vreme da budem u reali sa mojima. Lista prioriteta. Tako i bi.
Sad je, kad je sve na netu, vreme za buđenje ....:kafa:

lele, pazi na leđa :zcepanje:
a di mi je cveće a?:manikir:
hvala druže

jbt rasplaka me zeno .... i kako si uspela da mi se uvuces u mozak i skoro sve isto mislim samo ne umem ovako leo da srocim kada treba

ovo je bilo ...uffffff ... Ziv bila !!! I MI sa tobom u nasoj zdravoj Srbiji :heart:

::worth:
Hvala puno. Kako.....rodila me majka za sve :zskace: šalim se.
Drago mi je da sam uspela da napišem šta i drugi misle, mnogo njih.
Naravno........za zdravu Srbiju, za našu decu, za njihovu decu, za njihovu unučad....snaga je u čoporu običnih ljudi z:)

Posle toliko godina, naša draga moderatorka je ponovo sa nama... Mešaju mi se uzavrela osećanja i sećanja
kako smo se
moze ! da oni koji su se pravili blesavi i lenji vise to ne budu nego da znaju da i mali sraf moze da pokrene veliku masinu i da je svaki pojedinac Srbije odgovoran za nju !
pocev od bacanja papirica u kantu a da ne [pricam o ozbiljnijim stvarima ...
To sam i ja rekla, samo kraće...

Posle nekoliko godina, naša draga moderatorka je ponovo sa nama... Mešaju mi se uzavrela osećanja i sećanja
kako smo nekada na Blogu bili prava porodica, pravi čopor sa "alfa ženkom" među nama... Naša Ljilja je bila pravo
čudo na ovim stranicama, esencija lepote ljudskog bića najtoplijeg zagrljaja... Ne smem ni da se prepustim ljubavi koju nosim samo za nju u svom biću, jer se plašim da će ponovo otići, a ja ostati da cmizdrim na nekom raskršću...

Nije me sramota da kažem da sam se rasplakala nad ovim postom naše Ljilje... I ne samo danas za danas, ne samo nad ovim tekstom, nego i nad vremenom koje nije ukrasila svojim prisustvom, ovakvim slovom, koje je prošlo prazno, a mi ostali poluprobuđeni...

Danas jeste praznik na "Krstarici"... praznik svetlosti u našim dušama...
Šta da kažem još? Volela bih da naša Ljilja zauvek ostane ovde i da nas svojom mudrošću i ljubavlju krepi i osvetli
put iz lavirinta u kom bauljamo...

Naša Ljilja, kao u bajci, čuva jedan kamen u kome živi njena snaga, lepota i najmekši zagrljaj...

:vzagrljaj:
:heart2: :heart2: :heart2:

Posle nekoliko godina, naša draga moderatorka je ponovo sa nama... Mešaju mi se uzavrela osećanja i sećanja
kako smo nekada na Blogu bili prava porodica, pravi čopor sa "alfa ženkom" među nama... Naša Ljilja je bila pravo
čudo na ovim stranicama, esencija lepote ljudskog bića najtoplijeg zagrljaja... Ne smem ni da se prepustim ljubavi koju nosim samo za nju u svom biću, jer se plašim da će ponovo otići, a ja ostati da cmizdrim na nekom raskršću...

Nije me sramota da kažem da sam se rasplakala nad ovim postom naše Ljilje... I ne samo danas za danas, ne samo nad ovim tekstom, nego i nad vremenom koje nije ukrasila svojim prisustvom, ovakvim slovom, koje je prošlo prazno, a mi ostali poluprobuđeni...

Danas jeste praznik na "Krstarici"... praznik svetlosti u našim dušama...
Šta da kažem još? Volela bih da naša Ljilja zauvek ostane ovde i da nas svojom mudrošću i ljubavlju krepi i osvetli
put iz lavirinta u kom bauljamo...

Naša Ljilja, kao u bajci, čuva jedan kamen u kome živi njena snaga, lepota i najmekši zagrljaj...

:vzagrljaj:
:heart2: :heart2: :heart2:
u bre.......majkumu...:heart:..hvala za kamen koji čuvam. Dobro je, nisam se mnogo promenila u duši i energetski za sve ove godine, a to je jako važno, bar meni. Da, bilo nam je lepo na Blogu, pisalo se ludački....to su energije koje se prepoznaju. Tako je svuda, verujte mi...i u prodavnici, na ulici, sa komšijama, poslovnim partnerima....isto se istom raduje i sa njim ostaje. Tako je i sa kamenom...eto, energije.
I sada, kad smo to konstatovali, idemo dalje, da se borimo za svoju zemlju. Mi stariji da pomognemo ovoj našoj umornoj mladeži sa malom decom koji više ne znaju gde biju, pa im je najlakše da zabiju glavu u pesak jer nemaju snage. Pročitati što više tekstova da znamo šta pričamo, o svim mestima gde su iskopavanja a ima ih mnogo.....preoraće Srbiju, pa krenuti u priču svima koje poznajete. Sad, je neznanje nešto što sebi ne smemo dozvoliti, ili nas neće biti....tačnije, biće nas još neko vreme ali ćemo biti sve bolesniji i bolesniji. Dakle, idemo dalje u borbu za goli život znanjem i pameću :)

Bez :cmok:nece da prodjes,Hvala LjILJA.:heart::ok:
falaaaaaaaaaaaaaaaaa:zcepanje:

1640154928358.jpeg

I tako je na tržište krenula informacija, koja je bila srpska strateška, za naše potrebe istražena, još u Jugoslaviji, od strane naših stručnjaka. Ni jedna ino kompanija ne dolazi sa džakovima para da istražuje na slepo. Ni bakar, ni zlato, ni vodu, ni litijum, ni gvožđe.......ma ništa. I sada, imamo više od 200 lokacija sa dozvolama za istraživanje u Srbiji. Samo je pitanje vremena kada će im se, jednoj po jednoj, davati dozvole za eksploataciju. Imamp nove puteve spremljene za teškotonce, biće spremljeni i odgovarajući zakoni......a mi...pa, imaćemo cijanid, sumpor, teške metale, pune bolnice i bolesnu decu koju će gajiti bolesni roditelji....i brzo ćemo, zaista brzo, postati nebeski narod.

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

08.10.2014.
NOĆ U MEDENOJ ŠUMI

„Znaš šta radi dan kada se umori?“ pitam, dok mi ruke automatski slažu par razbacih stvari po sobi.
Iznad ćebeta, glava se kreće levo-desno govoreći da ne zna.
„Eeee... nećemo tako gotovanu. Ajde, misli, misli, misliii“
Razmišljanje izvija malo usta u stranu da dokaže da misli hahaha.
„Legne u krevet“ pobedonosno izjavi podižući ćebe visoko iznad glave
„hahahah jao muškarci“ odjeknu uz cmok po kosici dok se kao borih da mu smaknem ćebe sa glave
„’oćeš da mi pričaš tu pričuuu?“
„Naravno. Ajde, namesti se lepo“

U jednoj šumi je živela mala vila po imenu … Vila. U šumi su živele mnoge biljke i životinje. Bilo je tu raznih ptica, gusenica, leptira, divljih svinja, jelena, rakuna, zečeva, komaraca, lisica, zmija, medveda, vukova...
„A majmuna?“
„Nije bilo majmuna, njih nema u našim srpskim šumama, samo u zoološkom vrtu. Vila je bila zadužena za zaštitu te šume. To joj je bio posao. Šuma je morala da živi svojim životom, danju i noću. Tako je i bilo sve do jednog dana kada noć nikako da padne. Onda se sve poremetilo. Životinje nisu mogle zaspati, cvetovi se nisu mogli zatvoriti, ptice su letele po ceo dan, pevale po ceo dan. Vetar je duvao neprekidno, Sunce je sijalo neprekidno. Zemlja je bila vruća, toliko da su životinje sve sitno cupkale na šapama koje su ih pekle. Jaja ptica su bila prevruća, mladunčad životinja je stalno bila žedna kao i biljke. Svi se skupiše pored potoka da se rashlade. Šumom se orio žagor sve jače i jače....to su životinje i biljke razgovarale i silno se plašile. Šuma je bila umorna. Drveće nije imalo vremena za san kao ni životinje.
„A drveće spava? Kao što spava naš Lunja?“
Spava, ali ne baš tako kao Lunjko. Drveće i sve ostale biljke spavaju ali su i budni. U svakom slučaju i kada spavaju rade da bi mogli da stvaraju kiseonik kada se probude, tj. kad svane dan. Lunja ne stvara ništa kad spava, osim našeg mira, ali bar ne uništava papuče i đubravnike dok spava hahaha
„Stvaraaaa... kako ne stvara? Lunja hrče“ pa se okrenu postrance, noge i ruke ispruži ispred tela i poče da izigrava hrčućeg Lunju hahaha

Vila nije znala šta da radi. Zeka, jureći kao bez glave i jako teško dišući, prolete pored nje i samo dobaci... pitaj Sovu.
Odlete do stare Sove koja je dremala skrivena u krošnji najstarijeg drveta u šumi. Niko ne zna koliko je to drvo staro, čak ni Sova. Morala je malkice da je pogura kracima svoje čarobne zvezde na štapiću, da bi je probudila. Stara ptica se naroguši, rastegnu krila pa tihim dubokim glasom reče:
„Čekala sam te Vilo, pa zadremala. Moraš isplesti dug konopac od tankih grana drveća iz ove šume i jedan divan venac od najlepšeg cveća isto iz ove naše šume. Onda odleti do Sunca noseći sve to. Daj Suncu prvo cvetni venac. Ono će zadivljeno prvo gledati, pa pomirisati i na kraju neće odoleti da podigne ruke i stavi venac na glavu da se ukrasi. Ti ne gubi vreme, već čim Sunce uzme u ruke cveće, brzo za dugme na njegovom žutom kaputu zakači omču sa jedogn kraj konopca i najbrže što možeš leti oko Sunca da ga obmotaš konopom. Zatim jako povuci i Sunce će se zarotirati. Pojaviće se Mesec. On je naličje Sunca. Pazi samo da ga ne okreneš za ceo krug, nego samo za pola da ne bi opet zasjalo Sunce. Imaš samo jednom pravo da pokušaš. Ako ne uspeš, ne pokušavaj sledeći put jer će te Sunce spržiti. Bolje se vrati u šumu.
Vila ode kraj potoka. Ispriča svima šta je rekla stara Sova i poče donošenje tankih, mladih grana da se plete konopac. Krupne životinje su kidale grane, donosile ih, a male su stajale na konopu držeći ga da se ne pomera dok je Vila plela pletenicu od grana. Ptice su letele nisko i mahale krilima da rashlade vredne sugrađane. Na kraju je stara Mečka motala konopac u krug. Pred kraj, Vila zamoli ptice da donesu najlepše cvetove iz šume. Želela je da taj cvetni venac bude baš svež, mirisan i prelep kako bi Sunce njime bilo opčinjeno.
Kada je sve bilo gotovo, Vila polete ka Suncu noseći konopac i venac.
„Oooo divno Sunce, dobar ti dan. Vidi šta sam ti donela na dar“ i pruži cvetni venac.
„Priđi bliže“ reče Sunce
„Uh što je vruće, izgoreće mi krila, ali moram do dugmeta stići“ pomisli Vila, zakači čarobni štapić za pojas i to kroz omču na kraju konopa, te priđe blizu Suncu držeći venac u jednoj ruci.
Sunce uze divan venčić, zagleda se u prelepe šarene cvetove....“Kako je lepo ovo cveće..odakle ti?
Vila brzo drugom rukom uhvati kraj konopa, zakači omču napravljenu na njegovom početku za dugme zlatnog kaputa Sunca, i brzo vičući poče da leti oko sunčanog vrelog tela.
“Iz Medene Šume!“ Letela je i vikala da je Sunce čuje. A ono je zagledalo i mirisalo venac, pa onda podiglo ruke da ga stavi na svoju glavu.
Utom je Vila već završila let oko Sunca, te obmota konop oko svog struka...
“Za moju Medenu šumu“ povika i jako povuče konop.
Sunce se iznenađeno okrete i posta Mesec. Zavlada mrak.

Kad je Vila doletela u Medenu Šumu svi žitelji su već spavali, a sad ćeš i ti jer noć je naličje dana. Stvorena je da odmori dan i tako sve...
„U krug... laku noć nano“
Cmok u kosicu... “laku noć pile nanino“

PS Dobro jutro, ovo je priča napisana za prozni konkurs. Da prošaramo malo pisanjem za decu....ili za nas :lol:
Za Nanina tri pileta, sve blogere, pisače i čitače, od Ljiljke :heart:

Prijavite Izmenite Izbrišite

Poslednja izmena:
U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.
Nakon 21 godinu, DOS odavno ne postoji, Koštunica je u političkoj penziji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.
Tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije Aleksandar Vučić je aktuelni predsednik, potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković je sada ministarka kulture, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin je ministar policije, dok je portparol SPS Ivica Dačić predsednik Skupštine Srbije.
U međuvremenu, njima su se u donjim ešalonima vlasti pridružili i pojedini istaknuti funkcioneri partija koje su oktobru 2000. godine činile DOS.
I dok se Koštunica sam povukao iz politike, drugi lider DOS-a Zoran Đinđić je kao premijer Srbije ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade.

06.11.2002. godine, tadašnja Federalna Republika Jugoslavija je potpisala bilateralni sporazum sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske kojim mašu iz Rio Tinta, jer je to engleska firma. Bilateralni sporazum znači da obe države mogu ulagati u onu drugu, dovoditi svoje firme itd. Naravno, mi nismo nikada ništa uložili u Englesku, ali ona kod nas jeste mnogo godina unazad. Član 4 tog sporazuma glasi

„ИНВЕСТИТОРИ ЈЕДНЕ УГОВОРНЕ СТРАНЕ ЧИЈА УЛАГАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ДРУГЕ УГОВОРНЕ СТРАНЕ ПРЕТРПЕ ГУБИТКЕ УСЛЕД РАТА ИЛИ ДРУГОГ ОРУЖАНОГ СУКОБА, РЕВОЛУЦИЈЕ, ВАНРЕДНОГ СТАЊА, ПОБУНЕ ИЛИ УСТАНКА НА ТЕРИТОРИЈИ ДРУГЕ УГОВОРНЕ СТРАНЕ, ДОБИЋЕ ОД ДРУГЕ УГОВОРНЕ СТРАНЕ У ПОГЛЕДУ РЕСТИТУЦИЈЕ, ОБЕШТЕЋЕЊА, КОМПЕНЗАЦИЈЕ ИЛИ ДРУГОГ ПОРАВНАЊА, НЕ МАЊЕ ПОВОЉНОГ ОД ОНОГ КОЈЕ ЈЕ ДРУГА УГОВОРНА СТРАНА ДОДЕЛИЛА СОПСТВЕНИМ ИЛИ ИНВЕСТИТОРИМА ТРЕЋЕ ДРЖАВЕ. ОВА ПЛАЋАЊА ЋЕ СЕ ИЗВРШИТИ СЛОБОДНИМ ПРЕНОСОМ И БЕЗ ОДЛАГАЊА.“

Druga ugovorena strana je Srbija. Potpisao je, ovako štetan sporazum, za tadašnju vladu Goran Svilanović. Znajući da mi ko zna od kad, pa ni danas, nemamo ni u svoju zemlju da ulažemo, a kamoli u tuđu, ovo je sporazum za ostvarenje velikobritanskih interesa, a ne srpskih.

Dakle, svi su znali i ćutali. Znale su i vladajuće stranke, i opozicione stranke svih ovih godina i svi su ćutali, svako iz svojih interesa, a nikako zbog interesa svog naroda. Svi su oni samo produžavali dozvole za istraživanja znajući da to znači smrt za zdrav narod, smrt za zdrav vazduh, smrt za zdravu vodu, smrt za zdravu zemlju, smrt za zdravu hranu. Nikome nije palo na pamet da to pokuša da prekine, da narede da se urade sveobuhvatne analize, istraživanja biljnog i životinjskog sveta, štetnog uticaja na okolinu, ljude, vazduh.....taman posla. Takve analize bi oterale zagađivače. „Izvinite, ali ovo je užasno otrovno, ne možemo prihvatiti to u našoj zemlji“. Imaju litijum i u svojoj zemlji, zašto rovare našu? Jer neće đubre, neće bolestan narod i otrovan vazduh. Umesto da zaštite svoj narod i zemlju, srpske vlasti redom, kako koja dolazi, daju dozvole za istraživanja, produžavaju iste (kao da ti isti rade skupa istraživanja a da ne nađu ništa), daju se i delovi nacionalnih parkova, šume, livade, reke, plodne njive, kuće, imanja, ljudi. Eeee……sada se ceo dogovor privodi kraju pod sloganom “za našu decu”. Tako su zamislili ino režiseri.

I sada, kada je Srbija postala kolonija, od svih bilateralnih sporazuma sa raznim zemljama, kada je srpski narod postao jeftina radna snaga za Kineze, Nemce, Engleze, sada kada nas truje Kina iz Bora i Majdampeka, a Engleska pokušava iz Loznice…za one sa Homolja još ćemo da vidimo….znaj jedno moj narode…..dok se vi trvete između sebe po političkim partijama, dok ne smete da podignete glavu jer osećate strah i krivicu, sve te vaše vođe su vas prodale davno……sad prodaju naše i vaše zdravlje, vodu,vazduh, pravo na život, pravo na rad….samo čekajte da poumiremo od raznih kancera, i naša deca, i deca naše dece, i njihova unučad, a sve dok disciplinovano i sa žarom u očima slušate i gledate i slepo pratite svoje vođe bilo koje stranke.

Zar mislite da će nekog ova pošast zaobići? Zar mislite da će neko običan, narodni čovek koji ovde živi i radi da pretekne jer pripada vladajućoj stranci ili nekoj opozicionoj? Ne narode moj. Bilo kojoj partiji da pripadate ostaće vam samo PORODICA, i zato bolje bi nam svima bilo da te porodice branimo od totalnog trovanja i pomora, dok su još zdrave i dok smo mi još zdravi.

I samo još ovo, zarad pravilnog razumevanja napisanog……ne pripadam ni jednoj partiji, nikada nisam, niti ću……jedino pripadam svojoj porodici. I ne pišem ovo zbog političkih razloga…..Bože me sačuvaj, politiku izbegavam koliko mogu, a mnogo mogu….Pišem sve ovo baš zbog porodice, moje, vaše, tuđe, bilo čije, jer narod čine porodice, a zdrav narod čine njegove zdrave porodice. Za sada su zdrave, a na nama je da ih odbranimo da takve i ostanu, jer šta je bolji amanet od sloge, snage i poštovanja porodice.

Poslednja izmena:

Back