Суно обраде

Svetozar ot Ružičić

Veoma poznat
Poruka
12.316
Суно је онлајн платформа која пружа услуге генерисања музике помоћу вештачке интелигенције и то на основу унетог текста и других параметара. Тему отворам конкретно ради постављања обрада које сам ја наручио али може свако да учествује. Поента је да видимо да ли Суно може боље да одради посао, а акценат је на музици која није скроз по нашем укусу ( нрп. недовршена, садржи деонице које нам се не допадају, итд. )

Суно иначе има филтер који спречава кориснике да као референцу користе позната музичка дела, иако тај филтер није комплетан а верујем ни непробојан. Трудићу се да као референцу што више користим музику која је у јавном домену али ништа не обећавам. Све обраде постављам на свом Јутјуб каналу, уз благо модификовано име извођача и песме као и уз Јутјуб видљивост "unlisted" ( што значи да нико ко нема линк не може да пронађе и види постављено. )

Тему отварам јуначком песмом црногараца који су нас представљали на Евровизији 2005-е године. Избачени су елементи који ми се најмање допадају -- вокали, мелодија која их прати, текст -- а додате су неке нове музичке деонице. Ненамерно, и нажалост, измењене су и избачене неке добре ствари, као што су например перкусија, снажни колерични елемент и део са "Ој ха", али све у свему, по мени је ово много боља верзија.

Безимени - Бесконачано њихова ( Суно обрада бр. 1 )
Оригинал: No Name - Zauvijek Moja

Темперамент је ублажен, много мање колеричан и много више меланхоличан. Не сасвим по мом укусу али је свеједно, генерално гледано, боља од оригинала. Песма помало подсећа на Two Steps from Hell - Blackheart.

Ako napravis rok ili pop aranzman pa da vidimo , tu se vidi aranzman....mislim ti si ovo predstavio uz pocetna ogranicenja kao aranzman alat...tako sam ja shvatio....
Дозвољена је било каква обрада.

Ево једне рок обраде. Мада имаш горе и психоделични рок.

Марвин Глем - Звездани аутопут ( Суно верзија #1, Прогресивни рок )
Оригинал: Martin Klem - Celestial Autobahn

Ovo je interesantna AI obrada
Као неко ко није љубитељ оригинала, могу да кажем да је обрада за нијансу боља, из простог разлога што је ВИ мало ублажила монотонију. На крају референа се, рецимо, мења мелодија. Оригинал је у суштини једноставн риф који се бескрајно понавља, било да је рефрен или споредна деоница ( једини изузетак је психоделични део у средини. ) Такорећи, песма нема рефрен јер све што га издваја од споредних секција јесу стихови. Рефрен је, на неки начин, најмонотонији део песме јер се стлано, на исти начин, понавља "Whole Lotta Love", што је заправо супротно од онога што рефрен иначе треба да буде. У овој обради, осим што је промењена мелодија на крају рефрена, рефрен је јасно издвојен од остатка и више је рефрен него оригинал.

Бенд на точковима - Ђорђев плес ( Суно обрада бр. 1 )
Оригинал: Kerekes Együttes - Gergelytánc

Народна музика Чанго-Мађара. Живе на западу историјске кнежевине Молдавије, што му данас дође Румунија. Најархаичнији слој мађарске народне музике. Припада карпатској традицији и то се у овој обради најбоље чује.

Ратнички плес Хуцула "Аркан" ( Суно обрада бр. 1 )
Оригинал: Аркан

Кад смо код Карпата, можемо да скокнемо и до западне Украјине и Хуцула чија традиција укључује ратнички плес, или плес снаге, под именом "Аркан". Порекло речи "аркан" се претпоставља да је турско, где се користи за омчу којом се хватају животиње, или арапско, где има значење "стуб" или "темељ".

Нисам нешто нарочито задовољан обрадом, мада се нисам ни трудио. Покушај је био да се направи верзија у филмском, драматичном, стилу који одговара оваквој врсти музике ( и плеса. ) Све верзије које сам до сад чуо, а које су радили људи, су биле превише благе. Изузетак је верзија коју изводи Хор Верјовка али то важи само за једну секцију.

Суно је уметнуо ритам који мислим да не лежи најбоље оваквој врсти музике.

Као неко ко није љубитељ оригинала, могу да кажем да је обрада за нијансу боља, из простог разлога што је ВИ мало ублажила монотонију. На крају референа се, рецимо, мења мелодија. Оригинал је у суштини једноставн риф који се бескрајно понавља, било да је рефрен или споредна деоница ( једини изузетак је психоделични део у средини. ) Такорећи, песма нема рефрен јер све што га издваја од споредних секција јесу стихови. Рефрен је, на неки начин, најмонотонији део песме јер се стлано, на исти начин, понавља "Whole Lotta Love", што је заправо супротно од онога што рефрен иначе треба да буде. У овој обради, осим што је промењена мелодија на крају рефрена, рефрен је јасно издвојен од остатка и више је рефрен него оригинал.
Suština originala i jeste da se ne pridržava klasične kombinacije: uvod, strofa, prelaz, refren, kraj

Suština originala i jeste da se ne pridržava klasične kombinacije: uvod, strofa, prelaz, refren, kraj
А опет, има баш такву структуру. Почиње са уводом, затим следи куплет односно строфа, онда иде рефрен, онда опет куплет и рефрен, затим дужи интермецо, после се враћа на куплет и рефрен да би на крају песма завршила с аутром. Нису се удаљили од класичне структуре, само су уместо рефрена ставили антирефрен. Нечег сличног има и код Бритни Спирс у песми "Hit Me Baby One More Time", с тим што у тој песми рефрен није антирефрен колико је надоградња куплета.

Николос - Химарска ( Суно обрада бр. 1 )
Оригинал: Nicos - Himariotikos

Нумера са албума "Киклади" аутора Никоса Хацопулуса. Рекло би се да представља музику Киклада али сам назив нумере сугерише да представља потпуно други крај Грчке -- заправо, то више није Грчка, то је сада Албанија. У преводу, назив нумере гласи "Химарска", и нема никакве везе с митским химерама, већ с градом Химара који се налази на југу Албаније а којег настањују етнички Грци.

У свом оригиналном облику, нумера је поприлично тешка за слушање. Једино што се мени допада код ње јесте главна мелодија -- тема -- која се, из неког разлога, налази само на почетку и на крају. Средина је испуњена класичним звуком Киклада и по мени нема довољно додирних тачака са темом да би нумеру сматрао кохезивном. Ту у помоћ долази Суно с циљем да на основу теме смисли куплете који би дали кохезивну целину и смекшали тежак звук Киклада. И могу да кажем да је урадио добар посао. Резултат је источњачко-западњачки бленд који је мени много пријатнији за слушање.

Мана ове обраде је, рекао бих, то што је главна мелодија, која је поприлично украшена брзим променама нота и микротонским варијацијама -- што је заправо чини занимљивом на посебан начин -- донекле поједностављена и измењена. Не би ми сметало да су у питању варијације, али с обзиром да се у том једноставнијем и измењеном облику понавља кроз целу обраду, то би био један мали минус.

The Alex Thompson Project - Our Love in the Shadows ( Suno Cover #1 )
Оригинал: The Alan Parsons Project - Old and Wise

Једна поп обрада једне познате поп песме које нисам фан -- једино ми се допада главна мелодија. Можда окачим и друге две, иако нисам фан ниједне. Суно форсира модерне вокале и не иду му баш најбоље жанрови. За овраду сам морао мало да модификујем оригинал -- да променим висину тона и избацим вокале како би прошао кроз Сунов филтер.

Обрада је базирана искључиво на главној мелодији. Све остало, у шта улази и текст, је занемарено.

Текст је изгенерисао Суно.

Poslednja izmena:
Хтедох да додам да су требали да му -- Рики Мартину -- додају мулет кад већ помало звучи као Ел ДеБарџ. Али сад видим да већ јесу. Свакако су га лепо обукли.

У сваком случају, ова верзија ми је боља од оригинала. Оригинал ми никада није био занимљив. А ова обрада је поприлично добра.

Poslednja izmena:

Back