https://www.index.hr/mobile/vijesti...2660957.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m
Danas više ni teolozi ne vjeruju u Bibliju. Imaju jako dobre razloge za to
Piše: Željko Porobija
07:30, 13. aprila 2025.
PRETPOSTAVLJAM da ste svi pročitali makar nešto iz Biblije, znate puno priča, nešto izreka, možda ste si dali truda i da naučite malo više od obavezne lektire u školi. Vjerujem da među vama ima i onih koju su pročitali cijelu Bibliju, bilo bi dobro da to napravi svaki obrazovaniji čovjek. Kako sam i prije govorio, radi se o književnom dragulju.
Ne znam kakav generalni stav imate o toj knjizi, ali trebate znati ovo: ljudi koji je dobro poznaju, koji su analizirali brojne njezine tekstove i bavili se samim njezinim nastankom i razvojem, jednostavno više ne vjeruju u nju kao božansku objavu.
Vapaj teologa
Upoznao sam brojne stručnjake koji su proučavanju Biblije posvetili cijeli svoj život. Krenuli su još u ranoj mladosti, nošeni iskrenom vjerom i željom da kroz tu knjigu spoznaju Boga.
Svi oni danas su zakleti skeptici. Ostat će mi u pamćenju scena s jednog biblijskog simpozija kad sam prolazio pokraj jedne skupine tih istinskih znalaca. Jedan mi se okrenuo i uz prešutno odobravanje drugih mrtav ozbiljan rekao: "Mi trebamo drugu Knjigu."
Iz ranijih sam razgovora shvatio što je htio reći. Pokušat ću to i vama što jednostavnije objasniti, a imate i udžbenika koji to rade puno detaljnije.
Nepoznati pisci
Da krenem s pitanjem autorstva biblijskih spisa.
Kratak odgovor: ne znamo tko su autori.
Duži odgovor: Mojsijeve knjige nije pisao Mojsije, zapravo, nije ih pisao jedan čovjek, osobito ne iz ranog željeznog doba. Pisala ih je raznolika skupina autora stoljećima nakon što je navodno živio Mojsije.