Sumece tablete (vitamina, minerala itd) i zdravlje

Dakle, da se usmerimo konkretno sada na ovo moje pitanje - Da li su sumece tablete lose, ne zato sto nisu to vocke i povrcke rasle na grani, niti zato sto su to suplementi - "vestacka hemija", nego samo i samo zato sto su u sumecem obliku a taj sumeci oblik kobajagi izaziva kamen u bubregu.

"
:bye:
Pa zar, ako ovako svedes zapitanost, put ka odgovoru nije vrlo jednostavan?
Posto si znaci resio da opasnost u konkretnom proizvodu nisu SAMI vitamini - minerali (iako su u datom slucaju *vestacka hemija* i nisu *vocke i povrcke rasle na grani*) ono sto bi jedino preostalo da bude eventualni izazivac peska-kamena u bubrezima je onaj *preostatak* u tim tabletama a to su u konkretnom slucaju - limunska kiselina, natrijum bikarbonat, sorbitol, kukuruzni skrob, aspartam, acesulfam K, aroma i ekstrakt citrusnih plodova.
Znaci, treba saznati da li je nesto od ovog boldovanog opasnost

Upravo tako, zato i pitam jer ne znam. Ne znam cak ni iz cega se mogu sve sastojati te sumece tablete, mozda se desile neke kontraverze za neke najjeftinije sumece tablete, pa tako sada pricaju za sve koje postoje, pa cak i ove francuske kvalitetnije.

Naravno da one pijacne prejeftine kojima i prosao rok trajanja ne pijem, na isti nacin, na koji ne kupujem sok koji kosta litar ipo 60din...

Ja sam se uključio u ovu diskusiju prvenstveno da bih čitao šta drugi pišu i naučio nešto novo. Ipak, na neke stvari ne mogu da ne odgovorim pa sam malo i pisao :)

Ne mogu da pišem ništa konkretno o šumećim tabletama jer nisam ništa čitao na tu temu do sada. Moj stav je da uopšteno suplementacija nema baš nekog smisla kod zdravih ljudi koji se dobro hrane.
Fali znanja definitivno i treba još dosta istraživanja (prvenstveno velikih epidemioloških) da bi bili sigurni za svaki suplement pojedinačno i za suplementaciju u globalu, ali reklo bi se da ništa epohalno dobro ne možemo da dobijemo od tih multivitamina.
Možda magnezijum, cink i još ponešto za aktivne sportiste, ostali samo treba dobro da se hrane. Znaš i sam kako izgleda i miriše mokraća kada piješ te mulivitamine, većina se izbaci a verovatno i opterećuje bubrege donekle.

Ponavljam, ja sam ovde prvenstveno da bi čitao šta drugi pišu :)

Ja sam sinoc valjda sat ( mozda i dva) citala o shumecim tabletama, ali i uopste o ovim " suplementima" i zakljucak je nemackih
lekara, aj da kazem i nauke, da je to besmisleno uzimanje cisto sviranje qrtzu. ( ovo je moj izraz, u nemackom bi prevod bila rec " besmisleno")
U Evropi an zeneral ziv covek ne boluje od manjka vitamina ili minerala, danas je ta nutricionisticka " nauka", sekta, a onda naravno i industrija
pocela ljudima da ispire mozak, a svako od nas nekako je boleciv cak i kada znamo da nas lazu.
I ja od danas vise nista ne uzimam:hahaha:
Te shumece tablete ( Bruzli je pomenuo kamen u bubregu) zaista mogu da izazovu i kamen u bubregu, ali samo kod ljudi koji su i sami
skloni tom kamennju, ne recimo i kod mene.

Ja sam sinoc valjda sat ( mozda i dva) citala o shumecim tabletama, ali i uopste o ovim " suplementima" i zakljucak je nemackih
lekara, aj da kazem i nauke, da je to besmisleno uzimanje cisto sviranje qrtzu. ( ovo je moj izraz, u nemackom bi prevod bila rec " besmisleno")
U Evropi an zeneral ziv covek ne boluje od manjka vitamina ili minerala, danas je ta nutricionisticka " nauka", sekta, a onda naravno i industrija
pocela ljudima da ispire mozak, a svako od nas nekako je boleciv cak i kada znamo da nas lazu.
I ja od danas vise nista ne uzimam:hahaha:
Te shumece tablete ( Bruzli je pomenuo kamen u bubregu) zaista mogu da izazovu i kamen u bubregu, ali samo kod ljudi koji su i sami
skloni tom kamennju, ne recimo i kod mene.

Zaista daj neki dokaz, zaista daj neko objasnjenje, osim kategorickog suda bez ikakvih drugih objasnjenja procesa, dokaza, navodjenja uzroka, opisivanja procesa stvaranja itd.
U suprotnom, zaista, nemoj da tvrdis, zaista.

Zaista daj neki dokaz, zaista daj neko objasnjenje, osim kategorickog suda bez ikakvih drugih objasnjenja procesa, dokaza, navodjenja uzroka, opisivanja procesa stvaranja itd.
U suprotnom, zaista, nemoj da tvrdis, zaista.

Meni je to zaista svesvejedno. Ja te shumece tablete nikada ne koristim jer imaju uzasan ukus, a zvirnula sam u neke nemacke
sajtove oko tog kamena u bubregu i napisala, prepricala sta sam procitala.
Paz da sada ne idem u hemijske analize sta , kada i kako
Pa nisam bre na sudu da moram da ti dajem nekakve "dokaze"

Meni je to zaista svesvejedno. Ja te shumece tablete nikada ne koristim jer imaju uzasan ukus, a zvirnula sam u neke nemacke
sajtove oko tog kamena u bubregu i napisala, prepricala sta sam procitala.
Paz da sada ne idem u hemijske analize sta , kada i kako
Pa nisam bre na sudu da moram da ti dajem nekakve "dokaze"

Nisi na sudu, ali nisi ni u pravu, jer je covek jasno naveo sta ocekuje od ove teme. Daj bar te nemacke sajtove, da vezbamo nemacki :P Samo da ne ispadne da su neki forumi.

Nisi na sudu, ali nisi ni u pravu, jer je covek jasno naveo sta ocekuje od ove teme. Daj bar te nemacke sajtove, da vezbamo nemacki :P Samo da ne ispadne da su neki forumi.[/QUOTE
Vezbaj:D

Ovo se odnosi sada samo na shumece tablete sa kalcijumom:

Nebenwirkungen

Wie alle Arzneimittel kann das Arzneimittel Nebenwirkungen haben, die aber nicht bei jedem auftreten müssen.
Bei der Bewertung von Nebenwirkungen werden folgende Häufigkeitsangaben zugrunde gelegt:
Sehr häufig: mehr als 1 von 10 Behandelten
Häufig: weniger als 1 von 10, aber mehr als 1 von 100 Behandelten
Gelegentlich: weniger als 1 von 100, aber mehr als 1 von 1.000 Behandelten
Selten: weniger als 1 von 1.000, aber mehr als 1 von 10.000 Behandelten
Sehr selten: weniger als 1 von 10.000 Behandelten, oder unbekannt
Nebenwirkungen oder Zeichen, auf die Sie achten sollten, und Maßnahmen, wenn Sie betroffen sind
Nach der Einnahme können selten Verstopfungen, Blähungen, Übelkeit, Bauchschmerzen und Durchfall auftreten.
Selten können Juckreiz, Nesselsucht und Hautausschlag auftreten.
In den ersten Monaten der Gabe des Arzneimittels kommt es zu einer vermehrten Calciumausscheidung im Urin, die eine Steinbildung begünstigen kann.
Calciumsalze vermindern die Aufnahme von Phosphaten durch Bildung von schwer löslichen Salzen.
Abhängig von der Dosis und Behandlungsdauer kann es zu einer Erhöhung der Calciumkonzentration im Blut (Hypercalcämie) und zu einer vermehrten Calciumausscheidung im Urin (Hypercalciurie) kommen. Bei einer schweren und lang anhaltenden Hypercalcämie können akute (Herzrhythmusstörungen, Übelkeit, Erbrechen, psychische Symptome, Bewusstseinsstörungen) und chronische (vermehrter Harndrang, verstärktes Durstgefühl, Appetitlosigkeit, Gewichtsverlust, Nierensteinbildung, Nierenverkalkung, Verkalkung in Geweben außerhalb des Knochens) Folgen auftreten. In Einzelfällen sind tödliche Verläufe beschrieben worden.
Sojaöl kann sehr selten allergische Reaktionen hervorrufen.

Nisi na sudu, ali nisi ni u pravu, jer je covek jasno naveo sta ocekuje od ove teme. Daj bar te nemacke sajtove, da vezbamo nemacki :P Samo da ne ispadne da su neki forumi.

Jedva cekam kad ce slika da izadje na netu Ivo Andric - " Moze medicina da se zavrsi a i da se ne ode u Nemacku". :mrgreen:

Pu, decete svi bre tamo, ko da ostane ovde da nas leci

Poslednja izmena od moderatora:
Jedva cekam kad ce slika da izadje na netu Ivo Andric - " Moze medicina da se zavrsi a i da se ne ode u Nemacku". :mrgreen:

Pu, decete svi bre tamo, ko da ostane ovde da nas leci

Ja sam filoloski zavrsila, u medicinu i biohemiju razumem se ko Mara u qrtz pa cak ni toliko.
Lecicete narod ti, Radovan, Adriana Lima i tako jos neki pa kom opanci kom obojci.
Nego, posto je ocigledno da recimo ti mislis da si popio svu pamet ovog sveta, da sve znas,
a nekako imam utisak da tako zeli i tvoja cenjena publika od tri coveka, ja cu ubuduce preskakati
ovaj PDF jerBo nemam bas potrebu da remetim predivnu atmosferu, a i kako ti cenis nekako nije uputno
da se budale iz NemackU javljaju da pametinm SrBovima sole pamet.

Ništa nisam pogrešio,najveći broj šumećih tableti ima folne kiseline u sebi One.koje nemaju su izuzeci od pravila.Zašto je taj Biofarm il već kako tolko skup? Pa zato što nema folne kiseline u sebi
1)
Goodwill Kalcijum 500mg šumeće tablete - cena 378 dinara

Sastav 1 šumeće tablete:
Kalcijum (kalcijum-laktat, kalcijum-glukonat i kalcijum-karbonat) 500mg
Ostali sastojci: bezvodna limunska kiselina, šećer, regulator kiselosti (natrijum- hidrogenkarbonat), zgušnjivač: (polietilenglikol); zaslađivači: (aspartam (E 951),
natrijum saharin (E 954); aroma pomorandže. Sadrži i izvor fenilalanina.

2) Šumeće tablete VitaWill C vitamin 139 RSD
AKTIVNI SASTOJCI:
Vitamin C (L-askorbinska kiselina)

[TD="align: center"] 1 tableta (4,2 g) [/TD]
[TD="align: center"] % PDU* [/TD]

[TD="align: center"]250 mg[/TD]
[TD="align: center"]313[/TD]
*PDU (Preporučen dnevni unos)
Ostali sastojci: limunska kiselina, regulator kiselosti: natrijum-hidrogenkarbonat, polietilenglikol 6000, zaslađivači: sorbitol i E 952, skrob, aroma limuna, boje: E 102 ( može nepovoljno da utiče na aktivnost i pažnju kod dece).

3)

Šumeće tablete VitaWill Magnezijum - cena 139 dinara

AKTIVNI SASTOJCI:
Magnezijum (Magnezijum -karbonat)

[TD="align: center"] 1 tableta (4,2 g) [/TD]
[TD="align: center"] % PDU* [/TD]

[TD="align: center"]150 mg[/TD]
[TD="align: center"]40[/TD]

Ostali sastojci: limunska kiselina, regulator kiselosti: natrijum-hidrogenkarbonat, polietilenglikol 6000, zaslađivači: sorbitol i E 952, skrob, aroma maline, boje: E 122, E 124

4)
ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D3 ОСТЕО 1000 ефф. табл. * 15 - cena 6.39 лв. (oko 3,3 evra)

Лимонена киселина, ябълчена киселина, калциев карбонат, натриев бикарбонат, нишесте, трикалциев фосфат, подсладители натриев цикламат и захарин натрий, аромат, рибофлавин-5'-фосфат, витамин D3

1 таблетка съдържа:

Калций 1000 mg;
Витамин D3 - 5 μg

5)
АМОС ВИТАЛ МАГНЕЗИЙ ефф. табл. 240 мг. * 20 - cena 3.49 лв (oko 1,8 evra)

Съдържание:
в 100 gв 1 таблетка
Магнезий6 g240 mg

Помощни вещества: Ябълкова и лимонена киселина, магнезиев хидроксидкарбонат, натриев хидрогенкарбонат, скорбяла, оцветител бета–каротин, подсладител: захарин, аромати.

6)
ВИТАМИН Д 3 ефервесцентни таблетки 1000 IU * 20 MYELEMENTS - cena 5.90 лв (oko 3 evra)
Витамин D3 - 1000 IU.

Други съставки: лимонена киселина, регулатор на киселинността - натриев хидроген карбонат, подсладители (сорбитол, натриев цикламат, натриев захарин), овкусител (портокал), сок от цвекло на прах.
7) ВИТАМИНИ + МИНЕРАЛИ ефф.табл. * 20 БИОФАР - cena 7.00 лв. (oko 3,6 evra)
Състав:
Съдържание за 1 таблетка
Фосфор 126.3 mg
Калций 120 mg
Витамин С 60 mg
Магнезий 45 mg
Калий 20 mg

Ниацин (В3)
18 mg NE
Витамин Е 10 mg
Цинк 7.5 mg
Пантотенова к-на 6 mg
Желязо 2.8 mg
Витамин В6 2 mg
Витамин В2 1.6 mg
Витамин В1 1.4 mg
Манган 1 mg
Витамин А 0.8 mg RE
Мед 0.5 mg
Фолиева киселина 200 mcg
Биотин (В8) 150 mcg NE
Йод 100 mcg
Селен 50 mcg
Молибден 50 mcg
Хром 25 mcg
Витамин D3 5 mcg
Витамин В12 1 mcg
Съставки: Окислител: лимонена киселина, натриев бикарбонат, калциев глицерофосфат, дикалциев фосфат; калциев карбонат; витамини: С, никотинамид, Е, калциев пантотенат, В6, В2, В1, А, фолиева киселина, биотин, D3 и В12; магнезиев карбонат; цинков глюконат; железен глюконат; калиев карбонат; селенови дрожди; подсладители: аспартам, ацесулфам К; аромат: червен портокал; меден глюконат; манганов сулфат; екстракт от цитрусови плодове, естествено богати на биофлавоноиди; оцветител: екстракт от червена кошинила; калиев йодат; натриев молибденат; хромов хлорид.

Ne znam zasto nastavljas da pises kojesta tj. proizvoljne besmislice. Postavio sam ovde slucajno izabranih 7 proizvoda, a mogao sam i 77 (kojima je zajednicko jedino to sto su svi u obliku sumecih tableta). Ako pogledamo njihov sastav videcemo da su sve 3 tvrdnje iz tvog posta NETACNE. Nije tacno da *najveći broj šumećih tableti ima folne kiseline u sebi*. Kao sto vidimo od ovih 7 razlicitih proizvoda SAMO 1 sadrzi i folnu kiselinu (na kraju cu napisati i zasto je i ocekivano i normalno da bas taj sadrzi f. kiselinu). Takodje nije tacno da *One koje nemaju folnu kiselinu su izuzeci od pravila* - pre ce biti da je suprotno tj. u moru sumecih vitam.-mineralnih proizvoda tek VRLO RETKI imaju u sebi folnu kiselinu (sto je takodje logicno i to iz prostog razloga sto folna kiselina KOSTA pa zasto bi bilo koji normalan proizvodjac trosio pare i stavljao folnu kiselinu u ceo asortiman svojih proizvoda (a ne samo u one gde to ima svrhu) i tako sebi povecavao troskove proizvodnje. Takodje i tvoja tvrdnja da je *Biofar* kao proizvodjac *toliko skup* navodno zato sto *nema folne kiseline u sebi* je netacna i to u oba aspekta zato sto , kao sto vidis, ovde postavljeni *Biofarov* proizvod NITI JE NAJSKUPLJI a opet , nasuprot tome, upravo on JEDINI od svih 7 SADRZI i folnu kiselinu. A zasto je sadrzi (u ovom konkretnom proizvodu)? Pa upravo zato sto je ovaj navedeni Biofarov proizvod multivitaminsko-multimineralni kompleks a posto je folna kiselina, kao sto smo ranije vec videli, samo 1 od vitamina B grupe sasvim je logicno da i ona bude zastupljena u jednom ovakvom preparatu koji tezi da ima citav spektar vitamina. Kao sto je i logicno da se f. kiselina ne stavlja u one prethodne proizvode - recimo u kalcijum ili u D vitamin ili u C vitamin. I to takodje nema veze sa tim koji je proizvodjac u pitanju (zato sam ovde i stavio preparate od nekoliko razlicitih proizvodjaca).
Izvinjavam se zbog *sarenisa* - to je iz didaktickih razloga a i zbog toga sto su neki delovi teksta na bugarskom - to sam na brzinu najlakse nasao (a da ima detaljno naveden sastav) i vecina nas ipak moze to da procita i razume

Poslednja izmena:
Auuu kakav nokaut Crnog Zmaja ! Hehe. Bas lepo, svaka cast. E tako to treba, ja nemam vremena, a uvek je mnogo lakse da neznalica isprolupa za 15ak sekundi gluposti iz sebe, nego ti da ga demantujes. Potrebno je par sati da razotkrijes i navedes sve, didakticki obojis :mrgreen: da bi se videlo da druga osoba lupa kao otvoren prozor. :rtfm:

Jos jednom svaka cast, sve sto je rekao ispostavilo se kao totalni promasaj. :super::bye:

Ja s namerom lupim...

To nije lepo,Sabonise!

Nije strašno da čovek, na kraju, prihvati i prizna svoje neznanje. Nije strašno i da se dostojanstveno povuče iz diskusije, ne priznavši javno svoje neznanje. Razumeli bismo mi to, i niko nikoga ovde ne bi kinjio.
Ovako, ubuduće ćemo te smatrati neozbiljnim sagovornikom, koji čak nema ni nameru da mu se nešto objasni, već dolazi na ozbiljan forum da bi provocirao, zabave radi.

S obzirom da je forum veoma posećen od strane gostiju, gledaj ubuduće da ga se kloniš... ako ti je namera da lupaš.

:)

Back