Šuma

Pogledajte prilog 367497

„Znaš da te volim“, nežno reče Debeljko, „ti si mi sve“! „Znaaam“... otegnuto i vidno umorno odgovori Roza i pogleda dole, u bujnu zelenu travu ispod njihovih nogu. “Zašto mi onda ne daš šansu”? zapita molećivo Debeljko. “Ko će te voleti kao ja”? “Pričali smo već sto puta o tome”, odgovori Roza. “Ne privlačiš me na taj način. Seksualno me ne privlačiš. Gledam na tebe kao na kao prijatelja, najboljeg prijatelja, brata. Hoćeš da pokvarimo to?” “Brata”, gadljivo uzvrati Debeljko, “ne podnosim te vaše ženske smicalice”. “Brata”… odmahujući glavom u neverici, još jednom izgovori tu reč kao da želi da ispljune nešto pokvareno. “Ne, ne želim da pokvarimo, želim da budemo SVE jedno drugome”! “Ne možeš mi biti sve”, odgovori Roza, “ne uzbuđuješ me, shvati”! “Ali”, hitro nastavi Debeljko, “zar je to toliko važno, mislim… sex”… pomalo neodlučno izgovori tu sada gotovo neprijateljsku reč. “A gde je prožimanje duša, poštovanje, prijateljstvo”? Roza zakoluta svojim sitnim očima i zvonce koje se njihalo na uzici oko njenog vrata se u znak negodovanja oglasi par puta. “Ti si prasac a ja koza! Razumeš? MeEeEni treba nešto drugo”! strasno zameketa Roza i sva se strese od pomisli na to nešto. “A to drugo… to drugo je Živoderac, jel”? rezignirano odbrusi Debeljko. “Živoderac nego šta, samo ime ti kaže, taj dere sve živo”, zlobno odgovori Roza. Znala je da će to povrediti Debeljka. Prasac zaista tužno povi svoju glavu, onoliko koliko mu je to debeo komad sala ispod vrata dozvoljavao. “Ali možda bih i ja”… “Ne bi!”,prekinu ga koza, “ti si prase a on JARAC, razumeš? I to kakav jarac”! ponovo ga zlobno bocnu Roza. “Vepar skoro”… zagrokta Debeljko pomalo nesigurno u to što izgovara. “Prase,vepar, jarac… zar je važno? Živoderac te nikada neće voleti kao ja”! “I ne treba”! žustro uzviknu koza. “Dosta mi je ljubavi,probala sam već to. Sada hoću nešto novo, nešto divlje! Opet si mi podigao pritisak, ti to namerno radiš”! okrivi ga Roza i bes sevnu u njenim zenicama. “Ne radim”, tugaljivo zagrokta Debeljko, “znaš koliko te volim. Samo… ne znam više šta da radim, ludim…” “Sam si kriv”, prekori ga Roza, “nisam ti nikada dala nadu za nešto više!”

Debeljko zaćuta. Znao je da to nije istina ali nije imao snage da nastavi svađu. Roza iskoristi ovo zatišje i okrete mu leđa. “Imam neka posla”… “vidimo se možda predveče”, reče ona, a Debeljko oseti u njenom glasu i pogledu pakost. Prasac sačeka par minuta a zatim poče da prati tragove kozjih kopita u polegloj travi. Nadomak starog mlina, tik pored breze ispod koje joj je u predvečerja recitovao stihove Prasenjina, zateče prizor koji ga je mesecima morio u mislima. Živoderac I Roza seksali su se kao dve životinje. Debeljko nekako zadrža krik koji se prolamao njegovom dušom i potrča mahnito, koliko su mu to njegove debele, kratke nogice dozvoljavale. Trčao je bezglavo, nekuda… samo što dalje od njihove breze, od nje. Došavši sebi, shvati da je duboko zašao u šumu, mesto zabranjeno domaćim životinjama. Život za njega više nije imao smisla, te nastavi u nepoznato. Danima je besciljno lutao između ogromnih stabala I jadikovao nad svojom zlom sudbinom. “Ako ne mogu biti sa Rozom, ljubavlju života mog, ostaću sam”, mislio je. Ljubavi za mene jednostavno nema.”

Jednog popodneva, dok se primicao obližnjem hrastu lužnjaku, u žbunu par metara iza hrasta, začu šuštanje i lom grančica. Par sekundi kasnije iz žbuna oprezno pomoli dlakavu, zagasito smeđu njuškicu, nešto nalik njegovom narodu. “Šta si ti?”, začuđeno upita Debeljko. “Zovem se Sloboda. Ja sam divlja ti”, odgovori mu dlakava ženka. “Izgubivši samopoštovanje, izgubio si i sebe, tako da je bolje pitanje, šta si TI?”

Debeljko i Sloboda nastaviše razgovor u danima koji promicahu. Pričali su o životu, ljubavi, svemu. U predvečerja joj je ispod hrasta lužnjaka recitovao Gickina. U zoru je iznenađivao najlepšim plodovima koje bi našao na šumskom tlu. Debeljko zavole Slobodu.

“Volim te, ti si mi sve”! reče joj jedne večeri. “Znaš li to”? “Znaam, otegnuto i pomalo tužno odgovori Sloboda i pogleda dole, u uvelo lišće pod njihovim nogama. Debeljko zaneme a zatim nekako natera reči preko njuške. “Ti mene ne voliš”? zapita je i svaki deo mlohavog tela ukoči mu se u očekivanju odgovora. “Volim te”, reče Sloboda, nikada nisam bila bliska sa nekim kao sa tobom. Ali volim te kao najboljeg prijatelja. Kao brata. Ti si dobar, možda najbolji prasac kojeg sam srela, ali meni treba nešto… divlje. Tvoja je koža još uvek mekana, previše si pažljiv prema meni”. Debeljko snažno kriknu iznenadivši i sebe i Slobodu takvim urlikom a zatim bezglavo potrča što dalje od njihovog hrasta lužnjaka, što dalje od nje. Godinama je sam lutao šumom dok mu vremenom ne izraste gusta smeđa dlaka i kljove oštre kao ženske reči. “Sada sam konačno spreman za pravu ljubav”, pomisli Vepar i stopi se sa šumom.

:hahaha:
Pa neka bude tako kako je napisano, ne mora sve da bude cakum pakum, dala si priči priču.
To ti je kao oni posteri ratova zvezda sa nekom nenamernom greškom.
Više vrede zbog te greške posle :D

Inače proučio sam pre par sati koje sve životinje spadaju u kopitare da se ne bih brukao više :rumenko:
Spadaju konj i konju slični magarac, tapir i nosorog. To je valjda to. Ostali kopitari izumreše :(
Svi ostali su papkari :eek:

Prasožene vole prasce oštrih kljova i oštre nepromočive dlake. Takvi prasci deluju kao dobri zaštitnici prasaca juniora.
Ali "dobar" prasac i "loš" prasac opet su lažni izbori kao i optimizam i pesimizam.
Postoji ustvari rupa (neispričani deo) u priči, između divljeg vepra srcelomca i vepra koji se stopio sa šumom.

Taj vepar nije prosjak.

Pa ispričaj nam nastavak priče! Nisam dobro objasnila - nekako nas sama ljubav sve uvek pravi prosjacima - šta sve ne bi uradili, promenili sebe itd, samo za ljubav... a opet ništa od toga ne utiče... možda bi da je ostao uporan i ono što jeste našao nekoga ko bi ga voleo takvog... videla sam primere iz života (jeste da traje po 10 godina čekanja) ali na kraju su ipak pronašli baš prave osobe za sebe... a možda i grešim... ko je tu uopšte pametan da zna... :lol:

Dobro si objasnila za prosjačenje, razumeo sam.
A vepar nije odustao od ljubavi, nego je shvatio uzaludnost takve vrste ljubavi.
Reko u jednom trenutku, sve je to lepo... ali ljubav koju tražim oduvek tražio sam na pogrešnom mestu.
Samo Šuma može voleti onako kako priželjkujemo,u svoj punoći te ljubavi. I samo Šuma nas prihvata u potpunosti takve kakve smo.
Zato stopljeni vepar nije prosjak ljubavi, konačno ne mora da se plaši.
Tako nešto je vepar shvatio :)
Možda i napišem taj nastavak, ne obećavam ništa :)

E, pa ja onda nisam shvatila... :rumenko: Da, to je tačno, samo šuma može da nas voli takve kakvi smo... (ima i ljudi, ali reeetko). Na tebi je ako ti se piše ili ne, ali sad kad sam (napokon) ukapirala - to bi bio sjajan kraj... :bye::)

Napast;bt285670:
Samo Šuma može voleti onako kako priželjkujemo,u svoj punoći te ljubavi. I samo Šuma nas prihvata u potpunosti takve kakve smo.
Ali ako o ljubavi pričamo samo sa aspekta onoga koji ljubav priželjkuje-prosjači, onda je to pre svega zato što mi nismo kao šuma, i ne umemo da volimo nekoga takvog kakv jeste.

Onda kad nekog tako voliš, prosjačenje prestaje.

mislim da je to isti trenutak, ne verujem da neko može da voli bezuslovno a da u isto vreme ne dođe do stapanja sa Šumom.
Ako neko misli da već voli bezuslovno a nije došlo do stapanja onda mi se čini da je taj neko u zabludi.
Ti Sanja već znaš i nw slažeš se sa tim da onaj ko zaista ume da voli (pričamo o početku najviših dometa ljubavi) mora da voli sve.
Ako ne voli sve nego samo pojedince onda to nije ta ljuba i opet je taj neko u zabludi.
Voleo bih da čujem mišljenje Sfyontull o ovome...
Da li onaj ko zaista bezuslovno voli može da ograniči tu ljubav na pojedince dok isto takvo biće (ovde se već radi o Čoveku sa velikim Č)
može da recimo ne podnosi, mnoge druge ljude. Praktično sve sem uskog kruga "elite"za kuju smatra da je vredna njegove ljubavi?

Stvar je ustvari u tome što postoji i deo pre stapanja koji je takođe retkost među ljudima.Tog dela nema u priči o prascu.
To nije ni početak Božanske ljubavi a opet, normalan jei zdrav. To mu dođe neka normalna ljubav čoveka.
Ništa posebno a opet tako retko i napredno imajući u vidu ponor iz koga ga gledamo.
Ta ljubav opet nije elitistička.

Napast;bt285687:
mislim da je to isti trenutak, ne verujem da neko može da voli bezuslovno a da u isto vreme ne dođe do stapanja sa Šumom.
Ko je pominjao bezuslovnu ljubav?
Ja svakako nisam.
Samo sam "uzvraćenost" izbacila kao uslov za ljubav prema nekome.
To ne znači da uslova nema.
Ja Hitlera ne volem, pa to ti je.

Čak mi je malo muka od rabljenja tog njuejdžovskog "bezuslovna ljubav", jer je mahom vezano za palamuđenje - ljudi ne vole bezuslovno. A ako se "voli" bezuslovno, onda nema razloga da se to nazove ljubavlju, nego za to treba naći novu reč koja će označavati odnos lišen vrednovanja.
Pošto je ljubav (ne ona nezrela, u kojoj volimo pažnju koja nam se ukazuje) odnos vrednovanja.
Volimo ono što smatramo vrednim.

Da li onaj ko zaista bezuslovno voli može da ograniči tu ljubav na pojedince dok isto takvo biće (ovde se već radi o Čoveku sa velikim Č)
može da recimo ne podnosi, mnoge druge ljude. Praktično sve sem uskog kruga "elite"za kuju smatra da je vredna njegove ljubavi?
Ljubav jeste odnos vrednosti, ali se ne radi o tome da je neko "vredan tvoje ljubavi", jer tu i sebe i svoju ljubav postavljaš na pijedestal ega, nego se radi o tome da je ljubav intuitivna reakcija na ono što se percipira kao najviša vrednost.
Dakle, nema tu nikakvog vaganja da je neko "vredan tvoje ljubavi", jer se tu vrednost ne razumenjuje kao u trgovini, niti je ljubav sama po sebi neka vrednost. To je samo intuitivna reakcija na vrednost.

A odnos lišen vrednovanja je ujedno odnos lišen moralnosti.
Jer je i moral zasnovan na vrednovanju.

Po logici stvari, takvom ljubavlju o kojoj ti pričaš mogu da vole samo nihilisti - njima su svi jednako vredni/bezvredni.
I takva ljubav vodi u nedelovanje: postoje ljudi koji su psihopate sadisti, koji uživaju u bolu drugih ljudi.

Zamisli da se devojčica bezbrižno igra na igralištu.
Ti je posmatraš ispunjen bezuslovnom ljubavlju prema svim bićima. Ne mešaš se u njenu igru, jer ko si ti da sudiš o igri.
Nailazi psihopata sadista.
Ti ga posmatraš ispunjen bezuslovnom ljubavlju prema svim bićima. Ne mešaš se u to šta radi devojčici, jer ko si ti da sudiš o... igri.

wirdz;bt285694:
ja kad sam bio dete, rekao sam da volim sve ljude... pa i Hitlera :rumenko:
Bio si prezaštićeno i ne baš pametno dete :mrgreen:

Nedaleko od mesta u kojem sam nekad radila kao učiteljica, dakle, u centralnu, a ne u moju seosku školu, u prvi razred su upisali devojčicu koja je taman primljena u hraniteljsku porodicu. Nepoverljiva, ćutljiva, u strahu od ljudi.

Prvi razred.
Otac i stariji brat su je bili odveli u šumu, silovali, i zatim je tu ostavili.
Ovo, naravno, nije čest slučaj, ali je stvaran slučaj. I dala sam ga kao primer ekstrema koji stoji na drugoj strani u odnosu na zaštićeno dete izolovano od stvarnosti.

Možeš ti voleti sve ljude, ali samo ako "čovekom" počneš smatrati daleko manji broj ljudi od onoga koliko ih prosto nosi ljudski DNK.

Meni je uzvraćenost poslednji uslov, uslov kojeg nikako da se otarasim.
Zato sam ga pomenuo.
Ispada da je tebi neuzvraćenost laka a postavljaš druge uslove na kojima insistiraš. Da li sam shvatio?
Meni je obrnuto, ostalo mi je lako, a padam na uzvraćenosti.

bezuslovna ljubav ipak sadrži vrednovanje. Ona je bezuslovna jer ne očekuje vrednost zauzvrat već voli vrednost koja sama po sebi postoji.
Uslov se ne postavlja jer je već sam po sebi prisutan. Već na početku uslov je bio ispunjen.

Napast;bt285696:
Meni je uzvraćenost poslednji uslov, uslov kojeg nikako da se otarasim.
Kako poslednji, onda?
Ako ne možeš da ga se otarasiš, onda ti je to prvi i osnovni uslov koji postavljaš.

Ispada da je tebi neuzvraćenost laka a postavljaš druge uslove na kojima insistiraš. Da li sam shvatio?
Meni je obrnuto, ostalo mi je lako, a padam na uzvraćenosti.
Pa da.
Moj uslov je da je neko Čovek. Da nije svodiv na nagone, i da ume da kontroliše zver u sebi.
I to koliko je blizak bogu. Produhovljen, recimo.

A te stvari variraju.
Pa i intenzitet ljubavi varira.

Back