Sulejman Veličanstveni

Naravno, zna crvena sta radi, zato mi se i toliko dopada. Neka rascupa ovu Izabelu:hej:
hurrem_isabella.jpg

nece, unajmice prvo nekog da ga na sunetu princeva pogodi strelom, ali kada cuje hatidze kako se plasi da ce nesto remetiti njihovu srecu bi joj zao i naredi da se povuce napadac, ali ipak ce ferhat pasa da unajmi nekog ko ce ga pogoditi iz licnih interesa, nevezano za hurem

Ne pratim često seriju, u proseku svaku četvrtu, petu epizodu...
Izabela, odnosno, glumica koje ja glumi, tako je antipatična mojim očima.
No, to je već duboko subjektivno...

Utisak od koga ne mogu da se oslobodim jeste da je scenarista bio više nego pristrasan pri građenju likova sultanija.
Hurem je prikazana nakaznije nego što je istorija zabeležila.
Jeste da su je u Osmanskom carstvu smatrali za vešticu, ali to je više bilo zbog moći koju je imala na sultana...
Ono što nedostaje Hurem iz serije, a što naglašavaju svi hroničari, jeste ljupkost, veselost, inteligencija...

Da li ja samo kod ove Hurem vidim da je dominantna zloba, prgavost i nekakva mlaka pamet?

...:)...Devojka koja igra Izabelu od Kastilje, zove se Melike Ipek Yalova i nije profesionalna glumica - preciznije, prvi put je pred kamerama u bilo kom svojstvu...To je mozda objasnjenje zbog cega toliko neuverljivo i lose glumi, ali kako se u tom smislu nisu istakle ni neke njene kolege profesionalci, tesko se nedostatak talenta moze zameriti jednom natursciku...Deo produkcijskog tima na celu sa pokojnom scenaristkinjom Meral Okay ju je otkrilo u jednom restoranu, gde su zakljucili da vizuelno odgovara liku spanske infante i poslali joj vizit kartu sa ponudom...Mnogi smatraju da je ulogu dobila zahvaljujuci vezama svog oca, bivseg ministra u Erdoganovoj Vladi, Yuksel Yalova...Inace, devojka je magistrirala Medjunarodne odnose na jednom rimskom univerzitetu, zbog cega zaista tecno govori italijanski, ali i spanski...Sama sinhronizuje svoj glas na turskom...U seriji koristi oba jezika...U gostovanju kod cuvenog talk show voditelja Beyaz-a, objasnila je da je estetsku intervenciju na usnama uradila pomocu hijaluronske kiseline, a nakon bolnog zavrsetka dvogodisnje veze i depresivnog perioda koji je usledio, te gubitka samopouzdanja...Grudi su prirodne i nisu velike, u pitanju je korset koji krinoline koje nosi podrazumevaju...Silikonske implante, iako vema diskretne, ima Selma Ergec, koja tumaci lik Hatidze, dok Hurem ima ekstenzije u kosi...
...Razlicita su vidjenja uloge Izabele u Sulejmanovom zivotu...Ljubitelji Hurem, sa romanticnim vidjenjem njenog odnosa sa Sulejmanom, skloni su misljenju da je Izabela bila samo trofej za sultana, cak i sredstvo da Hurem ucini ljubomornom...Pokojna scenaristkinja Meral Okay je svojevremeno o liku Izabele izjavila da mu je uloga da naglasi velicinu Sulejmanove ljubavi prema Hurem...Nakon odgledanih epizoda, misljenja sam da se u nameri nije uspelo, ili da je scenario, po ko zna koji put, skliznuo u dramatursku nelogicnost, a sam lik Sulejmana je, nakon nacina na koji se poneo u ovoj epizodi prema obe zene, portretisan u veoma negativnom svetlu...Veliki osvajac je prikazan, misljenja sam, kao veoma mali, sujetan, egoistican, surov, iskompleksiran i emotivno distanciran muskarac sa tipicno osmanlijskim odnosom prema zeni...
...Izabela, kao lik, uprkos zalosnoj glumi i ociglednoj nameri scenaristkinje da iritira gledaoce svojom pojavom i ponasanjem, sustinski je, takodje po mom subjektivnom misljenju, izuzetno pozitivan...Ona je veoma mlada, emotivno transparentna i cista u svom odnosu prema Sulejmanu, uprkos unutrasnjoj borbi sa zabranjenim emocijama prema njemu...Pored toga, poseduje vrhunsko obrazovanje, vaspitanje, poreklo, manire, ima snazan krakter, stav i hrabrost da ga izrazi, kao i da se Sulejmanu konfrontira i provocira njegov ego na nacin na koji se niko pre ili posle nje nije usudio...Iz njegovog stava prema njoj, koji pocinje kao ego trip i igra dokazivanja moci, postepeno se vidi promena u njegovom emotivnom statusu kada je ona u pitanju i odnos dobija novu dimenziju - iz mog licnog ugla, sa kojim se vecina ne slaze, zbog cega smatram da sve napisano ne spada u spoiler...;)

...Pokusajte da zanemarite glumu i pojavu devojke koja tumaci lik Izabele i da se fokusirate na nameru scenaristkinje, koja je traljavo realizovana, nazalost, narocito u zavrsnici...Primeticete da se neprestano povlaci paralela izmedju dve zene (Izabele i Hurem), kao i da one reaguju identicno i istim situacijama...

Ma, sumnjiva si mi ti da samo zahvaljujući čika Guglu znaš sve ove podatke... Do detalja znaš i istorijske spise koji su bili inspiracija za seriju, znaš šta se dešavalo na snimanju serije, kako je ko dobio ulogu, biografije glumaca... :)

Ili se baviš serijom stvarno studiozno, ili te unajmila turska ambasada. :D

Ma, sumnjiva si mi ti da samo zahvaljujući čika Guglu znaš sve ove podatke... Do detalja znaš i istorijske spise koji su bili inspiracija za seriju, znaš šta se dešavalo na snimanju serije, kako je ko dobio ulogu, biografije glumaca... :)

Ili se baviš serijom stvarno studiozno, ili te unajmila turska ambasada. :D

...Nazalost, nije, verujem da bi to bilo zanimljivo iskustvo...:D...Moj usud je opterecujuca memorija i okolnost da pamtim do najsitnijih detalja cak i beznacajne momente...Sticajem okolnosti, serijal pratim od pocetka emitovanja u Turskoj i do sada sam imala priliku da procitam mnogo clanaka u njihovoj stampi, kao i da prelistam niz stranih foruma koji se bave ovom temom...To je sve...:)

...Istina, lik princeze Izabele ne treba da kod vecine gledalaca izazove simpatije, jer je rec o epizodnoj ulogi koja je, pri tome, oponent glavnom zenskom liku - Hurem...Zato joj je namenjeno iritantno prenemaganje, a intervencija na usnama i cinjenica da je rec o amaterki koja lose glumi, rade u prilog zamisli scenariste...

...Mislim da je Hurem je blagonaklono predstavljena, imajuci u vidu da se njeni potezi pravdaju scenaristicki atacima drugih i atmosferom opste zavere i odijuma kada je ona u pitanju, sto istorijski nije nigde potkrepljeno...Ne postoje poznati podaci o stradanjima Hurem, niti o bilo kakvom pokusaju atakovanja na njen ili zivot njene dece...Svi napadi na nju, osim prebijanja od strane Mahidevran koje se dogodilo znatno kasnije, iako je u serijalu prikazan na samom pocetku, a zbog kojeg je Mahidevran (Gulbehar) proterana iz Topkapi saraja, delo su imaginacije scenariste...Hurem nikada nije bila trovana, zatvarana u tamnicu, poslata u iznanstvo, optuzivana za zlocine,
paljena bakljama ili zrtva atentata
, kako je prikazano do sada...Ni ona ni njena deca nisu nikada bili zrtve spletki i niko od njih nije preminuo pod sumnjivim okolnostima...Nasuprot tome, istorijski je poznato da je ona imala udela u smaknucu Mustafe i Ibrahima, kao i u borbi za vlast sopstvenih sinova, Bajazita i Selima...
...Mislim da scenaristkinja prati raspolozenje turske javnosti nacinom na koji portretise Hurem, ali i veoma vesto pravda sve njene postupke stavljajuci ih u kontekst borbe za opstanak, sto nije bio slucaj...Svi su bili u istom polozaju, ali nisu svi koristili ekstremne metode...Njen zivot nije bio ugrozen da bi se borila za opstanak...Ona se pre svega, kao izuzetno ambiciozna zena, sto je ujedno i osnovna paralela sa Ibrahimom (enormna ambicija i glad za vlascu), borila za poziciju i moc, manipulisuci kompletnim okruzenjem u tu svrhu...A ambicija uvek ima cenu, bas kao i njen nedostatak...:)

Ne pratim često seriju, u proseku svaku četvrtu, petu epizodu...
Da li ja samo kod ove Hurem vidim da je dominantna zloba, prgavost i nekakva mlaka pamet?

...Slazem se u potpunosti...Mislim da je napravljen pogresan izbor glavne glumice koja ne ume da iznese pozitivnu emociju i ima veoma siromasan emotivni izraz, kao i limitiranu facijalnu ekspresiju, mimiku...Sa Halitom (Sulejmanom) nema hemije ni u tragovima, sto je veliki i nenadoknadiv propust, jer njihova intimna prica predstavlja okosnicu serijala, a nedostaje joj elementarna uverljivost...Ona glumi na nivou amaterskog pozorista, iako ima dobrih momenta...Treunci u kojioma joj Sulejman recituje Muhibijevu poeziju su zalosno komicni kada je nacin na koji ona pokusava da donese osecanja u pitanju...Mislim i da je sam lik Hurem lose osmisljen i postavljen...Od samog pocetka provlaci se naivan zaplet koji dopusta da osoba njenog ponasanja uopste prezivi u tadasnjim haremskim uslovima, a kamoli bude izvedena pred sultana i dobije sansu da postane predmet intriga...Neko kome je nedostajala samokontrola, konfliktan, agresivan, negativno upadljiv i sa otvorenom konfrontacijom koja je od kompletnog okruzenja, ukljucujuci i najmocnije ljude carstva, napravila neprijatelje, ne bi preziveo jedan dan u osmanskom haremu 16. veka...Jos je naivnija postavka koja dopusta da ona prezivi visestruke pokusaje lucidnog i mocnog Ibrahima, Valide i Mahidevran da je se oslobode, zahvaljujuci neverovatnoj sreci i nelogicnim autogolovima/propustima svojih rivala vise nego sopstvenoj inteligenciji i vestini...Konacno, fine niti koje povezuju dvoje ljudi su uvek nedokucive, kao i mehanizmi koji uzrokuju fatalnu privlacnost, ali je istorija ne opisuje kao zenu vulgarnog izgleda i ponasanja, sto u serijalu jeste slucaj...Sama Meryem Uzerli je privatno izuzetno simpaticna i draga osoba, sudeci prema gostovanjima u emisijama koje sam imala priliku da pogledam...

...Hoce, a polsedice ce osetiti i novorodjeni sincic kojeg je dobio sa Hatidze, posto ga je dodirivao rukama kojima je drzao otrovane korice svog dnevnika...Ibrahim ce biti na samrti, ali ga u poslednjem trenutku, kako to biva u sapunicama, spasava Sulejmanov licni lekar dajuci mu sredstvo sa efektom protivotrova...

Eto ti sad,lavica rece nece a ti hoce:roll: dogovorite se :lol: a jel gledate istu seriju?:think:

nece, unajmice prvo nekog da ga na sunetu princeva pogodi strelom, ali kada cuje hatidze kako se plasi da ce nesto remetiti njihovu srecu bi joj zao i naredi da se povuce napadac, ali ipak ce ferhat pasa da unajmi nekog ko ce ga pogoditi iz licnih interesa, nevezano za hurem

Pa zar Ferhat-pasa nije ubijen?? On je bio ozenjen Sulejmanovom sestrom, sultanijom Bejhan:think:

Vidim da niko nije komentarisao epizodu u kojoj je prikazana Mohačka bitka.
Meni je to najjača epizoda u dosadašnjem prikazivanju serije.
Mada laik, čini mi se da je inače loša kompjuterizacija pojedinih scena, u epizodi Mohačke bitke veoma dobro urađena, izuzetno uverljivo.
Scena, naravno, nije bila moćna samo zato što su uspeli da dočaraju onoliki broj ratnika, već i zbog pregršt detalja koji su se tu javili.
Dva najjača momenta po mom mišljenju su: zalazak sunca kojim se i završava bitka i otpočinje neka nova etapa za Osmansko carstvo (skok na nivo veličanstvenije vladavine) i poslednja scena, kada Sulejmanu prolaze sve one misli kroz glavu (koje bi i trebalo da krase velikog gospodara onog i svakog vremena, a koje i pristaju poetskoj duši kakva je u svom svetlijem delu bio Sulejman), i nakon kojih leže u raku.
Naježila sam se od poruke koja mi je dugo još odzvanjala u glavi.
Poruka prolaznosti sveta i svega.

Adrenalin same bitke obuzeo je i mene.
Epizodu sam pratila na ivici kreveta, ubrzanog pulsa i širom otvorenih očiju. :)
Ili sam bila dečji radoznala i fascinirana.
Ili mi se probudila neka davna sećanja... ko zna gde su naše duše bile pre ovoga i u kojim bojevima učestvovale.

Ne znam da li ste primetili i da li biste podelili moje mišljenje da je u onoj sumanutoj klanici bilo viteške časti.
Borilo se pravedno, jedan na jedan, sličnim oružjem.
Zadivljujuće i zastrašujuće su stvari koje Suljeman govori vojsci.
Zadivljujuće, jer je u njima toliko emotivnog naboja (kada im govori ''lavovi moji''...)
Zastrašujuće, jer u tim vojnicima nema rezonovanja koji mi danas imamo (za koga da ginem-pitanje), samo ludačkih poriva i strasti, želje da se ostavi trag u istoriji, ne kao pojedinac, već kao kolektiv, kao deo domovine...

Pitam se koliki je adrenalin bio vojnicima pre nego krenu u juriš jedan na drugog.
Pitam i ježim se.

I ta tišina pre nego odzvoni za početak boja.
Ta tišina grobnija od grobne tišine.

Auuuu,koju li seriju gleda lavica :per::think:

Lavica je napisala nesto sto ce se kasnije dogoditi. Posle ovoga sto je ugadnubaburastem opisala.
To su dva zasebna dogadjaja. :)

Da,ferhat-pasa je ubijen....verovatno neki drugi pasa je u pitanju...

...Behram-pasa...

@lavicazar - nema razloga da se izvinjavas, imas najbolju nameru...Nije cudno da ne mozes svega da se setis, jer smo do sada videli 59 igranih filmova, kada je duzina trajanja u pitanju...Oko 120h snimljenog materijala...Nemoguce je sve zapamtiti do tancina...:)

@Sokolica_M, izuzetno lepo vidjenje...:)...Uzitak za citanje i razmisljanje...

Back