Sulejman Veličanstveni

pa da, e aj mi samo reci
ona Marija, odnosno kako god se preimenovala, jel ce ona nesto da znaci sultanu, ova joj sipala neku kiselinu/otrov u ono krzno, a od kad je saznala za ovo drugo dete sulejman hladan prema hurem?
I Mariju će da pozove kod njega jednu noć, daće joj neko krzno na kome će ona posle da spava. a Hurem će da pobesni kad sazna, prosuće joj neku kiselinu na to krzno, i ovoj će lice biti unakaženo... uspeće kasnije vidarica da joj ga sredi nekako :neutral:
neće on nikad biti hladan prema Hurem :)

Šta mislite o ovoj seriji?
Сулејман поново осваја!

Писмо аномимног гледаоца Министарству културе

Текст је писмо анонимног гледаоца упућено једном службенику Министарства културе. Нећемо открити име службеника, а исто тако не знамо да ли је на њега стигао одговор.

Поштовани ...,

Ваше име ми је било прво међу контактима на сајту Министарства...

Нисам члан нити једне екстремистичке, десно оријентисане, групе грађана нити једне политичке странке у Србији...
Обраћам Вам се везано за нову турску серију "Сулејман Величанствени", која се емитује или ће тек почети...
Не знам, не пратим такве серије, само сам видеo рекламу и разбеснео се.

Гомила српских зајапурених домаћица веровaтно једва чека серију или већ ужива у њој, не размишљајући ни најмање ко је тај Сулејман Величанствени.

Стварно себе не доживљавам као националисту или томе сл., али ово је превршило сваку меру.
Мислим да је немогуће забранити тако неку серију, поготово јер ће сигурно приказати Сулејмана у романсираном светлу, како је ширио демократију, имао само једну жену, био благонаклон према деци и водио дружељубиве разговоре са суседним државама, а није: Узмао данак у крви, набијао на колац и да не набрајам даље...

Ако већ не може да се забрани овако нешто мора да се смисли неки механизам који би смањио вероватноћу откупа овакве серије...

То је ваш посао (мислим на ваше Министарство).

Нпр. наплата екстра пореза којим би се обновили културно-историјски споменици или тако нешто слично. Треба искористити глупост и непросвећеност овог народа, али на прави начин (управо то и раде многе популарне шоу емисије, да их не набрајам, али ширећи антикултуиру и све их треба опорезовати, и ту лежи новац за културу...)

Знам шта је слобода изражавања, слобода политике емитовања телевизиског програма у оквиру правног оквира... али ово вређа.

У време док је владао дотични господин Величанствени 1520-1566. год, шта се дешавало у Србији? У каквим смо односима били са Турском у то време, колико је колаца било окрвављено и колико деце истргнуто из мајчиног наручја (да не набрајам даље, већ ми звучи патетично).

Да закључим једним питањем? Шта мислите да Немци сниме серијал о Хитлеру, и покушају да извуку добре особине код њега и прикажу га романсирано како је хтео само да заведе мало реда у посткризној светској економији касних 30-их...

Да ли би Израел откупио серију јер Хитлера игра презгодни плавооки Кристоф Валц?

Не би откупили ни "Клинику Шварцвалд" лимунаду о младим докторима и дикторкама који се "ваћаре" по клиници а камоли "Хитлера величанственог", зато су Израелци то што јесу, једна од најмоћнијих држава на свету... Модерни су, знају историју али не заборављају...

Покушајте да урадите нешто по том питању, паметно, мудро, модерно, префињено и у складу са законом.

Изузетно ме занима Ваше мишљење о свему горе наведеном.

Младен, један обичан грађанин Србије.

Mladene,

Vi jeste običan građanin Srbije koji je zvaničnu istoriju uzeo zdravo za gotovo, onakvu kakva mu se ponudila.
Upoređivanje Hitlera sa Sulejmanom u najmanju ruku Vam je glupo.
Lepo je što se sećate tog perioda 16. veka.
Serija još nije ni počela, a Vi već znate kako će da prikažu Sulejmana? Da će biti mnogo plemenito prikazan?
Pitam se, što se onda u Turskoj nisu oduševili serijom, ako je njihovog ''veličanstvenog'' prikazivala na ''nadveličanstven'' način.
Sulejman jeste nabijao na kolac, ali zato što tada nije postojala Evropska Unija i Ujedinjene nacije koji bi ga naučili da možeš nekoga da i bez kolca ubiješ. Po demokratski.
Inače su Englezi i Amerikanci u kud i kamo bliskoj prošlosti bili divni prema nama, pa otkupljujemo njihove serije i učimo njihov jezik više nego maternji.
Bolje da odgledam jednog poluromansiranog-polusurovog Sulejmana kako osvaja svet (ambiciozno, neka bude i suludo, pogubno po nas, ali i tako nemoralan, milion puta moralniji od današnjih) nego i jednu američku ''bezazlenu'' seriju/film u kome se ''suptilno'' provlači kako u Americi poštuju ljudska prava, ''Dad, I love you'', ''Son, I am proud of you'' i slične plitkoumštine, u kome stave da glumi neki crnac kako bi pokazali da kod njih nema diskriminacije, u kojima jedan čovek ubije njih sto, ne u cilju širenja teritorije svoje države, već eto... zato što mu se može, zato što mu je došlo.''Mnogo smo najjači'' filozofija.
S obzirom na istorijsku i genetsku bliskost koju imamo sa Turcima, mislim da je edukativno pustiti ovu seriju.
Možda baš kao inspiraciju nekome da snimi ili pusti film u kome bi se prikazalo ovo vreme iz srpskog ugla.
Možda baš da bi neko otvorio poneku epsku pesmu ili istorijski spis.
Istražio ne samo zvaničnu, već i alternativnu istoriju.

Ili možda baš zbog takvih običnih građana, poput Vas, koji misle.
I to je za svaku pohvalu.

A kad ste već sročili pismo Ministarstvu i predložili eventualnu zabranu ili sankcionisanje turskih serija koje govore o turskoj seriji, molim Vas, napišite im da posle turskih serija, dobro razmisle šta ćemo sa američkim ispiračkomozgovnim smećem od filmova koje ciljano podstiču na nasilje, agresiju, rasturanje porodica, ubijanje najbližih,...

Poslednja izmena:
Naravno da necu gledati. I ovaj Sulejman zasluzuje udarni termin na Prvoj? Srbijo srami se

Zar je Prva jedina televizija koju imaš u ponudi?

U tom ''udarnom'' terminu na RTS-u imaš ''Selo gori'' (ponedeljkom ''Montevideo'').
''Selo gori'' sam i odgledala i skinula sa neta, čak i zapisivala reči i izraze koje nisam čula, kako bih naučila nešto više o Srbiji (ili makar tom njenom moravskom delu).
Volim serije iz kojih možeš nešto da naučiš: o životu, svom narodu, porodici, principima,...
Zato mi se sviđa jedan broj turskih serija (ne sve). Pozdravljam njihovu višeslojnost. Poentirane su, najčešće bez srećnog kraja, uverljivo realistične (''Lišće'' tu prednjači), ne promovišu islam (lično sam ja imala predrasudu da su okrenute slavosebi).

Naravno, ne bi mi se dopalo da nas preplave, i o tome bi Prva trebalo da vodi računa, jer uvek pušta po dve turske serije.
Možda je jedna turska serija sasvim dovoljna.

Tu treba da se oglasi Ministarstvo, da odredi u kojoj razmeri se prikazuju srpske i serije ostale produkcije.
Da serije prođu nekakvu komisiju, koja će proceniti kako deluju na gledaoce.
U tom smislu bih ukinula dobar deo serija koje imaju pirču o ljubavi sa preprekama.

Još jednom, kako god da zvučim, raduje me što su se pojavile serije druge produkcije.
Turske, grčke,... ne gledam i neću ih gledati sve, ali podatak da nemamo više samo američku produkciju u ponudi, daje nadu da nećemo mentalno biti sasvim ugroženi, makar ne na američki način. :)

Zar je Prva jedina televizija koju imaš u ponudi?

Skoro, posto Pink trash i ne gledam... Selo gori a baba se ceslja sam gledao, ali nisam bio bas odusevljen, a RTS je najgledaniji po milionitim reprizama domacih serija (malo sutra), Pink propagira samo Grand i neke instant emisije koje zazive 2, 3 meseca i onda vise niko ne zna za njih.
Ove turske koje ima u svom programu prvo misli da ce biti gledane, a kada to ne bude, onda ih tutne u neki sramni termin, kao npr u 00.00 i 01.00 a cisto sumnjam da je neko budan u to vreme...

Poslednja izmena:
Od samog starta znalo se da je ono glasanje za jednu od 4 ponudjene serije- NAMESTALJKA. Posto je Hiljadu i jedna noc kao postigla uspeh gde god se prikazivala, pa i kod nas, oni su nam samo zamazli oci tim SMS glasanjem, a lovu, masnu proviziju uzeli za sebe. Nemoguce da je Sulejman preko noci dobio vec 28 000 glasova. Namestaljka klasicna! Dole Sulejman!

Ixtis nemam ja protiv turskih serija nista, ali me je uzasnulo ovo za Sulejmana. Onaj koji je poklao toliko Srba, silovao zene, ubijao, slao decu u janjicare.. I sad ja to da gledam i jos u udarnom terminu? Ma hajte molim vas.

Cak ni onu Laru ne bih gledao. Bez uvrede, toliko sa visine ti Hrvati gledaju i umisljaju da su nesto.

Ixtis nemam ja protiv turskih serija nista, ali me je uzasnulo ovo za Sulejmana. Onaj koji je poklao toliko Srba, silovao zene, ubijao, slao decu u janjicare.. I sad ja to da gledam i jos u udarnom terminu? Ma hajte molim vas.

Cak ni onu Laru ne bih gledao. Bez uvrede, toliko sa visine ti Hrvati gledaju i umisljaju da su nesto.

A mene bas zanima zasto su turci onda negodovali
mozda je prikazan iz druge perspektive
ti ne moras da gledas
a mene zanima ta tematika, haremovi, sultani, trbusni ples....

Сулејман поново осваја!

Писмо аномимног гледаоца Министарству културе

Текст је писмо анонимног гледаоца упућено једном службенику Министарства културе. Нећемо открити име службеника, а исто тако не знамо да ли је на њега стигао одговор.

Поштовани ...,

Ваше име ми је било прво међу контактима на сајту Министарства...

Нисам члан нити једне екстремистичке, десно оријентисане, групе грађана нити једне политичке странке у Србији...
Обраћам Вам се везано за нову турску серију "Сулејман Величанствени", која се емитује или ће тек почети...
Не знам, не пратим такве серије, само сам видеo рекламу и разбеснео се.

Гомила српских зајапурених домаћица веровaтно једва чека серију или већ ужива у њој, не размишљајући ни најмање ко је тај Сулејман Величанствени.

Verovatno ne vidis nikakav problem, sto gomila srpske dece i omladine, napaja se ''srpskim'' projektima, poput, ''Srpskog filma'', ''Parade'', ''Sisanja''....

A ovde se kao ''gresno'' uzima i zemlja porekla
. z;)

Стварно себе не доживљавам као националисту или томе сл., али ово је превршило сваку меру.
Мислим да је немогуће забранити тако неку серију, поготово јер ће сигурно приказати Сулејмана у романсираном светлу, како је ширио демократију, имао само једну жену, био благонаклон према деци и водио дружељубиве разговоре са суседним државама, а није: Узмао данак у крви, набијао на колац и да не набрајам даље...

Prvo skoci, pa reci hop.
Po ovome se jasno vidi koliko celo tvoje pismo dise predrasudama.
Ako si imao priliku da vidis prvu epizodu, jasno je i bez ulepsavanja prikazan danak u krvi, zatim nasilan upad na Liturgiji, zivot sultanovih robinja u haremu...
Uzgred budi receno, ova serija je dozivela veliki revolt i kod radikalnih islamista u Turskoj, preceno je scenaristkinji, glumcima.
Tako da ste na istim talasnim duzinama.

Ако већ не може да се забрани овако нешто мора да се смисли неки механизам који би смањио вероватноћу откупа овакве серије...

То је ваш посао (мислим на ваше Министарство).

Нпр. наплата екстра пореза којим би се обновили културно-историјски споменици или тако нешто слично. Треба искористити глупост и непросвећеност овог народа, али на прави начин (управо то и раде многе популарне шоу емисије, да их не набрајам, али ширећи антикултуиру и све их треба опорезовати, и ту лежи новац за културу...)

Знам шта је слобода изражавања, слобода политике емитовања телевизиског програма у оквиру правног оквира... али ово вређа.

У време док је владао дотични господин Величанствени 1520-1566. год, шта се дешавало у Србији? У каквим смо односима били са Турском у то време, колико је колаца било окрвављено и колико деце истргнуто из мајчиног наручја (да не набрајам даље, већ ми звучи патетично).

Bilo je dosta Srba na dvoru Sulejmana.
Uostalom kao podatak navodi se i da je znao srpski jezik.
Njegov poslednji vezir bio je Mehmed Pasa Sokolovic, obnovitelj Pecke Patrijasije.
Istrorija nije crna bela, kakvom zelis da je predstavis.
Ako bismo krenuli takvom logikom, zatvorili bismo se sami u sebi i sami bi sebe izgrizli.

Д
а закључим једним питањем? Шта мислите да Немци сниме серијал о Хитлеру, и покушају да извуку добре особине код њега и прикажу га романсирано како је хтео само да заведе мало реда у посткризној светској економији касних 30-их...

Да ли би Израел откупио серију јер Хитлера игра презгодни плавооки Кристоф Валц?

Не би откупили ни "Клинику Шварцвалд" лимунаду о младим докторима и дикторкама који се "ваћаре" по клиници а камоли "Хитлера величанственог", зато су Израелци то што јесу, једна од најмоћнијих држава на свету... Модерни су, знају историју али не заборављају...

Покушајте да урадите нешто по том питању, паметно, мудро, модерно, префињено и у складу са законом.

Poredjenja sa Nemcima i Hitlera, uopste nisu na mestu.
I kako kudis konja koga jahao nisi.
Uopste ne razumem tu potrebu.
To ne samo da je glupo, nego je i opasno.
I dalje napominjem da je duh pisma na istoj talasnoj duzini sa radikalnim islamistima u Turskoj.
Oko jednog ste sigurno saglasni, a to je otpor prema ovjoj seriji.
A sto je to tako, razmisli sam.
Toliko.

Изузетно ме занима Ваше мишљење о свему горе наведеном.

Младен, један обичан грађанин Србије
.

Trazio si ga, dobio si ga.

Poslednja izmena:
Sulejman I Veličanstveni - priča je o životu i vladavini jednog od najvećih turskih, ali i svetskih osvajača u istoriji. Radnja je usmerena na period 16. veka kada je sultan došao na vlast ( imao je 26 godina), njegova osvajanja, buran život i najbolje godine kao Sulejmana Veličanstvenog, kao neizostavna priča o Osmanskom carstvu.

Šta mislite o ovoj seriji?
jako volim istorijske filmove/serije.ne znajem dal` cu gledati iz razloga sto me kao pojava uzasno nervira glavni glumac..ali cu svakako citati pisanije ovde

Ovo nije pitanje toga da li je on turskog porekla ili slicnog, ovo je serija da neko uziva a ne sada da se podsecamo na neki period iz 16. veka.

E, idemo ka Future a ne ka Proslost. z;)

p.s: Ja licno, ne gledam nikakve serije, ali mislim da je zanimljiva serija onima koji prate takve serije od turskih pa do spanskih. :)

Mladene,

Vi jeste običan građanin Srbije koji je zvaničnu istoriju uzeo zdravo za gotovo, onakvu kakva mu se ponudila.
Upoređivanje Hitlera sa Sulejmanom u najmanju ruku Vam je glupo.
Lepo je što se sećate tog perioda 16. veka.
Serija još nije ni počela, a Vi već znate kako će da prikažu Sulejmana? Da će biti mnogo plemenito prikazan?
Pitam se, što se onda u Turskoj nisu oduševili serijom, ako je njihovog ''veličanstvenog'' prikazivala na ''nadveličanstven'' način.
Sulejman jeste nabijao na kolac, ali zato što tada nije postojala Evropska Unija i Ujedinjene nacije koji bi ga naučili da možeš nekoga da i bez kolca ubiješ. Po demokratski.
Inače su Englezi i Amerikanci u kud i kamo bliskoj prošlosti bili divni prema nama, pa otkupljujemo njihove serije i učimo njihov jezik više nego maternji.
Bolje da odgledam jednog poluromansiranog-polusurovog Sulejmana kako osvaja svet (ambiciozno, neka bude i suludo, pogubno po nas, ali i tako nemoralan, milion puta moralniji od današnjih) nego i jednu američku ''bezazlenu'' seriju/film u kome se ''suptilno'' provlači kako u Americi poštuju ljudska prava, ''Dad, I love you'', ''Son, I am proud of you'' i slične plitkoumštine, u kome stave da glumi neki crnac kako bi pokazali da kod njih nema diskriminacije, u kojima jedan čovek ubije njih sto, ne u cilju širenja teritorije svoje države, već eto... zato što mu se može, zato što mu je došlo.''Mnogo smo najjači'' filozofija.
S obzirom na istorijsku i genetsku bliskost koju imamo sa Turcima, mislim da je edukativno pustiti ovu seriju.
Možda baš kao inspiraciju nekome da snimi ili pusti film u kome bi se prikazalo ovo vreme iz srpskog ugla.
Možda baš da bi neko otvorio poneku epsku pesmu ili istorijski spis.
Istražio ne samo zvaničnu, već i alternativnu istoriju.

Ili možda baš zbog takvih običnih građana, poput Vas, koji misle.
I to je za svaku pohvalu.

A kad ste već sročili pismo Ministarstvu i predložili eventualnu zabranu ili sankcionisanje turskih serija koje govore o turskoj seriji, molim Vas, napišite im da posle turskih serija, dobro razmisle šta ćemo sa američkim ispiračkomozgovnim smećem od filmova koje ciljano podstiču na nasilje, agresiju, rasturanje porodica, ubijanje najbližih,...

Kakve ima veze to što nas je Sulejman ubijao ''nedemokratskije''? Sva ubistva i sve patnje napaćenog malog balkanskog naroda su za osudu i ne treba da gledamo ni jednu seriju o ubicama Srba! U engleskim, američkim i nemačkim serijama ne gledamo Klintona, Blera i Hitlera! Ti misliš da se u Americi ne postuju prava crnaca, Meksikanaca, Indijanaca,...? Voleli li je ili ne, američka demokratija je jedina na svetu koja liči na demokratiju! To što je neko silovao i nabijao na kolac naše pretke i odvodio braću naših predaka u Stambol da bi ih učio da budu elitni vojnici Osmanlijskog carstva, ne znači da mi imamo slično genetsko poreklo! Ja ne znam o kojoj alternativnoj istoriji ti pričaš? Onoj koju plasira Jovan I. Deretić, čovek koji tvrdi da su Španci, Englezi, i ko zna još ko potomci Srba? Ne znam da li ti misliš da Hrvati treba da gledaju seriju o Miloševiću, Izraelci o Hitleru, Maje, Inke, Apači, Sijuski i drugi o konkvistadorima? Jel bi htela da otkriješ za koga ćeš glasati na parlamentarnim izborima?

P.S. Sin ZD rezigniran tvojim postom!!!

Poslednja izmena:
Kakve ima veze to što nas je Sulejman ubijao ''nedemokratskije''? Sva ubistva i sve patnje napaćenog malog balkanskog naroda su za osudu i ne treba da gledamo ni jednu seriju o ubicama Srba! U engleskim, američkim i nemačkim serijama ne gledamo Klintona, Blera i Hitlera! Ti misliš da se u Americi ne postuju prava crnaca, Meksikanaca, Indijanaca,...? Voleli li je ili ne, američka demokratija je jedina na svetu koja liči na demokratiju! To što je neko silovao i nabijao na kolac naše pretke i odvodio braću naših predaka u Stambol da bi ih učio da budu elitni vojnici Osmanlijskog carstva, ne znači da mi imamo slično genetsko poreklo! Ja ne znam o kojoj alternativnoj istoriji ti pričaš? Onoj koju plasira Jovan I. Deretić, čovek koji tvrdi da su Španci, Englezi, i ko zna još ko potomci Srba? Ne znam da li ti misliš da Hrvati treba da gledaju seriju o Miloševiću, Izraelci o Hitleru, Maje, Inke, Apači, Sijuski i drugi o konkvistadorima? Jel bi htela da otkriješ za koga ćeš glasati na parlamentarnim izborima?

P.S. Sin ZD rezigniran tvojim postom!!!

Da budem prosta, prvi put na forumu, zabole me što je rezigniran. :)
Nije moj sin, pa da mi je stalo do njegovog mišljenja.
Niti mi je otac, a ni Bog.

A i ne ide da upoređujemo dva vremena.

Svako vreme nosi svoja pravila.

Osuđivati načine osvajanja tada sa današnjeg aspekta slično je kao kada bismo osuđivali poligamsko društvo, na primer.

Znam, neko će reći: ovo su ubijanja, nije isto. Tačno.

Pa, opet, to je deo svake epohe.
Etika se u samom startu kosi sa ubijanjima, no ima onih koji govore o etici ubijanja.
Nije isto ubiti nekog mačem, pištoljem, laserom, zračenjima...

Kad shvatiš da su nas amerikanci (zaslužuju da u ovom kontekstu budu napisani malim slovom) ubili strašnije nego fizički... energetski i svakojako...
Videćeš da je 16. vek beba spram ovog u kome smo.

Ali ti to nećeš shvatiti, jer si i suviše napaljena na američku demokratiju. :)

Ok, i ja sam na Sulejmana i Turke.
Genetika me pravda.

Inače, ovaj post je više za druge ljude, nego za tebe.

A ti si izostavila rečcu ''ne'' ispred atributivnog dela svog nadimka. ;)

Sokolica_M, zamolio bih te da mi u buduće ne brišeš poruke na ovoj temi!!!
To što se tebi ne sviđa moj stav o ovim janičarsko-osmanlijskim serijama, to je tvoj problem; i ne daje ti za pravo da zloupotrebljavaš svoj trenutni status na forumu!

A kao opomena evo ti jedan:

yellow-card1.jpg

Back