Sujeta i bezobrazluk

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Ne tako davno zakon o akademskim zvanjima pokušao je da ujednači nazive. Tako su svi svršeni akademci dobili naziv „diplomirani“ – inženjer, tehnolog, agronom, itd.
Medicinari su po tom su zakonu dobili naziv „diplomirani lekar“. Nastao je masovni bojkot. Diplomirani studenti medicine nisu hteli da preuzimaju diplome nego su se zapošljavali na osnovu potvrde.
Zakonodavac je na kraju popustio i promenio im naziv u „doktor medicine“. Još je jednom pobedila sujeta!
Novopečeni „doktori“ nisu znali, a ni danas izgleda ne znaju, da titula, kao i sve drugo, bez odgovarajuće podrške, postaje svoja suprotnost! Šta kome vredi bilo koja zvučna titula ako se ponaša kao prostak?
U Smederevu je nekada radio ginekolog koji je sve svoje pacijentkinje oslovljavao sa „Ženo!“. Bilo je to vreme kada smo svi bili drugovi i drugarice pa je takvo oslovljavanje manje padalo u oči.
Danas na dečjem odelenju, takođe u Smederevu, sve majke oslovljavaju sa „Majko!“. „Majka“ je u narodu sinonim za „baba“ a ženski roditelj je „mama“!
Takvo oslovljavanje mladih žena predstavlja čist bezobrazluk!
Da li su lekari i sestre toliko puni sujete da to ne primećuju? Smatraju da su u odnosu na nas, obične smrtnike, na Olimpu, među oblacima?
Šta im vredi bilo koji akademski naziv ako svakim svojim gestom pokazuju da ga ne zaslužuju?

Zamisli da živiš u močvari desetinama godina.Da li bi ti smrad močvare bio odvratan? Ne bi, jer si se privikao na to.Međutim ako živiš u nekoj planini i prođeš pored močvare jedva bi čekao da prođeš dalje i ukloniš se od smrada.
Čovek zaglibljen do guše u sujetu, ne smatra sebe sujetnim, nego dobrim.U skladu sa nekim svojim izvitoperenim shvatanjem dobra.Da takvoj osobi kažeš da je bezobrazna iskreno bi se iznenadila i smatrala tebe bezobraznim što joj to govoriš.
Pouka priče - ne možeš stanovniku močvare da dokažeš da živi u prljavštini.Možeš jedino sa svojim komšijama iz tog planinskog sela da prozboriš po koju reč o tome.Ali budući da i oni to znaju, slegnuće ramenima, složiti se da si u pravu i to je sve.Ćorsokak.
Bolje rešenje je da jednog dana iz nekog razloga osoba koja živi u nečistoći dođe na čisto mesto i onda ili pobegne misleći da je čistoća nastranost ili se zamisli o te dve krajnosti i počne da razmišlja o preseljenju u čistije zone.:lol:
Pokvarene ljude je teško izmeniti, to mora da dođe od njih samih, dotle jedino deluje strah od raznih kazni.Tako da umesto moralne rehabilitacije u vidu apela na savest koju nemaju, gore rešenje je umanjiti njihovo ludilo strahom i eventualno motreći takve osobe uočiti neku koja nije baš sigurna da je ono što radi dobro i nenametljivo joj pokazati da postoje i drugi načini.
Uprošćeno - bezobraznu osobu možeš da primiriš jedino ako zastrašiš.Gubitak ugleda,posla itd.Nađe se uvek način da se saviju rogovi takvima.Jednoj ženi rekli za neki zastareli uređaj za merenje potrošnje vode da je skoro zamenjen.A troškovi vode poveliki.Žena im rekla, dovešću o svom trošku majstore koji će proveriti koliko je to zaista staro, a onda ću pozvati Studio B , beogradsku hroniku i ispričaću sve sa dokazima.Stigli su za 10 minuta i zamenili otpad.:mrgreen:

Poslednja izmena:
Šta im vredi bilo koji akademski naziv ako svakim svojim gestom pokazuju da ga ne zaslužuju?

Šta nama vrijedi da lupamo glavu kako oni to, ovo, ono, kada su uobraženi, oni su to što jesu i mi ne možemo da ih mijenjamo.
Inače značajno sam prestao da razmišljam o ovakvim temama i lupam glavu, kako neko nešto radi, da li on zaslužuje itd.
oslobodio sam se toga da sam u ulozi sudije, i vjerujte mnogo se bolje osjećam.

Znam šta pisac hoće da kaže, ali dolazimo opet u ovom slučaju do kritike, kritika je opasna stvar,
i radi po principu bumeranga, ako ne pogodite metu a teško ćete je pogoditi u ovom slulčaju, omašičete
i ona će vam se vratiti.
U ovom slučaju, vi ste gnevni, nezadovoljni zbog doktora, kritikujete ih, sudite, tražite kaznu i izvršenje iste,
to se naravno ne događa, i onda vam se ta kritika vraća u vidu nezadovoljstva u vašu podsvijest i tako ste uskladištili negativno.

Ja ne bih nikada pokrenuo ovakvu temu upravo zbog toga jer mi moja nova životna filozofija ne dozvoljava to.
Biti u pravu ili biti srećan?
Bićete vi u pravu što se tiče ove teme, lako je naći kritiku u svemu okolo,
ali sigurno nećete biti srećni i nasmijani kada se bavite ovakvim temama.
Iz iskustva znam da ljudi koji mnogo kritikuju nisu srećni,
a veoma veoma je upitno koliko oni sami zaslužuju kritike po tom njihovom kriterijumu.

Kada dođem u situaciju da sam u prisustvu nazovimo ih nepravednih scena,
kao što taj doktor naziva pacijentkinju ženo i sl. imao sam prilike da vidim kako jedan hirurg istjeruje bakicu iz ordinacije
kao da je kuče koje ima kugu, bez trunke poštovanja za bakicu...
desilo mi se hiljadu puta u državnim administrativnim institucijama, da naiđem na namrgođene, neprijatne itd.
ali ja im odgovorim hladno, onako kako jeste i sa smješkom, u tom trenutku, i više se ne bavim s njima.
Čak sam jednog mlađeg zbunjenog lika branio od pobjesnele šalteruše ničim izazvane da tako postupa s njim,
imala je ona sigurno neke svoje razloge, ali to je bila čista nepravda prema tom liku.

Desilo mi se pri kupovini autobuske karte da na mene zapjeni jedna šalteruša, sve se odigralo brzo, nešto joj se mnogo žurilo,
čim sam to vidio ja stanem ukočim se s parama u ruci kao glumac u pozorištu, i gledam je nijemo u oči, očekujem da pobjesni,
zatim ide njena histerija, krenula je i rukama da trese... ja prsnem u smijeh, a i ovi što su bili iza mene,
odjednom je i ona nemoćna u tom trenutku zastala smirila se i počela da se smije sebi, obavila je sve polako i smireno, ja sam je ljubazo pozdravio...
eto a mogao sam da se mačujem argumentima i da pjenim i ja kako sam u pravu, i šta bi mi to značilo? Ovako taj događaj pamtim kao
smiješan, poučan i zanimljiv.

Poenta svega je da me to više ne dotiče, i ne treba.

A šta je tema ovde?
Hejt na lekare, uvijeno u priču o akademskim zvanjima?

Malo liči na kuloarska ogovaranja i šaputanja medicinskih sestrica koje ljubomorno komentarišu kako je izvesna doktorica u stvari jedna mala prostakuša, bez obzira na taj svoj beli mantil i pečat na kojem piše dr. A ako tema nije hejtersko ljubomorno ogovaranje, onda je gadna generalizacija.

meni je izraz lekar oduvek bio drazi od - doktor.

Lekar je lekar, a doktor je svako sa zavrsenim doktorskim studijama.
Lekar je zaista mnogo lepši i meni prihvatljiviji naziv nego doktor. Da sam studirao medicinu više bih voleo da me pominju kao lekara nego kao doktora - čak i kada bih zaista završio poslediplomske studije i bio pravi doktor!
Sujeta je, nažalost, čudo!

Mada mi je malo zao tih sto su to studirali...

Medicinski je jako tezak... treba sve to nauciti.
Profesori su cesto kreteni..a i sa zavrsenim faxom tesko se zaposljavaju, i rade u vise nego jadnim uslovima ovde kod nas.

- - - - - - - - - -

Mozda steknu tu "sujetu" upravo zbog ovo - jako su se namucili da bi dosli do te diplome.

Medicinski je jako tezak... treba sve to nauciti.
Mozda steknu tu "sujetu" upravo zbog ovo - jako su se namucili da bi dosli do te diplome.
Nikakva težina ne daje pravo ikome da bude bezobrazan! naprotiv, pravi stručnjaci i intelektualci su pre i iznadf svega pristojni!

Sujeta se ne stiče! Sa njom se rađa - samo je pitanje kada će se i koliko pokazati!

Back