Suicid

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Verovatno su svi ljudi na svetu u nekom kriticnom momentu zivota pomisljali na samoubistvo?

I ja sam pomislio po neki put, ali kasnije sam duboko razmilio.

NISTA, apsolutno nista na ovom svetu nije vredno da covek sam sebi oduzme zivot!

Nekada svima nama dodju situacije, teske, uzasne iz kojih mislimo da nema izlaza....Ali, sve dok smo zivi izlaz postoji...I zaborav...

Onaj pop i filozof je rekao:

"Casu meda jos niko ne popi,
sto je casa zuci ne zagrci,
casa meda iste casu zuci-
smijesane najlakse se piju!"

Lepota i draz zivota nije u postizanju cilja. Lepota i draz zivota su u BORBI za postizanje nekog cilja.

Ta borba je DRAZ ZIVOTA...:rtfm:

I zato uzivajte u njoj, ne trazite nikada kraci i laksi put.

Verovatno su svi ljudi na svetu u nekom kriticnom momentu zivota pomisljali na samoubistvo?

NISTA, apsolutno nista na ovom svetu nije vredno da covek sam sebi oduzme zivot!

Nekada svima nama dodju situacije, teske, uzasne iz kojih mislimo da nema izlaza....Ali, sve dok smo zivi izlaz postoji...I zaborav...

Lepota i draz zivota nije u postizanju cilja. Lepota i draz zivota su u BORBI za postizanje nekog cilja.

Причаш глупости као и обично, ствари се разликују од случаја до случаја, самоубиство може бити частан излаз.

zamisli na primer da pokosiš troje male dece napešakom prelazu i ubiješ ih, da li bi bio moralno da izvršiš samoubistvo

Nista gore od toga nema,,, to je strasno,,, Muke u paklu su njima najteze, samoubicama. Ne dizite nikada ruku na sebe, zivot je dar, ne smemo ga sami sebi oduzimati,,to je najtezi greh, greh za koji nema pokajanja,,,
Ljudi zivot je lep, uvek gledajte pozitivnu stranu svega,,nikada nista nije crno :) Verujte, ne dozvolite nikada sebi da pomisljate na to, ni jednu jedinu pomisao o tome odbacite od sebe. Ne razmisljajte nikada u tom smeru. Molim vas... :)

Nista gore od toga nema,,, to je strasno,,, Muke u paklu su njima najteze, samoubicama. Ne dizite nikada ruku na sebe, zivot je dar, ne smemo ga sami sebi oduzimati,,to je najtezi greh, greh za koji nema pokajanja,,,
Ljudi zivot je lep, uvek gledajte pozitivnu stranu svega,,nikada nista nije crno :) Verujte, ne dozvolite nikada sebi da pomisljate na to, ni jednu jedinu pomisao o tome odbacite od sebe. Ne razmisljajte nikada u tom smeru. Molim vas... :)

Jesi li bila u paklu pa to znaš?
Čovek ne čini to od sebe nego od zla, u trenutku kad je ranjiv. A ti ljudi nisu apriori osuđeni jer je nesrećna osoba to učinila u činu očaja , kada um nije bio pri svesti.

Poslednja izmena:
Некако је у задње време све више самоубистава. да би се човек одлучио на самоубиство он мора о томе да мисли. Дешава се да понеко изврши самоубиство у афекту, када га погоди нека ситуација коју није очекивао. Али има људи који дуго размишљају о томе. Какве су мисли тих људи? Безнађе, када човек не види смисао свог живота. Велика туга која долази од мисли којима се бавимо. Већина људи не проучава своје мисли и не зна ништа о томе одакле оне долазе, нити уме да раздвоји добре од лоших мисли. Наша истина, која је обликована нашим уверењима, убеђењима, искуствима, васпитањем итд. је извор наших мисли. И кажу да се у нашем уму дневно ојави неких 60000 разних мисли, од тога смо ми свесни неких 2000. И сутрадан поново исте мисли. Ако се појави нешто ново у нашем животу онда се променинеких стотинак мисли али се углавном враћају исте. У нашем уму могу да живе само мисли којима ми посвећујемо пажњу јер наша пажња је за њих живот јер кроз нашу пажњу оне добијају нашу љубав. Мисли које не добијају нашу пажњу вену и полако умиру. Лопов ће имати мисли сасвим другачије од свештеника, Кур*ине мисли ће се разликовати од мисли домаћице. Коцкар ће мислити о коцки и његове ће се мисли разликовати од мисли пољопривредника. Што ће рећи да оно шта радимо од своје воље неминовно ће утицати на то какве ће се мисли рађати у нашем уму. Човек направи погрешне изборе у животу, учини неке погрешне ствари од своје воље а да није ни свестан како ће то утицати на његов ум. Мало по мало а ум све гори, све више лоших мисли које са собом доносе Гнев,Бес,Јад, Страхове, Љутњу, Огорчење, Недостатак самопоуздања итд. Будући да наш доживљај живота зависи од тога каквим ће га наш ум осликати то ако је наш ум препун лоших мисли, мисли које осуђују друге људе и сличн, наш доживљај света ће бити јако суморан. Не знајући да треба да проверава своје мисли, човек све више посвећује пажњу овим лошим мислима и оне се све више множе, и бивају све горе и горе. На крају нас наше мисли почињу да наговарају и на самоубиство. Човек који не проверава своје мисли, него им слепо верује и поистовећује се с њима, бива заведен или да се убије, или да убије некога. При том и самоубиство је нека врста освете према ближњима који нису имали разумевања.
Могло би о томе пуно тога да се напише, ово сам само мало укратко да створим слику како то иде, нормално мисли се разликују од ума до ума , што би рекли сто људи сто ћуди
Овде сам писао мало више о томе како се обликује ум, могло би да допринесе бољем разумевању овога шта сам написао.

Poslednja izmena:
zamisli na primer da pokosiš troje male dece napešakom prelazu i ubiješ ih, da li bi bio moralno da izvršiš samoubistvo

Kada sam rekao da postoje situacije kad je suicid dobro rešenje,
nisam mislio na ovakve primere !

Tome koji je pokosio decu bih ja dao da doživotno radi - recimo za neku nezbrinutu decu ili slično.

A ko je onda taj koji sebi treba da presudi ?
Pa recimo - narkoman u stanju raspadanja,
kad je muka za društvo, porodicu, sebe ...

I oni obično to i urade,
kaže se za takvog da je "overio".

Zavisi od kulture na koji će način suicid biti shvaćen. Svako kome nije jasno zašto je drugi pokušao ili uspeo da oduzme sebi život je prilično srećan čovek, a ako to dodatno i osuđuje je kompletan idiot. Život nije sjajan. Neko je već spomenuo bezizlaz. Znamo svi šta treba, ali ne može se uvek.

Kada sam rekao da postoje situacije kad je suicid dobro rešenje,
nisam mislio na ovakve primere !

Tome koji je pokosio decu bih ja dao da doživotno radi - recimo za neku nezbrinutu decu ili slično.

A ko je onda taj koji sebi treba da presudi ?
Pa recimo - narkoman u stanju raspadanja,
kad je muka za društvo, porodicu, sebe ...

I oni obično to i urade,
kaže se za takvog da je "overio".

Možda nije najprikladnija priča jer ima političku konotaciju, ali postoji primer oca Slobodana Miloševića i u mojim očima je to što je učinio je bio vrhunski moralni čin

Slazem se, borba je jedan deo zadovoljstva, e sad, da li je to dovoljno da da jednom zivotu smisao, pa to je pitanje za filozofe mozda.
Zanimljivo je sto vecina samoubica koju su skakali sa mostova i preziveli se kaju trenutak pre nego sto udare u vodu, u tom trenutku shvate da mozda ima nade, da ce sutra biti bolje, ali avaj, kasno je za to kada su ti kosti slomljene od siline udarca.

Ima i onaj dokumentarac o devojci kojoj je dozvoljeno samoubistvo jer lekari ne mogu da joj nikako pomognu na psihickom nivou, a bavili su se njenim problemima aktivno vec 5 godina. I eto, lakari su bili spremni da joj asistiraju u samoubistvu, ali bas na dan kada je procedura zakazana, devojka je shvatila da mozda, mozda moze biti bolje, podnosljivije jednog dana. Poenta price je, ne znamo sta imamo dok ga ne izgubimo i ne znamo koliko zivot vredi (ma kakav bio) dok se ne nadjemo na korak do smrti, a onda je obicno prekasno.

Postoji bezbroj smrti, bezbroj razloga ...

Ovde bih razgraničio dve :
- Samoubistvo kao bekstvo od problema i
- Samoubistvo kao rešenje problema

Svakako da je bekstvo u smrt greška,
ali isto tako je smrt kao rešenje ok.

Ili u prevodu
ako si malko otkačio, ne ubijaj se, rešivo je, svemu ima leka !
Ali ako je zbog tebe okolina otkačila ili je na drugi način nadrljala - tvoja smrt može biti rešenje !

Ako te drugi ubiju tada je već kasno !
Šteta je napravljena.
Ako to prepoznaš i ubiješ se pre toga,
načinio si dobro delo.
Tada postaješ besmrtan.....

:dash:

- - - - - - - - - -

Postoji bezbroj smrti, bezbroj razloga ...

Ovde bih razgraničio dve :
- Samoubistvo kao bekstvo od problema i
- Samoubistvo kao rešenje problema

Svakako da je bekstvo u smrt greška,
ali isto tako je smrt kao rešenje ok.

Ili u prevodu
ako si malko otkačio, ne ubijaj se, rešivo je, svemu ima leka !
Ali ako je zbog tebe okolina otkačila ili je na drugi način nadrljala - tvoja smrt može biti rešenje !

:dash: ovakvim pisanjem se ljudi podsticu na samoubistvo iliti onaj lik koji je smoren i istripovao se da je bozija kazna za zenu i decu ce da malo citucka ovo i naidje na slaganje okoline da treba da se rokne..nije sad ovaj tekst neki presudni cinilac u njegovom zivotu ali nikako ne treba ostavljati ovakva pisanija jer ako postoji i 0,1% sanse da vas ozbiljno shvate i to je previse...

- - - - - - - - - -

po meni polovina svega sto ste ovde pisali treba da se izbrise..

...
ovakvim pisanjem se ljudi podsticu na samoubistvo
...

Ti baš ne razumeš šta ja pišem ?!

Ja naravno podržavam suicid u slučajevima
kada to rešava probleme okoline.

Ja ne podržavam suicid onih
koji ne ugrožavaju nikoga
već su samo posustali !

Daću i primer :

Ne podržavam samoubistvo malog Alekse
koga su vršnjaci maltretirali,
a on nije znao da se suprotstavi,
a nažalost ni roditelji nisu umeli da mu pomognu.

Ali podržavam overdouz komšije narkomana
koji je došao u fazu pranja igle u wc šolji.
Kada sam ga pitao zašto to radi,
odgovorio mi je da nema veze od čega će umreti.

A sta je sa osobom koja je psihicki labilna, sizofrena, neki od puno psihickih poremecaja pa oduzme sebi zivot, u nesvesnom stanju, znas na sta mislim. Jel i one idu u pakao ili im je oprosteno? "P.S. Najtezi greh je greh nepokajanja" O.Tadej

Mama moje drugarice je imala prilično agresivan oblik raka. Išla je na operacije i pokušavala da se izleči, ali je tumor napredovao sve više i sve brže. Kada joj je definitivno rečeno da su joj šanse za oporavak gotovo nepostojeće i kada su simptomi bolesti počeli da budu sve intenzivniji, uzela je pušku, otišla u ambar i skratila sebi muke. Druga opcija je bila da je maloletno dete gleda kako polako i bolno vene i umire. Glupavo je ubiti se zbog finansijskih ili ljubavnih problema, ali postoje situacije koje jesu beznadežne i iz kojih zaista nema drugog izlaza.

Back