Suicid!

I socijalni i zdravstveni problem.
Te ljude koji su to ucinili sebi i svojim porodicama, potpuno razumem.
Svako je imao svoju pricu i razlog zasto je to uradio.
Mislim da svako ima pravo da okonca svoj zivot, ako smatra da ne treba vise da zivi.
Ne verujem u zivot nakon smrti, zivimo ovaj zivot, dat slucajnim spajanjem dve jedinke...
i ne verujem u ono da je svako rodjen sa razlogom. To je cisto lupetanje.
Eto i ja bih to ucinila sebi, ali sam velika kukavica.
Imam puno problema koje ne mogu resiti, nemam posao,
imam zdravstveni problem, depresija teska je u pitanju i
potreban je samo mali okidac da odlepim...
Sad ce neko da kaze, pa nadji posao, ali vi nemate pojma,
vi koji imate posao koliko je to tesko danas...
Bila sam u administraciji, sad tamo za mene nema mesta,
a da budem kurir, spremacica, za to jednostavno nemam
fizicki snage... bila sam sve to i vise od toga, pa sam
zaglavila u bolnici od prevelikih fizickih napora... pukla mi
je cista na jajniku, dobila sepsu, jedva izvukla zivu glavu
po recima hirurga koji me je spasio, a bolje da nije...
Sad u februaru, kada sam izgubila posao, opet problem,
perforacija retine oka... laserska operacija... i opet nije
dobro... ne mogu vise da citam kao pre... ma uzas.
Ovako sam na ,,belom hlebu,, srecom imam prijatelje koji
mi pomazu koliko mogu, cerku za koju eto zivim da vidim
kako ce od svog zivota napraviti nesto dobro i korisno.
Ja od svog zivota nista napravila nisam, osim nje.
Eto, samo sam jos uvek na ovom svetu, zbog nje...
Bez nje bih odavno zavrsila pricu.

Mislim da svako ima pravo da okonca svoj zivot, ako smatra da ne treba vise da zivi.
..

Mislim da nema pravo!Ko je dao pravo onoj zeni juce na suicid,da iza sebe ostavi samo zensko dete,bez majke,oca,brata,sestre? :eek: Kakva je to majka?:eek:To je za svaku osudu!Sa kojim traumama ce ziveti njeno dete?Da li ce moci da se izbori sama u zivotu,ili ce klonuti duhom i zavrsiti kao njena majka? :eek::eek::eek:
Bez obzira na to koliko je tesko danas ziveti,uvek treba pomisliti na one oko nas,one koji nas vole,koji nas trebaju....:sad2:

Ne verujem u zivot nakon smrti, zivimo ovaj zivot, dat slucajnim spajanjem dve jedinke...
i ne verujem u ono da je svako rodjen sa razlogom. To je cisto lupetanje.
Eto i ja bih to ucinila sebi, ali sam velika kukavica.
Imam puno problema koje ne mogu resiti, nemam posao,
imam zdravstveni problem, depresija teska je u pitanju i
potreban je samo mali okidac da odlepim...
Sad ce neko da kaze, pa nadji posao, ali vi nemate pojma,
vi koji imate posao koliko je to tesko danas...
Bila sam u administraciji, sad tamo za mene nema mesta,
a da budem kurir, spremacica, za to jednostavno nemam
fizicki snage... bila sam sve to i vise od toga, pa sam
zaglavila u bolnici od prevelikih fizickih napora... pukla mi
je cista na jajniku, dobila sepsu, jedva izvukla zivu glavu
po recima hirurga koji me je spasio, a bolje da nije...
Sad u februaru, kada sam izgubila posao, opet problem,
perforacija retine oka... laserska operacija... i opet nije
dobro... ne mogu vise da citam kao pre... ma uzas.
Ovako sam na ,,belom hlebu,, srecom imam prijatelje koji
mi pomazu koliko mogu, cerku za koju eto zivim da vidim
kako ce od svog zivota napraviti nesto dobro i korisno.
Ja od svog zivota nista napravila nisam, osim nje.
Eto, samo sam jos uvek na ovom svetu, zbog nje...
Bez nje bih odavno zavrsila pricu.

Ovo bi bila slika , neki socijalni prikaz, skoro svakog drugog čoveka u Srbiji danas.

Nisam znala da je ta nesrecna zena imala dete...
Ali mi ne znamo sta se desavalo u toj porodici, ponavljam, samo je trenutak, jedan trenutak ajde da kazem ,,nepaznje,, potreban da se covek resi na taj cin. Mi ne znamo sta je razlog takve njene odluke. Mozda je bila bolesna - nije popila lekove za ,,dusu,, mozda je znala da je smrtno bolesna... ko ce to znati..., mnogi ne znaju kako je to ziveti bez lekova, kad krizirate, mozda nije imala novca da ih kupi ili mozda nije imala izgradjenu zdravstvenu kulturu da mora da se leci ako pati od nekih tezih psihickih bolesti, pa nije ni znala sta cini? Mozda nije imala novac da kupi lekove, pogotovo ako je bila nezaposlena? Ti lekovi su poprilicno skupi, ako covek nije zdravstveno osiguran... Opet nepoznanica.
Ne opravdavam ovakav slucaj, ali eto, desio se. I ti ljudi oko nje su morali da vide, ti ljudi koji su suicidalni daju znake okolini da ce tako nesto napraviti, to se ne desava odjednom, to je citav proces propadanja duse, ako su je voleli, morali su videti da se nesto sprema... trebali su je sacuvati svojom ljubavlju, ako su je imali za nju... To opet ne znamo. I na zalost nikada necemo saznati.
Moje iskreno saucesce za sve...

Poslednja izmena:
Sta napravi zapadna kultura nasem narodu. Samo vi slusajte depresivne pesme i gledajte depresivne filmove i druzite se sa depresivnim ljudima pa cete okoncati vas zivot jos danas.

Idite zalite se onim ljudima sto su izasli iz Ausvica, pa pricajte njima koliko je vas zivot tezak. Trebate bre da budete srecni sto samo disete ovaj vazduh. Sramota.

Suicid ne mora da bude nošen socijalnim problemom.Najteža je ona vrsta koja nema taj socijalno ugroženi milje,ona isključivo i samo psihom vođena ruka.
Prije nekoliko godina,sestra moje drugarice izvršila je samoubistvo.Nije imala nikakve ekonomske,niti socijalne probleme:Bila je voljena.Izrazito lijepa i obrazovana.Imala je samo 33 godine.Svi koji smo je voljeli,znali smo da je pod terapijom još od pubertetskih dana kad je pokušala da se ubije.
Ona je jednostavno,bila bolesna i budući da je silno željela dijete,samovoljno je odbacila tablete da bi zatrudnila..niko nije znao da ih ne pije..a onda je skočila sa solitera.
Nismo svi isti,u svakom od nas kljucka neki mali barut,neki okidač koji se pokrene sam ili ga poguramo..mi,sredina u kojoj živimo,socijalne i zdravstvene muke ili bolest sama po sebi..

Nezgodno je kada se covek pocne vise plasiti zivota nego smrti....
Dobro odabran, ili slucajno potrefljen par pritisnutih gumbica u odgovarajucem vremenskom intervalu..i puf!
Kvrcne nesto, nesto se slomi. Gde? Sta? To ni oni ne znaju.
Od tada pa nadalje..sve je hod po zici...povetarac moze gurnuti u provaliju...

Ove nedelje,u Novom Sadu samo u utorak 4 samoubistva,danas jos jedan slucaj. :sad2:
Da li je to socijalni,ili zdravstveni problem? :think::think::sad2:

Najverovatnije socijalni problem, koji je presao u zdravstveni....depresija, beznadje, gubitak cilja i svrhe zivota.

seducer:
Idite zalite se onim ljudima sto su izasli iz Ausvica, pa pricajte njima koliko je vas zivot tezak. Trebate bre da budete srecni sto samo disete ovaj vazduh. Sramota.

Ne mozes da poredis, Ausvic je bio kolektivno zlo, kolektivna muka, u vreme rata. Gde god bi se oni okrenuli videli su isto. A ovi ljudi koji su se ubili, najverovatnije su videli svoje probleme kao jedinstvene, sto u sustini i jeste tako, i to u miru. Drugacije reaguje psiha kada se trpi kolektivno, a drugacije kada se trpi pojedinacno. S tim sto je najverovatnije i u Ausvicu i u drugim logorima bilo onih koji su se ubili, da bi prekratili sebi mucenje.

Najverovatnije socijalni problem, koji je presao u zdravstveni....depresija, beznadje, gubitak cilja i svrhe zivota.

Ne mozes da poredis, Ausvic je bio kolektivno zlo, kolektivna muka, u vreme rata. Gde god bi se oni okrenuli videli su isto. A ovi ljudi koji su se ubili, najverovatnije su videli svoje probleme kao jedinstvene, sto u sustini i jeste tako, i to u miru. Drugacije reaguje psiha kada se trpi kolektivno, a drugacije kada se trpi pojedinacno. S tim sto je najverovatnije i u Ausvicu i u drugim logorima bilo onih koji su se ubili, da bi prekratili sebi mucenje.

Ja ne verujem da vi hocete da opravdate te ljude. Vi se zapravo ti koji im jos pomazete u takvim delima. Tapsanje po ramenu im nista nece pomoci.

"Eh puklo im nesto u glavu i ubili se, jadni oni." Pa zar samo treba tako da se shvati nesto sto se smatra najvecim grehom? Psiha ne reaguje, reaguje misao, karakter, dusa, covek. Nije psiha to sto vi upravo smatrate, gomila elektronskih neuronskih vodova pa ako se pecne na pogresno mesto nastaje samoubistvo. Covek nije kompjuter.

Jedino zasto se takve osobe ubijaju je to zato sto niko nema adekvatan da im pomogne u trenucima depresije.

Poslednja izmena:
Ja ne verujem da vi hocete da opravdate te ljude. Vi se zapravo ti koji im jos pomazete u takvim delima. Tapsanje po ramenu im nista nece pomoci.

"Eh puklo im nesto u glavu i ubili se, jadni oni." Pa zar samo treba tako da se shvati nesto sto se smatra najvecim grehom? Psiha ne reaguje, reaguje misao, karakter, dusa, covek. Nije psiha to sto vi upravo smatrate, gomila elektronskih neuronskih vodova pa ako se pecne na pogresno mesto nastaje samoubistvo. Covek nije kompjuter.

Jedino zasto se takve osobe ubijaju je to zato sto niko nema adekvatan da im pomogne u trenucima depresije.

Ma ne tapsem ih po ramenu, smatram da je samoubistvo u vecini slucajeva predaja. Ali, mi ne znamo razloge zasto su se oni ubili. Koliki i kavi problemi su ih pritisli, da li je depresija, koja vrsta depresije, nista..... To su samo pretpostavke da je socijalni problem uzrokovao zdravstveni, depresiju, koja se leci lekovima, i da je posledica samoubistvo.
Kazem u vecini slucajeva, jer uvek postoje neki izuzeci, tipa samoubistvo u ratu da covek ne bi pao u ruke neprijatelju. Pa izmedju dva zla bira manje u datom trenutku.

Mislim da nema pravo!Ko je dao pravo onoj zeni juce na suicid,da iza sebe ostavi samo zensko dete,bez majke,oca,brata,sestre? :eek: Kakva je to majka?:eek:To je za svaku osudu!Sa kojim traumama ce ziveti njeno dete?Da li ce moci da se izbori sama u zivotu,ili ce klonuti duhom i zavrsiti kao njena majka? :eek::eek::eek:
Bez obzira na to koliko je tesko danas ziveti,uvek treba pomisliti na one oko nas,one koji nas vole,koji nas trebaju....:sad2:

и она је имала родитеље, можда би била жива да су се они убили?

зар си слепа код очију? не схваташ да је ово подручје велики конц логор? сорош, кушнер, олбрајт... су тамничари.

Nisam znala da je danas svetski dan prevencije samoubistva.

Crna statistika

U Srbiji se godišnje izvrši oko 1.400 samoubistava, po čemu smo u svetu na visokom 13. mestu, među zemljama koje prolaze kroz tranziciju, kako kaže Branka Kordić, klinički psiholog. Ona je početkom ove godine pokrenula projekat telefonskog savetovalištva za ljude u suicidnoj krizi. Prema rečima psihologa, u poslednjih desetak godina broj samoubistava se se povećao za 60 odsto, na svetskom nivou.
− Ne čudi podatak o velikom broju samoubistava kod nas jer je Srbija traumatizovano društvo u tranziciji. Prošli smo kroz ratove, bombardovanja, krize, a niko se ovde nije ozbiljno bavio tim problemom − kaže Kordićeva, koja je osnivač Centra za životne veštine, u okviru kog je i napravljen projekat telefonskog savetovališta.
Psiholog iznosi još neke značajne podatke na osnovu istraživanja koje se odnosi na Srbiju:
− Broj samoubistava kod nas je veći od broja ubistava.
− Iza kategorije „nesrećnih slučajeva“ krije se veliki broj samoubistava.
− Osobe između 55 i 74 godine starosti su u najrizičnijoj kategoriji, kada je reč o samoubistvima.
− Samoubistva su češća među muškarcima − 70%, dok ih je kod žena zabeleženo 30%.
− U uzrastu 15-24 godine, samoubistva su najčešća kod muškaraca. Pokušaji su impulsivni i fatalni. Devojke u tim godinama gotovo da i ne pokušavaju samoubistva, ali 2-3 puta češće pate od depresije.
− U uzrastu ispod 15 godina samoubistva su veoma retka, ali je 2000. godine zabeleženo 9 slučajeva.

Za sve one koji ne znajući kako da reše životne probleme razmišljaju o tome da oduzmu sebi život, svake noći između 20 sati i 06 ujutru otvoren je broj telefonskog savetovališta 0800-201-200.

http://zena.blic.rs/Porodica/4288/Ispovest_mladica_koji_je_pokusao_samoubistvo

Mislim da su oni kojima bi taj cin naneo najvise bola cesto najveci razlog zasto ljudi odustaju od samoubistva.
Istovremeno, verujem da oni koji izvrse samoubistvo ucine to u trenutcima najvece usamljenosti...bilo da je stvarna ili samo pitanje individualnog dozivljaja.

Kada se osoba odluci na tako nesto, ona odlucuje da ostavi sve iza sebe
i ne verujem da joj bilo cije opravdanje ili osuda znace bilo sta tada.
Nisam primetila da neko pokusava da opravda samoubistvo
samo pokusavamo da razumemo sta se desava i kroz sta prolaze ljudi koji se odluce na to.
Ne verujem da izricito nerazumevanje i iskljuciva osuda mogu da budu od neke velike pomoci takodje.

Ljubav i prisutnost...je jedino sto moze spasiti te ljude. Ogromne kolicine ljubavi, podrske. Da osete da su prihvaceni, voljeni, da osete sigurnost na neki nacin. i toplinu oko sebe...
I da, strucna pomoc, zasto da ne.

Kada se osoba odluci na tako nesto, ona odlucuje da ostavi sve iza sebe
i ne verujem da joj bilo cije opravdanje ili osuda znace bilo sta tada.
Nisam primetila da neko pokusava da opravda samoubistvo
samo pokusavamo da razumemo sta se desava i kroz sta prolaze ljudi koji se odluce na to.
Ne verujem da izricito nerazumevanje i iskljuciva osuda mogu da budu od neke velike pomoci takodje.

Ljubav i prisutnost...je jedino sto moze spasiti te ljude. Ogromne kolicine ljubavi, podrske. Da osete da su prihvaceni, voljeni, da osete sigurnost na neki nacin. i toplinu oko sebe...
I da, strucna pomoc, zasto da ne.

Nista ti nisi rekla vise nego sto bih neko za zdravim razumom i logikom rekao.

Depresija uvek ima uzrok i dokle god je uzrok depresije tu ta osoba ne da nece osecati ljubav nego nece je ni moci primiti.

Stvarno me bespotrebno zamara da dajem odgovore na ovakva pitanja. Znam ja da je sve to ok, mi sada to shvatamo ali problem je daleko ozbiljniji nego sto se sageldava.

Uostalom, ne znam ja pa sta se bunim oko ove teme posebno. Sve teme su ovde "knjiske". MI sada smo to videil, naucili i znamo to. Sve je povrsno... Mislim da ovakve teme ne mogu se voditi ozbiljno na forumima.

Hm, ako nastavish da kenyash verovatno tje neko izvrshiti samoutepanije chitajutji tvoje gluposti.

Hm, ako nastavish da kenyash verovatno tje neko izvrshiti samoutepanije chitajutji tvoje gluposti.

Imam razloga zasto pricam na ovaj nacin. Mozes da zaobidjes moje komentare ali da me na krajnje prost i uvredljiv nacin ubedis da prestanem da pisem, sigurno neces. Mada, mozda i hoces, jer sam i rekao sta sam imao. Svako dalje ubedjivanje je nesvrsishodno

Poslednja izmena:

Back