sufizam

gurdjijev je isao valjda (i) kod sufista... mada on je valjda meshao

oni su valjda iz irana?
ne samo iz irana, nego i iz avganistana, turkmenistana, tadžakistana, uzbekistana, pakistana, a ima ih i u turskoj.
po svim tim područjima se gurdjiev kretao pa je logično da je izučavao sufi učenje.
sufizam je dosta sličan budizmu, s tim da je budizam više okrenut filozofiji, a sufizam praksi. gurdjiev je nastojao da oba ta smera ujedini zajedno sa teorijom koju je pronašao u egiptu, u svom četvrtom putu. ali to je već neka druga tema...

u "putu ka cudesnom" kaze valjda nekako ovako da je to njegovo "ezotericno hriscanstvo". tu su negde i ti gnostici. on je valjda gnostik ali nije jedini? el to dodje kao neka jeres

a ona navodna pronadjena ostala jevandjelja su gnostichka?

iran pominjem tamo je bio neki poznati sufista, da li mislilac i/ili pesnik

u "putu ka cudesnom" kaze valjda nekako ovako da je to njegovo "ezotericno hriscanstvo". tu su negde i ti gnostici. on je valjda gnostik ali nije jedini? el to dodje kao neka jeres

a ona navodna pronadjena ostala jevandjelja su gnostichka?

iran pominjem tamo je bio neki poznati sufista, da li mislilac i/ili pesnik
verovatno misliš na rumija...da on je bio veliki pesnik, mistik i sufista.
onaj ples derviša sa okretanjem je njegov izum.

a što se tiče gurdjieva, to njegovo učenje i jeste najbliže gnostičkom učenju samo što je on uveo neke svoje elemente koji imaju dosta sufizma u praktičnoj primeni.
u "putu ka čudesnom" uspenski je to dosta dobro objasnio kroz "zakon oktave".

verovatno misliš na rumija...da on je bio veliki pesnik, mistik i sufista.
onaj ples derviša sa okretanjem je njegov izum.

a što se tiče gurdjieva, to njegovo učenje i jeste najbliže gnostičkom učenju samo što je on uveo neke svoje elemente koji imaju dosta sufizma u praktičnoj primeni.
u "putu ka čudesnom" uspenski je to dosta dobro objasnio kroz "zakon oktave".

добро је да си се нашао код успенског...
...још кад би се и он нашао...

@goranbeograd nastavlja u svom stilu....

није стил битан нег резултат.
не мож стигнеш шетајући од овог до оног, поготову не од разносача поште до перача судова у кухињи.
истину нису сакрили ни сидарта ни мухамед ни исус, па ни ја ил гурђијев и раџниш. доказ је буда, алах, христос, ошо...

Sufizam ne obraća pažnju na pripadnost religiji nego na svesnost individue.

Upravo ono što ja ovde i želim da kažem i onda misle da ja mjenjam vjere.
Da sam čas katolik čas musliman itd
Kad pohvalim neki dio budizma misliti će da sam se prešaltao u budiste.
Dogmate ne mogu da shvate gnostike.

I sad će neki baja da kukuleči na ovo..

Upravo ono što ja ovde i želim da kažem i onda misle da ja mjenjam vjere.
Da sam čas katolik čas musliman itd
Kad pohvalim neki dio budizma misliti će da sam se prešaltao u budiste.
Dogmate ne mogu da shvate gnostike.

I sad će neki baja da kukuleči na ovo..

Ne znam da li si primetio...i ja sam u istoj situaciji :mrgreen:

u cemu je razlika izmedju uspenskog i gurdjijeva, ok znam da je ovaj bio uchenik... gurdjijev vise insistira na plesovima, a ovaj na necemu drugom?

a sta vi radite iz toga i da li se plashite

valjda pravi gnostik cuti i ne odaje se, a ti ovde pises i svako moze da te chita... ?

mislim sa svojima razglaba ili nevidljivo ispituje ostale...

a sufizam vs sokrat?... da se napravim malo pametna valjda je kod tih dervisa bitno sto broje... da li dok se okrecu... pa ima nesto valjda i brojanje unazad?

kako ste vi upali u pricu koji vam je talenat

... o tim sufistima znam nesto otprilike "kad nesto radis, to radi" ono kad jedesh jedi, kad pises pisi : ))
obicno dok pisem mislim o ovome onome... ali opet i ako mislim to ima neku svrhu? kao pokvarenost ili informacija?
el ne moze da se zivi bez toga
.......

mrzim brkatog gurdjijeva :I
a bez njega je glupo je lda, ako vas prime tamo

Poslednja izmena:

Back