Sudbina Bošnjaka

Kada sam procitao ko je pisao ovo pismo,potrazio sam potvrdu. Pogledajmo ljude iz Bosne koji su se doselili u Beograd ,ljuti Krasjisnici i ostali Bosanci i Hercegovci ,Jesu zaguljeni i pokusavaju i ovde da se ponasaju isto kao u Bosni. Ne znam kako se to zove mentalitet ili narav ali nesto im nedostaje ,cak i kada urade nesto dobro to ce vam nabiti na nos a stalno su nesto rezignirani i nezadovoljni- Nista dobrog nisu doneli Srbiji,jos od Gavrila Principa pa do Vucica i Seselja i cele te ekipe.

Kada sam procitao ko je pisao ovo pismo,potrazio sam potvrdu. Pogledajmo ljude iz Bosne koji su se doselili u Beograd ,ljuti Krasjisnici i ostali Bosanci i Hercegovci ,Jesu zaguljeni i pokusavaju i ovde da se ponasaju isto kao u Bosni. Ne znam kako se to zove mentalitet ili narav ali nesto im nedostaje ,cak i kada urade nesto dobro to ce vam nabiti na nos a stalno su nesto rezignirani i nezadovoljni- Nista dobrog nisu doneli Srbiji,jos od Gavrila Principa pa do Vucica i Seselja i cele te ekipe.

Andric ovde pise o bosanskim muslimanima o njihovom fanatizmu i mrznji nije samo pisao andric vec i britanac artur dzon evans i francuz sarl ilijart
Inace vecina danasnjih muslimana u BIH vodi poreklo iz sumadije,uzica,beograda itd odakle su protjerani nakon ciscenja srbije od turaka
Beograd se nekad zvao dar al dzihad i imao 250 dzamija
muslimani poturcenjaci su bili vecinsko stanovnistvo u skoro svim gradovima danasnje Srbiije i sve je to protjerano najvecim djelom u BIH koja je ostala u sastavu Turske odatle je ta mrznja plus islam koji je jako borbena religija koja kaze da nema suzivota muslimana i nevjernika

bosanski muslimani u andricevom svijetu

Točno.

Andric ovde pise o bosanskim muslimanima o njihovom fanatizmu i mrznji nije samo pisao andric vec i britanac artur dzon evans i francuz sarl ilijart
Inace vecina danasnjih muslimana u BIH vodi poreklo iz sumadije,uzica,beograda itd odakle su protjerani nakon ciscenja srbije od turaka
Beograd se nekad zvao dar al dzihad i imao 250 dzamija
muslimani poturcenjaci su bili vecinsko stanovnistvo u skoro svim gradovima danasnje Srbiije i sve je to protjerano najvecim djelom u BIH koja je ostala u sastavu Turske odatle je ta mrznja plus islam koji je jako borbena religija koja kaze da nema suzivota muslimana i nevjernika

bosanski muslimani u andricevom svijetu
??
Nisam znao.Šta su Britanac i Francuz pisali o njima?

Tzv Bosnijaki ce dobiti u Sandzaku drzavunu autonomiju koja ce da se odvoji od Srbije.
Moamer Zukurlic se vec politicki pozicionira da postane predsednik te novo nastale islamske drzavice.

Buduci predsednik Sandzaka

s8hA53Ok_400x400.jpg

Kada sam se ja rodio, oni su sebe nazivali Muslimanima.
Kada se moj otac rodio, oni su sebe nazivali Turcima.
Činjenica je da ne pričaju turski, već srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski (kako je kome draže).

A šta su pojedinim današnjim bosanskim muslimanima koji sebe nazivaju Bošnjacima bili pradedovi, to (verujem) oni dobro znaju, ali se prave da ne znaju, kao da je bolje po njih da ne znaju.

Mislim da bi bilo korektnije da za sebe nađu neki drugi naziv, pošto ovako ispada da su oni starosedeoci Bosne, a da su Srbi i Hrvati tamo došljaci. Svakako, jadni jesu, jer ako ne znaš ko si i lutaš vekovima u toj potrazi, a stidiš se korena, onda svakako jesi jadan.

Ja sam samo naveo post da se mi treba da izmirimo , nista vise , da niko ne busa previse na ustrb drugog .
Bolje da budemo dobre komsije nego losi rodjaci.
Ako oni (Bosnjaci) ne mogu da se rese religioznog nacionalizma , a neka se sa tim bakce Evropa i Hrvatska a mi Srbi
gledajmo nasa posla .

Poslednja izmena:
Ponekad sam znao razmišljati o tom narodu. Povijest se uistinu s njima poigrala. Oni, naravno, jesu zaseban narod. No, mogli su i ne biti, nego se apsorbirati u tursku naciju (o "vraćanju" predcima nakon 18. st. nije bilo realno govoriti). Genetski, jezično,.... većina njih potječu od istoga i sličnoga sloja kao i sadašnji Hrvati u BH, Dalmaciji i dijelu Slavonije; manji dio od islamiziranih pravoslavnih Srba, napose na istoku u CG, oko Drine i sl; dio od Vlaha, a dio i od istočnih naroda Osmanskoga castva. Oni su, podrijetlom, mješavina, kao i ostali okolni narodi.

No, podrijetlo nije identitet.

Nedvojbeno zato što su se islamizirali, oni postaju nov entitet, od prehrane, kalendara, nošnje, običaja, praznovjerja, visoke kulture... Islam ih je stvorio, no i priječio da se nacionalno kristaliziraju (kao i moćnije Turke) zbog supra-nacionalne orijentacije islama. Oni po svoj narodnosnoj putanji spadaju u bliski istok.

Kulturno, prijelomi su za njih bili okupacija BH od starne A-U 1879. i sve dalje. Od oko 100.000 odseljenika, među njima je bila i kulturna, osmanofilska elita, govoreća više jezika. Tijekom proto-nacionalne renesanse uoči 1. svj. rata, nestajale su arabica i begovica (bosančica) kao pisma -koji bi im bili dobro poslužili za nacionalno uosobljenje. No, nehaj za visoku kulturu, vlastitu baštinu, osim običnih vjerskih običaja.... karakterizira taj narod. Možda zato što nisu uspjeli ustrojiti srednju klasu i inteligenciju, a inteligencija je lutala između hrvatstva i srpstva (Krleža je dobro zamijetio da ne više od 5% Muslimana ima neki nacionalni osjećaj, hrvatski ili srpski, dok većina ne).

U doba SFRJ su konačno dobili službeno priznanje, nešto se više individualizirali, no snažniji je dio bio onaj islamistički, po zatvorima. Njima je trebao netko kao Kemal paša, bar u kulturi, a imali su samo varijante raznih mini-talibana za artikulatore identiteta, koji su dijelom zvjerali na moderni panislamizam, no više jadikovali za starim begovskim vremenima feudalnoga gospodstva. I od toga nije bilo nešto jače za budućnost.

Prošao je i ovaj rat, i koliko vidim, oni su kao u paralizi. Nerealno, htjeli bi podrediti Hrvate i Srbe, da gazduju, kao da je to ipak poglavito njihova nacionalna država; glede gradnje nacionalnih institucija, glavinjaju prvenstveno jer još ne znaju što su, i dalje se glože oko bošnjaštva i bosanstva; nikako da artikuliraju pravi realni nacionalni program, ako treba u više inačica; očekuju da ih svijet, od Amerike do Turske hrani i drži na višem položaju; točno, islamizam je ojačao, no oni ni sami ne znaju što bi s tim, jer je prevelika bliskost s Arapima i sl. ispala kulturni šok.

Ne znam što nosi budućnost, no ne vidim da su Bošnjaci artikulirali svoj program. Ne dvojim da su oni zaseban narod i zaslužuju svoju zemlju. Hoće li to biti jasna nacionalna država ili konfederacija kao Švicarska- ne znam. Mislim da ni oni ne samo što ne znaju, nego samo tlape o poklapanju komšija u BH- što je nerealni plan.

Politika "svako sebi", podela BiH na tri zasebne države, srpska se pripaja Srbiji, hrvatska Hrvatskoj i Republika Bošnjačka nastavlja samostalni put kao nacionalna država Bošnjaka. Nešto ko na karti, postigne se sporazum bez rata, Srbi u Hrvati dobijaju slobodu iz nametnute "zajednice BiH" , uz određene razmene i ustupke u teritoriji, da bi se Bošnjačka republika povezala teritorija a a Republika Srpska dobila celo Brčko rado proširenja koridora na 20 kilometara, umjesto sadašnjih 3 kilometra i 700 metara.

https://forum.krstarica.com/threads...eg-bosna-u-sastavu-republike-hrvatske.899007/

Poslednja izmena:
Ja sam samo naveo post da se mi treba da izmirimo , nista vise , da niko ne busa previse na ustrb drugog .
Bolje da budemo dobre komsije nego losi rodjaci.
Ako oni (Bosnjaci) ne mogu da se rese religioznog nacionalizma , a neka se sa tim bakce Evropa i Hrvatska a mi Srbi
gledajmo nasa posla .
Oni su prvi koji nisu nimalo tolerantni! I stoga ovo tvoje ne stoji! Mi smo vec probali tako ali ispali smo budale.

Politika "svako sebi", podela BiH na tri zasebne države, srpska se pripaja Srbiji, hrvatska Hrvatskoj i Republika Bošnjačka nastavlja samostalni put kao nacionalna država Bošnjaka. Nešto ko na karti, postigne se sporazum bez rata, Srbi u Hrvati dobijaju slobodu iz nametnute "zajednice BiH" , uz određene razmene i ustupke u teritoriji, da bi se Bošnjačka republika povezala teritorija a a Republika Srpska dobila celo Brčko rado proširenja koridora na 20 kilometara, umjesto sadašnjih 3 kilometra i 700 metara.

https://forum.krstarica.com/threads...eg-bosna-u-sastavu-republike-hrvatske.899007/

Th36Z72.gif

Takozvani samozvani "Bošnjaci" (samozvani jer sami sebi tako nazivaju od 1993 godine a takozvani jer jih Hrvati tako nazivaju od 1993 godine) su etnički Muslimani priznati pod tim nazivom kao poseban narod na osnovu islamske religije po komandi Velikohrvata Josipa Broza Odlukom CK SK BiH 1968 godine u 2. Jugoslaviji :think: (srednjevekovna Bosna je bila SRPSKA REGIONALNA DRŽAVA u kojoj su svi stanovnici pisali ćirilicom pre turčinske okupacije i vatikanske ekspanzije) ... CCCC 👀

Nije čudno što su bili najveći Jugoslaveni jer to odgovara entitetu koji je polu-kristaliziran. Nisu onda ni Srbi ni Hrvati, a ne moraju se mučiti da se do kraja individualiziraju u kulturi i identitetu.

Naravno da su odbili ostati u "zajedničkoj državi", jer to je bila proširena Srbija, a oni nisu niti žele biti Srbi.
Kao što bi odbili da budu u nekoj državnoj zajednici s Hrvatima, jer oni nisu i ne žele biti Hrvati.
Nisam siguran da ne zele biti Hrvati....

Back