Sudbina beogradskih Jevreja u prvom srpskom ustanku

није тема Дража, тема је то што ти користиш један, за наше прилике, идеолошки врло оптерећен појам, да објасниш обнову српске државе у првој половини 19. века. након бољшевика револуција је реч која има злочиначки призвук. као што и након нациста, свастика има злочиначку симболику.
То је оно што говорим. Уско гледиште. Комунисти нијесу измислили свијет нити нацисти. Нит од њих свијет почиње нити завршава.

Српско друштво је имало велике догађаје, предивну прошлост, да би се то свело на сељачку буну. То је мало превелико за тако уске оквире.
Најприје је била 1804. па тек онда 1941. и 1945.

Како кроз визуру Маркса ако Ранке и Вук пишу Српску револуцију 40 година прије тога?? :eek:
они нису били идеолошки оптерећени, али ти јеси. јер си сав у заносу ''чупања старог из корена''. Сен-Жист би ти аплаудирао. али сумњам да би Џорџ Вашингтон.

То је оно што говорим. Уско гледиште. Комунисти нијесу измислили свијет нити нацисти. Нит од њих свијет почиње нити завршава.

Српско друштво је имало велике догађаје, предивну прошлост, да би се то свело на сељачку буну. То је мало превелико за тако уске оквире.
Најприје је била 1804. па тек онда 1941. и 1945.
немам никакве амбиције да твоје левичарске погледе променим или те убедим да је то што је у твојој свести чврсто укорењено, у основи дубоко погрешно. ти си такав какав си, и такав ћеш умрети. међутим, нећу да ова употреба појма ''револуција'' остане незапажена, и прође без коментара.

Ово је за мене разговор. Историја је за мене жива ствар. То сигурно нијес празне фразе и пароле, суви административни податци и сл. пун ми је к. тога. зато и јесмо ту ђе смо данас и зато смо толико тога изгубили и времена и енергије.
Нити какво лажно моралисање.

Ја могу ствари посматрати објективно, могу ствари сагледати са свих страна. Свак је имао свој интерес и за нешта се борио.

И Сен-Жист и Вашингтон и Карађорђе и Дража и Тито.

Back