Sudar

haahjj

Početnik
Poruka
4
Caoo drustvo imam jedno pitanje sigurno ima vas koji imate iskustva
Bio sam u sudaru uska ulica krivina ne vidi se nista od drveta koje je bas na krivini decko me je udario sa bas velikom brzinom ja sam se kretao 20kmh bukvalno stao u mestu i udarac se desio kada sam ja vec zakocio i stao jedino sporno je sto je meni zadnji kraj malo ostao u njegovoj traci a prednjim sam sisao sa puta skoro (ulica je bas uska 3 metra maksimalno)
I ima povredjenih u mom vozilu (kombiju) jedan covek je sedeo u tovarnom prostoru sta mogu da ocekujem?
 
Za početak - dobrodošao na forum. :D

Niko nije smeo da bude u tovarnom prostoru, još ako je taj povređen to nikako nije dobro. Na novčani deo kazne utiče i to da li je kombi u ličnom vlasništvu, vlasništvu preduzetnika ili DOO.
Takođe mi je čudno kako može da bude dvosmerna ulica širine kolovoza 3 metra. Dosta zavisi i od stepena povrede, ma dosta ima faktora.
Najbolje nađi dobrog advokata jer sve može biti veoma nezgodno.
 
Dobro, vlasništvo znači najmanja kazna, a član porodice te valjda neće privatno tužiti, ali hoće policija po službenoj dužnosti.
 
To nije toliki problem za policiju kazna je od 6-20.000 dinara
Samo me zanima da li mogu dobiti zapisnik ili nekako da saznam ko je kriv za sudar citao sam da se tesko dobija zapisnik jer se pokrece krivicni postupak zbog povredjenih lica
 
Moraju ti dati zapisnik jer je to deo postupka protiv tebe. Obično prođe par nedelja dok se to dočeka. Trebao je policajac na uviđaju da ti kaže gde i kada možeš to da dobiješ.
 
To nije toliki problem za policiju kazna je od 6-20.000 dinara
Samo me zanima da li mogu dobiti zapisnik ili nekako da saznam ko je kriv za sudar citao sam da se tesko dobija zapisnik jer se pokrece krivicni postupak zbog povredjenih lica
Kod nas se dobije bez problema, ali se plaća 25 eura bez fotografija, 35 sa fotografijama sa mjesta nesreće. Čeka se sedam dana i dolazi poštom na adresu. Iz Sarajeva sam.
 
Moraju ti dati zapisnik jer je to deo postupka protiv tebe. Obično prođe par nedelja dok se to dočeka. Trebao je policajac na uviđaju da ti kaže gde i kada možeš to da dobiješ.
Znam da je trebao ali su bili bas drski i nervozni sto su morali da dodju na uvidjaj to su i sami spomenuli i niko nista nije rekao
Kada sam pisao izjavu na papir pitao sam ga dva puta sta sve trebam da napisem pa se jos vise iznervirao jer je pricao ja telefon uzeo kad sam zavrsio i pitao sam jel je okej da li trebam jos nesto da dodam samo bacio papir na sediste i nastavio da prica na telefon i zatvorio mi prozor
 

Najsigurniji automobil na svetu, u kome nikada niko nije poginuo​

Volvo_XC90.jpg

Volvo je oduvek bio posvećen misiji da u njegovim automobilima ne bude fatalnih ishoda saobraćajnih nesreća. Izgleda da je na dobrom putu jer, kako su podaci pokazali, njegov SUV XC90 je najsigurniji automobil na svetu, u kome nikada niko nije poginuo, od momenta kada je prvi put pušten u prodaju, davne 2002. godine.

Volvo XC90, sada već u ozbiljnim godinama i u svojoj drugoj generaciji, redovno se reklamira kao super-bezbedan automobil. Obe generacije su postigle pet zvezdica na svojim Euro NCAP kreš testovima, i još uvek nosi titulu najbezbednijeg automobila na svetu.

Šta sve nudi druga generacija ovog automobila?

Druga generacija ovog automobila nudi vodeće funkcije aktivne bezbednosti u klasi, uključujući i sada već standardno (za Volvo) autonomno kočenje u nuždi (AEB), detekciju velikih životinja na putu ispred i iza vas, kao i praćenje mrtvog ugla. Od skora, tu je i radarski sistem koji pomaže da niko ne ostane zaglavljen i zaboravljen u automobilu, a koji je prvi put ugrađen baš u ovaj model.

Uz sve to, ovaj auto ima i prilagodljivi tempomat (dostupan na mnogim novim automobilima danas), koji koristi radar, a ponekad i druge senzore za otkrivanje vozila na putu ispred vas. Podesite maksimalnu brzinu, i onda vaš automobil samostalno održava bezbedno rastojanje, upravljajući gasom i kočnicama umesto vas. Neki sistemi poput ovog funkcionišu samo pri većim brzinama na autoputu, ali mnogi mogu da rade čak i u „kreni-stani“, gradskim uslovima.

Dakle, šta je to zbog čega se Volvo XC90 smatra najbezbednijim automobilom?

29575227b.jpg


Činjenica da u njemu nikada niko nije poginuo, dovoljna je već sama po sebi, a ono što ga čini takvim je njegova dobra struktura. Radi se o reprogramiranju energije u sudaru, o dobrim ograničenjima, odličnim pojasevima, predzatezačima i limitatorima opterećenja. Takođe, ovaj auto ima i dobre vazdušne jastuke.

Slične pohvale dobio je i model iz 2015. godine, koji je dobio dodatne bodove za zaštitu dece u sedištima, kao i putnika u testu bočne barijere. Laboratorija „Thatcham Research“ koja se bavi kreš testovima, sada poziva i druge proizvođače da se uključe u ovu priču. Da se usredsrede i na pasivnu bezbednost, pored aktivnih bezbednosnih funkcija koje privlače sve veću pažnju kupaca.

Proizvođači vozila ne mogu (i ne treba) da odustanu od aktivne bezbednosti. Ali Volvo XC90 je dokaz da morate imati i veoma dobru pasivnu, a povrh toga izgraditi i aktivnu bezbednost jer je to nešto što spasava živote.

A šta na sve što se dešava na tržištu kaže Volvo?

Volvo kaže seleće: „Mi u Volvo Automobilima uvek stavljamo ljude, i bezbednost, na prvo mesto. Naša vizija je da niko ne sme biti ubijen ili ozbiljno povređen u Volvo automobilu od 2020. godine. Zato su svi naši najnoviji automobili, uključujući i XC90, opremljeni tehnologijama koje ne samo da čuvaju putnike, već i pomažu u zaštiti drugih učesnika u saobraćaju, kao što su pešaci i biciklisti.

Naši autonomni sistemi za kočenje u slučaju nužde su toliko efikasni u stvarnim situacijama, da su tri najbolja automobila do sada na Euro NCAP AEB testovima, sva tri iz kuće Volvo, a to su novi XC60, V90 i S90“.

Ne kaže se bez razloga...

Da, baš tako, ne kaže se bez razloga – ako hoćete siguran auto, kupite Volvo! To odavno važi, ali kad pogledamo čime su sve opremljeni ovi moderni modeli, jasno nam je i zašto je tako. Zato što Volvo zaista ulaže mnogo u sigurnost svojih vozila. Ali ipak, to ne ide nauštrb lepote dizajna ovih automobila, kao i udobnosti. Njihovi automobili su i lepi, izuzetno udobni i veoma tihi. Šta čovek još može da poželi?

Nisam siguran da baš niko nije poginuo, ali je dobra reklama
 

Back
Top