Subvencije stranim kompanijama: ZA ili PROTIV?

-Ekser-

Zainteresovan član
Poruka
135
Pošto sam pokretač ove teme, moj stav po ovom pitanju je neutralan (mislim da su investicije dobra stvar, ali kada vidim koja i kolika je cena tih investicija, tj. kolike su subvencije po radnom mestu, moje mišljenje se kreće od podrške do protivljenja ovakvim merama tako da sam i zbog toga odlučio da budem neutralan).

http://www.kragujevacke.rs/U-zizi/DRZAVNE-SUBVENCIJE

Koje je vaše razmišljanje po pitanju subvencija stranih firmi?

Kakvi su efekti ovakvih mera i dali se isplati davati nekom sa strane tolike pare, kao i ono najvažnije kakav je tj. koliki je povrat novca od ovakvih investicija?

Ko ovde zapravo investira, strani investitor ili naša država?

Dali su ove mere slične onim merama odnekada kada je država davala novac svojim (propalim) firmama?

Dali se išta promenilo (osim primaoca subvencija)?

Dali ovakve "investicije" obesmišljavaju domaću privredu (domaće privrednike) koji svoje firme podižu uz veoma skromnu ili čak nikakvu podršku države, a u mnogim slučajevima i "davljenje" lokalne privrede od strane države.

Ova priča je već načeta kroz temu o FIAT-u u Kragujevcu, ali s obzirom da je ovo postala praksa za svakog investitora koji dođe od 2006 do naovamo, smatram da ova tematika (ili bolje rečeno problematika) zaslužuje posebnu temu.

Poslednja izmena:
Protiv.
Subvencije, ako sredstava ima, treba da idu domaćim investitorima.

Situacija je nažalost takva da sredstava nema već kredite koje Srbija uzima zajmodavci uslovljavaju time da im se pola odmah vrati kroz ovaj vid
Odnosno, narodu se mazu oci dolaskom kompanija koje posluju u plusu od starta, a drzava dobija ceo iznos duga.

Dobra sema, pazljivo smisljena i implementirana.

- - - - - - - - - -

Tu je na dobitku samo strana firma, ovde niko ne dobija nista.
Ljudi i dalje rade za minimalac, cesto pod ugovorom na odredjeno vreme.

Zakon treba da bude isti za sve a ne da srpski radnik ima najmanja prava u sopstvenoj drzavi.
Nije ni cudo sto sve vise mladih odlazi i zeli da ode, i ja sam medju njima.
Radnik zapravo nikad ni ne zaradi sav novac koji je dat na ime subvencije.

A sto se tice odlaska stani u red :D

Subvencije su način da se narod dodatno opljačka radi lične koristi političara.

To je suština. Novac koji se daje za subvencije dovoljan je da se otvori jedno radno mesto. Možda i dva-tri ako se radi u smenama.
Ali ko će onda plaćati provizije mangupima?

Znam dvojicu italijana koji već godinama tegle nekih stotinjak izanđalih šivaćih mašina iz jedne u drugu istočnu zemlju i koriste subvencije tog tipa.

Insajder bez ograničenja – ko više ulaže, država ili strani investitori

Tema prve emisije Insajder bez ograničenja, koju produkcija Insajdera realizuje u saradnji s novinarima Radija Slobodna Evropa, su državne subvencije za privlačenje stranih investicija. Emisija je na programu TV N1 u 21.30.

Analizom 19 ugovora, odnosno rešenja o dodeli državnih subvencija, novinari su utvrdili da je država Srbija u ovom trenutku po tim ugovorima zadužena oko 90.000.000 evra.

U više emisija biće objavljeni detalji o mnogim subvencijama koje država daje od 2006. do danas. A jedan od segmenata večerašnje emisije jeste i razgovor s predsednikom Opštine Obrenovac i funkcionerom SNS-a Miroslavom Čučkovićem o gradnji fabrike Mei Ta u Obrenovcu.

Kamen-temeljac za ovu fabriku postavljen je pre mesec dana, a tom prilikom javnosti je saopšteno da će kinesko-francuska kompanija Mei Ta u ovaj projekat uložiti 60 miliona evra, zaposliti 1.400 radnika, a da će država Srbija učestvovati subvencijiom od 22,7 miliona evra.
https://insajder.net/sr/sajt/tema/860/Insajder-bez-ograni%C4%8Denja-%E2%80%93-ko-vi%C5%A1e-ula%C5%BEe-dr%C5%BEava-ili-strani-investitori.htm

Subvencije su neophodne samo je način sporan..Kod nas na ovaj način niti su efikasne niti dolaze do onog do kog bi trebale...U našem slučaju najbolja subvencija koja gadja ciljnu grupu je smanjenje poreza..Ne vidim uopšte razloge zašto bi država skupljala pare pa onda putem selekcije diletanata na vlasti delila te iste pare..Mnogo je bolje u startu dati porezne olakšice svima pa da tržište vrši selekciju ..

Poslednja izmena:
Суштина је да се не може успешно извозити без субвенција, јер све остале државе субвенционирају своје производе. Зато роба из земаља које се не субвенционира није конкурентна на тржишту. Упрево гледамо један страшан дебакл у нашој земљи,који је и произведен баш на тај начин. Увезене су игромне количине јефтиног субвенционисаног млека у праху у Србију. У овом часу млеко за домаће произвођаче је свега 20 динара по литри, а то није довољно ни да се покрију трошкови. И то се не прима сво млеко, него само од оних прозвођача који имају више од 50 крава. Уништење сточног фонда је на помолу а о томе нико ништа не објављује, нити се ико тиме бави.
Дакле, у колико хоћемо да имамо своју привреду, сасвим је јасно да се морамо понашати ко и сви други. Али нема никаквог разлога да плаћамо субвенције страним предузећима које долазе код нас.

Дакле, у колико хоћемо да имамо своју привреду, сасвим је јасно да се морамо понашати ко и сви други. Али нема никаквог разлога да плаћамо субвенције страним предузећима које долазе код нас.

Nema potrebe za subvencijama jer u Srbiji postoji jako "jevtina radna snaga" samim tim je jevtin i proizvod.Mogu gomilu da navedem gledajući koliko šta košta odnos CH-Srbija.

Subvencije nisu mnogo potrebne ali Srbija nema u ponudi neki drugi model pa ostaje tako kako je.

Kolega subvencije u Svici su najvece u Evropi ;) i pored poreza koji su minimalni ...Mi moramo da se ponasamo kao i razvijene zemlje nema tu neke preterane mudrosti sve postoji i funkcijonise samo treba prepisati...Neko nece jer lov u mutnom je jako profitibilan i odgovara pojedincima..Za strane kompanije se mogu dati poreske olaksice kao i svugde u svetu ,,a zive pare ne davati nikome a pogotovo selektivno od strane nekoga

Poslednja izmena:

Back