"To da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajućim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili čak nekakav paradokson uzet radi diskusije, već je to najsigurnija i nejednostavnija istina, čije je saznanje otežano samo time što je ona čak i suviše jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi pošli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер
Свет је представа. То је најосновнија чињеница свести на коју, ваљда због те њене једноставности, многи никада не обрате пажњу у животу.
Ради се о основној шеми субјекта и објекта испред њега. До те поделе долазимо непосредним искуством а не закључивањем из премиса. Немамо аналогију те поделе у просторном појавном свету. Немамо нешто у појави што би личило на тај однос ЈА и појаве. Та подела на субјекат и објекат је својеврсна јер у себе укључује нешто метафизичко "ЈА" и објективан свет наспрам њега. Само ту је таква подела могућа и нигде више.
Да ту поделу на субјекат и објекат илуструјем:
Када кажем да су појава слике око мене које ме окружују и које се мењају обликом и величином како се померим мислим на овако нешто.
Ово је илустрација ситуације у којој сте ето управо сада. Имате дакле субјекат кога не можете сазнати, и имате ИСПРЕД њега скуп слика уоквирен једном сфером која чини ваше видно поље.
Слике у тој сфери се мењају обликом и величином кад год се померите.
То показује да се ту ради о сликама у вашој свести. И да се НЕШТО као те слике у тој вашој свести на тај начин појављује и да то што се тако појављује само по себи није такво какво се појављује. Није слика, није објекат.
И ради се о буквално испред. Само испред вас може егзистирати објективан просторни свет. Док, на пример одмах ту иза вас нема просторног света. Нема простора и времена иза вас. Већ ствари по себи.
Како каже Шопенхауер:
"Не морате да ствар по себи тражите у кулама у облацима, него у стварима овог света, дакле у столу на коме пишете, у столици испод Ваше поштоване позадине."
Шопенхауер
Ако апстрахујемо ИСПРЕД апстраховали смо све. Остала је ствар по себи.
У том смислу не постоји ИЗА сазнајућег субјекта. Само испред мене налази се просторни свет. Појам "Иза" је реч попут оне речи "ништа", квазипојам који нема значења. Нико никада није нешто сазнао а да је то било иза њега. Увек је морао имати посла са сликом испред сазнајућег субјекта. Са својом представом. То је основна форма поделе на субјекат и објекат, форма чисте чулности. Где год је сазнања, она мора бити.
Poslednja izmena: